Weet je wat we doen? We snijden het onderwerp fileleed weer eens aan. Met alle kennis en moderne techniek die we in de evolutie van de mens inmiddels hebben vergaard, blijkt het toch niet mogelijk om de files op te lossen. Als je er over nadenkt, dan is de probleemstelling bijna kinderachtig simpel: hoe voorkom je dat wegen dichtslibben? Die vraag is van een hele andere orde dan de bijvoorbeeld de vraag: “Hoe onderzoeken we of er op Mars leven is?” Het is dus geen kwestie van niet kunnen, maar een kwestie van niet willen. We willen gewoon niet de maatregelen nemen die nodig zijn om files te bestrijden.
Waarom niet? Omdat iedere maatregel die je bedenkt ergens wel een keer botst met andere belangen, waardoor je niet die dingen kunt doen die echt nodig zijn om de files te bestrijden. Noem me een pessimist, maar ik blijf voorlopig nog volhouden dat de files niet op te lossen zijn. Eigenlijk moet ik het anders zeggen: ik blijf volhouden dat we de files niet op willen lossen.
Ondertussen is de norm behoorlijk vervaagd. Vandaag stond er bijvoorbeeld in Parijs en omgeving 300 km file. Twee keer de normale lengte en men spreekt er van een complete chaos. De oorzaak is een staking van de machinisten bij de Franse spoorwegen, die bijval hebben gekregen van buschauffeurs en metrobestuurders.
Parijs en omstreken is wat inwoneraantal en oppervlakte vergelijkbaar met onze randstad. Echter wanneer er bij ons een keer 300 kilometer file staat, spreken we van een drukke spits en zeker niet van een complete chaos. Natuurlijk wonen er in de randstad veel mensen op een kluitje die allemaal tegelijk naar hun werk willen en aan het eind van de dag weer tegelijk naar huis. Hierdoor zijn files onvermijdelijk, maar het geeft wel aan dat we het een stuk slechter doen dan het nabije buitenland en dat onze norm behoorlijk is vervaagd.
De PVdF (Partij van de Filerijder) is niet zo pessimistisch als ik en geeft de moed niet op. De beweging wint momenteel snel aan draagvlak. Vanmorgen kregen we onderstaand persbericht binnen:
Draagvlak Partij van de Filerijder groeit: Week van de Filebestrijding 2008
De Partij van de Filerijder (PvdF), de maatschappelijke beweging die niet aflatend aandacht vraagt voor de filecrisis, wint snel aan draagvlak. Inmiddels heeft een aantal partijen waarvan de achterban en/of klanten ook hevig lijden onder de filecrisis, haar sympathie betuigd aan beweging. Dit zijn GE Capital Solutions, Vredestein Banden B.V., NOVE (belangenorganisatie voor de brandstofhandel), Routiers Nederland, de Nationale Autokaart en GlasGarage.
Op 8 februari geven de partijen gezamenlijk de aftrap voor de Week van de Filebestrijding met een groots Nationaal File Forum waar ook de resultaten worden bekend gemaakt van het Nationaal File Onderzoek. Genoemde partijen zijn allen van mening dat het acute bestrijden van de filecrisis in ons land op dit moment veel te traag verloopt. Inmiddels lijken ook de politiek en overheid de urgentie van het oplossen van de filecrisis steeds meer te onderkennen met het ondertekenen van het Urgent programma. De Partij van de Filerijder betreurt het echter dat er hierbij hoofdzakelijk over regionale en lange termijnoplossingen wordt gesproken en dat korte termijnoplossingen zoals met het openbaar vervoer bijvoorbeeld mogelijk zijn, nauwelijks op de agenda staan. In een tijd van crisis moeten juist eerst de korte termijnoplossingen prioriteit krijgen en niet de langere termijnoplossingen zoals nu het geval is.
