De vraag is: moet of kan je wel parkeergarages volstampen met laadpalen?
In veel gemeenten tref je publieke laadpunten aan op straat. Een noodzakelijke ontwikkeling, want het meerendeel van de Nederlandse huishoudens heeft niet de luxe van een eigen oprit met laadpaal.
Drie uitdagingen
Maar ook in parkeergarages moeten laadpalen komen om al die elektrische auto’s van juice te voorzien. Hier liggen groter uitdagingen dan zo’n paal op straat installeren. Bij de parkeergarage is er altijd een eigenaar die er wat over te zeggen heeft en dat is niet altijd een overheid. Ten tweede is de vraag of het net het wel aankan in zo’n garage. De derde uitdaging is brandveiligheid. Het is een lang slangetje uitrollen voor de brandweer als er een EV in de hens staat op -1
Autofabrikanten zien Nederland als een walhalla voor de elektrische auto. In vergelijking met de landen om ons heen hebben we een uitstekend laadnetwerk, met bijvoorbeeld flink wat snelladers langs de snelwegen.
Laat je alle publieke laadpunten buiten achterwege en focus je uitsluitend op laadpalen in parkeergarages zie je een heel ander beeld. Slechts 1,3 procent van de 250.000 parkeerplaatsen in garages beschikt over een oplaadpunt, aldus de Telegraaf. Het verhaal wordt nog slechter als je weet dat in een eerder convenant werd gemikt op 5 procent in 2025. Ja, dat gaan we niet halen.
Ondergetekende herkent de pijn. Als ik in een elektrische auto zit en ik parkeer in een garage ben ik toch altijd op zoek naar een laadpunt. Toch lekker als je gaat uit eten, shoppen of wat dan ook en je komt terug bij een auto met een vol(lere) batterij. Die vanzelfsprekendheid van een laadpunt in een parkeergarage is er niet. Terwijl je dat misschien wel zou verwachten.
Juist parkeergarages hebben laadpalen nodig als je kijkt naar de toekomst. Steden willen steeds minder auto’s in het straatbeeld. In sommige steden verdwijnen zelfs parkeervakken. In Rotterdam is het bijvoorbeeld voordeliger om in een gemeentelijk garage te parkeren dan op straat. Het is een aanmoediging om je auto in die garage te zetten. Echter kun je in de garage nauwelijks laden en op straat zijn er wel mogelijkheden voor.
Wat de RAI Vereniging mag de laad- en tankinfrastructuur geen beperkende factor zijn in het aanschaffen van een EV. Hoe meer rompslomp, hoe minder aantrekkelijk is om een elektrische auto te overwegen.
Laadpalen in parkeergarages zijn juist een uitkomst voor mensen die niet thuis kunnen laden. Deze groep had misschien al geen volle batterij bij vertrek en bij thuiskomst hoeven ze ook niet op zoek naar een publieke paal omdat ze tussentijds in de garage hebben geladen.
Gespot: Porsche Taycan GTS Hockenheimring Edition via @justawheelchairguy op Autoblog Spots
pomoek zegt
Tja, waarheid als een koe.
Robert zegt
Nog niet eens zo heel lang geleden kwam ik regelmatig in een goed bezette parkeergarage, waar je naarstig op zoek was naar een vrij plekje, en dan langs hele rijen met lege vakken passeerde waar je niet mocht parkeren, want ‘EV only’.
JelmerS zegt
Het aantal laadpalen is inderdaad wel iets om ook mee te nemen. Ene garage heeft teveel zodat er nu altijd een plekje is. Andere garages hebben er zo weinig dat je mazzel hebt om te kunnen laden
THSD zegt
En terecht!!
mashell zegt
Centrumgarage Deventer snapt het wel, iets van 27 laadpalen en een laadtarief van €0,80 per kilowatt, nieuwe melkkoe gevonden!
Autokenner zegt
9 van de 10 mensen betaald de baas het toch die daar parkeren, dus dan maakt het niet uit dat je opgelicht word, al dus gemeenten/ambtenaren
kas_par zegt
Dit. Helemaal prima! Ze hebben ook geïnvesteerd in de laadpalen, mogen ze best terugverdienen en uiteindelijk winst op maken. Geen probleem mee.
Dutchdriftking zegt
Ik snap dat het praktisch is, maar waarom moeten die vakken voor elektrische auto’s altijd strak naast de ingang zijn? En ik mag aannemen dat ze er ook extra voor betalen, en dat de laadkosten niet verdeeld worden over de algemene parkeerkosten?
bimmerpost zegt
Dat is vaak een eis van de brandweer. Zodat ze bij een batterijbrand de auto naar buiten kunnen slepen.
chrisvis zegt
Denk door de eerder aangehaalde brandveiligheid vooral…
Trojan zegt
Naast brandveiligheid is het ook simpelweg het goedkoopste om de laadpalen zo dichtbij mogelijk bij de hoofdvoorziening van het gebouw te laten aanleggen. Oh en natuurlijk betalen EV-rijders de stroom zelf. Aangezien een beetje laadbeurt al gauw een paar tientjes kost, lijkt me dat vrij logisch.
bimmerpost zegt
Ik zie de toegevoegde waarde niet van laadpalen in parkeergarages.
