Fiat Chrysler smijt nog een emmertje modder richting Duitsland.
De Duitse overheid is er sinds Dieselgate nogal op gebrand om de wereld een mooiere plek te maken. Tenminste, dat maken we op uit het feit dat de ene na de andere fabrikant op het matje wordt geroepen om zich tegenover de Duitse minister Dobrindt te verantwoorden. Of zouden onze oosterburen naarstig op zoek zijn naar niet-Duitse automerken die vals hebben gespeeld bij het vaststellen van emissiewaarden?
Wat ook de waarheid moge zijn, Fiat is niet van plan om uitstootcijfers door Duitse autoriteiten te laten checken. Dat doen ze in Italië namelijk liever zelf. Zo liet de Italiaanse minister van transport, Graziano Delrio, weten dat er niks aan de hand is met de dieselmotoren van Fiat Chrysler en dat er geen onregelmatigheden zijn waargenomen. Daarbij liet Delrio niet na om meteen effe te benadrukken dat tot dusver alleen sjoemelsoftware is gevonden in de blokken van VAG.
Eerder stak Fiat al een middelvinger op richting Dobrindt. De Italianen werden op het matje geroepen wegens mogelijke problemen met de NOx-uistoot van de 500X, maar daar wilde Fiat niks van weten. Fiats worden immers in Italië gekeurd en niet in Duitsland. (bron: Automotive News)
peug206 zegt
Het houdt niet op, niet vanzelf.
Maar ik heb zo’n vermoeden dat Italië er nogal bij is gebaat dat de Italiaanse automerken sjoemelvrij zijn.
ramshoek zegt
@peug206:
Ik heb zo’n vermoeden dat Duitsland er nogal bij gebaat is dat ook fabrikanten uit andere landen gesjoemeld hebben…
peug206 zegt
@ramshoek: dat zeker weten ook. Maar als fiat zou sjoemelen zou dat wel eens een afname van het aantal auto’s – toename werkeloosheid – minder werknemersbelasting etc. Dit is direct, indirect transport en aanvoer van onderdelen, export van kennis, en ga zo maar door…
super zegt
@peug206:
geldt dat voor een willekeurig ander land dan niet?
peug206 zegt
Natuurlijk geld dat voor een ander land ook, alleen is Italië mans genoeg om er iets tegen te doen. Het beschermen van de eigen industrie, hetzelfde wat Duitsland/VaG op dit moment dus probeert om te doen.
martinus zegt
@peug206: De beste bescherming van eigen industrie en werkgelegenheid is ervoor zorgen dat fabrikanten niet sjoemelen.
super zegt
@martinus:
ja, daarom wordt alle maakindustrie ook van europa naar lage lone landen verplaatst, immers in lage lonen landen houden ze zich ook netjes aan arbo/milieu/ziektekosten/sociale voorzieningsregels.
lincoln zegt
@super:
Dat heeft meer met stakingsbereidheid te maken ..
Manuren zijn de kosten niet ..
super zegt
@lincoln:
meh, als een werknemer in china permanent regenbogen ziet omdat hij zonder bescherming op de verfafdeling werkt is het leuk voor hem, in europa kost dat een vermogen aan ziektekostenvergoedingen.
riendevag zegt
@ramshoek: spot on Ramshoek
Ik denk dat Fiats inderdaad schoon zijn… Schoon natuurlijk alleen in de zin van Fiat voldoet aan de Europese normen…
Het is echter eerder een smerige lastercampagne op instigatie van het al even zo “schone Volkswagen”
Dus misschien moet Italïe maar wat modder mwt Polonium naar Wolfsburg..
martinus zegt
@riendevag: De FIAT 500x met 1.6 MultiJet is gewoon een van de vuilste auto’s in de praktijk.
[img]http://www.kellerautomobile.ch/wp-content/uploads/2015/12/Abgastest-2015-11-verschiedene-Marken-NOX.jpg[/img]
super zegt
@martinus:
“de praktijk” volgens een of ander autoblad dus. Verder is er iets heel erg vreemds aan de hand omdat dat in hun tests de audi Q3 ca. 10x zoveel uitstoot als de vw golf terwijl ze allebei dezelfde EA189 motor hebben met iets andere software.
Grappig ook dat ze autos als “groen” klassificeren als ze “maar” 2x meer dan de limieten uitstoten.
martinus zegt
@super:
Nee, volgens de Europese nieuwe norm voor praktijkuitstoot.
Die is vastgelegd, en in geval van de fiat 500x door meerdere partijen herhaald met vergelijkbare resultaten.
super zegt
@martinus:
oh, wanneer en waar is dat dan vastgelegd? en wie ziet er toe op de naleving?