Nationaal File Forum & MobiVisie
De komende weken wordt de exacte inhoud van de Week van de Filebestrijding bepaald maar duidelijk is alvast dat op 8 februari de aftrap wordt gegeven met een groots Nationaal File Forum waar file- en vervoersexperts uit zowel binnen- als buitenland hun visie geven en met elkaar in discussie gaan over hoe de filecrisis in ons land het snelste zou kunnen worden opgelost. Aan het einde van de Week van de Filebestrijding wordt een `MobiVisie’ gepresenteerd om de filecrisis in ons land optimaal te bestrijden. Dit wordt een pakket voorkeursmaatregelen, samengesteld uit onder andere de vele suggesties uit het land die via de website www.partijvandefilerijder.nl binnenkomen, de input van regionale filesessies, het Nationaal File Forum en de uitkomsten van het Nationaal File Onderzoek. Verder worden werkgevers in heel Nederland de maand voorafgaand aan de Week van de Filebestrijding opgeroepen om in die week zo filevriendelijk mogelijk met hun medewerkers om te gaan. De hele week wordt er via diverse landelijke en regionale media een opvallende filebestrijdingscampagne gevoerd.
Draagvlak
Sinds de lancering van de beweging, zijn er via www.partijvandefilerijder.nl 41.500 e-mailadressen achtergelaten van mensen die op de hoogte gehouden willen worden van de activiteiten en vorderingen van de Partij van de Filerijder. De website registreerde 280.000 unieke bezoekers. Uit een recente peiling van Autovisie bleek dat ruim 80% voorstander is van de daadwerkelijke oprichting van de Partij van de Filerijder.
Maatschappelijke druk heeft effect
Luc van Bussel, de man achter de beweging `De Partij van de Filerijder’: “Een ding is voor mij helder. De toegenomen maatschappelijke discussie en daarmee de druk richting politiek en overheid om het fileprobleem voor eens en altijd aan te pakken is een belangrijke versneller in het geheel geweest. De massale publieke actie die De Telegraaf heeft gevoerd, de mogelijke oprichting van de Partij van de Filerijder, de recente uitingen en acties van Rita Verdonk en de overige geluiden vanuit ondernemend en rijdend Nederland, hebben effect. Alleen door een zo massaal mogelijke beweging te verkrijgen, zal ook ons land uiteindelijk weer gaan bewegen op de weg. Vandaar ook het initiatief tot de Week van de Filebestrijding. Partijen die zich willen aansluiten en een prominente rol willen spelen tijdens deze week kunnen zich aanmelden via [email protected].”
RenesisHP zegt
Laat ze vooral heel hard hun best doen, want ik haat openbaar vervoer. Helaas is het voor mij momenteel rendabeler om met de trein te gaan, minder reistijd en minder kosten(100% reiskostenvergoeding). Dus nu is vrouwtje met de auto naar het werk.
Kyanite zegt
Openbaar vervoer minimaal verdubbelen en de helft goedkoper of zelfs gratis maken. Dit zou al een hoop schelen. Nee die achterlijke spitstax, slurptax, brandstofaccijnzen en weet ik veel wat voor zuig maatregelen helpen niet om de automobilist thuis te houden, verbetering van het OV wel.
Jan C. zegt
Volgens mij is de oplossing vrij makkelijk. Het heeft niks met asfalt te maken, niks met Openbaar Vervoer. Onze werkgever verwacht dat we allemaal tussen 7 en 9 op ons werk verschijnen. En dat we tussen 4 en 6 weer terug naar huis gaan. We kunnen het veel beter spreiden. Als we ’s ochtends tussen 7 en 11 op het werk mogen verschijnen, zal de filedruk met (minimaal) de helft verminderen. En terug naar huis doen we dan tussen 4 en 8. Dit moet natuurlijk ook gebeuren op de scholen, want veel kinderen worden naar school gebracht (of dit verstandig is laat ik buiten beschouwing, het is eenmaal feit dat het gebeurd).
BOL zegt
Ik steun deze beweging, mijn stem hebben ze (Y)
BreinStein zegt
inderdaad willen ‘ze’ er niks aan doen. als je alleen al naar de belangen van de staat kijkt, die per jaar 130 miljoen euro ‘verdient’ aan alle files. het wordt tijd dat deze lans van ‘niet willen’ doorbroken wordt en dat er wat aan gedaan gaat worden. de partij voor de filerijders is zo’n partij wat een signaal af kan geven.
Robin zegt
Er is een onderzoek gedaan naar adaptieve cruise-control. Als 20% van de auto’s op het nederlandse weggennet er mee was uitgerust, zouden er geen files meer ontstaan. Het makkelijkste plan van het kabinet zou zijn om vanaf een bepaalde nieuwwaarde (pak 40.000 euro) adapatieve cruisecontrol verplicht te stellen, of alle dieselauto’s verplicht met adaptieve cruise control uit te rusten.
