Iets dat in Antwerpen wél kan, gebeurt in Gent niet…
Emissiezones, lage-emissiezone (LEZ), milieuzones… Voor de old/youngtimerliefhebber is het een nachtmerrie. Iedere stad trekt z’n eigen plan en dat plan verandert ook ieder half uur weer. Neem Rotterdam, eerst wél een milieuzone, dan ineens weer niet, toen ineens weer wel, nu tóch weer niet. Het is bijna alsof grote steden ervoor willen zorgen dat je het niet begrijpt, waardoor je op safe speelt en maar met het openbaar vervoer gaat.
België heeft nu een vergelijkbare strategie bedacht, maar dan gericht op Nederlanders. We gaan het voor vandaag namelijk hebben over de LEZ’s van Antwerpen en Gent. De toelatingsvoorwaarden zijn voor allebei de zones gelijk: voor diesels zijn Euro 6 en 5 gratis, bij benzineauto’s zijn 6 tot en met 2 gratis. De rest moet betalen. De kosten variëren in Gent sterk, daarnaast kunnen het gros van de niet-gratis-auto’s alleen met een dagpas de stad in. Zo’n pas kost 35 euro en mag maar acht keer per jaar per auto aangeschaft worden.
Camera’s emissiezone
Bij beide steden staan camera’s die continu de kentekens van binnenkomende auto’s scannen. Belgische kentekens herkennen beide systemen automatisch en daarbij kan het systeem meteen zien aan welke Euronorm de auto voldoet.
Op het gebied van buitenlandse kentekens werken de twee systemen van Gent en Antwerpen echter anders. Gent gooit alle buitenlanders op één hoopje en verplicht deze bestuurders hun auto (gratis) te registreren. Dus ja, ook als je vandaag een Nederlandse Tesla koopt, moet je eerst je auto registreren voor je de emissiezone van Gent in mag rijden. En Antwerpen? Die kan in de systemen van de RDW kijken, dus daar hoeven Nederlanders met schone auto’s zich niet vooraf te registreren. Deze schrijver kan daardoor maar één ding concluderen: de Gentse emissiezone haat Nederlanders.
150 euro boete
Maar hoe groot is dit probleem eigenlijk? Nou, de Gentse LEZ is sinds 2020 streng qua uitstoot en registraties, maar in januari was er nog een gedoogperiode en werden er geen boetes uitgereikt. In die periode werden er volgens HLN zo’n 4.600 Nederlandse kentekens gescand die niet vooraf waren geregistreerd. Dat zijn dus 4.600 boetes voor mensen die niets anders deden dan de stad inrijden. Iedere boete levert de Belgische overheid 150 euro op, dus tijdens de gedoogperiode had de Belgische overheid 690.000 euro kunnen innen. Zo’n emissiezone kan dus best wat geld opleveren.
Natuurlijk, Gent staat niet op zichzelf. Meerdere Europese steden hebben emissiezones (of varianten daarop), met allerlei andere regeltjes en voorwaarden. Maar het is wel onhandig en opvallend dat Antwerpen en Gent bijna hetzelfde zijn qua LEZ, maar toch niet helemaal. Een vakantieritje door Europese steden wordt zo wel steeds lastiger en vraagt bijna om een enorme administratieve rompslomp vooraf…
Foto: CO2 uitstoot verminderen? Dacht het niet… van Wesley, via Autojunk.nl.
Dutchcarwizard zegt
Geweldig leuke stad, maar dit slaat nergens op.
dromedaris zegt
@baidu: dat groenlinkse beleid slaat nooit ergens op. Maar dit is weer typisch Belgisch, ieder zijn eigen bestuur dus ieder zijn eigen regeltjes. De overgrote meerderheid van de Gentenaren is ook tegen een LEZ-zone, want het heeft een rechtstreekse impact op het toerisme en dus de lokale economie. Na een paar maanden zullen ze het wel voelen.
Viva la république!