Ilquadrifoglio zegt
Logisch dat FCA het ‘verzoek’ van deze Duitse minister niet accepteert. De enige motivatie is om andere fabrikanten te laten bloeden om VAG vervolgens ‘schoon’ te pleiten.
Het heeft dan ook weinig zin om in dialoog te gaan, als je weet dat men uit is om je schuldig te bevinden.
borrelnoot zegt
@Ilquadrifoglio: Helemaal mee eens ?
martinus zegt
@Ilquadrifoglio: Dat lijkt er niet op.
De Duitse minister heeft namelijk eerder dezelfde vragen gesteld bij Volkswagen. Daar maatregelen genomen. Daarnaast heeft de Duitse minister dezelfde vragen gelijktijdig aan OPEL gesteld, en neemt hij daar waarschijnlijk ook maatregelen ([url=http://www.spiegel.de/auto/aktuell/abgas-affaere-alexander-dobrindt-setzt-opel-unter-druck-a-1094483.html]zoals het misschien verbieden van de Zafira[/url])
Opel is een bedrijf dat al 17 jaar verlies maakt, er financieel niet goed voorstaat, een verkoopsverbod of boete, kan dus het bedrijf de kop kosten, en duizenden banen kosten in Duitsland.
De minister doet dit denk ik vooral, om auto’s eerlijker en schoner te maken. Zoals bij VW gebeurd is, zoals bij Opel gaat gebeuren, en ook bij fiat (en Renault, en anderen) zou moeten.
robert110 zegt
@martinus: Het gaat op deze schaal echt niet meer om gezondheid en eerlijkheid. Het gaat puur om geld.
banaan7 zegt
Hoe werkt zo’n test eigenlijk? Kunnen ze niet gwn zelf een fiat kopen en die gaan testen?
Edge zegt
@banaan7: Dat zal waarschijnlijk ook nog goedkoper zijn dan alle bureaucratie die erbij komt kijken om FIAT tevergeefs op het matje te roepen.
kilum zegt
@banaan7: En daarna verkopen met 1000 km op de klok. misschien 1000 euro afgeschreven. Dat is dus bijna gratis voor een land als Duitsland. Als je dat doet met elke Dieselmotor die er beschikbaar is heb je meteen eerlijke cijfers. Cijfers die waarde representeren die daadwerkelijk worden uitgestoten omdat, het consumenten auto’s zijn.
boxtarus zegt
@banaan7: er zijn vast wel mensen die zo’n auto rijden in Duitsland. Geef die een leuke vergoeding om even langs te komen en klaar is merkel
martinus zegt
Wat Italië zegt is eigenlijk niet zo heel belangrijk als FIAT een boete probeert te ontlopen.
In principe moet een Italiaanse goedkeuring, gelden voor héél Europa.
Maar het is zo dat [b]elke[/b] lidstaat, verplicht is ‘passende maatregelen te nemen’ bij het ontdekken van een ‘defeat device’*.
Wat ik begrijp, is dat Duitsland Fiat informatie heeft gevraagd over waarom hun NOx reductie uitgaat na 23 minuten rijden, en dat FIAT heeft gezegd, fuck you germany, wij praten wel met Italië.
[i]”1. Member States shall lay down the provisions on penalties applicable for infringement by manufacturers of the provisions of this Regulation and shall take [b]all measures necessary to ensure that they are implemented[/b]. The penalties provided for must be [b]effective, proportionate and dissuasive.[/b] [..]
2. The types of infringements which are subject to a penalty shall include:
(a) making false declarations during the approval procedures or procedures leading to a recall;
(b) falsifying test results for type approval or in-service conformity;
(c) withholding data or technical specifications which could lead to recall or withdrawal of type approval;
(d) [b]use of defeat devices*;[/b]
(e) [b]refusal to provide access to information.[/b] “[/i]
Zoals ik begrijp, kan/moet Duitsland in ieder geval FIAT een boete/sanctie opleggen voor lid [b](E)[/b] in de Europese wetgeving, en waarschijnlijk als daarna FIAT nog niet komt met een goede verklaring, ook voor lid [b](d)[/b]
*”defeat device’ means any element of design which senses temperature, vehicle speed, engine speed (RPM), transmission gear, manifold vacuum or any other parameter for the purpose of activating, modulating, delaying or deactivating the operation of any part of the emission control system, that reduces the effectiveness of the emission control system under conditions which may reasonably be expected to be encountered in normal vehicle operation and use”.
Edge zegt
@martinus: Ik denk dat wanneer de Duitse overheid een sanctie oplegt op grond van dat lid E, FIAT er als de kippen bij is om het aan te vechten. Ze kunnen immers beweren dat zij gewoon informatie leveren, zij het via de Italiaanse overheid.