Barry330cd zegt
Weg met Balkellende en Bos. Zij willen alleen maar incasseren ipv oplossen. In de toekomst staan we gewoon de gehele dag kompleet vast als het aan dit kabinet ligt. En vlak ook niet die beroeps dwarsliggers van Milieudefensie uit!
ShelbyGT500E zegt
heel sim robin alleen de meeste mensen hebben een lease auto oftewel onder de 40.000.
het probleem kan inderdaad zoals jan.c zegt opgelost worden maar dan als nog moet er zoveel veranderen en afspraken gemaakt worden dat dat een gods vermogen kost. ik alleen maar het openbaarvervoer. kijk hoe ze dat in andere steden doen.
vin zegt
@ Dennis, grappig dat je dat voorbeeld van de 300km file voor Parijs aanhaalt. Vanochtend hoorde ik op het nieuws dat er ongeveer 400 km file stond in Duitsland, omdat de treinen daar staakten.
http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/11/15/151107_duitsland_staking.html
Ik dacht meteen hetzelfde; in NL is 400 km file toch bijna normaal ?, van chaos wordt in ieder geval pas gesproken als er na een sneeuwbui meer dan 700 km file staat ofzoiets. In een land als Duitsland, met 12.044 km (!!!) snelweg, is 400 km file toch niet zo’n probleem?
Dennis zegt
@vin: 400 km file is zelfs in Duitland een probleem. Het feit dat wij daar niet meer van opkijken is precies wat ik bedoel als ik zeg dat onze norm vervaagd is. We zijn het heel normaal gaan vinden en hebben ermee leren leven.
Steven zegt
Inderdaad, heb 5 jaar in Nederland gewoond en op een normale donderdagavondspits staat er zo’n 250 km file. M.a.w met 250 km is er niets aan de hand.. Surrealistisch toch? Vanochtend hoorde ik op de Belgische radio dat er 145 km file in België stond. Dat was blijkbaar al voldoende om te vermelden… Als er hier 400 km staat, kan je je eigen straat gewoon niet meer uit, maakt niet uit waar je woont!
Zoef zegt
“Openbaar vervoer minimaal verdubbelen en de helft goedkoper of zelfs gratis maken.” hoor ik hierboven in diverse versies.
Ik heb een beter idee: al wie zoiets zegt moet onmiddellijk zijn auto afgeven en ZELF met het openbaar vervoer gaan rijden.
Je zal dan wel anders piepen.
Zoef zegt
“Er is een onderzoek gedaan naar adaptieve cruise-control. Als 20% van de auto’s op het nederlandse weggennet er mee was uitgerust, zouden er geen files meer ontstaan.”
Lijkt me te optimistisch Robin. Bron?
Kyanite zegt
@Zoef
Openbaar vervoer is momenteel geen optie voor mij, ik moet namelijk 4 keer overstappen. Maar als het OV verdubbelt wordt en verbeterd dan wil ik beste in het OV stappen, maar momenteel is het geen optie.
Dit wordt trouwens door iemand gezegt die voor een van de OV-bedrijven werkt…..
mashell zegt
Hehe. Eindelijk iemand die het inziet, de randstedling wil gewoon zijn of haar (half) uurtje file per dag. Even weg van de drukte van de zaak, even weg van de krijsende kinderen thuis, even lekker plompverloren voor je uit staren met een blatende DJ op de achtergrond. Even ongestoord in je neus peuteren.
Dus als we vanwege economische redenen er ooit in slagen de drastische maatregelen te nemen die nodig zijn om de files echt te verhelpen, gaat de economische winst gelijk weer in het putje vanwege de extra vrije tijd die de medewerker nodig heeft om niet overspannen te raken. Maw, oplossen van de files lost netto niets op. Dus laten we het maar zoals het is en nemen we wat schijnmaatregelen om de oud hollandse file zeurpieten tevreden te houden.
wimbers zegt
@ Robin;
adaptive cruise control werkt in de randstad coor geen meter omdat de veilige afstand die door dit systeem bewaard wordt zo groot is dat er om de haverklap iemand zijn auto ingooit met als gevolg dat je auto constant op de rem vliegt (eigen ervaring, bij mij staat het permanent uit nu. erg jammer)
wimbers zegt
als deze partij trouwens niet alleen het oplossen van files maar ook de positieve effecten ervan voor het milieu uit gaat dragen hebben ze mischien nog genoeg draagvlak ook.
