Dat zullen dan wel korte ritjes worden. Alle gemeenten mogen taxi’s weren over een paar jaar.
Alle auto’s moeten uitstootvrij worden in 2030. Dat geldt voor alle personenauto’s en dus ook voor de taxi’s. Ondanks dat nog 8 jaar duurt, komt het moment sneller dan je denkt. Als een taxibedrijf 5 jaar met een auto doen, moeten ze nu al heel goed nadenken voor hun opvolger. Diesel of elektrisch?
De keuze wordt nu ook een beetje gemaakt door de overheid. Die ‘duwt’ de taxi-ondernemer richting elektrisch. Vanaf vandaag is er namelijk een nieuwe stap gezet. Steden mogen legale taxi’s gewoon gaan buitensluiten en weren uit het centrum vanaf 2025. Dat heeft Staatsecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstof bepaald.
Gemeenten mogen taxi’s weren uit binnenstad
Vanaf 2025 kunnen gemeenten een verbod in stellen voor vrachtwagens en bestelbussen met uitstoot. Daar mogen dan taxi’s met verbrandingsmotor (dus ook benzine) onder vallen.
Voordat iedereen in het toetsenbord klimt, bestaat de nieuwe regeling gedeeltelijk uit een verbod en gedeeltelijk uit een nieuwe kans voor ondernemers. Het is de bedoeling dat iedereen kan overstappen van een diesel-taxi naar een elektrische- of waterstoftaxi.
Vandaag wordt een plan ondertekend dat het mogelijk maakt voor vijf grote steden om dieseltaxi’s te kunnen weren. Dit is een stap om de afspraken uit het klimaatakkoord te kunnen halen.
Uiteraard willen ze niet alleen maar de ondernemer dwars zitten, maar ook gelegenheid geven om juist de overstap naar een elektrische- of waterstoftaxi te maken.
Nieuwe taxi mag nog wel eventjes
In het persbericht lezen we niets over een incentive, behalve de bestaande die voor alle auto’s gelden uiteraard. Mocht het zo zijn dat je nét een nieuwe taxi hebt gekocht, kan de ondernemer een uitzondering krijgen zodat deze niet op extra kosten gejaagd wordt.
Over het algemeen zijn de nieuwere taxi’s veel milieuvriendelijker dan de oude, dus er valt milieutechnisch ook iets voor te zeggen. Vanaf 2025 moeten alle taxi’s in steden uitstootvrij zijn.
Het is overigens niet aan de Staatsecretaris om het verbod daadwerkelijk in te stellen. De ene stad heeft nu meer last van de uitstoot dan de andere.
De gemeenten krijgen middels dit plan in elk geval de vrijheid om het zelf te bepalen. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Tilburg zitten er sowieso bij.
Meer lezen? Deze auto’s kosten onze overheid het meeste geld.
Wolflow zegt
Heijnen heeft duidelijk minstens één pilletje te veel geslikt
gekketurbo zegt
Tja, kon je op wachten. Met de ban op oudere vieze auto’s staan alle verbrandingsauto’s op de hitlijst van de gemeentes. En op zich ben ik er het mee eens dat commercieel vervoer verplicht elektrisch wordt. Die vrachtwagens en bussen maken een bak met herrie dat niet verdwijnt uit de stad…
Dutchdriftking zegt
Wellicht is een tussenstap voor verplicht euro 5 beter. Momenteel is het euro 4 in de meeste steden, dus een 15 jaar oude diesel waar de EGR en roetfilter niet meer van werken (bewust aangepast) komt de stad nog in, en zorgt zeker voor vervuiling. Euro 5 is een enorme verbetering, en vanaf 2030 euro 6 hanteren. Eventueel HVO (blauwe diesel) verplichten is ook geen gekke optie. Hoe gaat men dit voor particulieren doen?
karhengst zegt
Pak dan meteen door met Euro6b op z’n minst. Het gaat immers om NOx en dat is daarmee nog behoorlijk aangescherpt. Graag wel met verplichte check op uitgevoerde sjoemelreparaties.
avocado zegt
@karhengst: het gaat om lokale uitstoot, dus NOx en fijnstof (PM). Retrofit adblue roetfilter zou dus prima kunnen, maar moet ook economisch zinvol zijn tov een nieuwere wagen.
