You gotta fight…for your right…to paaaaaaaaaaaaaaaarty.
In deze zware tijden voor benzinehoofden waarin turbo’s welig tieren, proberen een paar koene ridders weerstand te bieden aan de terreur van de milieumaffia en de health & safety-brigade. Onlangs schreven we al over Porsche, dat waarschijnlijk een heldendaad gaat verrichten door de nieuwe 911 GT3 wederom atmosferisch (en handgeschakeld) te maken. Ook Lamborghini wil nog even door met de atmosferische V12. Maar hoe zit het met Ferrari, het merk dat misschien wel de meeste historie heeft qua vrij ademende V12’s?
Welnu, goed nieuws: ook het merk van de Colombo-V12 en de Lampredi-V12 wil nog steeds coûte que coûte de atmosferische V12 redden, zo laat hoofd technische ontwikkeling Michael Leiters weten aan TopGear. De Italianen geven wel toe dat het moeilijk wordt, nu regelgeving omtrent uitstoot maar ook geluid steeds stringenter wordt. Zo moest er op de 812 GTS een partikelfilter geschroefd worden om aan de Euro-6 norm te voldoen. Leiters:
We will fight for this engine. We have good ideas for its development. We now have Euro 6 regulations, which forced us to put a particulate filter on the GTS, and there are general emissions and CO2 targets especially for places like China and the United States.
De partikelfilter vrat in eerste instantie een deel van het vermogen dat de V12 in de 812 levert weg, maar middels tweaks heeft Ferrari het cijfer toch weer op een mooie ronde 800 pk weten te krijgen. Ook los van de uitstoot van gassen zijn er echter regeltjes die het Ferrari moeilijk maken de V12 levend te houden, zoals nieuwe geluidsnormen (met nieuwe meetmethodes):
Another [uitdaging qua regels] is sound. The regulations that arrived one and a half years ago are very challenging for us because it’s not only about the level of noise, but the way you measure it is much stricter. This is definitely something that we have to consider as a challenge for the V12.
Toch denkt Leiter dat Ferrari een goede kans maakt het leven van de V12 nog een beetje op te rekken. Ook als andere fabrikanten de moed al hebben opgegeven:
I don’t know what other companies are doing, but it’s definitely an advantage that, as Ferrari, we have the financial and technological power to follow this street.
Waarvan akte.
svdv zegt
Het klimaat is belangrijk, maar kunnen er niet wat uitzonderingen worden gemaakt voor dit soort bedrijven met zulke kleine productieaantallen? Onder het mum van cultureel erfgoed?
thomassnelweg zegt
@svdv: Partikelfilter is juist slecht voor het klimaat want hierdoor kan de levensverwachting met enkele dagen of zelfs maanden verlengd worden. Bespaart volgens mij geen grammetje co2. Zo’n filter is er slechts om ‘schadelijke’ deeltjes uit de lucht te halen.
vaakbenjetebang zegt
@thomassnelweg: … en hoe langer je leeft, hoe meer je consumeert, en hoe meer je de planeet dus belast met CO2, stikstof en wat al niet meer. Weg met de partikelfilters en katalysatoren, terug met loodhoudende benzine! If anything, moeten mensen kòrter leven!
thomassnelweg zegt
@vaakbenjetebang: Ik had het niet beter kunnen verwoorden.
bassx zegt
@thomassnelweg: CO2 zorgt voor opwarming van de aarde maar is niet schadelijk.
BaRa zegt
@bassx: “regen zorgt voor een verhoging van het waterpeil, maar is verder geen probleem.” Niet dat ik gelovig ben, maar in de Bijbel staat daar een mooi verhaaltje over. In een gesloten systeem is een parameter die uit balans schuift altijd een probleem.
bassx zegt
@bara: Perfecte beschrijving van hoe wij te werk gaan, we denken allemaal dat de parameters nu goed zijn en raken in paniek als deze veranderen. Dat komt omdat de toestand van het “gesloten systeem” voor ons niet belangrijk is, alleen de toekomst van de mens.
daniel1975 zegt
@thomassnelweg: filter is ook niet voor CO2 volgens mij.
naturalpower zegt
Ze kunnen hem wel op bio-ethanol stoken, kan het vermogen ook omhoog.
dwfc zegt
Algemeen wordt een V 12 ook te duur als je een beperkte afzet hebt door de reglementering, voor een Ferrari koper minder een probleem
Dutchdriftking zegt
Gewoon een uitzondering in de wet voor gelimiteerde oplagen. Dat is toch niet zo moeilijk?
maotje zegt
@dutchdriftking: het probleem daarnee is dat iedereen dan graag een uiyzondering wilt zijn of hebben. Want waarom de ene wel en de andere niet? Dan zul je toch met hele sterk gefundeerde argumenten moeten komen.
Dutchdriftking zegt
@maotje: daarom gelimiteerd. Alleen voor modellen met max 1.000 stuks.
woudloper zegt
Ik ben toch echt benieuwd wat onze overheden binnen 5 a 10 jaar gaan doen met belasting op zware motoren. In België betaal je op een tien jaar oude gt3 nog altijd meer dan 2000 euro tax per jaar.
Als ze dat verdubbelen, is de lol er -zeker op onze overgecontroleerde wegen- voor de meeste mensen af. Denk ik dan.