(hoe zou het gaan als ze succesvol zijn?
geen files meer, waarom nog een partij voor de filerijder?
wordt dat een jojo-effect?)
Furby C-Rules zegt
Ach kom op…Nederland wil geen oplossingen…
Heb een initiatief gehad met mijn broer, de site bestaat nog: http://www.fileoplossing.nl
Echter gaf de Nederlandse Media NUL op rekest…behalve Q-music Jeroen van Inkel…
Samenwerking met andere organisatie’s zoals STOP BOS …nou vergeet het maar, die heren geven namelijk niet thuis…
De NOS, NU.nl, Geen Stijl ga zo maar door…plakken ons de bek af, of weigeren te helpen…
De politiek…tja die willen al helemaal niets, de VVD jatte begin dit jaar ons stokpaardje en ging er lekker mee paraderen…
Samenwerken met de partij voor de file…euh ja jammer…we zijn even met onze eigen partij bezig…
We wilden met een flinke berg handtekeningen naar Den Haag vertrekken…maar tja…het aantal hantekeningen op onze site, zeer gewaardeerd, maar niet eens genoeg om ook maar 1 zetel in de kamer te vertegenwoordigen…dus gaan we voorlopig niet naar Den Haag…
Er zijn oplossingen genoeg…en weet je wat het is…
Als je meerdere tegelijk invoert: Zoals Gratis Openbaar Vervoer, VERPLICHT een aantal uur telewerken voor mensen die bepaalde beroepen uitvoeren, zoals Adminstratie, Facturatie, Boekhouding, etc…, Het vergroten van de doorvoercapaciteit op de wegen, etc etc etc…
Maar goed…door een gebrek aan activisme ben ik voorlopig even UIT geiniteerd…Als iemand een goed idee voor me heeft…af het tegendeel wil bewijzen: [email protected] kom maar op!
Whoohoow zegt
Als ze nou een autos ouder dan 10 jaar afschaffen voor op de weg, dan rijden er al een stuk minder autos rond. EN wordt het milieu er ook nog een beter van.
Mensen met zulke oude autos kunnen gewoon de bus, trein, fiets pakken.
Dan kan de slurp tax. km heffing en al die andere shit afgeschaft worden.
En als ze dan ook nog is de werktijden gaan verspreiden dan komt het goed.
Als ze deze 2 voorstellen nou eens werkelijkheid gaan maken, moet je dan eens kijken wat voor heerlijke ruimte je hebt op de weg !
Jan-Jaap-Karel-Kees zegt
Ehm iedereen die zegt dat het ov gratis moet die kan ophouden. Het ov is geen oplossing. Nu kan de ns alle reizigers al niet aan en moet je na gaan dat er dan nog meer mensen komen, dan staat er geen file meer op de weg, maar zit je vast in het OV.
En sowieso het OV als optie slaat al nergens op, ik (student) reis er nu nog geen half jaar mee en ik wordt af en toe al helemaal gek van die drukte en dat gezeur. Als ik later werk, dan hoef ik, hopenlijk, nooit meer met de trein.
Multicar zegt
WAAROM BLOKKEREN WE NIET EENS DE WEGEN PERMANENT.TEN EERSTE KWARTJE VAN KOK RETOUR EN DAN EEN STRUCTUELE OPLOSSING VOOR DE FILES.-edit: je CAPS blijft hangen-
VivelaFRANCE zegt
Gewoon naar Frans voorbeeld. Zo kan je in Strasbourg buiten de stad parkeren voor 3 euro, inclusief een tramkaartje voor de hele dag! En néé, die trams zijn niet zoals hier, ze zijn prachtig. In Strasbourg zie je weinig auto’s, daardoor is het er schoner en zijn er minder files. Dit zijn ze nu ook in andere steden gaan invoeren zoals Angers.
Ook het nationale vervoer is veel beter dan hier. Met de TGV ben je veel sneller van A naar B dan met de auto en het is ook nog eens spotgoedkoop: vanaf 25€ (enkeltje)! Ook de regionale treinen zijn er veel schoner en mooier. Files zijn er daarom weinig.
