Bij het lezen van de reacties op de column van Sacha en de reacties van de bezoekers dacht ik erover om ook een reactie te tikken. Maar het verhaal werd veel te lang… dus val ik jullie er maar mee lastig in de vorm van een column. Lees het als je zin hebt, sla het over of voeg in de comments wat constructiefs toe.
Waarom een column?
Nou het is wel erg makkelijk om te roepen dat mensen die kritisch zijn niet weten waar ze over praten… maar ik vind dat je dan toch eigenlijk wel zelf met een zinnige bijdrage moet komen. Hoe kunnen we het probleem nou oplossen zonder ideeën?
Allereerst moet mij wat van het hart (en dat sluit aan bij een aantal opmerkingen van Sacha). Het geklets over Openbaar Vervoer als alternatief komt mij de strot uit! De doodenkele keer dat ik het probeer (bijvoorbeeld omdat ik in het centrum van een grote stad moet zijn) loopt het uit op een drama (treinen die niet rijden, vertragingen en de kosten vallen ook al niet mee). Mijn vriendin heeft de afgelopen 1,5 jaar 5 keer geprobeerd met de trein te komen omdat ik ergens al was en we samen met de auto terug gingen en let op: het is haar geen enkele keer gelukt op tijd te komen door treinen die niet reden en/of vertraging hadden!! Geen enkele keer! Denk daar eens over na voordat je roept dat het OV een optie is.
Voor mijn werk moet ik regelmatig bij allerlei bedrijven overal in NL langs. Nog afgezien van het feit dat er meestal geen trein of bus naar industrieterreinen loopt (WTF??) zou je met alle overstappen veel meer tijd kwijt zijn (3 uur ipv de 1,5 die ik nu vaak kwijt ben). Waarom rijden er geen bussen vanaf het treinstation naar de industrieterreinen? Niet overtuigd? Ik zal het toelichten met een reeël voorbeeld. Ik moet binnenkort voor een afspraak naar Oosterhout en moet daar ongeveer om 9 uur ’s ochtends voor de deur staan.
Vertrek 6:10 slechts 2 minuten lopen naar het dichtsbijzijnde treinstation waar helaas maar ieder half uur een trein vertrekt.
Vertrek 6:12 treinstation naar Utrecht Centraal aankomst 6:40 (dit is nog niet zo rampzalig aangezien me dit met de auto niet sneller lukt).
6:40 treinstation UT centraal 10 minuten lopen naar het busstation (10 minuten lopen is te doen, maar als het regent ben je al redelijk verzopen, maar goed we gaan verder)
6:52 met de interliner richting Oosterhout busstation, aankomst 7:54 (een dik uur in de bus, dit doet de auto in 40 minuten ondanks de gemiddeld file)
8:02 vertrek vanaf het busstation in Oosterhout naar Hertstraat in Den Hout, aankomst 8:11 (cool, maar 9 minuten, jammer dat ik geen idee heb waarom ik naar Den Hout zou reizen)
En nu komt het: 26 minuten lopen naar het adres van de klant!
Totale reistijd is dus 2 en een half uur, en ik sta een klein half uur te vroeg bij de klant voor de deur… Of ik pak de leaseauto en rij in minder dan 100minuten naar de klant… hmm lastige keuze. Openbaar vervoer een optie? Niet als het zo werkt!
Voor reizen binnen de randstad en binnen grote steden is het OV wel goed/redelijk bruikbaar. Pak eens de tram/metro/trein naar het hartje van een grote stad en je bent meestal minder kwijt dan voor 2 uur parkeren en het is meestal sneller want een parkeerplaats zoeken en achteraf afrekenen kost je meer tijd dan je denkt.
Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat er nodig iets moet gebeuren om de files op te lossen, maar dat gaat niet lukken door automobilisten dwars te zitten. Het gaat ook niet lukken door te roepen dat het OV werkt. Het combineren van tram/bus/metro met treinen kan een oplossing bieden maar tot nu toe is het te slecht op elkaar afgestemd. Waarom is dat zo moeilijk? We hebben een heleboel rails liggen in Nederland, maar de treinen zitten snel vol (in de spits) en de verbindingen zijn vaak niet snel. Waarom is de trein niet sneller? Nou zo’n ding is niet bedoeld voor korte afstanden, maar we laten ze bij voorkeur bij iedere lantaarnpaal stoppen, want daar is behoefte aan… toch? Nou nee, een trein moet je gebruiken voor lange(re) afstanden maar je moet wel zorgen dat er dan vanaf het station een goede verbinding is naar industrieterreinen, winkelcentra etc.
Hoe kunnen we files bestrijden? Ik heb eerder goede ideeën gehoord. Minder afritten en opritten tussen grote steden, gesplitste stroken voor doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer. Hogere snelheden voor vrachtwagens, inhaalverboden mogelijkheden genoeg, maar een oplossing? Nee ik denk het niet. Waarom niet? Omdat als het verkeer lekker doorstroomt er een heleboel auto’s aan de rand van de stad aankomen en dan voor stoplichten staan. Omdat de afhandeling van al dat verkeer niet soepel genoeg loopt staan we met z’n allen op de snelweg in de file. Hoe lossen we dat op? Zorgen dat het verkeer niet al teveel tijd nodig heeft om op de eindbestemming te komen OF we passen de eindbestemming aan.
Als we nou zorgen dat er bussen lopen van grote parkeerplaatsen (gratis) naar de plekken waar veel mensen naar toe moeten dan kunnen we per bus zo’n 60man vervoeren, misschien wel 100 per bus. Het grote voordeel zit hem in het feit dat er maar één voertuig hoeft op te trekken als het stoplicht op groen gaat en niet 10, 20, 30 40, 50, 60, 70, 80 auto’s.
