Volgens Dr. Rosamund Langston, docente gedrag en neurowetenschappen aan de universiteit van het Schotse Dundee, dreigt er een heuse ‘Hans en Grietje generatie’ te ontstaan door het gebruik van elektronische routehulpjes.
Ik kan me bijna niet voorstellen dat je het sprookje van Hans en Grietje niet kent, maar dat waren dus twee kinderen die door hun ouders in het bos gedropt waren en behoorlijk verdwaald raakten en zouden willen dat ze een tomtommetje hadden, maar dat bestond toen nog niet.
Waar mevrouw Langston op doelt is dat we tegenwoordig nergens meer kunnen komen zonder een stemmetje of een pijltje op het scherm ons vertelt waar we heen moeten. We onderschatten volgens haar hoe afhankelijk ze zijn geworden van navigatieapparatuur. In plaats dat we onderweg herkenbare punten in ons geheugen opslaan, focussen we enkel nog op de instructies van het digitale routehulpje.
Je hoeft geen geleerde te zijn om dit te kunnen bedenken. We worden steeds dommer en dat noemen we technologische vooruitgang. Denk ook aan de calculators, waardoor het gros van de mensen ook niet meer kan hoofdrekenen, om maar een voorbeeld te noemen.
De enige manier om niet afhankelijk te worden van routeplanners is door ook af en toe een kaart te gebruiken om een route uit te stippelen, aldus Langston. Maar ja, in de auto zitten kloten met een landkaart is onhandig, omslachtig en misschien zelfs een stuk minder veilig, dus wat willen nou? Daarbij is de wegbewijzering ook niet altijd even duidelijk zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien. (via: telegraaf)
autoblogger zegt
I’ve told you once and I’ll tell you again…
http://www.autoblog.nl/archive/2007/02/24/column-nu-slaaf-van-de-tomtom
Den zegt
@autoblogger: interne fittie?!
misschien even tomtommen naar het dichtsbijzijnde organisatieadviesbureau :P
autoblogger zegt
@Den: ieder zn mening, maar ik ben een uitzondering op de redactie;)
Den zegt
@autoblogger: true, maar je verhaal toont idd. gelijkenis met het verhaal hierboven.
Poll zegt
En toch rij je vaker fout dan je zou willen met zo’n ding.
estacado zegt
Wat mss een idee is om de gps aan te laten maar de routebeschrijving niet te activeren
Sebazzz zegt
Nou en? Als mn TomTom het niet doet kijk ik wel op mn HTC.
Alwood zegt
nee man, dat pijltje wijst altijd de verkeerde kant uit… moet nog keiveel nadenken voor ik kom waar ik moet zijn! ;)
baasbas zegt
Sommige navigatiesoftware berekent de te rijden route mede aan de hand van live verkeersinformatie. Door die functionaliteit gaat men de navigatie dus ook voor de bekende ritjes gebruiken. Is dat een slechte ontwikkeling? Lijkt mij niet. Eerder positief.
Moet een automobilist in staat zijn om een kaart te lezen in geval van tomtom-nood? Ja. Maar dat zullen uitzonderingsgevallen zijn. Volgens mij zijn er ook verbazend veel automobilisten die niet weten hoe ze een lekke band moeten vervangen. Is dat erg? Tsja..
Arnold-JR zegt
Wma de ergste zijn de gene die hun tomtom of andere navi troep midden op hun vooruit plakken waardoor hun gezichtveld erorn word beperkt.
Die mogen ze wat mij betreft ook hun rijbewijs afnemen.
Repsac2712 zegt
Wat is er niet duidelijk aan de bovenstaande bordjes precies?
W115 zegt
@Repsac2712: Niet alle belgen kunnen frans :P
RoT___ zegt
@Repsac2712: let eens op de aanwijzing voor de overige bestemmingen (autres directions)
Citrofiel zegt
@Repsac2712: ‘Alle richtingen’ zijn naar rechts, ‘Andere bestemmingen’ zijn naar links. Hoe weet je nu waar je naartoe moet als je een bestemming in je hoofd hebt? ;)
Stino zegt
@Citrofiel:
eindelijk, iemand die het ziet.. :D
W115 zegt
Dit word zwaar overdreven, straks zegt ze dat men een navigatiesysteem nodig heeft om naar de wc te gaan.
Hupke zegt
Ik heb toch best nog wat onthouden van m’n lessen aarderijkskunde en kan toch ook wel platen lezen.
