Trump wil 25% importheffing instellen voor Europese Auto’s in de VS, eurocommissaris zegt nog een keertje NEEN!
Afgelopen vrijdag gaf Eurocommissaris van Handel Cecilia Malmstrom, Donald Trump nog maar eens een waarschuwing. Waar gaat dit over? Trump gooide het bescherm-de-Amerikaanse-markt-spelletje in mei over een andere boeg en dreigde met extra importtarieven voor Europese personenwagens met nieuwe argumenten.
Deze producten zouden een potentieel veiligheidsrisico vormen voor de Verenigde Staten. Vorig jaar trok hij dit argument al van stal voor importheffing op staal. Ook daar kon je iets tegenin brengen. Maar voor personenauto’s? Een moeilijk te volgen redenering naar onze mening en dat was Cecilia met ons eens en direct in mei verwierp ze dan ook dit verhaal en counterde met het dreigement van tegenmaatregelen.
Sinds mei is er niets veranderd rondom deze kwestie anders dan dat de deadline voor de beslissing dichterbij is gekomen. Deze is door Trump zelf vastgesteld op november van dit jaar. En november komt natuurlijk snel dichterbij. Zeker voor Cecilia, want haar 5 jarige termijn stopt per 31 oktober. Dus voordat de endgame van deze strijd plaats gaat vinden gaf ze afgelopen vrijdag tijdens een conferentie nogmaals aan dat het onzinnig is om personenwagens op basis van een veiligheidsrisico extra te belasten.
Malmstrom legde het vrijdag nog 1 keer uit. Wanneer Trump er voor kiest om de voorgestelde 25% importheffing in te stellen dan slaat zij (of haar opvolger) terug met een pakket van heffingen op Amerikaanse producten die bij ons geïmporteerd worden ter waarde van 35 miljard euro. Volgens de Europese Commissie betekent de voorgestelde heffing door Trump dat elke Europese auto in de Verenigde Staten circa 10.000 euro duurder wordt. Op de ‘shitlist’ die de EU klaar heeft liggen voor tegenmaatregelen staan volgens Bloomberg bedrijven als Caterpillar, Xerox en Samsonite. Shots fired, again! Zou de normale zondagavondredacteur zeggen.
Overigens heeft ze met Trump een doorlopende fittie, onlangs is het welles-nietes spelletje over staatssteun voor vliegtuigfabrikanten ook weer opgelaaid.
EU seeks plane subsidy deal, but U.S. not talking: bloc's trade chief https://t.co/64AQioayVJ
— Cecilia Malmström (@MalmstromEU) September 16, 2019
via: Bloomberg
balboni zegt
Begrijp er geen hol van
healey zegt
@balboni: Trump wil 25% van iedere uit Europa geïmporteerde auto zodat hij voor Groenland kan sparen.
dees zegt
@healey: Die heffing zal uiteindelijk door de consument betaald worden. De overheid van de VS voert een extra belasting in, de producent zal deze heffing doorberekenen in de verkoop prijs.
En aangezien de aantallen die vanuit de EU geimporteerd worden naar de VS vrij laag zijn zal Trump toch nog wel een jaartje of 100 mogen doorgaan hiermee voor hij in de buurt komt van de waarde van Groenland
f31bmw320d zegt
@dees: lees je wat je stelt? Trump wil 25% heffen op Europese auto’s die daar heen gaan. En diverse Europese merken verkopen flinke percentages daar. Aan de andere kant hebben o.a. Mercedes en BMW ook fabrieken staan in de US of A. Maar buiten dat om, Amerikaanse auto’s worden hier relatief zo weinig verkocht dat in het EU-pakket met ’tegenmaatregelen’ vooral Caterpillar, Xerox en Samsonite staan genoemd.
stfu zegt
@f31bmw320d: Behalve de Tesla’s dan. Alleen maar de best verkochte auto van NL haha.
kobus1967 zegt
@stfu: de model S en X worden als bouwpakket hierheen gebracht om de huidige importheffing van 10% te omzeilen.
