Voor een deel van de Nederlanders is het tevergeefs zoeken naar een publieke laadpaal.
Dat jij aan de elektrische auto gaat is een grote ambitie van het kabinet. De nodige miljoenen worden beschikbaar gesteld om een EV betaalbaarder en aantrekkelijker te maken. Het hebben van een elektrische auto is het ene deel van het verhaal. De batterij moet ook nog geladen worden. En het meerendeel van de Nederlandse huishoudens heeft geen eigen oprit.
Deze categorie huishoudens zijn aangewezen op publieke laadpalen in de woonwijk. Vaak prima geregeld in de grote steden, wat minder in kleinere gemeenten, maar de echte uitdagingen liggen buiten de Randstad. Uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen blijkt dat aan de hand van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) er nog enorm veel uitdagingen liggen.
Het kabinet gaat 90 miljoen euro extra uitrekken om het netwerk van laadpalen in Nederland verder uit te breiden. Broodnodig, want buiten de Randstad is het soms tevergeefs zoeken naar een publieke laadpaal. In de huidige situatie is het zo dat er in Noord- en Zuid-Holland vrijwel overal minstens een laadpaal beschikbaar is per 100 huishoudens. Hoe anders is het beeld in bijvoorbeeld Limburg. In deze provincie is er momenteel een laadpaal per 300 huishoudens of meer beschikbaar. Nogal een verschil.
Alleen met subsidies smijten gaat huishoudens in Nederland niet overhalen om massaal de EV te omarmen. Een uitstekende laadinfrastructuur is essentieel. En hoewel Nederland koning snelladen is als het gaat om de infrastructuur, valt er op AC-laadnivau nog heel veel winst te behalen. Met name buiten de Randstad dus.
Robert zegt
Maar… als je in Limburg woont, dan pak je toch gewoon het OV? Oh nee wacht… da’s allemaal al afgeslankt of weg gesaneerd. Zoals in elke provincie buiten de Randstad.
cloverleaf zegt
Kom op zeg. Ik reed net door Nevada, Utah en Arizona. Geen OV gezien. Ik woon zelf in NL ook op het platte land maar ik verwacht ook niet dat ik een bus op loopafstand heb. Wil je buitenaf wonen, is helemaal prima en heeft absoluut z’n voordelen maar je kan niet verwachten dat elk gat in de periferie een bus heeft! Je hebt er goedkopere huizen, meer ruimte maar ook minder banen en geen OV.
erwh zegt
Lekker makkelijk om de leegste staten in een land dat 100% leunt op auto afhankelijkheid te vergelijken met een ontwikkeld land dat probeert vooruit te lopen op het gebied van bereikbaarheid en brede keuze van vervoersmogelijkheden.
Zoek een kaartje van de 30-er jaren op en je ziet dat er bijna overal in Nederland trams kwamen, zelfs in de kleinste dorpjes. En toen waren er aanzienlijk minder inwoners.
Door de naoorlogse complete focus op auto’s zijn die bijna allemaal opgebroken, zelfs systemen die ondanks de concurrentie nog winst maakten. Juist als autoliefhebber juig ik grote investeringen in OV toe, laat hoogwaardig OV in elke stad en elk dorp maar terugkomen. Het levert ons om meer ruimte op om te genieten van een lekker stukje sturen!
audirs3 zegt
40% van de Nederlandse huishoudens heeft een eigen parkeerplaats. Echter, deze mensen hebben vaker auto’s, en vaak ook meerdere auto’s. Hierdoor heeft uiteindelijk ruim 50% van de autobezitters een eigen parkeerplaats. En deze zijn juist vooral buiten de Randstad. Ik heb familie in zowel het oosten (regio Zutphen) en zuiden (regio Eindhoven en Maastricht) en het percentage met eigen oprit is daar veel en veel groter dan bij ons in Den Haag. Onze straat is dan wel weer ruim bedeeld met 10 laadplekken op 60 huishoudens.
mashell zegt
Bij een recent bezoek aan Den Haag viel me het aantal laadpalen al op. Maar je hebt natuurlijk gelijk, in de soort woningen die je in Den Haag veel vindt is er gewoon geen oprit.
