Lekker man, die accu’s. EV’s gaan ongetwijfeld flink duurder worden.
Elektrische auto’s hebben zo hun voor- en nadelen. Qua geluid, trillingen, efficiency, packaging, uitstoot en comfort staan ze eenzaam bovenaan. Het enige nadeel is meteen heel groot: je zit opgescheept met een accu. Accu’s hebben een lage energiedichtheid, zeker ten opzichte van benzine of diesel.
Je moet dus een heel grote accu hebben voor een klein beetje actieradius. Daarom zijn elektrische auto’s zo zwaar, duurt het zo lang voor dat ze vol zitten en kun je er niet zo lang mee rijden. Natuurlijk, de ontwikkeling staat niet stil. Het blijkt wel dat de accu de grote spelbederver is voor de elektrische auto.
Want er komt nóg een nadeel bij. Althans, een van de nadelen wordt groter. Ze waren al heel erg duur, maar de kans is levensgroot aanwezig dat ze nog veel duurder gaan worden. De prijs voor een van de belangrijkste grondstoffen – lithium – is gestegen met 500%!
EVs worden flink duurder
Dit betekent dat de accu’s veel duurder zullen gaan worden. Dat houdt dan weer in dat ev’s flink duurder zullen gaan worden. En daardoor wordt het volgens experts heel erg lastig om alle emissiedoelen te gaan houden van overheden.
Volgens Bloomberg komt dat doordat de groei relatief laat is. In 2018 tot 2020 werd de productie van lithium afgeschaald met 50%. Vervolgens werd er nauwelijks meer in geïnvesteerd. Ook werd er nauwelijks meer gezocht naar nieuwe bronnen. Nu ineens staan alle autofabrikanten in de rij om lithium te kopen.
Ook andere materialen duurder
Het gaat sowieso al niet al te best met de grondstoffen voor accu’s. Want naast lithium zijn er ook materialen als kobalt, nikkel en grafiet nodig. Vanwege de oorlog in Oekraïne ligt de waardeketen daarvan ook compleet op zijn gat. Het probleem is dat de productie van lithium niet in een maand of jaar is opgelost. In sommige gevallen duurt het wel tot 10 jaar.
Mede hierdoor proberen autofabrikanten de hoeveelheid lithium te beperken. Ook is er het voordeel dat lithium recyclebaar is. Uit oude accu’s kan het eveneens gebruikt worden. Echter, er zijn op dit moment veel te weinig accu’s om te recyclen voor de enorme vraag die eraan gaat komen.
Via: Bloomberg.
frank2b zegt
In elk geval hoeven we dus niet bang te zijn dat versleten accu’s tot grote afvalbergen gaan leiden.
Ze zijn gewoon een te kostbare grondstof.
Weer een argument ter ziele.
gilettelubbers zegt
En ondertussen de burger in de brandstofauto extra gaan belasten, ik zie het wel gebeuren
maotje zegt
Extra belasten? Welke extra belasting word er geheven dan?
Frankypanky zegt
Accijnzen?
petroldrinker zegt
Accijnzen natuurlijk,
maotje zegt
Volgens mij is de accijns op benzine en diesel juist omlaag gegaan en niet omhoog.
Over welke accijns heb je het dan?
Dutchdriftking zegt
Kortom, ik kan voorlopig nog even lekker dieselen.
alfa147ti zegt
Volgens mij heeft een EV nog veel meer nadelen, laat tijd, de kilometer’s die je er mee kan rijden, hoe moeten mensen in een volkswijk die geen oprit bij huis hebben deze laden, levensduur van Accu’s, en ik als auto liefhebber geen beleving, genoeg voor om me niet gek te laten maken om een EV te kopen, zolang het nog kan.
Steensma zegt
Voor de enorme vraag die gaat komen?
De bijtelling is na dit jaar nagenoeg gelijk met een ICE, de 0€ wegenbelasting duurt ook niet lang meer en ik las iets over een elektrische bus van VW met een 70k vanafprijs. Ik zie de vraag in Nederland eerder afnemen
Pascal zegt
‘Enorme vraag’ zie ik ook niet gauw gebeuren, maar verder geef je wel een beetje een eenzijdige voorstelling van zaken.