Met een combinatie van maatregelen komen we een heel eind, maar we zullen ook echt anders met vervoer om moeten gaan. Dus de kids met 2 per auto naar de school rijden, sorry dat moet anders. Met een paar duizend man iedere dag in dezelfde file van je woonplaats naar hetzelfde industrieterrein… pak lekker met je collega’s een bus naar je werk. Weekendje weg? Niet rijden in de spits, maar erbuiten. En misschien nog wel het belangrijkste? Geef elkaar ruimte als we wel met z’n allen een plekje moeten vinden bij het invoegen en zet geen kruispunten dicht door nog snel ff dor oranje te drukken… Als we dat nou eens allemaal een tijdje proberen… Zou dat niet veel schelen?
Andere ideeën? Kom maar op!
joep zegt
Een puntje van kritiek, in eerste instantie geef je aan dat OV absoluut geen optie, maar later lees ik tussen de regels dat dat je het wel een optie zou vinden, mits goed uit gevoerd. Als je dat zou vinden, dan ben ik het met je eens. Het OV kan een ptie zijn, en dan met name in de randstad. Hiervoor moeten trein, tram, bus en metro goed op elkaar afgestemd zijn en moeten ze een stuk goedkoper worden. Nationaliiseren dus maar die handel! Het idee van vrije markt werking heeft toch geen zin als er geen sprake is van concurrentie. Neem het geal van de NS, wanneer deze gewoon volledig van de overheid zou zijn, oeft er geen winst gedraaid te worden en kunnen de prijzen dus laag gehouden worden en er een hoop geld in de kwaliteit en kwantiteit van het materiaal gepompt worden. Bovendien kan de NS nu toch ook niet als een volwaardig bedrijf opereren omdat de overheid ze nog aan allerlei regeltjes houd.
En btw, ik ga elke dag met de trein naar de uni, en ik weet er in ongeveer 80% procent van de keren gewoon zonder vertraging aan te komen. Laten we het er maar op houden dat je vriendin buitengewoon veel pech heeft gehad, voor we gaan roepen dat het OV totaal geen optie is.
dekster zegt
Dit is nog een idee:
misschien alle belastingen rond het bezit van een wagen afschaffen, want nu kun je niet sukkelen om de wagen thuis te laten, als je ziet wat je ervoor betaald.
Ik ben eens met m’n vriedin (met volle moed) met de trein naar brussel geweest. (we moesten daar gaan kijken achter een keuken ofzo)
Toen we in het station aankwamen bleek het dat ik iets van meer dan 10 euro ofzo moest betalen. (WTF :-S) .
Op m’n vraag van heeft u niks goedkopers kreeg ik het antwoord:”ja, als u dit jaar nog 40 keer met de trein reist kan ik u iets goedkoper geven ;) ”
Toen ik aankwam in brussel was moesten we nog 10min lopen in regen (onder een paraplu welliswaar, maar m’n broek was toch doorweekt).
Annyway na een lange een druiliggere dag, kwam ik tot de conclusie dat het veel gemakkelijker is om met je wagen te gaan ;)
Danger zegt
In je stukje vergeet je te vermelden dat je een auto eerst nog moet kopen. De goedkoopste Toyota Corolla 1.4 16v VVT-i kost €17.290,-. Over de benzine prijzen maar te zwijgen.
Ik Zelf reis regelmatig tussen Rotterdam en Leiden vaak in de spits. Als ik met de auto zou gaan kom ik meerdere files tegen eerst bij leiden ongeveer 5 km dan bij Den Haag nog eens 5 en tussen Delft en Rotterdam ongeveer 10km. Dat is 20 km als ik dan optijd wil komen moet ik 2 uur eerder weg. Of ik koop een treinkaartje voor €3,70 (inclusief korting) en ga in R’dam verder met de tram. Ik kan dan langer in m’n bed blijven liggen en ook nog op tijd komen. In de randstad kan je niet met de auto heen en weer als je optijd wil komen.
Winky zegt
@W0o0dy
Oosterhout is helaas wel het meest sneue voorbeeld als het gaat om bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Mijn ouders wonen er en als ik weer eens naar huis ga wordt ik altijd gewoon in Breda opgehaald met de auto. Dit probleem komt doordat Oosterhout de grootste stad (ja stad) in Nederland is zonder treinstation.
Maar wees nou eerlijk, Oosterhout is met de auto wel heerlijk bereikbaar via de A27 en de A59
w0o0dy zegt
@danger: prima dat het OV voor jouw doeleinde wel geschikt is en dat je het dan ook gebruikt. Maar mijn voorbeeld zou duidelijk moeten maken dat het OV met name buiten de randstad dramatisch slecht is en absoluut niet bruikbaar is als je niet in een grote stad moet zijn…..
Daar komt bij dat de files buiten de randstad minder erg zijn. Veel politici baseren hun mening op de randstad problematiek, maar daarbuiten zijn heel andere problemen aan de orde van de dag. Ook buiten de randstad kun je veel vertraging oplopen door files, maar het alternatief is vele malen slechter dan binnen de randstad…..
Deon zegt
@Joep
80% van de gevallen op tijd!?!? prijs jezelf maar gelukkig!
ik ga ook elke dag met de trein naar de uni, maar ik heb juist 80% van de tijd wél ergens vertraging. Om nog maar te zwijgen van het nieuwe dienstrooster voor 2007, dat wordt helemaal een drama voor mij.
