De innerlijke Hollander komt naar boven.
Een Nederlands afvalverwerkingsbedrijf, het in Haarlem gevestigde Spaarnelanden, heeft recentelijk een slimme fiscale truc ontdekt om zeer goedkoop elektrische auto’s te kunnen rijden. Door een door de Belastingdienst goedgekeurde handigheid toe te passen, kunnen werknemers van het bedrijf voor honderden euro’s goedkoper dan gebruikelijk een elektrische auto private leasen.
Dit schrijft het Financieele Dagblad vandaag. De regeling die het bedrijf gebruikt werkt volgens het blad als volgt:
“Een werknemer sluit een private leaseovereenkomst af voor een elektrische wagen. Hij stapt vervolgens met het contract en de kosten van de lease naar de werkgever. Die neemt de kosten over in ruil voor een gelijk deel van het brutoloon. Hierdoor veranderen de kosten in brutoloon. Ten slotte past de werkgever de 4% bijtelling voor privégebruik van elektrische auto bij.”
Als dit te complex klinkt: geen zorgen, dat is het ook. Gelukkig wordt de regeling ook middels een kort rekenvoorbeeld toegelicht. Wanneer een werknemer van het bedrijf een bruto maandloon van 3.500 euro heeft, kan deze een elektrische auto leasen voor 466 euro p/m. Vervolgens wordt het contract door de werkgever overgenomen, waardoor dit bedrag wordt vergoed als brutoloon. Hierdoor hoeft de werknemer over het oorspronkelijke bedrag geen belasting te betalen. Na het toepassen van de bijtellingsregeling kost het de werknemer slechts 256 euro om de elektrische auto te leasen – ruim 200 euro goedkoper, dus.
De loophole is ontdekt door een fiscaal medewerker van het bedrijf, Erwin Fennema. Fennema vertelt tegenover het FD dat de Belastingdienst aanvankelijk in overeenstemming was met de door hem ontdekte mogelijkheid, maar dat de instantie er kort daarna op terugkwam. Fennema legde vervolgens nog eens uit aan de Belastingdienst hoe het in werking ging. Toen kon de Belastingdienst er niet meer omheen en gingen ze akkoord. Inmiddels gebruiken 15 van de 250 medewerkers de regeling. Hoewel de instantie ongetwijfeld niet zit te wachten op publiciteit rondom de regeling, stapte Fennema toch af op het FD om zijn verhaal te delen. Held.
Dat gezegd hebbende, niet in alle gevallen kan de regeling worden toegepast. Zij die denken hun slag te kunnen slaan, zullen eerst moeten uitzoeken of het ook in hun situatie mogelijk is om het voordeel mee te pakken.
Met dank aan Dennis voor de tip!
Beeld: Fisker Karma, door @hhitalia
Gulli zegt
Geldt dat (afgezien van de 4% bijtelling) dan niet voor elke leaseauto?
Eens kijken wat een 330D doet in de private lease…
louisvdd76 zegt
@gulli: bij een 330D mag je bovenop het leasecontract bruto ook nog 22% bijtelling aftikken.
flutterby zegt
@gulli: mijn leasebudget wordt niet ingehouden op mijn bruto salaris hoor. Ik ga niet betalen voor mijn gereedschap…
Hubert zegt
Lijkt me verstandig om de gevolgen goed uit te laten zoeken.
Want als je bruto-salaris lager wordt, heeft dit dan geen gevolgen voor je pensioenopbouw?
En een eventuele WW uitkering (voor het geval dat…)
ghengiskhan zegt
@Hubert: ja, dat heeft het.
w0o0dy zegt
@hubert: en wat te denken van je hypotheek? Ga je verhuizen dan blijkt je leen capaciteit flink lager door minder brutoloon.
Erik zegt
@w0o0dy: en minder belastingteruggave hypotheekrente wegens lagere belasting brutoloon.
Jochen zegt
@w0o0dy: dat lijkt me niet, er wordt immers niet aan de basis van het brutoloon ‘gesleuteld’.