Als het dus echt zover zou komen kan dat nog best eens een langslepende zaak worden, denk ik zo!
knipperlichtje zegt
@martinus: kijk, dit is nou nog eens échte informatie. Je vergeet alleen wel dat de verordening in artikel 5 ook een uitweg voor fabrikanten biedt;
”2. Het gebruik van manipulatie-instrumenten die de doelmatigheid van de emissiecontrolesystemen verminderen, is verboden. Dit verbod geldt niet indien:
a)
het instrument nodig is om de motor te beschermen tegen schade of ongevallen en om de veilige werking van het voertuig te verzekeren;
b)
het instrument slechts functioneert als de motor gestart wordt,
of
c)
de omstandigheden in belangrijke mate zijn meegenomen in de testprocedures voor de controle van de verdampingsemissies en de gemiddelde uitlaatemissies.”
Lid 2 sub a is natuurlijk een ideale dooddoener van de fabrikanten, zij zijn de ontwerper van de auto en kunnen dus ook zelf stellen dat iets om veiligheidsredenen bij bepaalde omstandigheden niet meer actief is. De fabrikanten kunnen dus gewoon blijven zeggen dat hun systemen heel teer zijn.
Het gaat hier overigens om EU-verordening 715/2007. Link: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?qid=1465376280486&uri=CELEX:32007R0715
martinus zegt
@knipperlichtje: Toch, methode van adblue bijspuiten (volgens mij zowel de methode van Fiat als Opel) schijnt prima te werken met omgevingstemperaturen tussen -10 en 35 graden celcius. En bevordert ook de ‘flow’ in een uitlaatsysteem en het katalysatieproces.
Een verbrand tussen het ontstaan van motoschade en:
– De tijdslimiet van FIAT (na 23 minuten niet actief)
– De tempratuurrange van Opel (buiten 20-30 graden niet actief)
– De acceleratiecurve bij VW (Alleen bij NEDC cyclus)
Is er technisch niet.
knipperlichtje zegt
@martinus: Ik denk ook zeker dat de NOx-reductie in veel meer omstandigheden kan worden toegepast. Het probleem blijft echter dat de fabrikanten hun auto door en door kennen, zodra een onafhankelijk instituut naar buiten brengt dat er iets aan de hand is met bijvoorbeeld de inspuiting van adblue, zal de fabrikant naar een onderdeel of omstandigheid wijzen dat dit veroorzaakt. Zo ontstaat er een soort kat-en-muisspel waarin de fabrikant uiteindelijk aan het langste eind zal blijven trekken. Toch acht ik een veroordeling niet onmogelijk, maar daar zal heel veel werk in gaan zitten.
De toegang tot informatie is trouwens niet van toepassing op het huidige gedoe tussen Fiat en duit-land. In artikel 6 kun je de bedoelde informatie terugvinden, dat artikel ziet op het leveren van technische informatie aan onafhankelijke garagisten. Het doel daarvan is dat fabrikanten geen onderhoudsmonopolie voor de merkdealers kunnen creëren.
martinus zegt
@knipperlichtje:
In een rechtszaak heeft Fiat en anderen gigantische informatievoorsprong.
Alleen die kan er pas komen, na de bestuurlijke boete.
Om zo’n boete op te leggen, hoeft een lidstaat alleen maar te constateren dat er sprake is van een apparaat dat de NOx reductie uitzet, op basis van een van de variabelen. (Dat is niet zo moeilijk, en al gedaan).
En moet Fiat en Opel kunnen aantonen dat het noodzakelijk is om de motor niet te beschadigen, ik weet maar een beetje van motortechniek, en tegenwoordig iets meer van uitlaatsystemen… maar ik denk dat ze dat hard kunnen maken, technisch lijkt er geen enkele noodzaak om onder de omstandigheden de reductiestrategie totaal uit te schakelen.
eelco74 zegt
@martinus: nee, Fca gebruikt geen adblue, maar alleen een dpf. Er is bij mijn weten geen FIAT, alfa of lancia met adblue. Opel heeft op basis van de 1.6 wel een versie gemaakt met adblue.
riendevag zegt
@martinus: mooi dat kan Italïe dan ook..
Zodra die WeisswurstBeißer bij de hand gaat doen dubbel zo hard terug pakken…. Megaboete en importverbod voor alle VWtjes etc…
Vafanculo Signor Dumm-Rind
gamma81 zegt
@riendevag: En aangezien er 10x zoveel vagjes in Italie verkocht worden, dan fca tjes in Duitsland, vraag ik me af wie er de grote verliezer wordt.