In Tilburg worden ze in elkaar geschroefd.
tmon zegt
@kobus1967: precies. Hartstikke mooi, want in plaats van 10% importheffing en n duur product hebben we nu een bedrijf in NL zitten, waar veel mensen werken, die allemaal belasting betalen over wat daar verdient wordt. Dikke winst voor Nederland.
Volgens mij speelt Trump hetzelfde spelletje. Denk alleen dat west europa hier vrij sterk in is.
elemento zegt
Laat ze maar lekker in hun eigen merken maar rijden. Trump wilt gewoon niet hebben dat Europa groot blijft. Net als brexit. Wij hebben genoeg keuze..Duitse/italiaanse/ fransen vloot
lekkaah zegt
@elemento: europa groot.. hahaha
mashell zegt
@lekkaah: als de EU je niet groot genoeg is voegen we er gewoon nog wat Oost Europese landen aan toe… Misschien wil Rusland wel lid worden?
lekkaah zegt
@mashell: gewoon doen.. implodeert de boel nog sneller.. top idee
fanboy zegt
@lekkaah: Mwah we hebben een aardig grote economie. Ook inwoner aantal is redelijk, totdat je jet gaat vergelijken met Azië natuurlijk.
stationcar zegt
@lekkaah:
Hahaha, 500 miljoen inwoners in de EU tegen 300 miljoen in USA is natuurlijk verwaarloosbaar ja, hahaha.
lekkaah zegt
@stationcar: ah dus vandaar beredenering achter de expansiedrift van onze Europese Sjakie’s..
wildbeest zegt
@lekkaah: waarom wil iedereen hier dan wonen? Altijd die fabeltjes of azie of midden oosten
lekkaah zegt
@wildbeest: iedereen? je bedoelt mensen die er zo’n beetje 100% zeker van zijn er beter van te worden door het sociale stelsel hier..
ff40 zegt
Haha hypocriet zijn we hier met onze bpm etc!!
Leve Trump
Jensen.nl
hiostu zegt
@ff40: Dat is niet discriminerend en dat geld voor alle merken uit alle landen. Niet specifiek voor auto’s van een bepaald land, zoals Trump voorstelt. Tja, dat ze in de VS niet zo’n zuinige auto’s maken daar kunnen wij niet zo veel aan doen.
cloverleaf zegt
@ff40: Robert Jensen is idd net zo’n idioot als Trump. Daarnaast doet hij nog z’n best om erop te lijken!
fanboy zegt
@ff40: Zeg dan import tax. BPM heeft er weinig mee te maken.
Maar goed, blijkbaar is het lastige materie voor Trump en zijn aanhangers. Hij gaat alleen maar verder met slopen, en dat begrijpt hij niet.
lincoln zegt
@fanboy:
Of milieuheffing ..
rulefollower zegt
En hoeveel belasting zetten wij op een Amerikaanse 8-cylinder of een SRT?
Worden er ook niet zoveel meer van verkocht de laatste tijd.
Importheffingen hebben wel degelijk een functie. Het ligt niet in Trump zijn bedoeling om de werknemers van Europese autofabrieken aan het werk te houden. MAGA, geloof ik.
bugboy zegt
@rulefollower: Een achtcilinder van Europese bodem wordt net zo zwaar belast in Nederland.
antoombom2000 zegt
@bugboy: import heffingen op Amerikaanse auto’s zijn net zo oneerlijk maar werden langer gehanteerd.
lincoln zegt
@bugboy:
In Nederland !!
Daar ligt een schone taak voor deze volstrekt overbodige eurocommissaris ..
bugboy zegt
@lincoln: De CO2 tax staat los van waar de auto vandaan komt. Een Tesla uit de VS wordt niet extra belast, maar een slurpende Mustang wel. Als die Mustang in DLD was gemaakt, dan was die hier net zo duur geweest. Is dus geen “discriminatie” op afkomst…
vaakbenjetebang zegt
@rulefollower: Dat spul werd sowieso al zelden tot nooit verkocht, BPM of niet. Het is niet zo dat we hier in de jaren ’80 onze nek braken over de USA-auto’s of zo.