Volgens jouw redenatie zou je anders met een auto van de zaak met bijtelling een hogere hypotheek kunnen nemen omdat je brutoloon stijgt. Dat is natuurlijk niet zo.
kliniclown zegt
@jochen: helaas is het wel zo. Wij hebben op het werk een regeling voor werknemers die geen recht hebben op een auto maar er wel 1 willen via de zaak. Constructie is bijna gelijk als in het artikel en het heeft invloed op pensioen, AOW, hypotheek en alles wat maar ook met salaris te maken heeft.
Esprit_de_Flandre zegt
@hubert: Maar als je je besparing netjes aan de kant zet, voor slechte tijden… ?
rrsport zegt
Zou dit ook werken om als ondernemer privé die auto te leasen en vervolgens het privé contract door je BV over te laten nemen en te laten verwerken in je loonlijstje vanaf je BV?
SpiderIV zegt
@rrsport: logisch geredeneerd wel echter indien ondernemer btw ondernemer is (dat zijn de meeste) dan heb je wel een btw lek.
crepito zegt
@spideriv: je bedoelt de vennootschap denk ik?
christianjanssen zegt
Pensioensopbouw, uitkeringen, hypotheekaanvragen, zijn allemaal afhankelijk van je bruto salaris en houden geen rekening met een lease constructie.
Deze 4% bijtelling werkt alleen op auto’s tot 50.000 euro nieuwwaarde en vaak mag je bij private lease ook niet teveel jaarlijkse kilometers maken. Dus alleen interessant als je dit als 2e auto kunt gebruiken.
Kan iedere werkgever zomaar een ‘bedrijfsauto’ aanbieden, ook als het woon-werkverkeer niet zo bijzonder dynamisch is?
stephane8200 zegt
@christianjanssen: dat laatste wel. Is gewoon een secundaire arbeidsvoorwaarde. Collega’s van me hebben kantoor/administratieve functie met auto van de zaak.
bottestudent zegt
@christianjanssen: Gedachtegang van een pleb. 200 euro netto extra overhouden voor een eenzelfde auto.
“Pensioensopbouw, uitkeringen, hypotheekaanvragen, zijn allemaal afhankelijk van je bruto salaris en houden geen rekening met een lease constructie.” Ja dat wordt allemaal lager, maar je krijgt er veel meer voor terug.
flutterby zegt
@bottestudent: streep die (onbelaste) reiskostenvergoeding ook maar weg.
deeberton zegt
edit- thanks, gefixt.
w0o0dy zegt
Voor goedkope auto’s kun je natuurlijk ook gewoon een netto kilometer vergoeding van 0,19 euro per kilometer krijgen. Als je dan redelijk wat zakelijke kilometers rijdt en niet teveel privé (want het is je tweede auto) dan kun je een lagere netto maandlast overhouden dan bij het rijden van een zakelijke lease omdat je geen bijtelling hebt.
Wel geldt hierbij dat je een kilometeradministatie moet overleggen.
kobus1967 zegt
@w0o0dy: als je dan nog carpoolt met 3 maten houd je er dik geld aan over.
Ik ken ze die dat doen.
lincoln zegt
Heel NL aan de Lada ..
Esprit_de_Flandre zegt
@lincoln: Elektrische Lada? Zou ik wel interessant vinden…
scuderiagj zegt
Nounou, wat een innovatief idee, NOT. Dit is gewoon een cafetaria- of à la carte-oplossing zoals die door veel werkgevers al gebruikt wordt. Normaal belast loon inruilen voor laag of niet belast loon (denk aan de PC-privé en de fiets van de zaak vroeger). Dit kan ook als het contract op naam van de werkgever staat en het enige wat hier voor de werkgever fijn is, is dat het leasecontract (en dus de risico’s!) op het conto van de werknemer komen.
kminne zegt
Ik vind het een merkwaardig verhaal. Als dit kan dan kun je dus ook de kosten voor je boodschappen, je nieuwe televisie en de vakantie door je werkgever laten vergoeden en van je bruto loon laten aftrekken. Daar geloof ik niets van.
