Autonamen hebben vaak een vreemde oorsprong. Ook bij Jaguar kunnen ze er wat van. Het Britse merk noemde een van z’n modellen Jaguar SS, wat natuurlijk een vrij ongelukkige naam bleek zo tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Na een C-Type, D-Type en E-Type werd in de jaren zestig gewerkt aan een nieuw model. De interne projectcode was XJ4.
De X was al vaker gebruikt in type aanduiding zoals bij de XK120, XK140 en XKE. Bij de XJ4 had het cijfer 4 had geen speciale betekenis, maar de letters XJ wel. Die stonden voor eXperimental Jaguar. Blijkbaar raakte men zo gewend aan deze code dat de auto als XJ is geïntroduceerd en ook altijd zo heeft geheten. Velen XJ modellen volgden, inclusief de de legendarische XJ220 en de nieuwe XJ die afgelopen week is onthuld.
frank zegt
het was niet alleen een model, maar het hele bedrijf heette zo:
In 1922 richtte William Lyons de ‘Swallow Sidecar Company’ op in het Engelse Blackpool. Dit bedrijf hield zich voornamelijk bezig met de productie van zijspancombinaties voor motorfietsen.
Pas later toen ss een wat mindere associatie kreeg zijn alle auto’s jaguar gaan heten.
Headhunterz zegt
xj220 is ook echt een plaatje, heerlijk! :D
BananaFlip zegt
Het originele ontwerp was toch een stuk mooier…
W115 zegt
SS zal vast niet voor SuperSport staan :P
CX9Owner zegt
waar staat XF dan voor eXperimental Failure….je ziet dat ding bijna nooit rijden
Teo zegt
lol @ hierboven!
Bob zegt
CX9Owner .. misschien niet waar jij woont .. ik zie hem regelmatig.
JPM zegt
Kijk zo leren we nog eens wat! Misschien eens leuk om een artikel te schrijven over merknamen of logo’s. Ik vraag mij vaak af waar logo’s op zijn gebaseerd of waar namen vandaan komen. Natuurlijk kan ik dat zelf opzoeken maarja, waar is autoblog dan nog goed voor ;)
F355GTB zegt
Leuk artikel.
XJ’s zijn altijd mooie auto’s geweest.
Die XJ220 vond ik altijd wat beschaafd klinken voor een ‘supercar’. Verder natuurlijk wel een legendarische auto voor die tijd:
http://www.youtube.com/watch?v=asMCZDgPszo&hl=nl
mobilitydesign zegt
Ze gebruiken nu nog altijd de X en dan een project nummer als interne benaming voor een nieuw model. Leuk stukje geschiedenis en achtergrond. Bedankt