Wanneer kocht jij voor het laatst een auto bij een kleinschalig autobedrijf?
De afgelopen jaren is het landschap van autobedrijven flink door elkaar geschud. Een ieder die een nieuwe of gebruikte auto heeft gekocht kan dat wel beamen. Lokale bedrijven verdwijnen of worden overgenomen door de grotere jongens. ‘Jan met de pet’ kan het niet meer opboksen tegen de grote autobedrijven in ons land.
AUMACON dealerholding Top-100 2023
Het is dan ook niet heel gek dat inmiddels 94,9 procent van de autoverkopen in Nederland vorig jaar werden uitgevoerd door de 100 grootste dealers van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijks dealerholdingonderzoek van AUMACON. Grote namen als Van Mossel, Louwman en de dealerbedrijven die onder Emil Frey vallen zie je overal wel opduiken. Benieuwd naar de top 10?
positie | Aantal auto’s 2022: | Naam: |
1 | 47.021 | Van Mossel Automotive Groep |
2 | 19.896 | Emil Frey Nederland |
3 | 17.642 | Louwman Dealer Group |
4 | 17.311 | Broekhuis Groep |
5 | 16.049 | Hedin Automotive |
6 | 15.334 | Dealer Group pon |
7 | 13.717 | Amega |
8 | 11.724 | Zeeuw & Zeeuw |
9 | 9.165 | Wensink Automotive |
10 | 8.559 | Riva Holding |
Emily Frey
Over die laatste gesproken. Emil Frey behaalde vorig jaar de grootste progressie, aldus het onderzoek. Het autobedrijf is actief onder bekende namen als Nefkens, Ekris en Pouw en vooral actief in het midden van Nederland. Van alle autobedrijven in Nederland wist Emil Frey de grootste verkooptoename te realiseren. Daarmee staan ze op plek twee in de top-100 lijst van de grootste dealerholdings van Nederland.
Het autobedrijf vertegenwoordigt 17 automerken, voert daarnaast universeel onderhoud uit en houdt zich ook bezig met de verkoop van motorfietsen. Nieuwkomer onder de automerken binnen het portfolio van de firma is Xpeng. Het Chinese automerk komt de Nederlandse markt betreden met meerdere elektrische modellen, waaronder de P7 en P9.
Kleinere dealers
De ontwikkelingen dat grote autobedrijven het steeds meer voor het zeggen hebben is onomkeerbaar. Kleinere autobedrijven zullen steeds meer verdwijnen. Is het niet omdat ze opgekocht worden, is het wel dat het overgeven van generatie op generatie vooral iets is van vroeger. Zoon- of dochterlief gaan niet meer automatisch doen of voortzetten wat papa heeft opgebouwd, maar kiezen voor een eigen carrière. Dus geniet nog maar van de dorpsgarage. Dat is straks net iets als de melkboer iets voor in de geschiedenisboeken.
cdlop01 zegt
Alleen ervaring met Wensink en Broekhuis, beiden vreselijk slecht, service ver onder de maat. Onze Citroën eertijds bij dealer gekocht, familiebdrijf, werd overgenomen door Wensink….. , nooit meer. Onze Lexus wel uitstekende service in Arnhem, het kan dus wel. De opvolger van onze Citroën, een Suzuki, gekocht bij familiebedrijf in Leeuwarden, uitstekende ervaring.
Robert zegt
Ik heb juist hele prettige ervaringen gehad met Wensink. Maar ik ben inmiddels al weer geswitcht van automerk.
Ook al heb ik m’n laatste auto bij een merkdealer gekocht, alleen al vanwege de absurde uurtarieven laat ik het groot onderhoud uitvoeren bij een universele garage. Een garage overigens, die inmiddels ook al weet 10 jaar tot een keten behoort (Bosch Car Service). Want ook daar zie je steeds meer keten vorming.
dutchneon zegt
Ze moeten wel bij een keten aansluiten anders kunnen ze bij geen enkele bank terecht voor de finaciering van hun pand. Net mijn garage geholpen met herfinaciering omdat hij compleet zelfstandig wil blijven…
mashell zegt
Dat is het risico van die enorme ketens. Jij noemt Broekhuis vreselijk slecht. Terwijl ik over Broekhuis BMW in Almelo juist heel tevreden was. Maar omdat het enorme ketens zijn kan op internet een slechte ervaring van een Ford dealer ergens in het land afstralen op een BMW dealer elders terwijl het in de praktijk heel separaat opperende bedrijven zijn. Ik denk dat Emil Frey dat slimmer doet, die is tenminste niet zo narcistisch overal zijn naam op te willen plakken.
wimof zegt
Zeer verontrustende trend, de ziel uit de familiale agentschappen is weg
petroldrinker zegt
Tja, de grote dealers laat ik links liggen, hoe groter de dealers zijn, hoe slechter ze zijn veelal, want je bent dan gewoon een nummertje… daarom heb ik nogsteeds contact met de eigenaar van een fiat dealer, ondanks dat ik al 8+ jaar geen fiatgroep/stellantis meer rijdt
kniesoor zegt
Wat wordt verstaan onder een ‘kleinschalig autobedrijf’ ? Kwalificeerde F. Breeman nog als zodanig voordat ze samengingen met Hans Severs ? In dat geval : 2014.
