Vandaag bereikt ons het bericht dat niet Magna, maar het Belgische RHJ International er (waarschijnlijk) met Opel vandoor gaat. Heb je nog nooit van RHJ International gehoord? Dat kan ik me best voorstellen. Het is namelijk de (beursgenoteerde) Belgische afdeling van de Amerikaanse private equity firm Ripplewood Holdings. De Financial Times schrijft vandaag dat GM en RHJ International waarschijnlijk binnen enkele dagen een MoU (memorandum of understanding) zullen ondertekenen met betrekking tot de overname.
Magna staat overigens nog niet helemaal buitenspel, maar naar verluidt verlopen die onderhandelingen steeds stroever en het lijkt er dus op dat GM (en de Duitse overheid) in elk geval een goed backup plan willen hebben.
Het bod van RHJ International zou namelijk betekenen dat er veel minder banen hoeven te verdwijnen. En dat klinkt de Duitse overheid (die 1,5 miljard euro in Opel steken) natuurlijk als muziek in de oren.
Maar volg je de soap nog een beetje? Even een korte opsomming. Lange tijd gingen we er vanuit dat het Canadees/Oostenrijkse Magna International er met Opel vandoor zou gaan. Maar als snel werd duidelijk dat de Russen een hele dikke vinger in de pap zouden krijgen bij Opel en dat er ook nog de nodige anderen haken en ogen aan de overname zaten.
En aangezien Magna niet het recht had om exclusief met GM en de Duitse overheid te onderhandelen werden andere partijen plotseling ook weer interessant. Als was het maar om de druk op Magna te verhogen. Zo zijn er op dit moment ook een aantal Chinezen (samen met mensen van PricewaterhouseCoopers) twee weken lang de boekhouding van Opel aan het uitpluizen om een bod voor te bereiden.
Magna ligt op dit moment nog wel op pole position voor de overname van Opel, maar er zijn heel veel hobbels, kuilen en gaten in de weg. RHJ International ligt er vlak achter en heeft een veel beter aanbod. En de Chinezen liggen steady op de derde plaats. En Fiat? Die willen liever geen geld steken in Opel en maken volgens mij alleen een kans als de rest afhaakt.
mr. zagato zegt
zou wel mooi zijn voor ons belgenlandje, doe maar enkele fabrieken in duitsland dicht en hou ze in belgie lekker open. zoals eerst beloofd was.
DonSei zegt
Sluit de fabrieken maar in België en in Duitsland en open nieuwe in lage lonenlanden anders kan je nooit winst maken!
JPM zegt
Ik denk helemaal niet dat de Chinezen op een derde plaats liggen. De Chinezen hebben nog minder concreet dan Fiat.
We hebben gezien wat er gebeurd als een private equity maatschappij een autofabrikant overneemt (Chrysler) dus ik weet niet of Opel dat laat meewegen. Ik vind het wel zorgwekkend dat de Duitse overheid zo ontzettend betrokken is bij de overname, met staatssteun etc.
Als er mensen ontslagen moeten worden dan is dat zo. Hup eruit met die lui, als dat het bedrijf efficienter maakt dan moet dat. Nu probeert men met overheidssteun een koper te vinden die als belofte moet doen zoveel mogelijk banen te houden. Onnatuurlijk en de voorbereiding voor een mislukking.
Niels J zegt
Dus niks bekend over de hoogte van het bod? Alleen dat de voorwaarden ‘beter’ zijn…
Allemaal erg vaag, staat niks concreets in.
robbie zegt
@JPM, Fiat heeft nog geen eens de boekhouding van Opel in mogen zien. Ze staan echt aan de zijlijn. Of je het nou wil geloven of niet de Chinezen zijn echt een stuk verder.
@Niels J, het is idd allemaal redelijk vaak. Maar in het geval van Opel gaat het niet echt om de ‘hoogte’ van het bod. GM wil namelijk helemaal geen geld voor Opel hebben. Het gaat er meer om wat voor plannen de nieuwe eigenaren hebben. Hoeveel mensen ontslaan ze? Hoeveel staatssteun willen ze? Welke fabrieken sluiten ze? Hoeveel geld willen ze in Opel zelf investeren? Etc etc…
Dat soort zaken zijn veel belangrijker. En dan heb ik het nog geen eens gehad over de kwestie van de pensioenverplichtingen (4,5 miljard euro) en de licentierechten die aan GM betaald moeten worden (ook een paar miljard).
JPM zegt
@ robbie
En toch is Fiat een stuk verder. Fiat kan vandaag nog aan de slag daar, ze hebben matchende platforms, uitgebreid dealernetwerk, kennis van de Europese markt en via Chrysler ook in Amerika. De schaalvoordelen zijn gigantisch van een eventuele combinatie. De Chinezen hebben 1 ding en dat is geld. Zoals je zelf al zegt, daar gaat het in dit geval niet (helemaal) om. Dus ja de Chinezen hebben in de boeken mogen kijken so what? Fiat is ondertussen te druk geweest met Chrysler dus daar is het meer de vraag of Fiat nog wel zin heeft in Opel. Nee ik denk echt dat dé beste partner voor Opel Fiat zou zijn, maar die hebben hun eigen problemen.
peter zegt
waar ligt de waarde van opel vraag ik me af ?