Dutchdriftking zegt
Hoe kan je zien in welke classificatie jou auto valt? Zo’n vermoeden dat ik Euro 2 niet haal…..
dromedaris zegt
@dutchdriftking: inschrijvingsbewijs
jopio zegt
@dutchdriftking: mijn Jaguar XJ met 3.5 V8 uit 2004 heeft Euro 4. Je kan het bij de rdw opvragen.
moveyourmind zegt
Dus als ze je een boete kunnen geven kunnen ze ineens wel in de database van de RDW kijken…
Hoe weten ze anders waar ze hem heen moeten sturen…
emping zegt
@moveyourmind: nee dat kunnen ze in Antwerpen, niet in Gent.
johnhert zegt
Op het Belgische nieuws legden ze 2 maanden geleden haarfijn uit waar de 5 camera’s stonden en hoe je moest rijden met je oude diesel om niet gepakt te worden. Heerlijk volkje af en toe, die Belgen !
wimof zegt
Pas op voor Brussel 340 €.
ghost zegt
@wimof: gewoon wegblijven uit Belgische steden merk ik.
lekkerlinksrijden zegt
Weer een stad waar ik niet heen ga, dunt lekker uit zo. Zijn de ondernemers in deze stad meegenomen met dit besluit, denk het niet. Ach het gaat toch fantastisch met de winkels in de binnensteden, weer een rede om op het internet te shoppen
spence zegt
Mensen, Gent haat absoluut geen Nederlanders maar ALLE weggebruikers, ook inheems. Met de auto, de moto, de fiets, voetganger. Wat je ook verkeerd doet, meteen op de bon. Laatst had ik een vrachtwagen die in de stad moest leveren. Het plan was pas aangepast met een omgekeerde rijrichting van de week voordien. Iedereen was verrast. Natuurlijk was het voor de Engelse chauffeur van de vrachtwagen niet anders . Hij keerde dus op een kruispunt en kon niet anders dan achteruit in een éénrichtingsstraat te manoeuvreren. Toch ging hij op de bon, met onmiddellijke inning. Gezien hij geen geld had, moest de vrachtwagen tijdelijk op het kruispunt blijven staan tot hij geld afgehaald had aan een pinautomaat. Ronduit schandalig.
flik2punt0 zegt
@spence: die verhalen hoor ik vaak. Het voertuig moet dan ook blijven staan op de plek van de overtreding. Ongeacht de verkeershinder echt raar
rob5nismo zegt
@flik2punt0: puur dat je niet kunt vluchten en voor onderpand omdat je voertuig anders in beslaggenomen wordt
susp1cious zegt
Dit moet toch een keer Europees gereguleerd gaan worden. Het is toch niet te doen om van alle locale regels begrip te hebben.
dwfc zegt
Weten jullie nog wie de uitvinder is van dit gedrocht !?
metalmike zegt
@dwfc: Maus Gatsonides?
dwfc zegt
Spence, dan weet je ook welke partij er in Gent de lakens uitdeelt ?
spence zegt
Inderdaad. Frankrijk feest het al zover gekregen dat de vignette crit’air gemeen is aan alle steden die eisen hebben op dat gebied.
flik2punt0 zegt
Buiten dat het ook nog eens veel werk is. Je moet heel je inschrijvingsbewijs en verzekeringsnummer invoeren en dan 12 werkdagen wachten. Is dan wel weer tot 31 december 2027 geldig
BaRa zegt
Dit soort wildgroei ligt niet aan de steden in kwestie, maar aan de Vlaamse overheid die weigert om stappen te nemen en de boel te reguleren. Als ik me niet vergis is de officieuze slogan van de Vlaamse regering: wat we zelf doen, doen we beter. Ze vertellen er alleen nooit bij wàt ze precies zelf doen…
hanse1one zegt
“waardoor je op safe speelt en maar met het openbaar vervoer gaat”. Gewoon niet meer gaan, uw centjes ergens anders uitgeven. Jammer voor de zelfstandigen maar de grote schuldige voor leegstand en de miserie die de zelfstandigen zullen hebben is hun groene bestuur.