Dus ik ben het eens met W0o0Dy: automobilisten proberen de trein in te “dwingen” is geen optie. Het OV is namelijk (nog) helemaal geen goed alternatief voor de auto. Het OV is fijn als je naar het centrum van een stad moet, maar als je ergens anders moet zijn krijg je vrijwel automatisch altijd te maken met dramatische aansluitingen, en uiteindelijk nog veel lopen omdat zelfs de bussen niet op alle “belangrijke” plaatsen komen.
Begrijp me niet verkeerd, een paar minuten lopen is helemaal niks mis mee (alhoewel het wel vervelend is als het net dán regent), maar net als in het voorbeeld uit de column: 26 minuten lopen, dat gaat gewoon te ver. Dat is het schoolvoorbeeld van hoe inefficient het OV (nu nog) werkt.
Danger zegt
@wooody
Je vergeet dat in de randstad 10.000.000 mensen wonen. Deze wonen geconcentreerd in kleine gebieden terwijl de 6 miljoen mensen buiten de randstad vaak verpreid wonen waardoor het niet rendabel is om elke 5 minuten een bus te laten rijden. Hoe minder mensen ergens wonen hoe minder OV
Danger zegt
@joep ”ik heb juist 80% van de tijd wél ergens vertraging”
Overdrijven is ook een vak hoor 80% is onmogelijk. Jij bent da de enige die er last van heeft want ik hoor mensen wel klagen maar niet dat ze elke dag verteraging hebben dat zou niet eens kunnen want dan zou de ns geen klanten meer hebben. Bovendien reis je als student gratis met een studenten-OV dus dan moet je al helemaal niet zeuren.
Danger zegt
ik bedoelde natuurlijk @ deon die laatste
Deon zegt
@Danger
Weet je het zeker?
Ik ga elke dag naar station Tilburg-West met de trein, en ik heb het nu al een hele tijd in de gaten gehouden: op dat station stappen veruit het meeste mensen uit van het hele traject. Dat is dus een ontzettend druk station.
Maar wat denk je? Vanaf 2007 wordt dat station veel, maar dan ook véél slechter bereikbaar, omdat de NS schijnbaar vindt dat al de vele reizigers maar lekker moeilijker moeten gaan doen.
Dus nee: jouw vlieger gaat niet altijd op. In het Nederlandse OV geldt ook: hoe meer mensen, hoe minder OV….helaas!
Deon zegt
@danger
mijn reactie van net was op je eerdere post
Nu mijn reactie op jouw reactie op mijn reactie ;)
Ok, ik overdrijf waarschijnlijk ja, ik zal vast niet 80% van de tijd vertraging hebben.
Maar van de gemiddeld 8x per week dat ik in de trein zit (4x heen, 4x terug)
heb ik meestal toch minstens 5x érgens op het traject vertraging.
En het is niet zo dat ik dan meteen uren stilsta, vaak blijft het gelukkig maar bij 10 minuten tot een kwartiertje, maar toch: ik wil alleen maar aangeven dat het OV echt niet zo geweldig is, en al helemaal niet als alternatief voor de auto.
En ik zeur toch ook niet over geld? ik ben al lang blij dat ik gratis in de trein mag stappen met mn OV…
Sterker nog, als ik er voor had moeten betalen, dan was ik er al LANG mee gestopt!
Danger zegt
@deon ”ik wil alleen maar aangeven dat het OV echt niet zo geweldig is, en al helemaal niet als alternatief voor de auto.”
Een auto kan een student niet betalen dus is dat geen aternatief.
mbvt zegt
Ik snap niet waarom mensen zich steeds bezig houden met het bestrijden van de symptomen in plaats van met het oplossen van het probleem.
Om 4 uur ´s nachts is óók een fileknooppunt leeg. Aan de wegen ligt het dus niet, en aan de auto´s ook niet. Het probleem is dat iedereen op hetzelfde tijdstip op dezelfde plek ´moet´ zijn. Of je dan met het OV gaat of met de auto is niet eens relevant.
Ik ´moet´ iedere dag naar mijn werk op 75 fileminuten afstand (enkele rit) omdat er in het dorp waar ik woon geen werkgelegenheid is, anders dan middenstand (mijn buurmeisje kan wel op de fiets naar ´t werk, maar ik pas d´r voor om ook schoenenverkoopster te worden :-)
W0o0dy zegt 100minuten te moeten rijden naar een opdracht; woont er dan echt niemand in de buurt die hetzelfde werk zou kunnen verzetten? En zijn er voor W0o0dy dichterbij geen werkzaamheden te verrichten? Ik geloof er niks van!
Bij mijn werkgever (7000 ITers) wordt naar mijn mening achterlijk weinig gedaan om de juiste vent (m/v) op de juiste plek aan het werk te zetten. Dáár valt de winst te halen. Volgens mij zitten we maar net over de ´filethreshold´ heen, dus een beetje minder verkeer zorgt al snel voor veel minder of geen files. Dat zie ik bevestigd in het feit dat mensen die af en toe ´s een dagje vrij nemen – en dat zijn dan geen hele volksstammen – dat vaak op vrijdag doen, en ik vrijdags dan ook in de 32 minuten van deur tot deur rij.
Ik ga de 22e wel stemmen, maar ik ben helaas nog geen partij tegengekomen die het fileprobleem integraal aanpakt. Ben ik nou zo slim, of zijn die politici zo…
Deon zegt
@danger
niet alle studenten over één kam scheren!