Maar als alles zo goedkoop is, hoe maken die bedrijven dan winst? Nou, ze worden gewoon flink door de Franse overheid en de EU gesubsidieerd! Ook zijn de meeste bedrijven deels van de staat.
Dat zouden ze ook echt in Nederland moeten doen Veel meer subsidiëren, de overheid heft nu alleen maar belasting op de eerlijke autorijder. En dan maar aankomen zetten dat er ook nog het OV is. Maar wie wil er nou in een lawaaiige, vieze en dure trein zitten?! Ze moeten de kwaliteit verhogen, en de prijs verlagen. Eerst een goed alternatief verzinnen, dan pas hebben ze het recht om belasting op benzine en dergelijke te heffen (hoewel, eigenlijk helemaal niet, maar enfin. Krijgen ze toch nog een beetje hun zin)
VivelaFRANCE zegt
@ Jan-Jaap-Karel-Kees
Sorry ik las pas later je reactie; helemaal mee eens, maar als er meer, en vooral snellere, treinen rijden, heb je dat probleem helemaal niet. Echt, in Frankrijk werkt het prima, waarom niet hier?
VivelaFRANCE zegt
@ edit
Hahaha! lekker droog: je CAPS blijft hangen
VivelaFRANCE zegt
@ Furby C-Rules
Ik stel voor: lees gewoon de reacties op autoblog door (Hoef ik tenminste niet Mail op te starten)
lincoln zegt
@Multicar .. slim hoor .. files oplossen met files ..
en als je nu met slimme oplossingen komt .. schrijf dat dan niet zo HARD ..
dat staat namelijk nog slimmer ..
SQB zegt
Meer asfalt is in de meeste gevallen geen oplossing. Het blijkt keer op keer dat je daar om te beginnen de stremmingen alleen maar verplaatst in plaats van ze op te lossen, en verder dat mensen hun rijgedrag afstemmen op de wegcapaciteit. Mensen die eerst de regio meden of het OV namen, gaan dan toch weer met de auto; mensen die vroeger van huis gingen om de files voor te zijn gaan weer wat later. Alleen als je de hele randstad 16-baans uitvoert is dat een oplossing.
OV zou voor de randstad een oplossing kunnen zijn. Ik heb daar een tiental jaren gewoond en gewerkt, en over het algemeen ging dat niet alleen heel goed, maar boodt het me inderdaad de gelegenheid om ’s ochtends de krant te lezen enzovoort. Probleem is echter dat het alleen een optie is voor mensen die aan beide uiteinden (huis en werk) een goede aansluiting hebben op het OV (station binnen fietsafstand van hun huis, werk op loopafstand van de tramhalte, etc.). Bovendien zou de capaciteit drastisch vergroot moeten worden.
Deel van het probleem is dat we lang niet allemaal (willen) wonen waar we werken of (kunnen) werken waar we wonen, dus zijn we elke ochtend en avond onderweg.
Carpooling klinkt leuk, maar ik vindt het persoonlijk erg onhandig; zelfs toen een collega één straat achter me woonde deed ik het niet, omdat ik gewoon op mijn eigen tijd naar huis wil kunnen gaan.
Spreiding van de werktijden klinkt ook niet onaardig, maar dat blijft vrij beperkt. Als je om 11 uur begint, ben je met een 8-urige dag, een half uur pauze en een half uur rijden pas om 20 uur thuis. Dat wil ook niet iedereen.
Telewerken lijkt mooi, maar dat kan vaak maar heel beperkt, al is het alleen al omdat je ook contact met je collega’s moet hebben.
Iemand oplossingen die wel werken?
Klaas zegt
Deels is meer asfalt wel een oplossing. Nu sta je vaak in een file die leidt naar een plek waar je niet wil zijn. Rond Utrecht staat doorgaand verkeer vast in de file van mensen die naar de stad Utrecht willen. Als er in de RAI een evenement is sta je vast op de A10, ook als je niet naar de RAI hoeft.
Door doorgaand verkeer en lokaal verkeer beter uit elkaar te halen heb je minder files. Je houdt dan alleen lokale files over als de bestemming de stroom auto’s niet kan verwerken. Dat is veel moeilijker op te lossen, maar ook minder erg omdat die files dan alleen maar een lokale impact hebben en niet het doorgaand verkeer belasten.
