De Formule 1 stewards krijgen een veeg uit de pan van de kaak himself.
Scheidsrechter zijn is vaak een ondankbaar beroep. Het publiek komt nou eenmaal niet om jou te zien shinen, maar voor de sporters in de arena. Het beste werk doe je eigenlijk als helemaal niemand het over je heeft. Dat betekent namelijk meestal dat je (geen) grote fouten hebt gemaakt. Als er wel gebabbeld wordt, zijn er waarschijnlijk wel wat discutabele beslissingen genomen.
Dat laatste gold vorig jaar bijvoorbeeld op een kille dag in december. Na de race ging het natuurlijk over Verstappen en Hamilton, maar zeker ook over Michael Masi. De Australiër was opeens de meest besproken scheidsrechter ter wereld. Toto Wolff raakt er nog steeds niet over uitgepraat.
Niet alleen Mercedes had echter pijn, Masi moest de hele affaire zelf ook bezuren. Hij werd vervangen door Niels Wittich en Eduardo Freitas, die voorheen ervaring hadden opgedaan in de DTM en het WEC. De verandering is echter niet wat iedereen betreft een belachelijk succes.
Verschillende coureurs, waaronder Alonso, hebben al het gebrek aan consistentie van de stewards aangekaart. ALO ging daarbij zo ver dat ze geen verstand van racen hebben. Ouch. Wittich baarde vooral opzien met het verbod op juwelen dragen tijdens races. Velen vragen zich af of dat nu echt de prioriteit heeft in de F1.
Recentelijk waren er weer een paar beslissingen die een tikje koddig waren. Zo moesten we tot uren na de race wachten om bevestiging te krijgen dat Perez had gewonnen in Singapore. De Mexicaan vergreep zich twee keer aan dezelfde regel. Maar hij kreeg daarvoor slechts een straf van vijf seconden en een waarschuwing. Leclerc bleef zo tweede.
In Japan moest er weer ingegrepen worden in een duel tussen Perez en Leclerc. De beslissing viel dit keer sneller. Echter de gevolgen waren niet minder koddig. Er ontstond verwarring over het feit of Verstappen nou kampioen was of niet. Zelden was een kampioenschap een grotere anticlimax.
David Coulthard vindt het allemaal maar kaak knaak. Hij zegt dat dit geneuzel in de marge na de finish moet stoppen:
Sometimes we have been waiting hours to get a result from the stewards. I know there has to be a fair process. But people switched off their televisions and computers all around the world after Singapore and went to bed before the official result was announced. That can’t be right. When the whistle blows at full-time in a football match. There are no appeals afterward about the result. That’s it.
David Coulthard, gelooft in verandering waarin we kunnen geloven
Waarvan akte. Wie is jouw favoriete steward? Laat het weten, in de comments!
Robert zegt
Wat die inconsistentie en de tijd die stewards nodig hebben, hebben de heren critici zeker een punt.
Maar goed, ook bijvoorbeeld de race op Imola, waarbij er achter de safety car werd gefinisht terwijl men ook met een code rood en een herstart voor een spannend eind had kunnen zorgen, had dus slimmer gekund. Ze zullen echt wel het beste met de Formule 1 voor hebben, maar de leermomenten lijken soms nog wat ver te zoeken.
Richmond zegt
Een situatie waarin een SC/VSC/CODE ROOD van toepassing is, moet gebruikt worden voor veiligheid niet voor entertainment. Code rood is alleen wanneer er niet veilig over de baan gereden kan worden, ook niet met een SC. Dat moet je niet gaan veranderen.
Robert zegt
@benja01: als je niet onder de SC wil finishen (en ik durf de gok wel aan dat dit voor zowel de meeste teams als de tv-kijkers geldt), dan kan een code rood uitermate welkom zijn, zeker in situaties zoals op Imola, waar men een gestrande auto niet zo snel van de baan weet te halen.
alassad zegt
‘Formule 1 stewards worden flink aan de kaak gesteld’ moest de titel natuurlijk zijn
okdoei zegt
whooosh
De kaak = David Coulthard.
brent zegt
Fixed
sanderkomnogeensergens zegt
Rod Stewart (met een T)
JanJansen zegt
Wat is er nou raar aan dat je geen juwelen mag dragen tijdens de race?
Als er iets goed warmte/electriciteit/potentiele energie kan overbrengen, is dat het wel. En wat moet je in hemelsnaam met juwelen in een F1 auto terwijl er ingenieurs maanden zitten te rekenen om telkens weer een grammetje van een onderdeel te besparen. Doe eens ff niet zo ijdel.
mashell zegt
De auto’s hebben aan een minimum gewicht te voldoen, de coureurs zitten in brandvertragende kleding en hebben een dikke helm op. Dan juwelen willen verbieden heeft niks meer met oh zo heilige veiligheid (het veiligste is trouwens de F1 race af te gelasten) maar alles met treitergedrag van doen en daar ben ik heel erg op tegen.
pjotr zegt
Ooit een balaclave opgehad en snel van je hoofd getrokken? Dan wil je geen metalen uitstekende delen. Dit is geen treitergedrag maar gewoon boerenverstand.
pomoek zegt
@pjotr: mja? Is dat “het” argument? Ga je niet dood van toch?
pjotr zegt
Je wilt toch niet dat een neusvloegel of oor openscheurt als die balaclava van je hoofd getrokken wordt? Je zou maar buitenbewustzijn zijn en zo snel mogelijk beademd moeten worden. Als zo’n balaclava nat is, plakt het, net als een doornat t-shirt wast je probeert uit te trekken.
dawwg zegt
Charlie Whiting natuurlijk; eindbaas sinds 1997 … en daarvoor al een aantal jaren vice-eindbaas als ik me goed herinner.
pjotr zegt
Check ff waarom Masi hem opvolgde…
kniesoor zegt
Jacky. Vanwege de manier waarop-ie – met zo’n mooi Schots accent – uit kan leggen hoe je bochten hoort te nemen.
baf07 zegt
Regels, regels en nog eens regels die het voor die gasten zo moeilijk maakt om een juiste beslissing te maken. Regels worden verkeerd geïmplementeerd en voila, de gemaakte beslissing is niet juist volgens het plebs en dan moet er natuurlijk ‘boe’ geroepen worden.