Geloof me, er zijn meer dan genoeg studenten die wél een auto hebben…
waar een wil is, is een weg…toch? ;)
mashell zegt
Huh is dit OVblog.nl geworden ofzo?
tipo zegt
Idee van de nr.2 van de PVV, Fleur Agema:
http://www.fleuragema.nl/?p=150
auto-maat zegt
Ook voor langer internationaal verkeer is de trein niet altijd de beste optie.
Ik had laatst een congres in de buurt van parijs. Ik ging daar met mijn auto heen, maar die werd ontdaan van alle 4 de velgen tijdens mijn verblijf.
terug met het vliegtuig was op die korte termijn geen optie, maar ik had goede dingen gehoord over de thalys. het leek me wel prima, dan kon ik nopg wat werken op de laptop onderweg.
uiteindelijk ben ik door slechte verbindingen 7,5 uur bezig geweest om van station disneyland in amsterdam te komen.. met de snelste trein van europa, over 500 km.
met de auto was ik dan al 2,5 uur thuis geweest want op de heenweg kostte hetzelfde stukje mij ongeveer 4,5 uur. (incl file op de a27 en bij antwerpen)
kortom. met de huidige inchecktijden en op vliegvelden (3 uur) en slecht op elkaar afgestemde overstapvberbindingen is zelfs op afstanden van 500 km de auto nog het beste vervoermiddel gebleken.
ik ben blij dat ik weer nieuwe wielen heb…
Franqie zegt
Ik heb dit verhaal ooit wel eens getypt hier, maar doe het nog maar eens ;)
Een paar weken geleden ging ik met een vriend naar de Vrije Universiteit in Amsterdam om ons te oriënteren op studies. We komen zelf uit Leiden (ik Zoeterwoude, maar dat ligt ernaast ;) )Aangezien we beiden nog geen 18 zijn, en onze ouders niet konden rijden moesten we met het OV. Nou ja, geen probleem, lekker treinen daarnaartoe, zover is het normaal niet. We keken op internet voor welk station we moesten hebben, en daar bleek dat precies die dag Zuid WTC was afgesloten door werkzaamheden, dus moesten we er bij Amsterdam CS al uit en dan een klein halfuurtje met de metro. De heenweg duurde daardoor zo’n 5 kwartier, i.p.v. 45 minuten normaal. Maar dit was nog lang niet het ergste.
Nu komt namelijk de terugweg. Eerst moesten we dus weer met de metro naar centraal, daar aangekomen stapten we in de trein naar Leiden die over 10 minuten zou vertrekken. Na een kwartier krijgen we ineens de melding dat de trein niet kan vertrekken door een ongeluk verder op het spoor. Omdat er geen andere opties te vinden waren bleven we maar zitten en we vertrokken nog een kwartier daarna, onderweg stopten we nog heel lang op een ander station, en we kwamen na ongeveer een uur aan op Leiden CS. Onze fietsen stonden op een ander station, normaal 5 minuutjes met de trein, maar die misten we op 2 minuten, dus moesten we 28 minuten wachten, lopen was ook geen optie door de afstand en de regen.
Toen we uiteindelijk bij de fietsen kwamen waren we meer dan 2,5 uur onderweg geweest. Dat is 2,5 uur voor 50 kilometer. Oftewel 20 kilometer per uur… Hierdoor heb ik ook een steeds grotere hekel aan het OV gekregen.
En over het idee van Woody met de grote parkeerplaatsen waar bussen vanaf rijden: in Leiden bestaat dat al een paar jaar. Aan de rand van de stad is een hele grote parkeerplaats, en daar rijden constant van die kleine busjes voor een man of 15 naar de binnenstad. Volledig gratis (parkeren kost wel geld). Dit vind ik wel een geweldig systeem!
React zegt
Woon nu in Arnhem en werk in Apeldoorn op een industriegebied (afstand 40KM). Met de auto doe ik er +/- 25 min over, lang leve de spitsstrook op de A50 ;) En dan roepen dat investeren in asfalt niet werkt.
Heb net voor de lol eens gekeken hoelang ik er met het OV over zou doen, schrik niet 1:18 op zijn best. En dan kan ik er nu al bij zeggen dat je veel vroeger bij de bushalte moet staan omdat hij anders allang weg is gereden omdat er niemand hier in de buurt de bus pakt. Heb ik als student meerdere malen mee mogen maken. Bovendien moet ik dan 3 bussen gebruiken en dus 2x overstappen + 2x een stukje lopen met de laptop.
Als ze in deze regio het OV ook voor mijn geval mogelijk zouden willen maken moet er zoveel geld in gestoken worden, lijkt mij totaal onhaalbaar. Als ik de bus in de buurt zie is hij meestal 95% leeg. Als die nog vaker moet gaan rijden is dat een enorme kostenpost. Mijn idee zou dan ook zijn, vooral te investeren in die trajecten waar je de grote massa kan dienen, dus de randstad.
De werkelijkheid zal zijn dat iedereen ook hier in de regio lekker kan gaan rekeningrijden, wat daar wordt iedereen beter van….
Deon zegt
@Tipo
Ik mag hopen dat mevrouw Agema een grapje maakt…
400 tot 600 eurie élke maand per 12.000 kilometer per jaar?!?!?
Ik heb nooit het utopische beeld gehad dat autorijden met de invoering van de kilometerheffing goedkoop zou worden, maar dit gaat toch wel érg ver!