Esprit_de_Flandre zegt
@martinus: Hoog tijd dat Europa dat boeltje overneemt dus. Eén keuring, met uitgebreide testen, volgens een realistischer manier, voor alle voertuigen op de EU-markt…
martinus zegt
@Esprit_de_Flandre:
Die nieuwe praktijktests is er al en wordt ingevoerd vanaf 2017.
Die nieuwe test is ook te bedonderen natuurlijk.
Heel veel auto’s zijn al naar die nieuwe standaard getest. Daar komen de meesten niet zo goed uit.
http://equa.emissionsanalytics.com/
Komende vrijdag, komen trouwens alle ministers van verkeer samen, waarbij ook het gesjoemel hoog op de agenda staat, dit zodat ze een gezamenlijke aanpak van enkele sjoemelaars kunnen bespreken.
Je hebt daar een Nederlandse – Duitse as, die nogal tegenover de Frans – Italiaanse as staat met het echt aanpakken van de fraude. Voor zover ik geïnformeerd ben, zal er wel een compromis uitkomen, waardoor fabrikanten echt gedwongen worden om (eindelijk) echt iets te doen, zonder dat er zeer zware sancties zullen komen die een bedreiging zijn voor de reputatie of het voortbestaan van de autofabrikanten.
bmwalpina zegt
Natuurlijk. Wij van wc-eend adviseren wc-eend.
pinut187 zegt
Hahah ik vind het wel mooi van de Italianen, gewoon dikke poep aan de Duitsers hebben.
clarkson zegt
Duitsers kunnen niet tegen hun verlies. Dat blijkt maar weer eens.
Maar dat wisten we al..
mrrallycross zegt
Die Duitsers tonen wel weer aan dat ze nog niks geleerd hebben. Lekker andere proberen klem te blijven zetten. Goed van Fiat om eens tegen die Duitsers in te gaan!
denniss00 zegt
Vroegah reden ze op stinkzooi. Toen kwam de Croma (bakvet)
trustmeiamanengineer zegt
Goedzo. Motoren bouwen kunnen ze daar wel in Italië.
baardfiets zegt
Ik denk dat er een relatief simpele oplossing is voor het NOx probleem. De oorsprong ligt naar mijn idee namelijk dat het duur is om de NOx af te vangen en daarom uit concurrentie overwegingen hebben besloten om de capaciteit net genoeg te maken voor de test. Als nou de hoge heertjes met elkaar afspreken dat ze allemaal bij de nieuwe modellen volledig functionerende NOx afvangers hebben verliezen ze netto niks omdat iedereen duurder wordt.
Nou zal dit wel weer te mooi om waar te zijn, maar anders moet de EU ingrijpen wat natuurlijk weer eindeloos lang kan gaan duren.
jorden zegt
Gezien het modellen aanbod(je) van Fiat, zal het misschien nog de waarheid zijn ook.
vorsprungdurchbetrug zegt
@jorden:
Heeft niks met modellen aanbod te maken, het gaat om de motoren,waar Fiat (FCA) een ruime keuze in heeft.
Kort na het uitbreken van het sjoemelschandaal heeft Fiat zijn motoren laten opnieuw laten testen,
waar zover bekend niks afwijkends is uitgekomen.
lincoln zegt
Whahaha ..
En ondertussen heeft de EU het te druk met hun mensenhandeltje ..
In Amerika zouden alle lekken binnen 1 maand aan het licht komen ..
super zegt
@lincoln:
ja, erg daadkrachtige lui daaro, daarom kun je het kraanwater er zo drinken, als je dood wilt gaan aan een enge ziekte tenminste.
spylegion zegt
Wie is er nou eigenlijk verantwoordelijk voor die, niets met de praktijk te maken hebbende, tests?!
Lijkt me logischer om daar de verantwoordelijke/fout te zoeken dan beetje naar elkaar met modder te gooien.
martinus zegt
@spylegion:
De NEDC is een product van
1. Een klein beetje milieu-inspraak
2. De autoindustrie
3. De testinstituten die werken voor de testindustrie.
4. Europese Politici, die weinig technische achtergrond hebben, vaak meer geloven in de papieren werkelijkheid dan de echte.. en in sommige landen afhankelijk zijn voor herverkiezing van vakbondssteun, of steun door de fabrikanten.
Waar het echt mis is gegaan, is toen er besloten is om in lidstaten CO2 te gaan belasten op basis van NEDC.
flik2punt0 zegt
Gelijk hebben ze om gewoon met hun eigen regering te gaan! Laat wel zien dat het aanders moet mrt de regelgeving Europeser en eerlijker