De Europese Commissie ziet het al helemaal voor zich. De elektrische auto in Europa moet bombastisch groeien.
Als het aan de Europese Commissie ligt breek je straks je nek over het aantal elektrische auto’s in Europa. Vanuit Nederlands perspectief is dat makkelijk gedaan. Kijk je om je heen dan zie je overal wel geëlektrificeerde auto’s. Buiten Nederland valt dat nog vies tegen. Tijdens een bezoek aan Duitsland zal je ongetwijfeld opvallen hoe weinig EV’s daar rondrijden. Met name buiten het stedelijk gebied.
Toch heeft de Europese Commissie het verlangen dat er in 2030 minstens 30 miljoen elektrische auto’s rijden op Europees grondgebied. Dat betekent dat de industrie in dit decennium een enorme transformatie moet ondergaan om dit te kunnen realiseren. Voor overheden ligt er de taak om mensen in die EV’s te krijgen.
Het ambitieuze plan zal volgende week officieel gepresenteerd worden. Bloomberg heeft echter documenten vroegtijdig in handen, waardoor het nieuws nu al naar buiten komt. Om je een idee te geven. Op dit moment rijden er zo’n 1,4 miljoen elektrische auto’s in Europa. Dat moeten er in 10 jaar tijd 30 miljoen worden. Het gaat hier niet om enkel volledig elektrische auto’s, maar bijvoorbeeld ook plug-in hybrides. Laatstgenoemde zullen de komende jaren in bosjes op de markt komen. Fans van fiscale voordeeltjes hebben er weinig aan, voor plug-in hybrides is dit feest in Nederland al jaren verleden tijd.
Het plan omvat ook andere ideeën over Europese mobiliteit. Zo staat er onder andere omschreven dat het aantal hogesnelheidslijnen tegen 2030 verdubbelt moeten zijn. En verder dat er vliegtuigen in 2035 zullen zijn die CO2 neutraal kunnen vliegen.
Voorlopig is het nog een roadmap met allerlei ideeën. Eind 2029 zullen we zien wat er nu echt allemaal van terecht is gekomen. (via Autonews)
hondafn2 zegt
Bij ons in de straat moet je foutparkeren. Geef mij maar een privé parkeerplek voor mijn deur, op mijn kenteken, dan wordt het echt aantrekkelijk. Nooit meer bang zijn voor niet kunnen laden.
pa045 zegt
@hondafn2: indien je geen privéplek bij je huis hebt, heb je al een fout huis..
flutterby zegt
@hondafn2: in de afgelopen twee jaar is het mij één keer voorgekomen dat ik niet kon laden. En dat was met een PHEV op een niet gereserveerde parkeerplaats. Met mijn Model 3 hoefde ik veel minder vaak te laden en nooit last van gehad.
fanboy zegt
Ze hoeven zich niet op de autofabrikanten te concentreren. Die zijn er al mee bezig, en al ver voor 2030 zal het moment zijn dat de EV gewoon de betere keus is, zonder subsidie of andere voordelen. Dan zal de consument vanzelf overgaan.
Ze moeten zich focussen op infrastructuur, dus elektriciteitsnet en productie en uiteraard laadpalen/snelladers. Dat groeien gaat gewoon met horten en stoten gepaard, dan bedoel ik dat infrastructuur niet op zelfde tempo groeit als EV verkopen.
Nou moet ik wel zeggen dat het lekker gaat nu dat Shell en BP snelladers bij hun tankstation plaatsen.
flutterby zegt
@fanboy: zonder de uitstoot maximums van de EU betwijfel ik of het zo storm hard gelopen. Ook de doelen die hierin beschreven zijn peanuts vergeleken met de plannen die Elon Musk heeft in Berlijn.
Alex_79 zegt
Precies wat fanboy zegt. Auto’s zelf zijn het probleem niet, de beschikbaarheid van laadpalen wel. En als straks overal laadpalen staan moet ook de capaciteit van het stroomnet verbeterd worden om de toename in de stroom afname aan te kunnen. En dan komt die vraag: “heb je wel genoeg om dat aan te kunnen?” Op dit moment niet dus. En doordat iedereen zo geschrokken is van de Tohoku aardbeving waarbij Fukushima in meltdown ging, heeft men kernenergie in de ban gedaan… en schakelde Duitsland zelfs over op Bruinkool. Garzweiler 3 werd onlangs nog vergroot en een stuk snelweg werd ervoor omgelegd
maotje zegt
@Alex_79: hoe weet jij dat het elektranet het niet aankan dan? Waar haal jij die info vandaan? Heb je daar onderzoek naar laten doen? Graag even de resultaten ervan delen met ons in dat geval. Of is het weer van “horen zeggen”?