Geen tomtom slaaf hier, als is het wel handig zeker in een stad met veel eenrichtingsverkeer enzo.
tjorque zegt
Als je op voorhand de weg even bestudeert, zodat je een idee hebt van waar je naartoe rijdt heb je die Domdom rotzooi niet nodig…
En als je verkeerd rijdt, dan zoek je het even op op de kaart of vraag je het, zo zie je nog eens wat van de wereld…
Wat de foto betreft: als je op voorhand wat opgezocht hebt over waar je bent, dan weet je in zulke situatie heel duidelijk dat de groene pijlen over grote wegen of snelwegen gaan en de witte over kleinere wegen… Op vakantie is er ook niks mis aan eens wat verkeerd te rijden vind ik :)
Joost1990_2 zegt
Gister liet de zus van mn vriendin een soort van hotel app zien. Sommige hotels zijn daar al bij aangesloten. Typ het nummer van je kamer in en de app wijst je de weg. Ik vind het erg ver gaan…
RoT___ zegt
Navigatie gebruik ik op de manier zoals hij bedoeld was: als hulpmiddel. Voor ik ergens heen ga kijk ik op Maps hoe ik rijden moet, Streetview is daar dan nog eens een extra hanfige toevoeging op. Navigatie is dan voor het laatste stukje in de stad nog nuttig, kan de focus meer naar de fietsers ipv zoeken naar de juiste straat.
Lustigson zegt
Ik denk altijd: ‘Wat als de Amerikanen de GPS-satellietn uit zetten?’
oli4k zegt
Wat een onzin. Het is net zoiets als zeggen dat mensen door communicatie op internet asocialer zijn geworden. Ik kom juist op meer plekken dan ooit dankzij de TomTom (of beter, Navigon app op mijn iPhone). Ik leer slimmere en snellere routes naar mijn werk en onthoud echt wel hoe ik ergens gekomen ben. Volgens mij word je wereld juist groter door deze hulpmiddelen. Jammer dat er altijd van die angstige fossielen zijn die bang zijn dat de wereld veranderd.
baasbas zegt
@oli4k:
Mee eens. De laatste software houdt rekening met de live verkeerssituatie. Dus dat nodigt uit om het altijd, dus ook voor de bekende weg te gebruiken. Het apparaat vindt dan de snelste weg voor dat moment. Ideaal.
Vroeger wisten mensen hoe ze met een tobbe, wasbord, stuk zeep en een pers hun was konden doen. Nu doet de automaat het. Het aantal mensen wat nog weet hoe je op die oude manier kan wassen is drastisch teruggelopen! Is dat erg? :)
Esprit_de_Flandre zegt
@baasbas: Het wassen van kleren is geen basisvaardigheid.
Oriëntatievermogen is dat wel. En is dus belangrijker. En is aan het afnemen. En is dus erg…
baasbas zegt
@Esprit_de_Flandre:
Het punt wat ik wilde maken is dat we nu op het punt zijn aangekomen dat de navigatie beter de route kan beoordelen dan de mens met een kaart en de autoradio (voor de verkeersinfo). Toegegeven, geldt alleen de nieuwste navigatie die real-time verkeersinformatie meeneemt in de berekende route.
Is dat erg? Lijkt mij niet. Voor vele precisietoepassingen vertrouwen we op computers omdat die nauwkeuriger en sneller werken. Waarom niet voor navigatie?
Vreddy_B zegt
Ik vind het altijd erg leuk om met de kaart nog te rijden, als ik op vakantie ben? En moeilijk is het niet. Tomtom is handig als ik in een onbekende stad op een bepaalde plaats moet zijn.
midasracer zegt
Ja daar kan ik me ook flink aan ergeren. Bij mij is een brug weggehaald en vervangen door een aquaduct. Dat betekent dat er nu bijna dagelijks mensen de ploempert in zouden rijden als de gemeente niet zo slim was geweest een enorme aardewal aan te leggen aan het eind van de weg.
Esprit_de_Flandre zegt
Technologie maakt mensen wel degelijk dommer. Wie onthoudt nog telefoonnummers? Vroeger kende ik de vijf belangrijkste van buiten, nu geen één. Niet meer nodig, dankzij de GSM. Hoofdrekenen probeer ik te onderhouden, door zoveel mogelijk de rekenmachine te laten liggen. Zelfs voor iets moeilijker stuff. Gaat wat trager, maar het lukt. GPS heeft dezelfde invloed, en dat is niet goed. Oriëntatievermogen is een oervaardigheid. Had je nodig om een goeie jager te zijn, om eten te vinden, om de drinkpoel te vinden… Oervaardigheden zijn de belangrijkste, en ze zouden eigenlijk niet mogen verdwijnen…
rooster zegt
@Esprit_de_Flandre:
Klopt!. Laats is er nog iemand verhongert in de binnenstad van Utrecht omdat zijn TomTom was vastgelopen en hij de weg niet kon vinden naar de dichtsbijzijnde Mc Donalds.