Een simpel rekensommetje leert dat dat neer zou komen op een heffing van 40 tot 60 cent per kilometer…oh mijn god…ik word er nu al zwaarmoedig van!
w0o0dy zegt
@mbvt : nee er zijn 2 mensen in NL die mijn werk kunnen doen want wij zijn een klein bedrijf en sterk gespecialiseerd. Dus het is idd zo dat ik daarheen moet. Mijn werkgebied is in principe heel NL en Vlaanderen. Het gaat echter niet zozeer om die rit naar Oosterhout. In het algemeen is het in mijn ogen slecht geregeld als het gaat om OV naar bedrijventerreinen, uitzondering zijn bedrijvenparken in de randstad (Amsterdan Zuid bijvoorbeeld is prima te bereiken en als ik daarheen moet dan pak ik wel de trein)
Naar een klant in Leeuwarden (toch wel een grote stad en het kantoor zit vlakbij het station): vertrek 6:10 dan 4 keer overstappen en de aankomst is dan 9:13 (echt op tijd zijn kan niet eens) Jongens dit KAN toch niet??? ik doe het met de auto ondanks files makkelijk in 2 uur.
tipo zegt
@Deon: Over kilometerprijs.
BPM en motorrijtuigenbelasting zijn nu heffingen, dus daar betaal je geen btw
over. BPM en moterrijtuigenbelasting worden vervangen door kilometerprijs. Kilometerprijs is een product en geen heffing. Daarom heet het ook sinds kort kilometerprijs, en niet kilometerheffing. Met kilometerprijs koop je bandbreedte op de weg, en daar betaal je, net als met telefoontikken, btw over.
Overheadkosten Kilometerprijs:
implementatiekosten: minstens 2,2 miljard euro eenmalig
btw over kilometerprijs : 1,4 miljard per jaar (19% van 7 miljard Euro)
operationele kosten kilometerprijs: 350 miljoen per jaar, maximaal
Het eerste jaar kost kilometerprijs dus 4 (VIER!) miljard Euro. Daarna kost het jaarlijks 1,75 miljard Euro per jaar. Dit zijn slechts de implementatie- en inningskosten + extra BTW. Geen cent daarvan gaat naar nieuwe wegen. De netto-opbrengst is beraamd op 7 miljard euro, die geheel naar infrastructuur gaat, maar slechts gedeeltelijk naar automobiliteit, want een groot deel daarvan gaat naar scheepvaart en OV.
Iedereen kan dit sommetje op een zondagavond maken. En toch is 95% van de politieke partijen voor kilometerprijs. En toch worden er op dit moment miljoenen Euro’s uitgegeven aan onderzoek om het mogelijk te maken. Ongeacht wat u er van vindt. Ongeacht dat een gemiddelde kentekenhouder 570 Euro in het eerste jaar en vervolgens 250 euro in de daar op volgende jaren extra gaat betalen, alleen om kilometerheffing in stand te houden, zonder hier verder ook maar iets voor terug te krijgen. De totale kosten zullen nog veel hoger liggen, omdat er ook spitsheffing en versnellingsprijs komt.
Tijdens de verkiezingen is kilometerheffing nauwelijks een verkiezingsitem. Dit terwijl er de komende kabinetsperiode, waarschijnlijk in 2007, over beslist gaat worden. Volgens Minister Peijs van Verkeer is het “niet meer de vraag of kilometerheffing er komt, maar hoe.” De PvdA vindt, met de commissie Nouwen, “dat de omschakeling naar een kilometerprijs landelijk gezien kostenneutraal moet gebeuren. De automobilist mag de kilometerprijs dus niet als een extra belasting gaan voelen.” CDA, VVD, SP en EenNL hebben een soortgelijk standpunt.
De vraag is hoe de politiek dit voor elkaar denkt te krijgen. Kilometerprijs is een product en geen heffing, dus zal er btw over betaald gaan worden. Dit betekent een extra btw-last voor de automobilist van 1,4 miljard euro per jaar, bovenop de implementatiekosten van 2,2 miljard en de operationele kosten
van 350 miljoen Euro per jaar. In totaal wordt de automobilist door kilometerheffing extra belast met 4 miljard Euro in het eerste jaar en 1,75 miljard Euro in de jaren erna.
Het is de vraag hoe de automobilist hiervoor gecompenseerd gaat worden, en of dit geld niet beter direct aan nieuwe wegen of wegonderhoud besteed kan worden. Er zijn namelijk veel goedkopere alternatieven om per autokilometer te betalen: Benzineaccijnsen zijn hier oorspronkelijk het aangewezen middel voor.
De Partij van de Vrijheid van Geert Wilders is de enige zetelwaardige partij die tegen kilometerheffing is. Fleur Agema, de nummer 2 op de lijst van Wilders/PVV, stelt desgevraagd: “Als zo’n dertig procent van de mensen als gevolg van de kilometerheffing de auto laat staan, wie moet er dan uit de auto?
Tijdens een vergadering vroeg ik een specialist wat die kilometerheffing nou eigenlijk ging kosten. Hij zei: ‘ongeveer 600 euro per maand, voor iemand die 12.000 kilometer per jaar rijdt.’ Voelt u de bui al hangen? Ik wel. De files oplossen door de mensen van de weg af te jagen is niet de oplossing.”
Fleur Agema wil “geen kilometerheffing of beprijzing, maar meer asfalt.’
tipo zegt
Ergo: De getallen die Fleur Agema noemt, zijn volgens mij ook overdreven. Toch wordt autorijden veel duurder door kilometerheffing.
Een gemiddelde kentekenhouder betaalt 570 Euro extra in het eerste jaar en 250 euro extra in de jaren erna, vanwege extra btw, implementatiekosten en operationele kosten. Daar komt de spitsheffing (8 cent/km) en de versnellingsprijs (3 cent/km) nog bij.