Alfa Lima Foxtrot Alfa zegt
@ Klaas
helemaal mee eens… extra asfalt is wel degelijk een oplossing… voorbeeldje a27 utrecht-hilversum gaat bij maarssen van 3 naar 2 banen… staat altijd file daar… maak het 3 baans tot aan knooppunt eemnes met de a1 en file opgelost…
nog zoiets vreemd… mensen die aan een drukke snelweg wonen… ergeren zich rot aan al het sluipverkeer wat er langsrijdt wanneer er file is op die snelweg.. logisch… maar; als je vraagt wat ze vinden van een extra rijbaan op de snelweg is bijna iedereen tegen.. terwijl dat de file’s en dus het sluipverkeer tegen gaan…
“TLN komt tot het bedrag van 100 miljoen door uit te gaan van verschillende aannames. Bovendien is bekend dat fileleed de economie op jaarbasis een bedrag van 2,2 miljard euro kost.” bron
2.2 miljard euro!!! kun je flink wat extra infrastructuur voor neerleggen (extra wegen én OV!!!)
RenesisHP zegt
De oplossing, koop een helikopter.
Rick dos zegt
“Parijs en omstreken is wat inwoneraantal en oppervlakte vergelijkbaar met onze randstad. Echter wanneer er bij ons een keer 300 kilometer file staat, spreken we van een drukke spits en zeker niet van een complete chaos. Natuurlijk wonen er in de randstad veel mensen op een kluitje die allemaal tegelijk naar hun werk willen en aan het eind van de dag weer tegelijk naar huis. Hierdoor zijn files onvermijdelijk, maar het geeft wel aan dat we het een stuk slechter doen dan het nabije buitenland en dat onze norm behoorlijk is vervaagd.”
Proberen in perpectief te zetten maar dan het verkeerde perspectief gebruiken. Als je nou eens Parijs met Amsterdam vervangt en rond Amsterdam staat 300km file. Hebben we het dan nog steeds over een drukke spits of hebben we het dan ook over een complete chaos? Ik denk het laatste niet?!
Citrofiel zegt
@ Rick dos; Maar Amsterdam is dan qua oppervlakte en inwoneraantal weer compleet niet vergelijkbaar met Parijs… Ik denk dat hier wel het juiste perspectief is gebruikt hoor…
Rick dos zegt
@Citrofiel
Oké, maar laat er nou een evenredigheidsfactor op los. Laten we zeggen een 5e van de aangegeven scope.
Dus Amsterdam, maar dan 60 km file op de A10. Als dit zo zou zijn, dan spraken we toch nog steeds over een chaos?
Er is natuurlijk een verschil of je het macro of micro bekijkt.
Macro=landelijk
Micro=stedelijk
Als je dan zegt dat er 300 km file staat in Frankrijk. Dan heeft Frankrijk het over een zéér rustige dag op de snelwegen. Hier praten we over een zéér drukke spits.
Begrijp je?
John zegt
Ho even, de term ‘we’ wil ik bij deze bestrijden. Ik reken mezelf namelijk niet tot de mensen die de files niet op willen lossen. Inderdaad worden alle voorstellen getorpeteerd door mensen met andere ‘belangen’, al is het alleen maar om anderen dwars te zitten. De politiek probeert iedereen tot vriend te houden (=zetels) en laat zichzelf daardoor op alle mogelijke gebieden blokkeren tot het treffen van daadwerkelijke maatregelen.
De voorstellen van Fortuyn om de files te bestrijden zouden een goede aanzet kunnen zijn. Zelf werk ik zoveel mogelijk thuis, zodat ik niet tijdens de spits de weg op hoef te gaan. Dat is voor veel meer mensen mogelijk dan wat nu gebeurd, maar de technische middelen worden er gewoon niet voor ingezet.
Verkopen via internet zou veel meer ingezet kunnen worden, maar als je de gemiddelde website ziet is de geboden informatie zwaar verouderd en achterhaald op een paar goede sites na.