ghini zegt
@maotje: al zou het net het aankunnen, zorg jij ff voor de aanleg voor zoveel laadpalen? En hoe ga je dat in het straatbeeld oplossen? Het lukt men nu al niet om snel genoeg palen te plaatsen. Maargoed ook ik heb vaker gelezen dat het wel echt een probleem wordt dat het net zulke belasting niet zomaar aankan. Kan vast opgelost worden met allemaal slimme dingen, maar voor 2030?? Met de snelheid van overheden?? Dream on.. Zelfde geldt voor hoge snelheidslijnen. Daar is al van alles in geprobeerd maar geen enkel land wil aanpassen en dus is het nog nooit gelukt. Heel EU zal naar een type spoor moeten, maar je kan huidig spoor niet stilleggen. Dus nieuw spoor netwerk, maar waar gaan we dat neerleggen? Betuwelijn was al een probleem..
crepito zegt
@ghini: De aanleg van laadpalen is ingewikkelder dan het produceren van een auto!? (30 miljoen dus) Het is al doorgerekend dat met slim laden en wat aanpassingen het elektriciteitsnetwerk wel geschikt is.
911targa zegt
Kom maatje, niet zo agressief. Alex heeft een punt gedeeld van algemene bekendheid. Hier de recente bevindingen:
https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-investeringsplannen-netbeheerders-tonen-tekort-aan-transportcapaciteit-door-groeiende-vraag
tla13 zegt
Niet alleen transport zal een probleem zijn. Een elektrische auto verbruikt gewoon net zoveel elektriciteit dan dat je nodig hebt voor je huis (als de verwarming op gas blijft natuurlijk)
Dus als iedereen in een elektrische auto rijdt, moet er 2 keer zoveel elektriciteit opgewekt worden. De bouw van een kerncentrale (enige manier om zoveel elektriciteit op te wekken) duurt minstens 10 jaar (als de vergunning al rond te krijgen zijn)
Dus in plaats van de consument te pesten met allerlei regeltjes, zouden ze beter zelf eens aan het werk bij de EU (maar ja, dat zou dan voor de eerste keer zijn ;-) )
mashell zegt
Je doet dat de aanname dat als elk huishouden elektrisch gaat rijden we twee keer zoveel gaan gebruiken. Maar dat is natuurlijk niet zo. De groot gebruiker van stroom is de industrie. Die gebruikt nachts veel minder, Juist in de tijd dat we de elektrische auto’s willen laden. Centrales, hoogspanningsnetten kunnen allemaal een hogere vraag al lang aan, alleen de laatste stukjes in de stad nog niet daar moet uitgebouwd worden.
flutterby zegt
@tla13: we kunnen ook gewoon met benzine en diesel stroom opwekken om onze EVs mee te laden. Nog steeds veel efficiënter dan een brandstofmotor.
koeberg zegt
Twee keer zoveel elektriciteit per huishouden, dat klinkt best wel ernstig. Maar het aandeel voor huishoudens in het landelijk elektriciteitverbruik is 17%. Dus als alle huishoudens hun electriciteitsverbruik verdubbelen dan is er 17% meer elektriciteit nodig. Dan kunnen we met de huidige centrales wel aan. Vooral als die auto’s’s avonds opladen en de meeste zakelijke energie overdag nodig is.
Enige uitdaging is de capaciteit van het laagspanningsnet.
scolopax zegt
In Utrecht worden al laadpalen geplaatst waar de auto’s ook terug kunnen leveren. Daarmee heb je al een mooie oplossing om het net te stabiliseren.
flutterby zegt
@scolopax: elke paal zou al slim te maken zijn door simpelweg bij hoge vraag het laden te pauzeren, eventueel een premium optie waarbij laadsnelheid gegarandeerd is.
Charles Taycan 4S zegt
Als petrolhead moet ik toegeven, elektrisch rijden is de toekomst….! ??
katoenboer zegt
@Charles Taycan 4S: want?
Pascal zegt
Omdat hij een Taycan in bestelling heeft ;) maar even serieus: als je je verdiept wordt snel duidelijk dat de ICE ten dode is opgeschreven. Een EV is zo oneindig veel efficiënter dat een ICE daar (cradle to cradle) nooit bij in de buurt komt, zelfs als je de EV op grijze stroom laat rijden.
Charles Taycan 4S zegt
@katoenboer, idd wat @pascal hieronder schrijft. Daarnaast is een EV technisch voorzien van minder onderdelen en goedkoper in onderhoud, energieefficienter , stil, supersnel en per saldo milieuvriendelijker. Daarnaast voor velen ook nog thuis eenvoudig te laden….?
tttijn zegt
@Charles Taycan 4S: Nope zwaartekracht propulsie is de toekomst.
gregorius zegt
Ik heb niks tegen elektrisch of hybride rijden; als ze een maken die er goed uitziet voor een vergelijkbare prijs als het benzine model; dan kies ik die.