unknown32 zegt
Die LEZ is zo’n bullshit!!! Ik heb er zelf geen last van (jonge auto’s) maar toch wat een gezeik… Door te betalen stoot je auto plots waterdamp uit? Alsof die paar gram co2 iets gaat uitmaken. Langst de andere kant pak je dan uit dat er weer een giga containerschip of cruise etc is aangemeerd… Laat hen dan meer bijdragen? Dat heeft veel meer inpakt. Ik vraag er heus niet om dat mijn pakje binnen de 24u geleverd wordt:-)
Om nog niet te beginnen over het wanbeleid rond de antwerpse ring. Als je dan toch iets wil doen, voer dan een wegenvignet in of voer payage in ifv tijd en dag; niet dat dat heeft geholpen met het tolsysteem voor vrachtwagens.
por100 zegt
Ons continent heeft gewoon een recessie nodig. Deze hoogconjunctuur duurt al te lang. Gaan bestuurders gekke dingen van doen. Ze wanen zich onaantastbaar
tweemeter zegt
Groen links beleid? Dat doen ze dan toch samen met een hoop liberalen, volgens Wikipedia onderstaande zetelverdeling:
Open Vld 15
Groen 14
sp.a 8
CD&V 4
N-VA 6
PVDA 3
Vlaams Belang 2
jollykart zegt
Registratieplicht voor buitenlanders…… klinkt toch apart. Dan zou je verwachten dat je met een kever met open armen wordt ontvangen.
Schade ist das.
racerx zegt
Want als je €35 voor een dagpas betaalt stoot je auto inderdaad opeens niets uit. De milieuzone is verder echt geen verdienmodel hoor…
stijnvermeersch zegt
Groenlinks? Het is de OpenVLD die de burgemeester levert.
stijnvermeersch zegt
Stop eens met bullshit te verkopen. Dit heeft niks met CO2 (klimaat) te maken, maar wel met NOx, fijnstof en SOx (Volksgezondheid). Feit is dat moderne motoren veeeel minder van die laatste stoffen uitstoten. Bovendien zijn die zeer plaatselijk schadelijk, in tegenstelling tot CO2 dat een globaal probleem is. Ten slotte varen er geen cruiseschepen tot in Gent.
pindakoning zegt
Roadtripje Europa? Koop dan;
– groene sticker Duitse steden
– vignet Oostenrijk
– vignet Zwitserland
– sticker Gent
– parkeervergunning thuisstad
Zal er een paar vergeten, maar dit is pas het begin van een vol gestickerd voorruit ;)
mashell zegt
@pindakoning: nationalisme is synoniem voor mislukking. Zoiets moet gewoon Europees geregeld worden, overal dezelfde regels.
gwnbmw zegt
@pindakoning: tip: blijf uit de grote steden. Ga gewoon naar de kleine dorpjes. Het is er mooier, ouder, leuker, de mensen zijn aardiger en vele malen goedkoper. Af en toe ontbreekt een hotel, maar dat kan je van tevoren opzoeken.
eulo zegt
Beetje bestuderen waar de camera’s staan en je kan Gent nog zonder problemen in en uit rijden op ’t moment. Rondrijdende camera werkt ook nog niet naar behoren. Zet je wagen ergens in één van de kleine zijstraatjes en weinig kans dat je zal ‘gezien’ worden.
nietcreatief zegt
Maar wat nou als het RDW geen euro klasse heeft geregistreerd van je auto? Zowel de huidige als de vorige auto hadden in de kentekengegevens rijen en rijen ‘niet geregistreerd’ staan. Wat doet zo’n camerasysteem dan? Delen door 0 en vastlopen?
ericd zegt
Wat zijn “benzineauto’s 6 t/m 2”?
O plaat zegt
@stijnvermeersch
Enig bewijs dat een LEZ zone enige invloed heeft op de nox waarden? In Berlijn bleef alles het zelfde, Rotterdam ook en in Antwerpen is het erger geworden…
3246cm252kw zegt
Dikke vinger voor die domme Belgen! Hahah die had ik nooit betaald ?
mcshine zegt
@3246cm252kw: waarmee je dus zegt dat het beleid om de vuile Ollanders buiten te houden werkt.. wat nu dom..
laurensvd zegt
En met een Duitse nummerplaat mag je in elke LEZ (Antwerpen, Brussel en Gent) apart je registratiedocumenten etc. weken op voorhand doorsturen. Die hebben dan ook allemaal een andere geldigheidsduur. En het enige wat je waarschuwt is een wit bordje met een wolkje achter een auto … Toeristenkassa
rxate zegt
Kunnen we niet gewoon een Europees beleid toepassen en heldere regels maken? En dan gelijk zorgen dat als ik buiten de boot val voor alle Europese steden een pas kan kopen?