Hoeveel mensen zouden niet thuis kunnen werken via internet? Thuis kun je gewoon inloggen op het netwerk van de zaak. Telefoongesprekken kunnen gratis doorgeschakeld worden naar je huisnummer via VoIP. Emailen kan zo ongeveer over de hele planeet, faxen kun je door laten sturen naar email, dus geef mij een goede reden waarom er zoveel mensen met elkaar in een gebouw moeten kruipen om hetzelfde te doen wat ze thuis ook zouden kunnen doen.
Het zou ook nog eens goed zijn voor de kinderen omdat een van de ouders tenminste wat vaker thuis is. Minder sleutelkinderen is alleen maar beter voor de samenleving als geheel.
Er zijn wel bedrijven die effectief gebruik maken van de technieken. Toen ik laatst de helpdesk van Alabastine belde werd ik doorgeschakeld met een mevrouw die met haar mobiel bij de zwemles van haar kinderen stond :D Geweldig! Ze belde me later wel terug omdat het toch wat lastig was, maar het geeft maar aan dat werk en kinderen prima te combineren zijn, als je maar wilt!
lincoln zegt
en nu ben ik het zat .. ik ga stemmen op de partij tegen de files.
Klaas zegt
@Rick Dos: De stad Amsterdam heeft slechts 750.000 inwoners. Parijs heeft er slechts 2 miljoen. Daarom worden ook geen steden vergeleken, maar stedelijke gebieden. De regio Parijs (Paris aire urbaine) heeft 12 miljoen inwoners. De Randstad heeft 7 miljoen inwoners. De oppervlakte van de regio Parijs is ook iets groter dan die van de Randstad. De vergelijking gaat dus wel degelijk op.
Parijs is de derde metropool van Europa, Randstad de zesde. Zie hier de lijst
Furby C-Rules zegt
@ viva la france –> Ik lees het…allemaal tegenstrijdigheden…en geen consensus…en zeker geen bereidheid om er iets aan te gaan doen…
Het is wel makkelijk he ;-) lekker reageren vanuit je stoel…
Maar verder niets maar dan ook niets ondernemen…
Groet,
Simpson zegt
sorry hoor, maar al die opties als ga jij maar met de trein of thuiswerken als ik de weg op moet of we zullen jou het rijden zo duur maken dat je niet meer kunt (en ik wel) zijn allemaal stierestront oplossingen. Naar mijn (soms) bescheiden mening kunnen we de oplossing alleen nog maar in de techniek vinden.
– De stoplichten vóór ons laten werken ipv tegen ons,
– iedere wagen uitrusten met adaptieve cruisecontrol
maar ook eenvoudiger zaken als
– langere invoegstroken, zodat de langzamere broeders meer ruimte hebben om op snelheid te komen
– langere uitvoegstroken om de afritten die eindigen in een stoplicht wat meer bufferruimte te geven.
’t is net als in de computertechniek, een weg heeft een bepaalde bandbreedte en de afritten een te meten (en dus ook aan te passen) doorvoersnelheid
en niet te benauwd zijn om een knooppunt plat te gooien en opnieuw in te richten, dan maar een jaartje knoeien.
zo, dat lucht op
Furby C-Rules zegt
@ Simpson…
Even voor de verdieping…Ik sta geen “oplossing” voor…van mij mogen alle oplossingen gebruikt worden, of één oplossing in het bijzonder…
Wat voor mij relevant is, is dat er zoveel mensen zijn die zich “zichtbaar” ergeren aan het fileprobleem…
Echter komt er NIEMAND echt in het geweer…wie is er aan het beuken op de deuren in Den Haag dan? juist…niemand, nada, niets, nakkus en niks…
Dus die leuke pretentieloze reacties, waarin de ene oplossing word “afgeschoten” en de andere oplossing “gepromoot” dat is naar mijn idee pas “stierenpoep”…
Kortom…kom dan van je “bureaustoel” af en doe iets…
Actie zeg ik…
Groet
Kees zegt
Ik vind het een goed verhaal…
Alleen kan je 300km file in Parijs totaal niet vergelijken met een ochtendspits van 300km en dan alleen als voorbeeld de randstad erbij pakken.
VivelaFRANCE zegt
@ Furby C-Rules
Wie zegt dat ik er in de toekomst niks aan gaan doen? En trouwens: zonder ideeën kan je niks doen! Zorg ze dus maar eerst te krijgen.