Bij een gemiddeld verbruik van 1:15, komt een kilometerprijs van 1 cent/km overeen met een benzineprijsverhoging van 15 cent per liter brandstof.
Dus in de spits kost benzine 1 euro (8x15cent) meer door spitsheffing. Dat loopt flink op als je elke dag ’s ochtends naar je werk moet en ’s avonds weer terug.
burgie zegt
Dat het OV wel zou werken in de randstad is bullshit!
Ik woon zelf op de rand van Den Haag, ongeveer 5 minuten van de A4. Bij mij voor de deur stoppen er ieder half uur 2 bussen. Op 5 a 10 minuten afstand met de auto bevindt zich een treinstation.
Ik werk door heel de randstad: van Delft en Rotterdam tot IJmuiden, Amsterdam en Utrecht. Voor mij is in 95% van de gevallen het OV geen optie. Simpelweg omdat mijn reistijd verdubbeld of zelfs verdrievoudigd! Van centraal station naar centraal station werkt redelijk maar daar buiten is het prut. OV rijdt nou eenmaal niet direkt van A naar B. Het gaat altijd via omwegen. (Dat is ook de reden waarom ik mijn twijfels heb bij het zogenaamde groener zijn van het OV.)
Voor het eerst in jaren ben ik nu in de situatie dat het OV echt een redelijke optie is. Ik heb een opdracht bij NS Reizigers en die zitten met hun panden direkt naast het centraal station van Utrecht. De beste optie is waarschijnlijk met de auto naar de p&r van Voorburg rijden en daar de intercity naar Utrecht pakken. Alle andere varianten zoals eerst met de bus naar een ander station en dergelijken zijn niet echt sneller en wel een groter risico vanwege alle overstappen.
Laten we eerlijk wezen: het ov zal nooit geschikt zijn als volledige vervanger van de auto. Want wil je de zelfde reikwijdte behalen als met de auto moet je zo veel meer sporen aanleggen, treinen, trams, metro’s en bussen laten rijden dat je eigenlijk het autogebruik aan het imiteren zal zijn. Alleen zullen we dat dan doen met grotere loggere voertuigen zodat we nog meer energie zullen verbruiken.
rd zegt
Heerlijk! Ik woon in Belgie en daar hebben ze het er gelukkig niet over. Hier is wegenbelasting bijna niet bestaand. Sterker nog extra heffing voor dieselauto’s wordt opgeheven. Ik betaal dus net geen 260 euro per jaar voor een Astra 1.7 CDTI. BPM: wat is dat?
Toch ga ik iedere dag met het openbaar vervoer naar mijn werk in Brussel. Waarom? Drukte in de stad. Ringwegen staan vol en de wegen binnen de stad eveneens. Trein een goed alternatief? Ja en nee.
Ja:
– Snel: 12 minuten tussen Mechelen en Brussel Noord. En veel verbindingen per uur.
– Ik zie mijn lieftallige vrouw even iets langer in de morgen, omdat die even iets wil omrijden om mij af te kunnen zetten.
– Kosten: nihil! De baas betaalt 80% van mijn jaarabonnement en de Vlaamse regering de resterende 20% vanwege hun mobiliteitsplan.
Nee:
– Als ik de trein van huis zo pakken wordt het een ander verhaal. In de spits een enkele trein die rechtstreeks rijdt naar Brussel anders overstappen. Terugreis altijd overstappen en maar eens per uur een trein naar mijn dorp! Dus daar altijd rekening mee houden bij vertrek vanaf werk. Flexibele/glijdende werktijden bestaan dan niet.
– Inderdaad vertragingen, weliswaar beperkt tot 5-10 minuten in de regel.
– Materieel is vaak hopeloos verouderd. Er rijden nog treinstellen rond uit 1953 (staat vermeld op de trede bij het instappen). Al eens met ‘bevroren’ voeten aangekomen op het werk, omdat de ‘chauffage’ (=kachel) het niet deed. En andersom natuurlijk. Gefrituurd aankomen in de zomer, omdat hij niet uit ging!
Voordien heb ik nog 3,5 jaar met de auto van woonplaats Belgie naar Utrecht gereden 4 dagen per week, omdat ik nog geen leuke baan had gevonden in Belgie. Om files te vermijden in de ochtendspits vertrok ik om 4:45 naar Utrecht. De A27 was dan nog ‘leeg’ en ik kon dan gewoon door rijden en deed er dan in de regel 1:30 uur over (trein minimaal 2:30 en onbetaalbaar overigens). De terugweg was wel altijd een probleem. Al is probleem ook weer een heel groot woord. Ik deed er in de regel 2 uur over. Eerst oponthoud bij Gorinchem en dan de ring rond Antwerpen, maar dat wist je en nam je dan voor lief.
Dat laatste is denk ik mijn moraal van het verhaal. Voor wie is het een probleem? En wanneer? We maken immers zelf de keuze waar we wonen en waar we werken. Als dat betekent dat je in de file moet staan of de trein moet nemen, dan is dat zo. Ben je het daar niet mee eens, verhuis dan of zoek een andere baan. Niet dat dat altijd even gemakkelijk is, dat besef ik ook wel.
Is dit DE oplissing? Nee natuurlijk niet. Andere oplossingen? Moeilijk: het probleem is veel te complex. Buiten het probleem van knelpunten op de weg, maar ook in het openbaar vervoer, speelt ook nog eens de individuele keuze mee. Willen we wel in de trein? Staan we zonder al te veel te morren een kwartier in de file.
