Alles wat je moet weten over de zojuist verreden Formule E race. Heeft Nyck de Vries een podium behaald?
We zijn aanbeland bij 5 race van dit seizoen. Buiten in Nederland is het druilerig, koud en nat. In Marokko is het warm en zonnig. Kortom, ideaal raceweer!
We hadden alle ins en outs voor de race al doorgenomen en deze ochtend werd de kwalificatie verreden. Eindelijk kunnen we nu van start gaan. Er doen twee Nederlanders mee: Nyck de Vries en Robin Frijns.
Start
En wij zijn onderweg! Da Costa is uiteraard het snelste weg. Hij heeft Günther direct in zijn ‘versnellingsbak’ zitten. Nyck de Vries pakt de derde positie! Wel is de afstand tot Da Costa en Günther vrij groot. Nyck kan lekker gasgeven en zet de snelste ronde neer. Helaas is De Vries wel meteen ‘Under Investigation’ vanwege overpower tijdens het regenereren.
Beide DS Techeeta’s doen het heel erg goed. Da Costa rijdt lekker weg, maar zijn teamgenoot heeft ook een goede start. Vergne staat al op de zevende positie. Helaas gaat het niet al te beste voor de Nederlandse Mercedes coureur. Hij krijgt een drive-through penalty aan zien broek. Nyck de Vries mag naar binnen, onder het oog van Toto Wolff.
Mid Race
Nyck de Vries neemt zijn verlies direct en beland op de 23e en voorlaatste plaats. Een podiumplaats ziet er niet in voor de Nederlander. Hoe zit het dan met die andere Nederlander? Ook niet al te best, eigenlijk. Robin Frijns rijdt achter Christian ABT op een uitzichtloze 20e plaats. Op het moment dat we dat schrijven, weet hij de Duitser te verschalken en de 19e positie te pakken.
Jean-Éric Vergne heeft de afgelopen twee jaar de Formule E titel gewonnen en het is ook wel duidelijk waarom. De DS Techeetah coureur zet een aantal indrukwekkende ronden neer. Hij verschalkt concurrent naar concurrent. Al na 20 minuten staat hij op de vierde plaats! Nu kan Vergne aandringen bij Lotterer in de Porsche.
In Chili zagen we Günther en Da Costa elkaar in de haren vliegen op de baan. Dat lijkt nu weer te gebeuren. Günter, de jongste Formule E winnaar ooit, zet aan en komt Da Costa voorbij na twee ronden. Volgens de Duitse coureur doet Da Costa dat alleen maar om in zijn slipstream te kunnen rijden.
Finish
De laatste 10 minuten (plus één ronde) van de Formule E race zijn nu ingegaan. Da Costa verschalkt Günther op eenvoudige wijze. Jean-Éric Vergne gaat lekker. De snelheid van de DS Techeetah lijkt te veel te zijn voor Porsche (Lotterer) en BMW (Günther) tijdens de ePrix van Marrakesh. Bijzonder indrukwekkend dat Vergne is opgeklommen naar de tweede plaats. Hij rijdt nu op een veilige afstand van Da Costa. Een lekkere middag tot nu toe voor het team van DS Techeetah. Zolang ze elkaar maar niet van de baan rijden.
Hoe doen de Nederlanders het tijdens de ePrix van Marrakesh? Frijns is opgeklommen naar de twaalfde plaats, De Vries rijdt inmiddels op positie nummer 14, vlak voor zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne. Het is natuurlijk het eerste seizoen voor Mercedes, maar P14 en P15 zijn niet echt in overeenstemming met het budget.
Met nog twee ronden te gaan gebeurt er voldoende. Met name de strijd tussen Günther en Vergne is interessant. In dezelfde tijd haalt de ene Nederlander (Nyck) de andere (Robin) in. Günther heeft iets meer energie in zijn accu’s dan Vergne, dus de Duitser blijft aanzetten, op het moment dat Da Costa wint. Vergne heeft nog maar 0,5 procent en 5 bochten te gaan. Zijn accu is bijna leeg en hij moet van zijn gas. Günther pakt toch nog de tweede plaats. Uiteindelijk blijft Vergne nog wel de Nissan van Buemi voor. Terecht, want zo’n race verdient een podium!
Uitslag:
- Antonio Félix Da Costa
- Maximilian Günther
- Jean-Éric Vergne
- Sebastian Buemi
- Edoardo Mortara
- Mitch Evans
- Lucas di Grassi
- André Loterrer
- Oliver Rowland
- Sam Bird
- NYCK DE VRIES
- FRIJNS
- Jérôme d’Ambrosio
- Daniel Abt
- Stoffel Vandoorne
- James Calado
- Felipe Massa
- Neel Jani
- Brendan Hartley
- Nico Müller
- Oliver Turvey
- Alexander Sims
- Pascal Wehrlein
- Ma Qinghua
martijn_vangammeren zegt
Vond het weer een leuke race om te zien. Er gebeurde eigenlijk wel genoeg en de winnaar had het zeer verdient. Jammer van de Nederlanders/Belgen die een wat troosteloze race reden. Volgende keer beter hopelijk. Hartley valt mij toch wat tegen, ik snap dat het zijn eerste seizoen is maar had verwacht dat hij met zijn kennis van de hybride LMP1 toch wat sterker zou starten. Nu nog eens een race in Nederland/Belgie organiseren.