HZW zegt
Euro-5. ??
Gewoon Euro-6 als onderlimiet invoeren, Euro-6 is er al vanaf December 2013, voor personenauto’s.
Dus dan kan je mooi versneld alles wat ouder is dan Euro-6 weren uit de steden.
Dutchdriftking zegt
@HZW: Een euro 5 diesel stoot nog altijd minder uit dan een benzine…
sabrerator zegt
@dutchdriftking:
Mijn diesel is 16 jaar oud met splinternieuwe EGR’s erop en een werkend roetfilter. Op HVO.
Gelukkig mocht ik Den Haag vanmorgen nog in.
berlinetta zegt
Als ik zie hoe lang taxi’s soms met draaiende motor in de binnenstad staan te wachten, zou het toch ook mogelijk zijn om dan te kunnen laden. De gemeente kan dan zorgen voor voldoende laadpalen op die plek, speciaal voor taxi’s.
flyerbunch zegt
Nostalgie.. bedoel die film Taxi. Blijft lachen!
cossiekiller zegt
C’est partie!
faalhaas zegt
Volgende stap: Uitstoottoeslag op benzinemotoren.
mashell zegt
Nog meer toeslagen uitbetalen kan de belastingdienst toch helemaal niet aan?
petroldrinker zegt
“De keuze wordt nu ook een beetje gemaakt door de overheid.” toch te bizar voor woorden eigenlijk dat de overheid het min of meer gaat beslissen voor een prive bezit bedrijf…. hoe krom kan het worden allemaal.
En overal maar schermen met die ellendige klimaatakkoord wat die idioten hebben ondertekend ondanks dat ik niemand uberhaupt heb ontmoet die denkt dat dat een verstandig iets was….
karhengst zegt
Het is niet meer dan logisch dat de overheid dit beslist. De overheid wikt en weegt alle belangen en is gekozen door het volk, dus óók door de eigenaar en werknemers van de onderneming in kwestie.
De vraag is alleen in hoeverre buitenlandse ondernemers hier kaper op de kust vormen om met een flinke “kapitaalinjectie” de lokale markt over te nemen, omdat de lokale ondernemer niet bij kan blijven.
stekkerkoning zegt
De vrije markteconomie is een illusie, opwarming van de aarde een ding.
Wat is er eigenlijk mis met een elektrische taxi?
mrcabdrivert zegt
Een combinatie van formaat, range en prijs. Voor het werk wat ik doe is een Skoda Enyaq te klein, de range niet toereikend. Een EQS of Model X Long Range kost daarintegen weer (ruim) een ton. Ik wil ook weer geen Model X van 5 jaar oud vanwege de bouwkwaliteit en degradatie van de batterijen.
wessel04 zegt
@stekkerkoning: ja dus? Koop een dunnere jas of draag je een laagje minder. Het zou wat zijn als de aarde niet op zou warmen. Accepteren dat het gebeurd en meebewegen ipv er tegen vechten.
toniominestrone zegt
Zelf blijft deze staatssecretaris zich gewoon verplaatsen in zijn co2 uitbrakende dienstauto
arias zegt
Hoezo moet tegenwoordig alles gelijk weer verboden worden? Enige wat men tegenwoordig leest is dat het kabinet dit wilt verbieden, dat wilt verbieden. En elk stap in het leven van de mens wilt bepalen. Zogenaamd allemaal in het naam van ‘klimaat’ of gezondheid. Een makkelijke excuses voor de hoge pieten die verdere vrijheden van de samenleving aan de banden willen leggen. Als het zo doorgaat is op een gegeven moment Saoedi-Arabië een vrijer land dan Nederland.
mrcabdrivert zegt
We worden genaaid waar we zelf bijstaan, maargoed. Ik koop in 2024 nog een mooie jonggebruikte diesel. Ik kom vaak in verschillende stadscentra maar rij ook dagelijks lange afstanden.