flutterby zegt
@kminne: voedsel is de Belastingdienst heel scherp op, maar aanvullend op deze constructie kan je ook laden (tegen kale stroomtarief op de zaak), wasstraat, tol en zelfs parkeergeld via je brutoloon betalen.
scuderiagj zegt
@kminne: dat kan zeker wel, alleen zijn die boodschappen belast tegen de waarde in het economisch verkeer en laat dat nou precies gelijk zijn aan het bedrag dat van je brutoloon wordt gehaald.
kennone zegt
Gewoon lekker je jongtimer in de lease. 35% over je aanschafwaarde waar wel mee te spelen valt. Rijd je je droom auto van vrúúger voor nog minder dan het geld van vrúúger
alassad zegt
@kennone: kun je een yointumer leasen dan?
iannuzi zegt
Dus als hij niet zijn private leasecontract laat overnemen is zijn brutoloon €3966. En voor een tarief van €466 kun je slechts een kleine elektrische auto leasen.
eMiz0r zegt
Wat een onzinartikel van het FD en een gedoe. Je kunt net zo goed naar je baas lopen en vragen of je een auto vd zaak kunt krijgen in ruil voor bruto loon. De meeste werkgevers gaan direct akkoord omdat die minder sociale premies/werkgeverslasten hoeft af te dragen. Merk jij als werknemer niks van, maar je baas wel. Als je afspreekt dat je de auto meeneemt bij beeindiging contract (wat ook zo zou zijn bij een private lease constructie), dan zullen er weinig werkgevers (MKBers) zijn die niet akkoord gaan.
Dit is geen “loophole”, maar gewoon een slimme toepassing van personeel faciliteren in mobiliteit zullen we maar zeggen.
rene_demmers zegt
@emiz0r:
Helemaal gelijk, vroeg me al af of ik nou gek was bij het lezen van het artikel. 500 euro van het brutoloon afhalen levert al snel 125 euro voordeel ‘werkgeversaandeel sociale lasten’ op voor de werkgever. Het is een volledig legale constructie.
porscheboy zegt
Wat pas echt een slimme oplossing is, is de Vamil regeling waarin je 75% van je np van je i-pace (of tesla) mag afschrijven in het 1e jaar. En daarbij ook Kia en Mia aanvragen wat is Nederland toch geweldig voor ondernemers.
melkkoe zegt
@porscheboy: precies om deze reden ben ik zzp’er geworden.
Als werknemer gaat veel te veel geld naar de belastingdienst. Als werkgever zijn er tal van mogelijkheden om wat te rommelen
porscheboy zegt
@melkkoe: precies alles behalve een slechte keuze!
alassad zegt
@porscheboy: bestaat die nog, de vamil?
porscheboy zegt
@alassad: ja wel andere eisen maar bestaat nog zeker
sanderm3 zegt
En zo dames en heren blijven de rijken rijk en de armen arm. Ik bedoel, zie jij al een bv “praktisch” opgeleide in een tesla rijden? Nee stel je voor dat hij/zij geld kan besparen, dat is alleen weggelegd voor de stropdassen en typmiepen. De “gewone” man kan alleen een 2e hands barrel kopen die relatief onzuinig is, wegenbelasting heeft en meer onderhoudskosten (want 2e hands/ouder etc). En diegene die in een flat woont kan zn EV niet eens opladen. Dat is alleen weggelegd voor de succesvolle kantoormenschen met een groot huis die hun auto bij het huis kwijt kunnen of garage hebben, en hun eigen privé oplader (en zonnepanelen op het dak hebben, geld zat immers..). Zo werkt de wereld
stekel01 zegt
@sanderm3: Wat moet een praktisch opgeleide in godsnaam met een Tesla? Die hebben meer baat bij een busje lijkt mij. Zijn er zat die met 90k busjes rondrijden. Dat gezegd hebbende heeft dit helemaal niks met rijken te maken, dit voordeel is vooral voor werknemers en niet voor werkgevers.