Had dat niet beter op zandvoort gekund ;)
skinny058 zegt
Die Ma rijdt ook maar voor spek en bonen mee.
emping zegt
@skinny058: mee voor rijst en kip?
Alex_79 zegt
Zucht, al voor de zoveelste keer dat Nyck het slachtoffer is van geklooi bij zijn team. Eerder hadden ze de batterijen te veel gekoeld, nu hadden ze aan de mapping van de auto zitten sleutelen, waardoor er teveel energie werd teruggewonnen tijdens het afremmen.
Wat Hartley betreft, die moet door dezelfde hoepels heen als Vandoorne vorig jaar. Het kost sommigen gewoon tijd om met een auto te rijden die eruit ziet als een lichte openwheeler, maar eigenlijk net zo zwaar is als een GT racer door alle batterypacks in zijn vooronder. Toerwagenracers en GT racers zijn hier in het voordeel t.o.v Open Wheeler qua aanpassingsvermogen, maar sommigen hebben het sneller onder de knie, daar hoort Hartley voorlopig niet bij
En sommigen zoals Qing Ma zitten er echt alleen maar omdat ze de bankrekeningen betalen. In ieder geval staat Ma niet zo voor schut als een zekere Raghunatan.
martijn_vangammeren zegt
Mercedes moet inderdaad echt iets doen willen ze kampioen worden. Veel rare fouten die ze maken.
Hartley, ja, leuke gozer. Heb hem op Spa een paar jaar geleden ontmoet en later nog in Le Mans. Toffe jongen die echt wel kan rijden maar blijkbaar wat moeite heeft erin te komen. Dan speelt het natuurlijk ook niet mee dat dit een klasse is waar de verschillen wel heel erg klein zijn.
Ma reed in het WTCR/WTCC toch altijd best oké mee dacht ik zo.
gregorius zegt
Waar haal je vandaag dat het MB was die de re-gen hoger opschroefde. Ik vind het wel interessant. Wat is standaard, wat is er mogelijk; zijn er MB onderdelen daar, of zijn het standaard onderdelen die ze proberen uit te buiten?
Alex_79 zegt
@martijn_vangammeren: Ma had in de WTCC of de beste auto (de Citroen) of de lichtste auto (de Alfa Romeo) dus het was eigenlijk logisch dat ie het met de extra voordelen zo goed deed. In de FE is hij door zijn sponsoren bij Techeeta (goed team), Aguri (slecht team in geldnood) en nu in NIO (slecht team in geldnood) neergezet en in geen enkele FE auto wist hij te imponeren. Dat hij nu bij NIO blijft zitten is omdat zijn opvolger (volgens mij Daniel Cao) wordt klaargestoomd via de rookietests en als reservecoureur. Intussen mag hij de rekeningen betalen ;)
@gregorius: de problemen onstonden omdat ieder team in het vorige seizoen een soort tractiecontrole ontwikkelde uit de re-gen systemen. Door de snelheden van die re-gen motoren op te schroeven of juist te downtunen kon je de griplevels in bochtenwerk sterk verbeteren. Er is dit seizoen al een flinke hoeveelheid penalties uitgedeeld omdat teams zich niet aan hun gehomologeerde throttlemaps zouden houden (ze moesten een week voor het seizoen starten een “standaard throttle map” inleveren die ter vergelijk bij de stewards ligt en waarop men kan uitlezen hoe de motor, inverter en re-gen systemen reageren op ‘dagelijks gebruik’). Mercedes kreeg al een paar keer boetes voor illegaal gebruik ervan en blijkbaar zijn ze nog steeds naar “ontwijkingsmogelijkheden” aan het zoeken. Het kan echter ook te ver gaan: Robin Frijns raakte de muur in de kwali en kreeg bovenop zijn slechte kwalitijd de melding dat hij vanwege een powerspike in zijn throttlemap een gridstraf kreeg. Dat die spike door de klap tegen de muur kwam weigerde de FIA mee te nemen (men beweerde dat die een fractie van een seconde voor de aanvaring plaatshad)
barry355gtb zegt
Die gridstraf was echt een naaierij. Blijkbaar is het binnen de FE nodig om op strepen te blijven staan belangrijker dan de redenatie te volgen van de reëele oorzaak te nemen. Wat een aanfluiting was het weer. Doe mij maar de F1. Daar zijn toch de leukste circuits en beste coureurs aan het racen.