Johanneke zegt
Nooit naar een glazen paleis gaan. Ik heb geen zin om mee te betalen aan een belachelijk groot pand, overhempjes en gebleekte tanden.
Moest overigens 1x naar zo’n mega een Nissan / Renault garage om een computer in te laten lezen. Zit je daar een uur te wachten, lopen 4 mensen in pakkie rond. Niemand komt binnen in dat uur. Wat doen die mensen de hele dag? Vet moeilijk doen ook, omdat ik graag de monteur wilde spreken. Had natuurlijk zelf helemaal uitgezocht wat er moest gebeuren, maar de officiele dealer was de enige met de juiste software. Kost je weer 5 minuten om zo’n pakkie te overtuigen dat je graag 1 op 1 wilt spreken met de persoon die het uitvoert, omdat je belangrijke info hebt zoals de locatie van de computer, en welke nummers hij nodig heeft. Waarom zou dat van mij naar pakkie naar monteur moeten, weer een schakel ertussen, weer een mogelijkheid op miscommunicatie.
techniekmeneer zegt
Of je levert gewoon de sleutel en en laat ze monteur zijn werk doen.
Als de monteur informatie van de klant nodig hebt dan meld hij dat zelf wel.
Dit is precies waar ik als monteur een hekel aan heb; klanten die zich overal mee willen bemoeien en het beter denken te weten.
Johanneke zegt
Aah ja. Absoluut. Het was veel handiger en sneller geweest als de monteur zelf in de boeken had moeten duiken om uit te vogelen waar die specifieke computer van een model auto waar hij nog nooit aan had gewerkt zit, ipv dat ik het had aamgewezen. En ja, veel makkelijker om zo iemand er zelf achter te laten komen dat ie de chassiscode van het donorvoertuig nodig heeft, ipv dat ik het hem vertel.
Jij was er absoluut bij.
techniekmeneer zegt
Dat kun je ook gewoon bij de balie vermelden als je de sleutel inlevert. Heel leuk dat je lekker interessant probeert te doen, maar monteurs zitten daar doorgaans niet op te wachten.
Johanneke zegt
Het was gewoon behulpzaam. Absoluut niet ik weet het beter. Waarom zou iemand in een service manual oid op moeten gaan zoeken welke connector van welke ECU hij nodig heeft, als ik het hem kan aanwijzen. Dat scheelt zo veel tijd. Wat moet ik aan de balie zeggen dan. Goh, het is het 2e zwarte doosje links achter de stuurkolom? En daar van de 2e connector van links. Dat brengt alleen maar ruis met zich mee, ipv dat ik letterlijk met mijn vinger aanwijs: kijk dit is het probleem.
Toen ik het eenmaal aan de beste jongeman het had laten zien, was het in een poep en een scheet klaar. Ben toen ook weer gewoon naar de wachtruimte gegaan, heb echt niet zitten gluren hoe hij aan het werk was. Super netjes teruggeplaatst ook alles, kreeg ik eerder thuis niet zo mooi voor elkaar.
mustang750supersnake zegt
ik zou zeggen trek een overal aan en hup de werkplaats in met jou👍🏻
acavs zegt
Ik vind dit een mooie reactie. Je laat precies zien waarom die ‘pakkies’ nodig zijn. Als monteur lever je een service aan de klant. Daarbij handel je niet alleen vanuit jouw eigen expertise, maar ben je vooral ook gericht op de wensen en noden van de klant. Als de klant een bepaalde wens heeft, dan volg je die op.
kniesoor zegt
Een goede monteur heeft een ECU in twee tellen gevonden, lijkt me. Tenzij het er één is, die er niet af-fabriek inzit en die op een nogal ongebruikelijke plek is ingebouwd.
Dat monteurs er geen behoefte aan hebben, dat – al dan niet betweterige – klanten om ze heen staan te dansen lijkt me volkomen logisch, is een storende factor voor de concentratie. En voor de efficiency, praten kost nu eenmaal tijd.