Gulli zegt
@hayte is er een linkje naar de registratiesite bekend?
stefke zegt
https://stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/lage-emissiezone-2020
Ho ja, en tijdens de registratie (ik werk in Belgie) ook nog naar boven dat deze inschrijving na een aantal jaren vervaalt, staat op de registratie.
Ook staat op de website dat het mogelijk is om tot èèn dag na het rijden van deze Lez mogelijk is om in te schrijven en de boeten te vermeiden.
Als u met uw auto deze Lez binnen rijdt met een wagen die te oud is, is het nog mogelijk een een dagpass te kopen (tot 23.59), in Antwerpen kan dat ook bij elke parker automaat.
voor de rest, op de website van Gent (veel gestelde vragen..)
”•Registreer je een voertuig voor de LEZ Gent, dan geldt die registratie vanaf 1/1/2020 in alle Vlaamse lage-emissiezones (dus ook in Antwerpen, maar niet in Brussel). Registreerde je jouw voertuig eerder in een andere stad? Check dan hier of je registratie nog geldig is.”
Last but not least: Als u de auto inschrijft en de dag zelf in de LEZ rijdt:
“Als je een aanvraag hebt ingediend, is er altijd een verwerkingstijd van 14 dagen. In die 14 dagen kan je de zone op eigen risico betreden.
Als de aanvraag is goedgekeurd, zal de toelating ingaan vanaf de aangegeven startdatum. Voor een gratis registratie is dat ten vroegste de dag vóór je de aanvraag hebt ingediend.
Als je aanvraag wordt afgekeurd en je bent wel binnen de 14 dagen verwerkingstijd de zone binnengereden, dan zal je een boete krijgen. Let er dus zeker op dat je de juiste en volledige gegevens doorgeeft.”
Wel moet u opletten, want de boordjes zijn niet altijd duidelijk, in Brussels zijn wel eens bordjes geplaats maar op een plek waar je niet terug kan (te laat), en in antwerpen heb je ook een paar gekke knikjes op de binnen ring.
stefke zegt
in BRUSSELS is vooraf registreren overbodig voor nederlandse wagens, staat niet duidelijk op de website maar is wel zo.
stefke zegt
en dat is Brussel dus https://lez.brussels/mytax/simulation/automatic/confirmation/unknown/foreigner?simulation=b599ee70-7843-47e4-a888-ba74e2847622
Voor alle voertuigen die ingeschreven zijn in het buitenland is registratie verplicht (behalve voor voertuigen ingeschreven in Nederland is registratie enkel verplicht indien een dagpas wordt gekocht of een afwijking wordt aangevraagd). Registratie is gratis en wordt automatisch verwerkt. Registratie van uw voertuig moet voltooid worden voordat u in de lage-emissiezone gaat rijden.
koffiekopje zegt
Doe nou eens een beetje moeite AutoBlog…
Hier, link erbij.
https://stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/lage-emissiezone-2020/deze-voertuigen-kan-je-registreren/je-wilt-je-voertuig-registreren
etmedals zegt
Gent is een associale stad geworden, als ondernemer weiger ik te werken in deze LEZ zone. Vind het niet fair dat onze noorderburen op zulk een wijze afgeperst worden, schandalig.
jometdebanjo zegt
Verschrikkelijk! Dat vieze groene klimaatbeleid. Er moet nu echt iets gebeuren met dat gezeik over uitstoot. Ga toch weg. Autos hebben Europese goedkeuring dus mond houden.
driftkicker zegt
Ik rijd hybride en blijf weg uit de LEZ omdat het achterlijk is. Laat de middenstand het maar voelen. Geen toeristen, geen inkomsten. Dan wordt het vast weer afgeschaft.