– Wegenbelasting voor EV’s gaat nooit op het niveau van een benzine of zelfs diesel komen. Net als bij het verschil tussen benzine en diesel houden ze daar een goed onderscheid in,
– Onderhoud van een EV is en blijft heel veel goedkoper,
– De ID.Buzz van 70k als voorbeeld pakken ipv een ID.4 van 45k is een keuze,
– Ondanks dat de elektriciteitsprijs ook stijgt, is ’tanken’ met een EV heel veel goedkoper.
Als gevolg is de TCO van een EV veel lager dan die van een gelijkwaardige ICE. Dat zal vast wijzigen door bovenstaande en onzekerheden zijn er genoeg (net zo goed in ICE-land). Om dus nu te voorspellen dat de vraag wel zal gaan afnemen lijkt me voorbarig/onmogelijk.
sportabgasanlage zegt
@Pascal, inderdaad, wat @B00st zegt.
Buiten de Benelux en Duitsland is voor heel veel mensen EV nog totaal geen optie. Ten eerste is bijvoorbeeld in grote delen van landen als Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en de landen ten oosten van Duitsland de levensstandaard gewoon nog te laag om een EV te kunnen aanschaffen. De afstanden zijn veel groter en is rijbereik dus een probleem. De laad-infrastructuur ook is nog lang niet op het niveau dat nodig is (nog even los van of men wel/niet thuis kan laden).
Ik heb geen EV, maar zou wel thuis kunnen laden (eigen oprit én zonnepanelen), maar de meeste mensen in Nederland (en de rest van Europa) hebben geen eigen oprit/parkeerplaats en zijn dus afhankelijk van openbare laadpalen. Dus er moeten minimaal 2 dingen gebeuren, voordat EV’s echt een succes kunnen worden:
1) betere laadinfrastructuur (Europees dekkens)
2) lagere aanschafprijs EV’s
Pascal zegt
Zijn comment was duidelijk in de context van Nederland aangezien 2 vd 4 punten specifiek alleen maar op dit land van toepassing zijn, en daar antwoordde ik op. Overigens reageerde Boost niet op mij maar op Steensma.
b00st zegt
De wereld is groter dan NL.
flyerbunch zegt
Ja het stijgt, maar fabrikanten zitten uiteraard niet stil. Men is al ff bezig met andere technologieën om lithium, grafiet, kobalt etc eventueel te vervangen of bij te staan zoals met zout, zeewater, ijzer, silicium, magnesium en meer.. Mss is dit het stootje dat de waterstof auto nodig heeft?
Dutchdriftking zegt
@flyerbunch: geen gekke gedachte. Een elektrische auto met brandstofcel van waterstof.
erwh zegt
Voor waterstof is er veel meer nodig dan een stootje.
De energiedichtheid van waterstof is nog veel beroerder dan een accu, waterstof is geen grondstof maar een energiedrager en moet dus gewonnen worden via inherent inefficiënte processen, en waterstof laat zich erg lastig voor langere tijd opslaan (er treedt veel verlies tijdens opslag op).
Een waterstofauto heeft om deze redenen ongeveer 4x meer energie nodig per gereden kilometer dan een EV en is daarom alleen al vanuit een duurzaamheidsperspectief niet interessant. En omdat een brandstofcel nog schaarsere metalen nodig heeft dan een accu om een nog enigszins acceptabele efficiency te halen is het te hopen dat ze niet op grote schaal zullen worden toegepast.
pomoek zegt
De accu is inderdaad de grote spelbederver van de ev net als fossiel brandstoffen dat van de ice zijn.
gezondverstand zegt
Dit is einde oefening voor de toenemende verkopen van EV’s. Of gaat de overheid dit weer compenseren met subsidie? Niet te hopen. Die EV’s worden al genoeg voorgetrokken.
maotje zegt
Einde?
Dit is gewoon tijdelijk. De hoge olieprijs is ook tijdelijk.
Staalprijs, houtprijzen idem.
alfa147ti zegt
Precies, maar is altijd makkelijk het geld van een ander over de blak gooien, ik zou wel is willen weten hoeveel mensen een EV zouden rijden als er geen premie op zat.
Pascal zegt
Op zakelijke EV’s (dat zal ruimschoots meer dan 90% van alle EV’s zijn) zit helemaal geen ‘premie’ of ‘subsidie’. Heeft er nooit opgezeten ook. Alleen maar belastingkorting, en nee dat is niet hetzelfde.
alfa147ti zegt
Dat klopt.
pieterhelmond88 zegt
Voor degene die momenteel een EV hebben, voordeel voor de aankomende restwaarde.