Maar dat elektrisch zo pushen onder het mom van Milieu; terwijl met nog steeds kolen aan het verstoken zijn in Europa; da’s moeilijk te behappen.
Maar goed, het staat in het lijstje met onmogelijke doelen: ‘hoge snelheidslijnen verdubbelen’ … in 10 jaar?
In NL kunnen ze in 14 jaar net 5km aan metro aanleggen en zijn we al 10 jaar wel of niet opzoek naar een HS-trein die er op kan rijden. Laat me niet lachen.
fanboy zegt
@gregorius: Daarom moeten vooral de gemeentes in deze het faciliteren (alleen organisatorisch, subsidie kan maar hoeft niet) waarna het commercial gerund kan worden door bedrijven. Dan schiet het ten minste op.
Maar eigenlijk gebeurt dat nu al. Je ziet dat er best veel bedrijven zijn die hier (toekomstig) brood in zien, zoals Shell, BP, McDonalds met Vattenfal etc.
En dan hebben we het niet over de vele hotels die uitgerust zijn/worden met laders voor elektrische auto’s, vaak nog gratis ook, omdat het klanten trekt.
flutterby zegt
@gregorius: die elektrische auto heeft genoeg stimulans. Liever een focus op een betaalbaar Europees HSL netwerk zodat we kunnen stoppen met die korte vluchten. Wie weet komt de autotrein wel terug zodat je EV (met caravan) volgeladen in zuid Spanje van de trein rijdt.
vondick zegt
In china hebben ze in 10 jaar 25000km hogesnelheidslijn gebouwd. Van totaal 612km in 2008 naar meer dan 25k in 2018.
Als zij het kunnen moeten wij het natuurlijk helemaal kunnen.
Laten we elkaar nou geen mietje noemen. Knallen! Bouwen!
….tsss… Mietjes…
rolov zegt
@vondick: de arbeid kost niks , de mensenrechten stellen niks voor , land kost niks en er is ruimte zat. Hoezo vergelijk jij China met ons? Ben er wel eens geweest? Maar ook echt geweest i.p.v. alleen grote steden?
vondick zegt
@rolov: Ik heb er jaren doorheen gereisd. Ook gebruik gemaakt van de hogesnelheidslijnen over grote afstand (>1000km). Maar ik geloof in de “gaat niet bestaat niet” mentaliteit. Die gasten gingen het gewoon doen. Zo waren wij vroeger ook. Nu is elk klein k*tdingetje al te moeilijk. Wordt es tijd dat we hier weer eens de mouwen op stropen en uit onze luie stoel komen voor het te laat is.
leonlampe zegt
@vondick: iedereen is veel te druk met politiek gerotzooi
pindakoning zegt
Voor woon-werk e.d. ritjes zou ik graag mijn benzine auto willen inruilen op een elektrische variant. Ik hoop echter wel dat ik altijd nog een leuke benzine auto ernaast kan houden voor trackdays, roadtrips etc.
Pascal zegt
Da’s perfect inderdaad: Voor het weekend nog een leuk rij-ijzer die ruikt naar benzine, de aandrijving op de achterwielen heeft en in bezit van minimaal 6 cilinders en een goeie soundtrack.
Marc zegt
Productie van akkus nog steeds zwaar vervuilend. Ik zie de Tesla toch nog steeds als de Alfa van de jaren 80 zou er niet uren boven de 200 mee durven rijden. Audi e tron zit ook niet best inmekaar. Enfin zullen zien
roadster zegt
Dus als de ambitieuze plannen van de EU dit keer, bij wijze van uitzondering, eens wel gehaald worden, rijdt over 10 jaar 90% van het wagenpark in europa op benzine/diesel. Goed nieuws voor de petrolhead dus.
pjoes zegt
EV subsidie vreters veelal 1 of 2 auto’s ernaast op benzine. Tja iedereen kan 3 auto’s betalen. NOT.
Vervolgens EV hemel in prijzen met (subsidie)agenda?
Dutchdriftking zegt
Een roadmap, waar heb ik dat eerder gehoord? Kon ook bij het oud vuil……
werf76 zegt
Laat ze eerst een fatsoenlijke auto in de vorm van een stationauto bouwen.
intimrasiert zegt
Je bedoelt een trein?
kevindb zegt
Ook al zou ik willen overstappen is het voor dit moment onmogelijk. Ik woon aan een autoluwe straat. Dus moet 50 meter verderop parkeren op een openbare parkeerplaats, net als de rest van de straat. Opladen aan huis is geen optie. Op de parkeerplaats staan geen laadpalen op dit moment.