Hun goeie motoren komen van bij fiat, idem met onderstel.
Qua techniek hebben ze bij mijn weten ook niets bijzonder & de merkwaarde lijkt me ook niet zo goed.
Trango zegt
Peter heeft hierboven een goed punt. Ik vraag me ook altijd af waarom je Opel zou verkiezen? Het springt er niet uit als merk. Zou het om de verhouding prijs/kwaliteit gaan? Ze bieden niets aan wat een ander al niet heeft…
de sjonnies zegt
Opel verkiezen als overnamekandidaat?
De voordelen lijken me duidelijk te spreken, nieuwe range van voertuigen, vooral de nieuwe Insignia doet het goed, de nieuwe Astra staat al om de hoek, dus wat dat aan gaat kun je goed vooruit met de huidige modellenreeks.
Goed Europees dealernetwerk en een goede naam qua betrouwbaarheid en devaluatie van de waarde van het product, goed geschoolde arbeidskrachten, moderne fabrieken; ik zie voldoende mogelijkheden om Opel over te nemen.
JPM zegt
@ de sjonnies
Idd, tel daarbij een gigantisch grote thuismarkt bij op en je hebt een vrij solide bedrijf. Maar ik denk niet dat ze het zelfstandig kunnen redden. Er is een andere autoproducent nodig om mee samen te werken.
theiz zegt
De Sjonnies heeft gelijk:
Vergeet niet dat de levensloop van eerste initief van een model tot einde productie 15-20 jaar kan duren. 5-10 jaar voor de fase van het ontwerpen van extreme proto’s en het peilen van reacties. Daarnaast moet een pakket van eisen worden samengesteld en een definitief ontwerp worden gemaakt. Daarna testen, etc. Voordat je vanaf moment 1 naar productie gaat ben je 5-10 jaar verder. Daarna moet een model 4 jaar mee, dan komt facelift 1, dan komt facelift 2. 10 jaar later is het einde productie.
Daarnaast heb je deelontwerpen die veel langer meegaan en ook voor andere ontwerpen worden gebruikt, zoals onderstel, ophanging, motor, etc.
Daarom duurt overstappen van fosiel naar alternatief ook zo lang.
Daarom zijn navigatiesystemen in auto’s altijd hopeloos verouderd al bij aanvang van de verkoop.
Daarom kost de auto ook zo veel.
Daarom is Opel ook een interessante overname kandidaat. Meerdere recente modellen waar al 5-10 jaar ontwikkeling is heeft gezeten.
Saab aan de andere kant heeft dat niet en daar moet naast de kosten van het ontwikkelen ook rekening worden gehouden met de ontwikkelingstijd (ofwel het moment dat je eventueel weer wat kan gaan verdienen).
db zegt
-edit: check!-
ErwinLagcher zegt
@ Donsei
wil jij de economie nog verder verzieken?
Survival of the fittest.
bmw zegt
@Theiz: SAAB heeft verschillende nieuwe modellen op de plank liggen. Dus dat argument lijkt me niet te kloppen.
robbie zegt
@bmw, wat dan? Ze hebben een 9-5 = Insignia en een 9-4X = Cadillac SRX.
Ze moeten nu dus dik betalen voor die rechten aan respectievelijk Opel en GM. Dat is niet echt een relaxte situatie…
Timmie zegt
Vlaams minister-president Peeters blijft maar zwaaien met kredieetgaranties om toch maar de fabriek in Antwerpen open te houden. En dat terwijl we de begroting niet in evenwicht krijgen.
Gummen zegt
peter schrijft:
30 June 2009 om 11:40
waar ligt de waarde van opel vraag ik me af ?
Hun goeie motoren komen van bij fiat, idem met onderstel.
Qua techniek hebben ze bij mijn weten ook niets bijzonder & de merkwaarde lijkt me ook niet zo goed.
Motoren: ja, diesels via Fiat waarvan nu de technologische eigendom ook by GM ligt en geleid heeft tot verderontwikkeling obv de 1.9 diesels
Onderstel: nee, Fiat heeft juist Gamma onderstel van GM gebruikt. GM en Fiat hebben dat samen gemodificeerd en is in gebruik voor de Corsa en de Grande Punto
super zegt
private equity, ja leuk, die zijn vast geinteresseerd in autos, hebben feeling met opels en hun productiemedewerkers, sure.
Citrofiel zegt
Het knopen doorhakken wil niet echt lukken dus. Of is de knoop die GM inmiddels gelegd heeft zo dik geworden?