Johanneke zegt
Een moderne auto heeft nogal wat ECU’s eh. Als ik had gezegd, hey mijn binnenverlichting werkt niet meer, en de monteur had zelf uit moeten zoeken waar de kortsluiting vandaan kwam, welk onderdeel verantwoordelijk is, hoe de kortsluiting opgelost moest worden, wat vervangen, wat ingelezen. Had veel meer tijd (en geld) gekost dan: hier had ik kortsluiting, heb ik al verholpen, hierdoor is deze ecu kapot, dit is de locatie, hier is de donor ecu, die moet ingelezen worden via deze code’s. Succes en dankjewel!
techniekmeneer zegt
Een moderne auto heeft nogal wat ECU’s?
Haha, zelf afgeven op een “pakkie” terwijl je zelf blijkbaar niet veel beter weet.
Een auto heeft één ECU, daarnaast kunnen er nog wel 40 andere computers aan boord zitten, zoals de BCM en de TCM.
Hubert zegt
@Techniekmeneer
Bijna net zo erg als een patient die met uitdraai van Google aan het bureau van de huisarts zit.
Richmond zegt
Omdat bij zulke bedrijven de monteurs geen tijd hebben om met de klant te praten. Anders hadden ze ook geen chef wp, magazijn man(nen), service adviseurs en service manager nodig. Er moeten uren verkocht worden en dat kan niet als de Monteur alles moet doen. Het is een noodzakelijk systeem voor de dealers om genoeg geld te verdienen. En dat is niet bedoeld om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor klanten en al zeker niet voor klanten met kennis.
vopo zegt
Als je in de showroom ook zo denigrerend was als dat nu beschrijft kon je van mij ook aan het gas.
Johanneke zegt
Nou je had dat pakkie moeten horen. Die wilde in 1e instantie geen donor ecu aannemen. Ja kon er wel 1 bij hun bestellen a 600 euro oid. Uiteindelijk heeft heb ik de monteur gesproken, binnen een minuut uitgelegd wat het probleem was. Sleutel gegeven, hij aan de slag. Een half uur later kreeg ik de sleutel weer terug. Kosten: 0.5 uur arbeidsloon. Perfect dus. Had ik niet gepushed en het naar mijn zin gekregen, waren ze uren bezig geweest met uitzoeken waar de kortsluiting zat, wat er mis was gegaan, wat er moest gebeuren.
Mijn eigen garage is daarin veel behulpzamer, daar werken ook alleen maar 3 monteurs, thats it. Die denken altijd met je mee, zoeken de beste oplossing, en die hebben ze ook want ze hebben een bak aan ervaring. Zo’n pakkie weet niks van auto’s. Ik zeg, 2006 primera, toen wist ie al niet over welk model ik het had. Werk je in een Nissan dealer!
tortuga zegt
Whohoo Van Mossel!
sabrerator zegt
Suzuki (NIMAG) is de enige importeur die geheel tegen de trend in geen grote dealerholdings in zijn gelederen wil.
Ik deed tot een aantal jaren terug de toetredingsaudit voor de merkerkenning voor Suzuki en dat was hun beleid. Alleen zelfstandige bedrijven wilden ze hebben. Zelfs een keer een paar audits in korte tijd in een gebied gedaan. Bleek een grote dealerholding de Suzukidealer te hebben ingelijfd. Meteen zsm contract opgezegd en nieuwe dealers gezocht.
Suzukidealers zijn altijd enorm leuke bedrijven met ontzettend aardige mensen.
Tussen 2003 en 2010 veel verschillende dealers bezocht voor dealerstandaarden-audits en het viel mij en mijn collega’s altijd op wat een ontzettend leuke bedrijven Suzukidealers waren. Heb zelf nog in de jaren ‘90 een jaartje bij Pijnappel in Apeldoorn gewerkt. Topbedrijf! Nog steeds.
techniekmeneer zegt
Helaas verdwijnen er ook steeds meer kleine Suzuki dealers, helemaal nu Louwman een grote vinger in de pap heeft gekregen bij de Nimag.
lekkerlinksrijden zegt
Hoe groter de bedrijven hoe rottiger ze worden, dus graag kleine dealer voor mij
SpiderIV zegt
Alleen maar bij een kleinschalig bedrijf! Vader / zoon bedrijf, je kent de mensen, zij kennen jou. Gun factor over en weer. Zal echt niet snel bij 1 van die mega bedrijven een auto kopen. Die kunnen bij de aanschaf missien iets meer korting geven maar per saldo zijn die zeker niet goedkoper.
outlook zegt
Een economische wetmatigheid wat mij betreft. Deels veroorzaakt doordat elk individu (wij dus) veelal toch voor de laagste prijs gaan waardoo de marges zo laag zijn dat een autobedrijf allleen nog heel veel aantallen moet doen om een beetje zwarte cijfers te schrijven. Vaak gaat dat al niet meer dus wordt je overgenomen of sluit je de tent. Eea komt de service e.d. niet echt ten goede
beetec zegt
Ooit een auto bij BMW Broekhuis Enschede gekocht. Bij de verkoop super vriendelijk en zelfs mogen rijden in een i8. Na de koop was dezelfde verkoper bij een garantievraag 180 graden gedraaid en een totaal ander persoon. Kort, bot en onvriendelijk. Hele vreemde ervaring. Ik hoorde dat er later brand is geweest daar. Goed voor ze.
