Ja, Ferrari is nu officieel heel erg veel waard.
Meestal is het geen slim idee om een solo te carrière te vervolgen. Als groep sta je immers toch sterker. Niet alleen ben je groter, je kan de risico’s en investeringen uitsmeren. Dat geldt in veel sectoren. Zo had ondergetekende een flippoverzameling met een klasgenoot. We waren onverslaanbaar in het uitwisselen van schijfjes. En het eten van chips.
Uiteraard zijn er de nodige uitzonderingen. Kijk maar naar Robbie Williams, het enfant terrible verliet de immens populaire groep Take That, maar werd zo mogelijk nóg populairder en succesvoller. En dat is ook en beetje het lot van Ferrari geweest.
Ferrari meer waard dan Stellantis
Ferrari was namelijk ooit onderdeel van Fiat. Net zoals zoveel sportautomerken was Ferrari een klinkende naam, maar kon het goed de resources van het moederbedrijf gebruiken.
Tegenwoordig heet dat moederbedrijf Stellantis en is Ferrari zelfstandig. En ondanks dat Stellantis een van de grootste autofabrikanten wereldwijd is, is het niet de meest waardevolle, want Ferrari is er voorbij geschoten. Ja, echt: Ferrari is nu meer waard dan Stellantis. Na het sluiten van de beurs was Stellantis 48,1 miljard euro waard en Ferrari 51,9 miljard euro.
13.288 tegen 5,88 miljoen
Ferrari, het merk dat 13.288 auto’s op jaarbasis verkocht in 2022, heeft men hoger zitten dan Stellantis. Man, Stellantis verkocht vorig jaar 288.000 auto’s alleen al enkel met en elektromotor. In totaal verkocht het concern 5.880.000 auto’s.
Waar Ferrari het met een paar modellen (en variaties daarvan) moet doen, heeft Stellantis merken als (adem in) Abarth, Alfa Romeo, Citroën, Chrysler, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, RAM en Vauxhall (adem uit).
Waarom is Ferrari meer waard dan Stellantis?
Waarom is Ferrari dan zo populair onder de investeerders? Luxe producten zijn heter dan ooit en traditionele luxemerken spinnen daar garen bij. Er zijn ook meer hele rijke mensen die interesse hebben, maar de topmerken voldoen niet aan de vraag.
In plaats van meer auto’s te bouwen, verhogen ze de marge per unit. En door die hoge vraag heeft Ferrari de orderboeken de komende jaren helemaal vol. Daarnaast verkoopt Ferrari ook heel veel merchandising, mede geholpen door het Formule 1-team. Ze schrijven Ferrari op willekeurige objecten en verkopen dat tegen hoge prijzen. Jouw T-shirt zegt wel ‘Ferrari’, maar is geenszins de Ferrari onder de T-shirts.
Uitdagingen voor Stellantis
Stellantis aan de andere kant heeft een paar uitdagingen. We bedoelen het niet onaardig, maar de strategie is om te huilen. Ze hebben concurrerende massamerken (Citroen, Fiat, Opel, Peugeot), terwijl de luxemerken niet voldoende aanslaan in vergelijking met de Duitse luxemerken (Alfa Romeo, DS Automobiles, Maserati).
Ook zijn er enkele merken op sterven na dood (Lancia, Chrysler) of is er maar één model dat gewoon en rebadge is (Abarth). Er zijn heel erg mooie plannen hiervoor, en op de beurs is het vertrouwen gewoon goed, terwijl dat bij Ferrari extreem goed is.
Via: Bloomberg
Meer lezen? Dit zijn 12 bijzonder lelijke Ferrari’s op een rij!
drsjeroen zegt
Wat is de marge per auto bij Ferrari en bij Stellantis? Niet in procenten maar in centen. Moet een behoorlijk verschil zijn
invictus66 zegt
Dat zal uiteraard een stuk hoger zijn, maar op zich niet relevant. Dit gaat over de beurswaarde, wat op zich niet direct gerelateerd is aan de omzet of winst. Stellantis had in 2022 een winst van 16.8 miljard, Ferrari “slechts” 939 miljoen.
berlinetta zegt
Ik heb wel eens gelezen dat Ferrari makkelijk 75k per auto pakt en Fiat slechts 500 euro. Is wel alweer een tijdje geleden.
Thieuke zegt
Waarom Ferrari meer waard is? Stellantis, een van ons Nederlands belastingklimaat profiterende (hoofdkantoor in A’dam) Frans, Italiaans en Amerikaans bedrijf, heeft inbreng vanuit de USA, en alles waar de USA zich in mengt als het om de automotive industrie gaat, wordt naar de knoppen geholpen…
Oh, leuk feitje: één van de twee overkoepelende organisaties van het merk Ferrari (Exor) is ook gevestigd in Amsterdam. Enfin, het is wat het is.
Dutchdriftking zegt
Ik hoop vooral dat Stellantis doorpakt en alle merken die het nu in beheer heeft ook daadwerkelijk kan blijven aanhouden. Ik zie Lancia en Alfa Romeo nog wel verdwijnen. Natuurlijk zal er vast een groot Indiaas of Chinees concern zijn wat de merkrechten overneemt, maar of het daar beter van zal worden betwijfel ik.
berlinetta zegt
Chinezen kunnen Alfa Romeo niet eens uitspreken, dus hopelijk willen ze er ook niet eens aan beginnen.
smeck zegt
Beurswaarde is gewoon natte vinger werk en zegt dan ook helemaal niets over de daadwerkelijke waarde van een bedrijf. Enkel wat een paar rijke mensen vinden wat jouw bedrijf waard is omdat ze er zelf geld in hebben zitten, net als schilderijen die absurd veel geld waard zijn omdat 1 persoon weer wat geld moest witwassen.
Bergen van die tech startups in Amerika met een beurswaarde van tientallen/honderden miljoenen en meer dan eens ook gewoon weer verdwijnen voordat ze überhaupt een product of dienst hebben uitgebracht.
En afgelopen jaren genoeg voorbeelden van bedrijven die in een enkele middag opeens tientallen miljarden minder waard zijn vanwege een verkeerde tweet…
Habanero zegt
De individuele merk-inventiviteit en creativiteit van al die Stellantis-merken is verdampt in een eenheidskoek. Telkens dezelfde auto’s met alleen verschillen in koetswerk en uitrustingsdetails. Idemdito het hele Volkswagen-gebeuren. Massa’s van dezelfde blitse SUV’tjes en voor de rest nog heel weinig boeiends, als dat er dan al is, is het voor de gewone(re) man steevast ook onbetaalbaar geworden. Of geheel overbodig. Het hele electrische gebeuren verziekt deze sfeer nog meer. Wie niet begrijpt wat ik bedoel, moet maar eens naar eender welk van deze merken in jaren ’70 of zelfs ’80 kijken, waar is dié spirit gebleven? Zelfs van een merk zoals Opel?