Bekijk deze spot goed, want een auto als deze kom je sporadisch tegen in het wild. Deze ontzettend zeldzame Ferrari-klassieker is extra bijzonder omdat het eigenlijk twee modellen tegelijk zijn. Hoe dat zit?
Voor het antwoord op die vraag moeten we helemaal terug naar het begin van deze auto, in 1956, het jaar waarin Ferrari een geweldig divers arsenaal aan auto’s uitbracht voor de zeer gefortuneerde racer.
860 Monza
Deze open racer werd destijds geboren als 860 Monza, een racer voorzien van een bullige 3,5 liter 4-cilinder, een Lampredi-blok dat dateerde uit de late jaren ’40. Deze inhoud (3.431 cc) was nagenoeg identiek aan die van de 290 M(ille) M(iglia), een moderner blok dat zijn 3.490 cc over twaalf cilinders verdeelde.
Nadat de 860 Monza vlak voor de Mille Migla van 1956 werd opgeleverd behaalde coureur Peter Collins er een tweede plaats mee. Hij werd vergezeld door fotojournalist Louis Klemantaski als navigator, die tijdens de rit prachtige foto’s geschoten schijnt te hebben. Het was het hoogtepunt van het raceseizoen 1956-1957, waarin ook klassiekers als de Targa Florio (op Sicilië) werden gereden. In de afsluitende race namen legende Juan Manuel Fangio en Eugenio Castelloti plaats achter het stuur.
290 MM
Na het raceseizoen werden alle 860 Monza’s verkocht, behalve deze auto, chassisnummer 0628. In plaats daarvan mocht de auto een nieuw raceseizoen doen, zij het in een andere gedaante. Hij werd omgebouwd tot 290 MM, en dus werd de 4-pitter omgeruild voor een V12, met matching motornummer 0628 M, die hij tot de dag van vandaag heeft (en we weten wat dat doet voor de waarde van je klassieker). De motorkap werd iets opgehoogd om plaats te maken voor de drie dikke Weber 46 DCF-carburateurs.
Later in het seizoen werd #0628 alsnog verkocht, aan Jacques Swaters en Jan de Vroom. Onze landgenoot de Vroom (geboren in het toenmalige Nederlands-Indië) woonde al geruime tijd in de VS, en was één van de oprichters van het North American Racing Team (N.A.R.T.), waarvan de livery heden ten dage op een Ferrari 458 Speciale teruggevonden kan worden. Tijdens de GP van Zweden legde hij de 290 MM op zijn dak, waardoor de auto ten tweden male naar Maranello moest, dit keer voor een nose job.
Later, toen de auto nog in bezit was van onze rijke landgenoot, kreeg men Stirling Moss, niet bepaald bekend als een vriend van Ferrari, zo ver om tijdens de Nassau Speed Week achter het stuur van de 290 MM te kruipen. Moss won beide races met overmacht.
Einde actieve race-optredens
Vanaf begin jaren ’60 was het gedaan met de racecarriere van # 0628, en ging de auto over in privébezit. In 1999 werd de auto volledig gerestaureerd naar de specs van 1957 (hij was in de tussentijd blauw gespoten), met zijn originele neus.
Het laatste dat wij er over konden opdiepen was dat de auto in handen was van de Britse verzamelaar Hugh Taylor, maar wat schetst onze verbazing: ineens duiken er foto’s op van dezelfde 290 MM op Nederlandse bodem, die in een truck geladen is. Volgens spotter timd was de auto onderweg naar New York.
Des te interessanter is dat er nog een Ferrari in de truck geladen wordt. Een oude bekende welteverstaan. Het is de 275 GTB van het failliete Eurocommerce, dat het topstuk was van de veiling enige tijd geleden. De 290 MM behoorde niet tot de kavels, maar zou het kunnen zijn dat ook deze auto in de boedel van de megalomane Ger Visser zat, en buiten de veiling om een koper heeft gevonden?
We zien tevens op deze foto een blauwe neus aan het begin van de truck. Dit is een 290 MM-neus, dus dit lijkt er heel sterk op dat het exemplaar dat na de Vrooms crash is gemonteerd bewaard is gebleven, en part of the deal was. We denken dat we dit wel met recht een ontzettend bijzondere spot mogen noemen, en dat op Nederlandse bodem.
Bekijk de foto’s op autojunk!
UPDATE: meer foto’s van de 275 GTB HIERRR.
whoppie zegt
Helaas geen 14% bijtelling
Dimglor zegt
@whoppie: Daarvoor heb je Groen7.nl …
siemi zegt
@whoppie: nog beter. Als youngtimer 35% over de dagwaarde. Alhoewel….. :-)
TimD zegt
@siemi: wat zou een auto als dit gekost hebben ? Iemand een schatting ?
gregorius zegt
Klassieker met race history is interessanter dan een klassieker die altijd stil heeft gestaan.
Het is een leuke extra als je weet dat iemand m ooit heeft gecrashed en dat ie door de fabriek weer is gerestaureerd. Prima; lachen.
Dat is daarna niet meer origineel is, ok.
Maar versies die in de afgelopen 20 jaar zijn gerestaureerd, daar heb ik een stuk minder mee. Zoals die Spijker die ze in Guyana hadden gevonden die hier al een paar is langsgekomen: het was een stuk verroest ijzer en die hebben ze nu weer als vroeger gebouwd.
Nee, voor mij is het leuker als de auto origineel is en goed bewaard gebleven. Ja: nieuwe remmen, nieuwe koppeling: dat soort onderhoud.
Maar goed, heb het geld toch niet; en dan zou ik het er nu ook niet meer voor over hebben. Ik krijg het idee dat we nu in een old-timer bubble zitten.
topless zegt
@gregorius: Ik krijg het idee dat we nu in een old-timer bubble zitten.
Dat denk ik ook. De prijzen dalen waarschijnlijk op termijn weer fors, zoals begin jaren negentig. Het schijnt wel zo te zijn dat binnenkort de Chinese markt open gaat voor klassiekers. Wellicht dat de prijzen dan verder opgedreven worden.
reset zegt
Nog even en hij vliegt ook in de fik.
desjonnies zegt
Eigenlijk zijn er heel weinig wedstrijdwagens, race en rally waar tijdens hun leven niet mee is “gesjoemeld”
Er gaat altijd wel iets kapot, er wordt altijd wel iets geraakt en de renstallen zijn ook niet de meest betrouwbare ‘partners’
Ferrari kannibaliseerde regelmatig zijn oude wedstrijdwagens, zoals de befaamde Ferrari sharknose F1 wagens, die werden gewoon gesloopt en/of gemodificeerd om zo tot een nieuw model te komen.
osmo zegt
Mooi artikel Smoke!
gregorius zegt
@osmo: o ja, klopt. Mooi artikel inderdaad! Dit soort achtergrond is altijd leuk!
Breinstein zegt
En toch blijft het bijzonder dat je met deze racewagens gewoon de openbare weg op mag. Zou je eens met een moderne racewagen moeten proberen.
topless zegt
@Breinstein:
En dat levert dan weer aparte beelden op, tussen het gewone verkeer.
http://www.youtube.com/watch?v=4xJ6cVO_g9E
joost1990_2 zegt
Neen, kinders onder de 18, dat is geen hashtag.