Had ik niks mee te maken overigens..
LJ zegt
De lokale Vakgarage levert uitstekende service maar doet helaas geen verkoop meer. Voor het onderhoud is de service uitstekend. Met Van Mossel OPC in Tilburg uiterst matige ervaringen, met name voor onderhoud..
remco zegt
Ik heb ook exact dezelfde verschrikkelijke ervaring met OPC Tilburg. Een lek van een brandplaatje welke er door hen scheef terug in is gezet, binnen 5 min noodloop, terug naar de dealer en roetfilter vol en een dikke rekening. Hun reactie “maar je kwam met een probleem en nu heb je nog steeds een probleem, dus geen compensatie”. Ik ging naar de Opel agent in Udenhout en daar kreeg ik tenminste wel service.
Hubert zegt
@LJ,
Je kunt de vakgarage toch gewoon vragen of ze een auto voor jou bij de dealer kunnen kopen?
Heb ik tijd destijds gedaan.
Reden hiervoor was dat de dealer nauwelijks iets voor mijn inruiler wilde geven. En de lokale vakgarage kwam met een dusdanig goed bod, dat ik ze opdracht heb gegeven voor mij een Volvo te bestellen die ik op internet had samengesteld.
lecomte zegt
Al mijn auto’s komen bij kleinere garagebedrijven vandaan. Hiermee zeggende dat ze maximaal vijf vestigingen hebben. Waarschijnlijk komt dat omdat ze hier wel gewoon service bieden, iedereen je naam kent etc.
Andreivierfunf zegt
Mijn eerste – tevens huidige – eigen auto is gekocht bij een klein bedrijf: Sels in Alblasserdam. Een garage die ontstaan is door een liefhebber die voor Volvo werkte. Topservice bij de aankoop en het traject erna.
Puur vanwege praktische zaken als de afstand tot het garagebedrijg doe ik het onderhoud nu in de buurt, maar ook daar weer bij een kleine garage waar een monteur werkt die ook nog eens bij een grote keten sleutelt aan Bentley’s en dat soort ongein.
Mijn vrouw is met haar leaseauto afhankelijk van de grote bedrijven. De grootste eikel is dan niet de grote garage maar de leasemaatschappij die zeikt in de marge.
Richmond zegt
De leasemaatschappij is niet geïnteresseerd in het gemak van de berijder..en dat gezeik in de marge is natuurlijk heel veel op het hele wagenpark. Want zij hebben veel te zeggen bij de dealer. Plus natuurlijk restwaarde, garantie zaken, coulances. Dat krijg je niet bij je lokale garage.
dvaerden zegt
Hier in België (voornamelijk in de ruime regio rond Antwerpen) is het vooral voor VAG vreselijk aan het worden. Alle kleine, middelkleine en zelfs sommige grotere VAG dealers worden hier beetje bij overgenomen door de importeur zelf (D’Ieteren). Het mooie aan de kleinere dealers/garages is dat zij vaak nog willen meedenken en een tussenpartij tussen jezelf in de invoerder zijn bij garantie of discussies.
Als de invoerder en de dealer één partij zijn mis je dus net die schakel die jouw belangen verdedigd.
Calimero zegt
De kleinere dealers waren (of zijn) vaak ook dealer van 1 merk. De grotere dealers vertegenwoordigen vaak meerdere merken. Al dan niet in dezelfde showroom.
De kleinere dealer kan daar niet tegen op. Zeker wanneer je dealer bent van een (in Nederland) kleiner automerk.
De alternatieven zijn dan subdealer worden (waarbij je de auto’s inkoopt bij een dealergroep) subdealer worden (waat gelijk staat aan onderhoud/service maar geen nieuwe auto’s van importeur af mogen/kunnen nemen), je aansluiten bij een universele keten (Bv James/ Bosch Car service enz enz) of zelf je auto’s gebruikt elders inkopen. Maar dan ben je dus geen nieuw merkdealer meer. Laatste optie is de tent verkopen aan de grotere/ multimerkdealer welke je dan een x aantal jaren laat draaien als “bedrijfsleider” van de betreffende vestiging tot de dealerorganisatie besluit het dealernetwerk te reorganiseren en je alsnog de tent kunt sluiten. Of zij doen dit voor je.
De voormalige Fiat dealers zijn hier een goed voorbeeld van. Om maar een merk te noemen.