Rick dos zegt
@Klaas
Jij en Citrofiel maken de fout dat jullie de inwoners aantallen meetellen. Echter, voor dit vergelijk, heeft die factor geen relevantie. Immers het hadden net zo goed allemaal toeristen kunnen zijn die in de file staan. De uitkomst zou hetzelfde zijn.
Wat wel relevantie kan hebben is de oppervlakte van het gebied en de concentratie van het verkeer. En als je het op die manier bekijkt dan heeft het vergelijk enige relevantie. Echter loopt het vergelijk mank op het punt dat je een stad vergelijkt met een deel van een land. De dynamiek (bewegingen, andere type verkeersaders etc.) van het verkeer is anders tussen steden dan rond een stad.
Maar goed om het dan toch nog wat relevantie te geven….
Stel dat er 300km file staat in de randstad. Den Haag-A´dam is 65 km maal twee (beide richtingen) is 130 km. Dit zou betekenen dat er file zou staan tussen de twee steden. Dan heb je DH-Rotjeknor, is pak ´m beet 20 km maal twee is 40 km. DH-Utrecht is om en nabij 80 km en dan zou er vanuit Utrecht nog 50 km file staan. Kunnen we nu stellen dat we het in zo´n situatie over een chaos zouden hebben?
En dat is wat ik bedoelde met macro en micro. De 300 km waar we het hier in Nederland over hebben is landelijk. De 300km file wat bij Parijs stond is plaatselijk.
Als we het over zwarte zaterdag hebben in Frankrijk, tijdens de zomermaanden. Dan hebben we het over een concentratie aan verkeer richting het zuiden met een totale lengte van 3 tot 500km. Ook dan heeft Frankrijk het over chaos.
Dus zoals ik al zei, als 300 km file over Frankrijk is verspreid dan heeft Frankrijk een rustige dag qua files. Als Nederland het heeft over 300 km aan files dan hebben we een hele drukke spits.
En dat is het verschil.
Citrofiel zegt
@ Citrofiel; Ik snap je nog steeds niet… En het zal je ook wel niet lukken het mij te laten snappen. ;)
Provinciaal zegt
Waarom wordt er zo moeilijk gedaan? Files worden veroorzaakt door tekortschietende infrasrtuctuur. Dus wat is er mis om gewoon voor uitbreiding van infrastructuur te pleiten. Als Almere explosief groeit en je laat de infrastructuur die uit de jaren 70 stamt ongemoeid, dan krijg je file, zo moeilijk is dat niet. De meesten van ons willen gewoon s’avonds thuis zijn. Dit betekent automatisch een werkpatroon van 7-9 uur tot 16-18 uur.
Probleem is ook dat veel CEO’s hun bedrijf aan de onbereikbare Amsterdamse zuidas willen hebben. Da’s goed voor hun enorme ego maar veroorzaakt wel extra files richting Amsterdam.
Wat is er mis met plaatsen als Lelystad, Twente, Apeldoorn, Eindhoven of Breda?
Woute® zegt
De oplossing , zoek een baan dichterbij huis als een groot gedeelte dit zou doen ben je de files ook kwijt en kan de vertegenwoordiger weer gewoon normaal naar zijn klanten rijden.
Wonen in Den-Haag ,werken in Utrecht op Kantoor.Andersom Wonen in Utrecht werken in op kantoor in Den-Haag , waarom werkt diegene uit Den-Haag niet op kantoor in Den-Haag?
Hier zijn ook studies en onderzoeken naar gedaan en hier hoor je niemand over.
Klaas zegt
@Woute®: dat zou fijn zijn. Maar werken vinden in Amsterdam of een huis vinden in Amsterdam zijn hele verschillende dingen. Verhuizen is sowieso moeilijk in de Randstad. Je bent veel geld kwijt en je hebt geluk als je er niet op achteruit gaat. De woningmarkt is even verrot als onze infrastructuur.
Daarnaast bestaan veel huishoudens uit meerdere werkende mensen. Het is heel moeilijk als je beide carrière wil maken dat in de zelfde stad te doen. Iemand moet dan concessies doen en een niet optimale baan kiezen.
Het zou ideaal zijn als iedereen op fietsafstand van zijn/haar werk zou wonen, maar makkelijk is dat niet.
manon zegt
Hebben jullie geen leven ?:)