Er speelt zoveel… En we blijven toch Nederlander: we klagen en weten het altijd beter. Dat is het echte beeld, wat ze in het buitenland van ons hebben. Laten we daar nu eens mee stoppen! En dat is moeilijk hoor! Zit denk ik in de genen :-)
Sterkte in de trein! Heb niet teveel last van de buurman met zijn kegel of stinken oksels. In de file: zoek een lekker ding uit en ga ‘vreemd’!
Gegroet!
Rinban zegt
Als ik dit lees, dan wordt de komende 10 jaar nog niet echt veel gedaan aan dit alles: http://www.autoweek.nl/newsdisp.php?ID=5592&cache=no
Zoef zegt
Ik zou een voorbeeld nemen aan de car culture in de States. Daar lukt dat allemaal wél met de auto, zij het ook niet zonder problemen natuurlijk. Maar daar gaat de probleemoplossende geest tenminste uit van de vanzelfsprekendheid van de auto, zonder deze te contesteren. Ik denk dat het dàt is wat we nodig hebben: terug de auto de plaats geven die hem toekomt als ons belangrijkste en meest gewenste vervoermiddel.
Meganized zegt
Ik denk dat het allemaal afhangt van je individuele woon-werksituatie.
Ik heb twee jaar van Mechelen naar Antwerpen getreind en gebust, echt een superoplossing voor mij op dat moment: nooit kosten aan een auto, nooit files, OV nagenoeg altijd op tijd omdat ik te vroeg op de dag begin voor de trein om vertraging op te lopen en, nog het beste, mijn werkgever betaalde alles terug. Terug naar huis was ook nooit een probleem ondanks mijn zeer variabele werktijden, omdat de NMBS gewoon vijf treinen per uur op zijn hoofdas inlegt.
Tegenwoordig ga ik met de auto van Mechelen naar Leuven. Dit omdat het OV mij een extra reis- en wachttijd van een 45 minuten op zou leveren, d.i. meer dan een verdubbeling. Neem daar nog eens bij dat ik nooit “op tijd” op mijn werk zou aankomen, het is 20 minuten te vroeg of een kwartier te laat. Met de laatste optie zou er niet gelachen worden op mijn werk aangezien ik de eerste schakel van de ketting ben.
Ik mis de combinatie krant-ipod ’s ochtends en ’s avonds, en ik heb een godgloeiende hekel gekregen aan middenstrooktoeristen op de snelweg en oranje-zwaailichtdragers op de secundaire wegen, maar als het vlot gaat ben ik zeer in mijn nopjes.
M.i. moeten mensen die vanuit hun slaapdorp om 9 uur ’s morgens naar hun werkstad willen knallen niet te veel klagen als ze merken dat ze niet alleen zijn. Klagen is makkelijk, zelf een probleem oplossen veel moeilijker. Met betrekking tot België bijvoorbeeld: waarom moet iedereen (maar dan ook echt iedereen) van noord naar zuid/oost naar west en viceversa over die idiote Brusselse Ring? Zo’n stelsel van onafgewerkte knooppunten, gecombineerde in- en uitvoegstroken waar niemand wil ritsen en stukken met forse hoogteverschillen waar de gemiddelde Roemeen met zijn uitbestede scania flink aan de bak moet om toch nog boven de 70 te raken. Laat het doorgaand verkeer lekker doorrijdenover een gerestylede ring, mensen die in Brussel moeten zijn, zouden beter gediend zijn met een systeem van shuttletreinen vanuit de voorsteden buiten de ring, waar dan weer p&r plaatsen moeten worden voorzien, en wie gaat dat alles betalen?
Mijn mooiste woon-werktraject dateert van een paar jaar geleden: rustig op vijf minuutjes door hetzomerse stadspark van Leuven naar de naamsestraat gewandeld. Dit is iets wat ik later toch wel ga nastreven om te herhalen. Want hoe je het ook wendt of keert: de tijd die je onderweg bent is verloren tijd.
rd zegt
@Meganized
Inderdaad is Mechelen – Antwerpen een goede verbinding. Ligt op de hoofdas Antwerpen – Brussel en daar rijden heel veel treinen. Al hadden ze vanmorgen van uit Antwerpen wel allemaal vertraging…
Maar moet je dan naar Leuven, dan valt het ineens weer tegen. Te weinig verbindingen. En dat is ook mijn probleem. Ik woon langs die verbinding en heb dus een stoptrein nodig. En dan heb je nog minder keuze (1x per uur).
Dus jou valt die middenrijstrook rijders ook al op! Echt ongelooflijk hoeveel dat er zijn. En niet alleen in de spits! Op rustige momenten rijden ze daar ook, terwijl er niemand op de rechterrijstrook te vinden is. En dan nog 100 of soms zelfs langzamer rijden. Irri!
En je hebt gelijk wat je opmerking over de Brusselse ring. Het is bijna één aanééngesloten strook van in- en uitvoegen. Ritsen kennen de Belgen niet. Dat levert bij Mechelen nog wel eens leuke taferelen op. Daar is namelijk de invoegstrook aan de linkerkant van de weg! Kom je daar aan met 120-130, staat er ineens een pepeke (=opaatje) voor je op de weg die net de 60km grens voorbij gaat…. Ach ja.
JANUS zegt
Het is onvoorstelbaar hoeveel politiek, milieu en openbaar vervoer losmaakt bij de Autoblog bezoekers. Ik houd persoonlijk eerlijk gezegd meet van de luchtige topics maar het is wel heel interessant om te zien hoe erg dit soort dingen toch leeft onder ons. Ik heb niet alle reacties gelezen maar wil twee dingen kwijt.
