Soms maken automerken het zichzelf veel te moeilijk.
Er zijn van die merken die moeilijk te begrijpen zijn. Zenvo is zo’n merk. Kijk, bij een merk als Dacia, Lamborghini of Toyota weet je precies wat je kan verwachten. Maar Zenvo?
Zenvo
Toch bestaat het Deense bedrijf alweer 16 jaar en maken ze al sinds 2009 de meest wilde supercars. Dit is hun allerlaatste product, een speciale editie op basis van de al speciale Zenvo TSR-S. Die naamgeving bij Zenvo is verwarrend, maar we gaan het even proberen uit te leggen. Dan kun je de auto die op de foto’s ziet nog veel beter waarderen.
TSR-S
Je kijkt nu naar de Zenvo TSR-S. Dat is een straatlegale versie van de Zenvo TSR, een circuitauto speciaal ontworpen voor trackday’s. Die TSR is op zijn beurt weer de hardcore versie van de Zenvo TS1. Last but least: die Zenvo TS1 is de opvolger van de Zenvo ST1. Volg jij het nog? Het is overigens niet zo dat ze 3.000 auto’s per maand. Als het er meer dan 50 in totaal zijn, is het veel. Dus ze hebben eigenlijk niet zoveel verwarrende namen nodig. Voor de context: van de meest populaire (de ST1) zijn er 15 gebouwd.
Koolstofvezel
Kortom, bij Zenvo mogen ze wat meer klinkers, medeklinkers en cijfers gaan gebruiken om hun producten iets meer te onderscheiden. Dan hadden ze deze Zenvo TSR-S een andere naam kunnen geven. Het is de eerste Zenvo met volledig koolstofvezel velgen. Koolstofvezel is overigens een dingetje voor Zenvo, want ze maken al die lichtgewicht onderdelen zelf.
Nog meer koolstofvezel
Niet alleen de velgen, maar alles van carbon wordt in eigen huis vervaardigd. Dat is bij deze editie van de Zenvo TSR-S extra veel. Uiteraard is het het chassis van carbon, net als de carrosserie. De spoilers zijn ook van koolstofvezel. Je kan nu ook precies kiezen hoe je wilt dat je het koolstofvezel weefpatroon eruit ziet. In de deuren zien we ‘ZENVO’ in een afwijkend weefpatroon. Gaaf en bijzonder tegelijk.
Monster
In motorisch opzicht is het een monster. De Zenvo TSR-S beschikt over een V8 met flatplane-krukas. Deze is voorzien van een mechanische compressor én een turbo. In totaal levert dit blok 1.193 pk. Van 0-100 km/u schijnt in 2,8 seconden mogelijk te zijn. Inderdaad, 1 tiende langzamer dan de nieuwe Porsche 911 Turbo. Met enkel achterwielaandrijving kom je natuurlijk iets lastiger van je plek. De 0-200 km/u sprint is misschien wat relevanter: 6,8 seconden. 6,8!
Zelf rijden?
Mocht je ook zo’n speciale Zenvo TSR-S willen met een hele hoop uniek carbon: er worden er dit jaar vijf van gebouwd en ze kosten 1.450.000 euro per stuk, vóór belastingen. Wil je er een spotten? Check dan dit hotel op de hoek even.
sleepyj zegt
Ze mogen bij de spoiler wel even een koolstofvezel waterpas houden. Op foto 1 is het net een nare glijbaan.
trolle zegt
@sleepyj: das die wagen met actieve spoiler, vandaar dat hij soms wat raar staat
tortuga zegt
@trolle: snap wat je bedoeld met die wagen, maar helaas zijn er veel die actieve spoilers hebben. Verder is dit wel de extreemste
sleepyj zegt
@tortuga: ah vandaar! Bijna niet te zien op de app.
shalomleon zegt
@sleepyj: je had die 2 zuigers van /- 1 meter per stuk niet gezien?
sleepyj zegt
@shalomleon: niet op dit kleine iphone schermpje met nog kleinere foto’s die niet vergroten. Dus nee. Laat de hans anders grap maar achterwege.
Dutchdriftking zegt
Mooi is anders, maar wel gaaff.
jeppie zegt
Ben ik de enige die struikelt over niet lopende zjnnen waarin woorden staan die hier niet in thuis horen? @willeme misschien kan je het nog een keer doorlopen
willeme zegt
@jeppie: om welke woorden zou het gaan? Volgens mij klopt het toch? Stukje met de benamingen van Zenvo kan ik weinig aan doen: dat is hun naamgeving-strategie :-D. In elk geval thanks voor het rapporteren!
jeppie zegt
Eerste stukje ‘op basis van de al speciale Zenvo TSR-S.’ Hier noem je al de typeaanduiding terwijl je wilt zeggen op welke basis de TSR-S gemaakt is, toch?
‘Uiteraard is het het chassis van carbon,’ – dubbel het
‘Je kan nu ook precies kiezen hoe je wilt dat je het koolstofvezel weefpatroon eruit ziet’ – Het uiterlijk van het koolstofvezelweefpatroon kan je vanaf nu ook kiezen. (Dit loopt een stuk beter. Zeker t.o.v. het tweede gedeelte)