Allerlei stijgingen van gemeentelijke heffingen zorgen voor meer geld in het laatje.
Wie rookt, drinkt en veel van de auto gebruik maakt weet dat hij (m/v) jaarlijks meer gaat betalen door verhogingen. Dat is geen nieuws. Het is echter ook zo dat steeds meer heffingen omhoog gaan. Afvalstoffenheffingen, rioolheffingen, maar ook parkeerheffingen.
Aangezien we hier geen rioolblog zijn, gaan we het over de parkeerheffingen hebben. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) neemt de opbrengst van parkeerheffingen in 2020 voor gemeenten toe met bijna 10 procent. De grootste stijging is afkomstig van -hoe kan het ook anders- Amsterdam. Het CBS heeft berekend dat onze hoofdstad dit jaar 39 miljoen euro meer gaat binnenhalen in vergelijking met 2019. Ook Rotterdam (+13 miljoen euro) en Den Haag (+12 miljoen euro) zijn steden waar de gemeenten fors meer verdienen aan parkeerheffingen.
De parkeerheffingen in Amsterdam zijn een grote bron aan inkomsten voor de stad. De totale parkeerkosten leveren volgens de berekeningen een begroting van 321 miljoen euro op. Die 7,50 euro per uur in het centrum tikt immers lekker aan. Dat 020 een uitzondering is in vergelijking met andere Nederlandse steden zie je goed aan de begrote inkomsten uit gemeentelijke heffingen. Gemiddeld gezien zijn parkeergelden goed voor nog geen 10 procent van de inkomsten. In Amsterdam zijn de parkeerheffingen echter goed voor bijna 31 procent (!) van de begrote inkomsten.
Niet alleen een stijging van de parkeertarieven zorgen voor extra inkomsten. Ook het uitbreiden van parkeergebieden dragen bij. Zo moet je sinds dit jaar in Rotterdam dokken om te parkeren op het Noordereiland. Dit was een populaire locatie in de buurt van het centrum waar je tot voor kort gratis kon parkeren.
Foto: BMW X5M als een echte BMW geparkeerd. Via @toyotafortuner op Autojunk
gregorius zegt
Parkeren is beleid. En het grootste gedeelte van parkeerkosten zijn als mensen iets willen: ergens shoppen of ergens op bezoek.
In dat geval is het dus eigenlijk een soort van belasting (het heet natuurlijk ook parkeerbelasting).
En in vele gevallen zijn de kosten te overzien of is er een degelijk alternatief.
Dus tja, er zullen altijd gevallen zijn waar mensen het recht hebben om te zeiken over parkeerkosten (door de gemeente, niet ziekenhuis oid); maar over het algemeen gaat het hier om geld wat mensen vrijwillig uitgeven voor gemak. Dus dan is het prima.
Dutchdriftking zegt
Tja, geen verrassing natuurlijk dit. Zo is de cirkel weer rond, en kunnen we allemaal gaan staken voor een hoger loon.
sprankel zegt
De laatste tijd zie ik overal vrij parkeerplaatsen in Amsterdam, heb het gevoel dat er een grens bereikt is. Is benieuwd wat ze gaan doen met hun tarieven als hun inkomsten terug lopen, als ze dan verlagen valt het masker pas echt af.
jelmer zegt
Parkeerbelasting is een mix van het verdelen van schaarste, het terugverdienen van gemaakte kosten (in de openbare ruimte en parkeergarages), het generen van publieke inkomsten en sturen op minder auto’s in de stad. Elke gemeente maakt andere keuzes, maar ik heb in Amsterdam niet de indruk dat het genereren van inkomen de enige overweging is. De vele P+R’s waar voor één euro een hele dag geparkeerd kan worden als je daarna met het openbaar vervoer verder gaat zijn daarvoor een duidelijk signaal. Zo’n alternatief leg je niet aan als je opbrengsten zoekt als gemeente. Als je meer plek ziet, wordt waarschijnlijk eerder geconcludeerd dat het beleid succesvol is.
werf76 zegt
Joh, dat komt omdat betaald parkeer gebieden als een vlek steeds groter worden afgezien van de stijgende prijzen.
HIM zegt
Godfather part II
pablo1971 zegt
Even rekenen: 30 dagen per maand x gemiddeld 5 euro per uur x 12 uur per dag = 1800,- per maand.
Dus een stuk straat van 10 m2 bezet houden kost 2x zoveel als een eensgezinswoning huren.
Ik zal t maar niet in m2 omrekenen (een woning heeft ca, 100 m2 woonoppervlakte), dat zou 18.000 per maand voor de woning moeten zijn…
Echt, ik begrijp dat ruimte schaars is, en dat gemeentes proberen auto’s van de straat te weren (moet er wel een alternatief zijn). Maar toch, gemeentes blijven een bodemloos gat.
shellplc zegt
In Zwolle hebben ze de tarieven ook al weer verhoogd.