1: Sinds kort maak ik soms gebruik van 1 type OV en dat is het OV in combinatie met de auto. Zoals wOoOdY aangeeft in zijn column. Dat houdt dus in dat ik vanaf Rotterdam met de auto naar die betonnen mossel (ArenA) rijd, mijn auto daar parkeer (EUR 5,00 voor 24 uur !) en dan met het openbaar vervoer Amsterdam in ga. Zal ik je eens wat zeggen. Het werkt !
2: Ik rijd elke dag vanaf Spijkenisse naar Rotterdam. (In de file) Op ditzelfde trajekt loopt ook een Metro. De totale tijd die ik kwijt ben als ik met het OV zou gaan is vergelijkbaar met de tijd die ik kwijt ben als ik met de auto ga. En zal ik je eens wat vertellen……Zelfs al zou men het OV gratis maken dan zou ik nog steeds met de auto gaan. DAT is volgens mij het grote probleem. Mensen WILLEN hun auto helemaal niet uit. Dan zit ik in de file…….NOU EN. Ik zit droog, Ik zit warm en ik heb mijn favoriete muziek op staan. Beter dan 3 kwartier in een te koude of te warme metro te dicht op mijn buurman zitten. (Die stinkt!)
(Punt 1 lijkt punt 2 tegen te spreken maar er is een verschil. Naar Amsterdam ga ik alleen voor mijn vrouw d’r lol (shoppen) dus dat is recreatief. Dat is toch een verschil met woon/werk verkeer vind ik.)
w0o0dy zegt
Ben ik te hard geweest over het ov? Na het lezen van wat reacties vroeg ik me af hoe het kan dat ruim 85% van de treinen op tijd schijnt te rijden maar dat je weinig mensen tegenkomt die dat uit hun persoonlijke ervaring kunnen bevestigen…..
Vandaag weer eens een poging gedaan en het kon bijna niet simpeler. Eén ritje zonder overstappen van 20 minuten naar Utrecht. Dat moet te doen zijn toch? Helaas de NS overtrof al mijn verwachtingen door bijna 10 minuten NA de oorspronkelijke vertrektijd de vertraging te melden (die melding klopte ook al niet want uiteindelijk was de vertraging nog veel erger) en in feite kwam de hele trein te vervallen. Na een half uur kwam eindelijk mijn trein en kregen we tijdens de rit nog een verklaring van de machinist/conducteur. Het treinverkeer was ontregeld door een ongeluk (op een andere route dus waarom is mijn trein daardoor zo laat?) en door….. hou je vast…… natte rails! Geniaal! Weer een reden waarom de trein te laat kan zijn.
Als de NS nou eens ophoudt met het verzinnen van smoezen en gewoon zijn/haar stinkende best gaat doen om die treinen op tijd te laten rijden…. Ik ben voorlopig weer helemaal genezen, mij zien ze niet terug (als het ook anders kan).
G1twee zegt
@w0o0dy ik weet niet wat jij met treinen hebt maar ik ga elke werkdag van rotterdam naar leiden en trug voor m’n studie en heb maar ongeveer 1 op de 6 dagen wat vertraging dus 1 op de 12 ritten redelijk stabiel lijkt me zo.
Dat je alleen wat hoort van de zeikerds is altijd met alles iemand gaat niet zeggen ja de trein was vandaag op tijd dat zou beetje overbodig zijn en het grootste probleem met de NS is de communicatie naar de klanten toe dat ze niet weten waar ze aan toe zijn zoals je wel idd hebt meegemaakt dat ze te laat zeggen dat je vertraging hebt of waar ik echt een bloedhekel aan heb want ja al vind ik dat jij de NS onrecht aan doet ik houd ook zeker niet van ze is het feit dat ze vaak te lui zijn om bij aangepast treinverkeer de goede trein op het bord te zetten zo ben ik al enkele malen voor helemaal niks in de foute trein gestapt
en @ danger
studenten moeten niet zeuren met gratis ov, het lijkt erop dat je niet weet dat je ov-jaarkaart standaard bij je studieschuld wordt geteld dusss gratis m’n kont
w0o0dy zegt
@G1twee: jij volgt een studie in Leiden? Mag je het hoofdstuk interpunctie (leestekens als punten, comma’s en Hoofdletters nog wel even herhalen.
Ik heb niet beweerd dat mijn ervaringen representatief zijn voor de prestaties van de NS, maar het is wel sterk dat het eigenlijk nooit goed gaat. De terugreis viel overigens mee, maar 4 minuten later dan in het boekje…
G1twee zegt
@w0o0dy
Sorry als je je aangevallen voelt, maar misschien had je even naar de tijd moeten kijken. Op een vrijdagavond verkeren mensen soms wel eens onder invloed en hebben ze zogezegd ‘schijt’ aan interpunctie. Als je denkt dat ik onbewust een zin van zeven regels typ zonder interpunctie dan vind ik je nog grappiger dan ik gisteren al vond.
Waarschijnlijk ben ik half zo oud als jij dus laten we alsjeblieft geen domme discussie aan gaan. Ik kan ook wel een botte penis zijn, maar gisteren heb ik niks over jou gezegd behalve dat je de NS onrecht aan doet. Dus waarom je mijn gebrekkige interpunctie na één post al zo kinderachtig bekritiseerd is mij een raadsel.
G1twee zegt
En ja bekritiseert is met een t, maar als je eenmaal begint te twijfelen gaat het fout. hehe