Formula Student is een project waarin studenten zelf een single seater raceauto bouwen. Uiteraard is er een competitie aan gekoppeld waarbij teams uit diverse landen tegen elkaar uit komen. Dat klinkt een stuk leuker dan een stageverslag schrijven over je enerverende tijd bij de Belastingdienst en waarschijnlijk is het dat ook. Team Eindhoven ging vorige week naar Italie en was niet onsuccesvol.
Een verdere uitleg over de Formula Student is wel op zijn plaats. De studente(n)(s) hebben niet compleet de vrije hand om een auto te bouwen. Eén van de restricties is dat er slechts een 610 cc viercylinder motor gebruikt mag worden, die wel mag worden voorzien van een turbo- of supercharger. De inlaat kent ook een restrictie en mag niet groter zijn dan 20mm. Zuiver theoretisch in een ideale wereld zonder weerstand en interne verliezen zou daarmee ongeveer 290 pk worden gehaald, maar afhankelijk van de efficientie van de motor is dat in de praktijk maximaal een dikke 110 pk. Voor een klein racertje zoals deze is dat echter niet bepaald te weinig.
Tijdens de eerste week van september was Formula Student te gast op de testfaciliteit van Fiat nabij Milaan. Het eerste onderdeel van een Formula Student race-event is de zogenaamde scruteneering. Dit zijn uitvoerige veiligheids- en functioneringstests uitgevoerd door professionele officials uit de racerij van bijvoorbeeld de remmen, rolbeugels en botsveiligheid. Team Eindhoven hoefde slechts een minieme aanpassing aan de hoofdsteun door te voeren om oor de strenge keuring te komen.
De daadwerkelijke race bestaat uit een aantal onderdelen. De eerste race was een sprint van 75 meter, waarbij Team Eindhoven binnen die afstand al ruim 100 km/u reed. Een sprintje tot de 100 kost slechts 4.34 seconden. De endurance, een race waarin 26 ronden gereden moesten worden, verliep helaas wat minder. De coureur was na het opwarmen van de banden bezig met een heuse inhaalslag, totdat hij echter plotseling moest remmen voor een gestrande voorligger. Dit plotseling remmen en naderhand vol accelereren veroorzaakte een breuk in de aandrijfas. Hierdoor was het team helaas niet in staat de race uit te rijden.
Dat het oog ook wat wil in de racewereld is geen onbekend gegeven. Zich hier ten volle van bewust heeft het team veel energie gestoken in het ontwerp van de carrosserie. In samenwerking met Modesi heeft de auto een retro hot-rod look gekregen. De jury was hier zeer van onder de indruk en beloonde het team met de prijs voor ‘Most Original Vehicle’ award.
Het design is van Modesi en is toevallig gemaakt door onze huisdesigner, columnist en klassieker-rijder Michiel van den Brink. Hij werkte toen bij Modesi. Een van de designschetsen van Modesi volgt hieronder.
Meer informatie is te vinden op de website van Team Eindhoven.
Bas zegt
Respect, in 1 jaar tijd zo’n auto bouwen. Het team van dit jaar was zeer professioneel en dat is te zien in de manier waarop ze met de mensen en het materiaal om zijn gegaan. Het eindproduct en het eindresultaat mag er dan ook wezen. Hopelijk volgend jaar de overtreffende trap…
Michiel_vd_Brink zegt
Hier de originele designschets die ik voor het team en Modesi gemaakt heb tijdens de ontwikkeling van deze Formula Student.
Michiel_vd_Brink zegt
Het was erg leuk om met het Eindhovense team gewerkt te hebben en ik ben trots op het resultaat wat ze behaald hebben!
Ik heb genoten van het enthousiasme die het team uitstraalde en van de professionaliteit waarmee ze het hele project gerund hebben.
TU/e en Modesi, mijn complimenten en proficiat!
tim zegt
ik vraag me af: word dit project vergoed door de universiteit?
en kunnen ze allemaal er in rijden of word er gewoon gekeken wie het beste kan rijden?
lijkt me wel echt SUPERVET om aan zon project mee te doen zeg!
tim zegt
btw, heeft delft niet zonzelfde soort project?