Flutterbear zegt
Plus het inkomen ligt hoger dus grotere kans dat ze een nieuwe auto rijden wat weer vaker als EV mogelijk is. Ik weet verder niet hoe “links” Den Haag is maar dat speelt vaak ook een rol in steden.
marcomanta zegt
40%, waar haal je die wijsheid vandaan.
audirs3 zegt
@marcomanta https://nederlandelektrisch.nl/actueel/nieuwsoverzicht/i1973/elektrisch-rijden-monitor-2021-consument-steeds-meer-aangetrokken-tot-elektrische-auto-aantal-elektrische-occasions-nog-klein
marcomanta zegt
Tja, maar geloven doe ik het niet.
marcomanta zegt
Ik sprak onlangs iemand die wist te vertellen dat de publieke laadpaal slechts 3,7 KW per uur kon laden. Als je verbruik 17 kw per 100 kilometer is, ja dan snap ik ook dat het een eeuwigheid duurt voordat de accu vol zit.
audirs3 zegt
@marcomanta Dat is echt een zeldzaamheid. De meeste publieke laadpalen zijn 11 of 22 kw.
koeberg zegt
Zeker geen zeldzaamheid! Die laadpalen zijn bijna allemaal 11kW, maar die 11kW is verdeeld over 3 fasen. Een nieuwe Duitse of Franse EV kan wel laden op 3 fasen, maar de meeste Nederlanders kopen niet nieuw. Wat er nu tweedehands op de markt is, vooral als het van buiten Europa komt (Nissan, Honda, Hyundai, KIA) gebruikt maar 1 van die 3 fasen. En laadt dus met 3,7kW.
Flutterbear zegt
Alle palen zijn 32A, niet 16A. Vaak alleen een nutsvoorziening van 25A. Dat betekent dat je op één fase 7.4 KW moet kunnen trekken.
utregcity zegt
Honda 😱? Die paar e’es die zijn verkocht?
audirs3 zegt
@koeberg Ja maar dan ligt het dus aan de auto, niet aan de laadpaal. Bij mij op werk staan twee 22kw palen, echter als er twee auto’s op één paal staan dan halveert het vermogen. Maar dan nog, 11kw laden gaat best goed, bij de meeste mensen is de accu dan na de lunch al vol.
Flutterbear zegt
Ligt aan de auto. Alle openbare palen halen minimaal 17 KW oftewel 17 kWh per uur. De meeste auto’s kunnen max 11 KW AC laden bij z’n paal. Snelladers via DC halen hogere vermogens (375+ KW)
CYBRTRK zegt
Was die publieke laadpaal niet gewoon een stopcontact? Want 3,7 kW is ongeveer wat er uit een stopcontact komt
marcomanta zegt
In Nunspeet was het bij een publieke paal met een Kona EV en er stond een ID3 ernaast te laden.
Henry zegt
Na anderhalf jaar en meerdere aanvragen wordt er nu aan laadpaal geplaatst, nu is echter nog een rekbaar begrip:
Men heeft eerst een locatie moeten bepalen, er moest een vergunning aangevraagd worden voor de werkzaamheden en er moest een termijn gewacht worden op eventuele bezwaren.
4 maanden na de toezegging verwacht men aan de slag te gaan…… op 15 meter afstand van een coffeeshop dus ik voorzie veel momenten van niet kunnen laden omdat men “even” daar de auto neerzet.
rwdftw zegt
Ik las van de week een verhaal van iemand die een paal had aangevraagd. Dat kon niet bij hem in de wijk (reden werd niet genoemd), maar het ding werd wel neergezet in een andere parkeerzone waar zijn vergunning niet gold.
Antwoord van de gemeente : zolang u laadt mag u er staan. Als uw auto om 01:00 uur weer vol is bent u in overtreding en moet u de auto weer verwijderen.
Persoonlijk meegemaakt dat palen stuk zijn of er staat een laadpaalklever de hele dag aan. Meestal een PHEV die na een uurtje wel vol is.
n54coupe zegt
Als je gedwongen bent om van een invalideparkeerplaats gebruik te maken dan ben je in Nederland helemaal aangewezen op een eigen inrit, of laadstations langs de snelweg, als je electrisch wilt rijden. Er zijn vooralsnog geen invalideparkeerplaatsen met laadpaal optie. Ik heb ze in ieder geval nog niet gezien. Iemand anders al wel?
z3cabby zegt
Bizar, daar staat de valide mens volgens mij nooit bij stil. Ik in ieder geval niet. Eye opener. Thanks.
robicide zegt
De enige die ik gezien heb is bij het Stedin kantoor in Delft, daar is elke bezoekersparkeerplaats voorzien van een laadpaal, inclusief de gehandicaptenparkeerplaats.
Maar die is achter een slagboom en daar kom je dus alleen als Stedin bezoeker, en hoeveel van ons gaan daar nou regelmatig op de koffie?
mc96 zegt
Ik denk dat de overheid het autogebruik in de randstad, waar het OV goed geregeld is moet ontmoedigen. Dan kan het autogebruik in de regio (waar geen goede alternatieven zijn) minder belast worden 😀