Ik wil een auto waarin tenminste 3 passagiers heel royaal en comfortabel kunnen zitten. Daarbij heb ik ook een bagageruimte voor tenminste 3 grote en 3 kleine koffers nodig. Ook wil ik geen € 90.000 excl. btw voor een elektrische auto betalen. Over de range gaan we het maar niet hebben..
Voor 30.000 tot 35.000 euro excl. btw koop ik overal een ruime luxe stationwagon van een paar jaar oud. De keuze is voor mij dus heel makkelijk.
stekkerkoning zegt
De Mercedes-Benz EQE als historisch verantwoorde (Mercedes) en hedendaagse (elektrisch) keuze. Hyundai Ioniq 5 (die is echt groot). Jaguar i-Pace (meer dan prima auto, nieuwverkoop loopt voor geen meter, daar valt vast wel slaatje uit te slaan). Skoda Enyaq of VW ID.4 (ruimtekampioenen). VW ID.BUZZ (nóg groter).
Alleen aanschaf voor weinig is een lastige.
mrcabdrivert zegt
Vergeleken met de Kodiaq en Superb estate die ik nu heb zijn bovenstaande auto’s niet zó ruim. Een realistische range van 350 tot 400 km betekent dat ik meestal 2 keer per dag moet laden. Die batterijen gaan ook nog eens aan range verliezen over 4 jaar tijd.
Daarbij kost zo’n auto mij bijna 2 x zoveel in aanschaf, zo goedkoop is stroom ook niet meer. Ik begrijp dat zo’n auto in onderhoud goedkoper is maar ik moet hem na 2 jaar corona toch maar ‘effe’ afrekenen. Ik wordt door de regering verplicht iets te doen wat voor mij nu nog niet echt logisch is.
stekkerkoning zegt
Tesla Model Y vergeten te noemen trouwens. Comfortabel is anders (harde vering, stoelen niet meer dan ok), maar met een hoge restwaarde.
Je hebt verder absoluut een punt. Tuurlijk, een rit kost gemakkelijk een paar tientjes, maar iedereen zou ook best zelf kunnen bedenken dat autorijden voor nop niet gaat, dus ook de taxiondernemer heeft zo zijn kosten. Dus mensen die klagen over de ritprijzen snap ik niet zo.
De elektrische taxi’s in Amsterdam vind ik een verademing. Het scheelt veel ouwe zooi op de standplaatsen.
e36thuglife zegt
Geld dit ook voor snorders???
mrcabdrivert zegt
Nee maat, gewoon ouwe Passat op gas.
monsieurleloure zegt
De vraag is kunnen we ook gemeentes weren?
bernoulli zegt
Alle auto’s moeten uitstootvrij worden in 2030? Heb ik wat gemist?
Was 2035 toch? En dan nieuwe, dus niet alle?
stekkerkoning zegt
Dit is zeer plaatselijk al gaande. Op de taxiplaats van Schiphol en Amsterdam CS is het al verplicht om aan te komen zetten met een uitstootvrije taxi (elektrisch, waterstof). Goede zet om binnenstedelijk de luchtkwaliteit te verbeteren en niks raars in tijden van oprukkende milieuzones.
mrcabdrivert zegt
Minder goede zet om verplicht 2 x zoveel in een elektrische auto te ‘moeten’ investeren. En iedereen maar klagen dat taxiritten duur zijn.
1audi1 zegt
Op zich niet eens zo’n slecht idee. Het zal plaatselijke uitstoot wel verminderen, wat de leefkwaliteit in de stad ten goede komt. Ik ben normaal vrij sceptisch over het “dwingen” elektrisch te rijden gezien de hoge aanschafprijs. Maar daar de meeste taxi’s vaak minimaal formaat C klasse zijn hoeft dat ook geen problemen op te leveren. Wel zou het dan een taak zijn van de gemeente te zorgen voor een goede laadinfrastructuur bij bijvoorbeeld taxi standplaatsen.