Op mijn werk staan ook geen laadpalen. Dus overdag laden is ook geen optie.
Zoals al meermalen hierboven aangegeven is het plaatsen van meer laadpalen prioriteit 1. Ik denk dat veel mensen met exact hetzelfde probleem zitten en daarom ook geen elektrisch rijden. (naast dat ik het nu nog veel te duur vind in aanschaf)
jje003 zegt
Zolang ik geen 600 km kan rijden zonder uren te hoeven stoppen is het gewoon geen optie. De hele mindset is gericht op mensen die van maandag tot vrijdag van 0800 tot 1800 werken en 20km van hun werk wonen. Laat ze eerst eens onderzoeken voor hoeveel mensen ov en electrische auto’s geen optie zijn en kom dan eens met ern fatsoendelijk plan. Dit wordt er nu doorheen geramd zonder er exht goed over te denken
Pascal zegt
Die 1% mensen die dagelijks 500+ km rijden moeten lekker een diesel bestellen. Voor de andere 99% is een EV met 400km range (met af en toe even superchargen wanneer er wel een lange rit is) een uitstekende oplossing.
cloverleaf zegt
@Pascal: ik moet 2x in de maand op en neer naar Luxemburg (420km) waar ik aldaar niet laden kan. Als ik daar eenmaal ben gebruik ik de auto meestal ook niet voor enkele dagen en wil m niet met <20 procent wegzetten. Tanken kost 0,95 cent de liter en dan kan ik weer 1200km na 5 min.
Voor mij moet de range naar 1000km op een volle accu voor het interessant wordt.
fanboy zegt
@jje003: Op 600km hoef je een half uurtje te laden, dus uren is het sowieso al niet meer.
Dit soort stimulans moet gebruikt worden om juist dat aan te pakken wat jij zegt, laadpalen op die parkeerplaats. De auto’s worden er niet doorheen geramd, die moeten alsnog gekocht worden. En al ver voor 2030 gaan mensen vanzelf elektrische auto’s kopen, ook zonder stimulans.
Marc zegt
Er zijn al elektrische auto’s die 643 km rijden op een volle accu (b.v. Tesla model S long range plus). Met een Tesla die de kleinste accu heeft moet ik 1 uur laden. Kan ik mooi combineren met lunchpauze en koffiepauze. Ik kan ruim 300 km rijden op een volle accu, kan dus gemakkelijk 100 km van mijn werk wonen.
spidermann zegt
Ook mensen met een autotrailer, caravan of boottrailer worden voor het gemak maar vergeten, en niet te vergeten marktlui.
flutterby zegt
@spidermann: jij kwam zeker niet verder dan de titel? Het gaat ook om hybrides. Daarnaast zal een Cybertruck ook wel geschrikt zijn voor de marktkooplui.
Jantje_555 zegt
en gaan tegen 2030 die auto’s dan effectief groen worden opgeladen of gaat dit door gas, steenkool of bruinkool gebeuren…
Marc zegt
Dat kun je voor een groot deel zelf kiezen: als je thuis oplaadt en je hebt zonnepanelen en/of een groene stroomleverancier dan heb je effectief groene stroom. Laad je op bij openbare laadpalen/snelladers dan hangt het er vanaf wat die voor energieleverancier hebben. De Tesla Superchargers in Engeland leveren uitsluitend groene energie.
https://www.reddit.com/r/teslamotors/comments/6s4jhs/superchargers_in_the_uk_powered_by_only_green/
tjorque zegt
Als we op tien jaar tijd ook de massale uitrol van windparken, pv panelen op elk dak, bouw van energieopslag, het realiseren van intelligente netten en creëren van slimme verbruikers kunnen waarmaken, dan hoeft het zelfs niet met bruinkool of andere rotzooi.
Ik zou wel graag ook (clean) power to liquid zien voor mijn motorfiets. Dat de prijs per liter dubbel of drie dubbel zo hoog is boeit me zelfs niet…
Mas zegt
Ik wil geen elektrische auto, ik wil een benzine auto, ik wil de motor horen brullen en ruiken, de geur en het geluid van op circuit is heilig en wordt alleen mogelijk gemaakt door benzine auto’s, dus ik weiger over te stappen zolang de benzine auto te koop is. En het milieu dan ?
Ik kom uit een uitstekend milieu ?
Joris V zegt
Inderdaad wordt er veel meer aandacht besteed aan elektrische auto’s. Grote fabrikanten komen snel met nieuwe ontwikkelingen om deze branche een boost te geven. Ik vermoed dat het komt doordat de olie voorraden op beginnen te raken. Natuurlijk moeten ze er ook op letten dat er genoeg oplaad-plekken komen, waar je ook veilig kunt parkeren.