mashell zegt
@Esprit_de_Flandre: technologie maakt mensen slimmer. Vroeger had je een kaart wat eigenlijk een simpel stuk papier is, nu heb je een complex electronisch apparaat met 1001 opties. Vroeger onthield je zelf met moeite 10 telefoonnummers, nu kun je een smartphone met 500 mensen in je telefoonboek bedienen en allerlei ingewikkelde features gebruiken. Mensen worden slimmer, gebruiken geen kostbare hersencapaciteit voor foutgevoelige dingen als hoofdrekenen en orienteren, maar gebruiken de hersencapaciteit om in een ingewikkelde samenleving met ingewikkelde apparatuur tussen de snelle informatiestromen staande te blijven.
Esprit_de_Flandre zegt
@mashell: Slimmer? Denk je? Technologie vervangt vaardigheden. Vergroot de mogelijkheden, verhoogt de snelheden, idd, maar de vaardigheid wordt vervangen en afgeleerd. Zie je ook in veel fabrieken. Vroeger had je vakmannen. De oude garde is dat nog steeds.
Maar jonge gasten die pas van school komen kunnen soms nog niet met een vijl werken. Niet nodig ook, want een programmaatje inladen in een CNC-machine is makkelijk, snel, en de stukken zijn altijd juist. Tot er iets mis loopt natuurlijk. Dan moeten de echte vakmannen in actie komen. En die gaan met grote aantallen op pensioen. Dat wordt echt problematisch hoor, ik spreek uit ervaring…
bredaas zegt
@Esprit_de_flandre:
Ik ben het helemaal met je eens. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat het ontberen van luxe de mens een stuk scherper maakt. En dan heb ik het nog niet over het respect hebben voor het gene dat we hebben.
zdev zegt
Wat heb je aan geografische kennis in de moderne maatschappij?
Wat boeit het of Den Bosch ten westen of ten oosten ligt van Breda?
Als je maar weet hoe je er komt via het OV of via de weg.
Citrofiel zegt
Zonder routehulpje rijden is heel leuk hoor, maar ik ben zo de weg kwijt. Probeer Utrecht maar eens in of uit te komen zonder hulp. Hellup… Ik had op dat moment toch graag een apparaatje aan de voorruit hangen.
Tevens kan je met zo’n ding best leuke routes doen. Maximale snelheid op 80 km/h instellen en ‘korste route’ selecteren, en je rijdt op kleine weggetjes waar je anders nooit was gekomen. :)
catch zegt
Ik denk dat mevrouw Langston wat vaker in de grote boze buitenwereld moet komen.
PeugeotGTI zegt
Wanneer je het echt merkt, is als je gaat liften.
Heb ik vroeger veel gedaan, nu slechts nog sporadisch for old times’ sake.
Als je mensen vraagt of ze langs een bepaalde plek komen, hebben ze geen idee meer.
Vrienden van me vertelden dat het gros van de mensen op weg naar Spanje geen benul hadden dat ze langs Tours, Bordeaux Biarritz komen.
Al die mensen rijden de meest prachtige plekken voorbij omdat ze niet op een kaart gezien hebben dat er iets moois op 10 km van de snelweg af ligt.
Ik snap dat je een TomTom gebruikt om het laatste stukje een stadscentrum in geen zin hebt in gekloot met een kaart, maar voor lange stukken kan je toch echt beter een kaart gebruiken.
Als je TomTom je dan verkeerd stuurt heb je tenminste een idee waar je heen moet.
Wie weet kom je nog eens ergens waarvan je van tevoren niet gedacht had dat je er zou komen . . .
tarquesh zegt
Je wilt toch vooruit en niet blijven hangen in het steentijdperk waar je een grotwoning in je geheugen opslaat en even op de want de krijttekening bekijkt om uit te stippelen waar de herten mogelijk grazen. Het bedienen van een navigatie systeem is best complex en je moet denken waar alles voor dient dus kan als je alles goed ingesteld heb de weg naadloos vinden. Laatst nog gezien op de TV hoe een arme man met landkaarten in de weer onder het rijden van oom agent pardoes een bekeuring krijgt doordat het kaartlezen en rijden tegelijk de aandacht op de weg er een beetje bij in schoot.
Cantago zegt
Simpel, zoek via Google maps je route op, stamp deze in je hoofd en rijden maar! Werkt prima voor mij.