Chroombumper zegt
@Tim: Delft kijkt wat verder dan Eindhoven en doet mee aan de Solar Challenge.
tim zegt
ik dacht dat delft ook die formula student had, dat was namelijk 1 van de redenen waarom ik misschien naar delft zou willen gaan :P
belgium zegt
belgie kan beter geef dat aan belgie en wij belgen bouwen zo iets in 1 week met dubbel zo veel pk’s
Jan-Jaap-Karel-Kees zegt
http://www.dutracing.nl/
Hier de site van het team van Delft.
Stefan00 zegt
ik heb zelf deze wagentjes bekeken in zandvoort daar waren ze aan het testen. Ik vond ze heeel mooi in elkaar gezet. Alleen vond het nou niet echt indrukwekkend als ie begon te rijden. Meer wielspin dan dat ie vooruit kwam.
w0o0dy zegt
de auto van de TU Delft is 3e geworden dit jaar. Dat is ook wel erg goed, gedaan. En de auto was de eerste Formula Student auto die onder de 120Kg is gebleven….
“We also won the business presentation award, the skid-pad award, and we were the runner up in the fuel ecomomy competition!!”
Een paar specs:
Max power: 55 bhp at 10500 rpm, Max Torque: 50 Nm at 9000 rpm
Chassis: Carbon composite Monocoque
Length: 2390 mm
With: 1275 mm
Height: 1010 mm
Wheelbase: 1540 mm
Weight car: 120 kg
Esitmated weight distribution front/rear (incl driver) 91 kg/ 107 kg
tim zegt
heeft mooie specs, maar met zo’n laag gewicht speelt het gewicht van de bestuurder wel erg veel mee. als je dan 10 kilo zwaarder bent dan je tegenstander ben je makkelijk 0.2 seconden langzamer, zo niet meer, is het niet?
w0o0dy zegt
@tim: dat klopt, ik denk dat ze dan ook de kleinste+lichtste persoon in de auto stoppen die ook een beetje kan rijden. Er zijn auto’s met meer vermogen en die kunnen dan ook wat zwaarder zijn. Maar gewicht is ook een nadeel in de bochten, dus……………
Bas zegt
M.b.t het team Eindhoven: zowel Delft als Eindhoven hebben idd zo’n competitie maar Delft gooit het op een ander concept en zijn al langer bezig. FSRTE (Formula Student Racing Team Eindhoven) heeft dit jaar in Italië een prijs gewonnen voor de constructie van de auto. Middels een kartcompetitie zijn 6 rijders geselecteerd om in de auto te rijden. Dit heeft geresulteerd in geloof ik 2 “vaste” rijders. De url van het team Eindhoven: http://www.formulastudent.tue.nl
Cuore sportivo zegt
een viercilinder met 610cc geef je toch een grotere boring en een veel kortere slag dat ie makkelijk boven de 10 à 12.000 toeren zit, rekening houdende met je materiaal …
ik zie die radiator daar zo niet graag boven je nek hangen, kookt ie over dan heeft de bestuurder een lelijke brandwonde, maar er zal ook wel rekening mee gehouden zijn denk ik (hoop ik)
AlexZjuH zegt
hebben jullie die filmpjes gezien van de testdagen die ze gedraaid hebben? op lelystad is leuk om te zien… is dus gewoon een blok van een suzuki gsx600r. Mooi systeem maar damn wat een korte wielbasis heeft dat ding :O
Tim (FSRTE-team member) zegt
die korte wielbasis is een van de verbeter punten voor volgend jaar, deze gaat met zo’n 50 mm verlengd worden en de spoorbreedte neemt ook af. Ook wordt de gehele geometrie onder handen genomen om de onderstuur die we nu hebben aan te pakken.
Delf zit idd op een ander concept, in delft word de auto voornamelijk gebouw door lucht en ruimtevaart mensen, terwijl we hier in eindhoven gewoon lekker werktuigbouwkundig bezig zijn, en dus onvermijdelijk wat zwaarder construeren