Ik rijd al 7 jaar elektrisch en nog nooit behoefte gehad om tijdens parkeren te laden. Die 50 km die je er in een uurtje bij krijgt maakt het verschil niet.
Daarnaast als het voor klanten een pre wordt om ergens te laden tijdens het parkeren gaan de garages dit vanzelf wel meer aanbieden aangezien ze er aan kunnen verdienen.
Flutterbear zegt
Meestal is het ook belachelijk duur. Ik laad thuis (ook openbaar) voor 30ct, een parkeergarage is vaak het dubbele. Prima alternatief op de snellader maar meestal red ik het wel op thuisstroom.
Trojan zegt
Dat is niet mijn ervaring. Ik rijd nu 5 jaar EV met een goed bereik (Tesla). Natuurlijk red je het altijd wel met de Superchargers als backup, maar op dagen dat je veel rijdt is het wel degelijk comfortabel om tijdens een afspraak/lunch/etentje (waar je vaak ook best wel wat langer weg bent dan een uur) je accu weer ff wat aan te vullen omdat je er toch staat. Die behoefte is natuurlijk sterker als je niet thuis laadt en dus niet altijd vol van huis bent weggereden.
kas_par zegt
Ik maak er vaak gebruik van. Die 50 km is toch altijd meegenomen en als ik ergens voor bv werk ben of een wedstrijd staat de auto ook zomaar 4 uur in een garage en is de accu weer vol. Wel zo handig en beter voor portemonnee, milieu en het energienet dan snelladen
chrisvis zegt
Onlangs in Roermond nog gehad, wel voldoende laadpalen maar toch 3 plaatsen bezet door 2 auto’s met een ice, ondanks dat er echt wel voldoende plaats was. De gezellige mr met zijn bmw 135 had zich dan ook nog doodleuk dubbel geparkeerd….op die manier kun je natuurlijk nog veel palen zetten.
panam1 zegt
Brandveiligheid en verzekering – verder zijn parkeergarages vaak onderdeel van een groot flat/kantoren complex / en als die dingen eenmaal branden zijn ze bijna niet te blussen. Ik ken wat vastgoed / parkeer eigenaren – en zij hebben liever geen electrische laders in de garages. De (verhoging) verzekeringspremie schijnt ook niet mals te zijn bij laden in garages –
Trojan zegt
Het is regelmatig wel echt achterlijk duur om buiten de deur te laden. (tarieven van 80ct/kwh gezien). Ik kan sinds kort thuis laden en dat motiveert wel om ‘m nog maar zo min mogelijk buiten de deur in te pluggen.
zjos zegt
Ik wil ook een tankstation in elke parkeergarage. En doe dan ook maar gelijk een KwikFit en autopoetsbedrijf of zoiets erbij. En niet te vergeten een ballenbak, koffie automaat voor wachtende EV laders en een friet of oliebollenkraam is ook altijd handig.
kas_par zegt
Wanneer heb jij voor het laatst 3 uur gedaan over het tanken? Hm?
Flutterbear zegt
Wanneer ben jij voor het laatst naar een parkeergarage geweest terwijl je eigenlijk daar niet moest zijn?
melv zegt
We hebben toch ook geen tankstation in de parkeergarage?
mashell zegt
Nee, maar tanken zonder dat je de hele tijd zelf in dat tankpistool moet knijpen hebben we ook niet. Weer een gebied waar EV’s voorlopen op brandstofwagens.
Trojan zegt
In het buitenland zie je wel vaker dat je dat tankpistool niet zelf ingedrukt hoeft te houden, is het een (veiligheids)regel in Nederland dat je dat ding moet blijven vasthouden?
mashell zegt
In één keer goed geraden. Is ooit een keer misgegaan. Adequate politici bedachten een regel die het gaat voorkomen. Van die regel kom je dan nooit meer vanaf. Op dezelfde manier mag je in Duitsland niet met een LPG auto in een parkeergarage maar wel met een aardgas auto…
Panda999 zegt
Dit komt omdat LPG zwaarder is als lucht en dus op de grond van de parkeergarage blijft hangen, net daar waar het meeste gevaar is op ontstekingen die de LPG kunnen laten ontsteken. Gas is lichter als lucht dus stijgt naar boven, waar de kans op ontsteking minder is, ook is de verhouding tussen lucht en LPG om LPG te laten ontploffen een veel groter bereik dan gas / lucht.
kas_par zegt
Zo’n bizarre opmerking die altijd weer langskomt van iemand die het niet snapt. We hebben allemaal belang bij meer duurzame vervoersmiddelen en we hebben ook allemaal belang bij beperkt snelladen voor zowel milieu als belasting van het net. Dus traag laden is de betere optie, en dat duurt een paar uur. Prima als je de stad oid in gaat en de auto toch al enkele uren stilstaat. Een laadpaal is niet te vergelijken met een tankstation waar je in 1 minuut de tank volhebt
audirs3 zegt
Ik stond vorige week in Q-Park Ossenmarkt in Groningen. Misschien wel de beste parkeergarage die ik ooit heb gezien. En mega veel laadpalen, binnen paar uur weer genoeg sap om terug naar de Randstad te tuffen. Goed gedaan daar!
Van Epschoten zegt
De kop had ook als volgt kunnen zijn; Overschot aan elektrische auto’s treft nu ook parkeergarages.