O plaat zegt
Van koffie tot de tomaat en de aardappel de wereld is altijd al beter afgeweest door handel. Indien de wereld echt beter was met ieder voor zich waren de USSR en Noord Korea paradijzen. Hopelijk beginnen nationalisten dat ook eens in te zien.
loutervanplezier zegt
@shiva: Dat de wereld beter af is met handel, is natuurlijk wel afhankelijk van, met welke visie je er naar kijkt.
Het leren, niet meer te produceren, dan de vraag van uit de markt, is de uitdaging.
Die uitdaging bestaat vooral uit een betere communicatie, van wie vraagt wat, van welke producent.
Door de vrije handel, denken vele een kans in de markt te hebben, een markt die misschien heel open en daardoor een gunstige prijs op zou moeten leveren. Alleen door de open markt, heb je overproduktie, waardoor prijzen lager zijn dan de kostprijs, onder het mom van marktwerking houden de rijke landen dit in stand. Maar juist door het in standhouden van dit soort praktijken, heb je milieuproblemen, grondstoffen te korten en dus ongelijkheid en daar zouden wij eigenlijk vanaf moeten kunnen komen. Iedereen even rijk, als je het positief bekijkt, dat maakt een blije en betere wereld.
Het is moeilijk overeenstemming te bereiken, want door de verschillende belangen en belanghebbende, zal de onenigheid toenemen en besluitenloosheid toenemen. De mens moet terug naar de prioriteiten van het menselijk bestaan, een lijst met echte benodigdheden om mee- en van te leven.
Als die lijst er is, kun je gaan afstemmen wie, wat gaat en mag produceren. Er is dan geen echt open handelsmarkt meer, maar een gereguleerde markt, waarin iedereen een deel krijgt, een deel heeft en een deel geeft, dus met eerlijke verdeling van goederen en welvaart, naar eigen benodigde kracht en benodigdheid van behoefte.
Waarschijnlijk wordt dit als links, of als te socialistisch gezien, maar het is wel het beste voor de wereld en zijn handelsgeest.
RazorHead zegt
Graag wel een beetje context plaatsen.
De importax wagen naar de VS is 2,5%.
De importtax van een wagen naar de EU is 10% én 21% btw.
Wat Trump gewoon zegt is: ofwel verlaagt de EU hun tarieven naar ons niveau, ofwel trek ik ze op naar jullie niveau.
Dit lijkt me gewoon een logische redenering. Alleen wordt het door de EU nooit zo uitgelegd aan hun volk.
michaelras zegt
@RazorHead: dat is idd een ‘beetje’ context en bovendien is het 2,5% t.o.v. 10%, die btw moet je niet in dit verhaal halen want dat is geen Europese heffing
vroaaaaaaaaaar zegt
@michaelras: inderdaad, in USA betaal je ook gewoon btw op je auto, alleen alles is daar geprijst zonder btw omdat die per staat verschilt. En auto’s die Europe experteert gasn ook zoner btw daar nasrtoe.
basman147 zegt
@michaelras: nog een beetje context dan maar. Ja de tarieven voor Amerikaanse auto’s die naar Europa worden geëxporteerd is hoger dan omgekeerd, maar daar staat tegenover dat het voor light trucks precies omgekeerd is(25% volgens mij). Daarnaast is het een pakket van tarieven dat gezamenlijk is uitonderhandeld. Als meneer Trump dat oneerlijk vindt zou hij ook kunnen proberen om nieuwe afspraken te maken in plaats van direct te dreigen. Helaas lijkt dat niet door te dringen.
RobUSA zegt
@basman147: Dat Trump eerst op een nette manier gevraagd maar EU zei toen nope.
rhellema zegt
@RobUSA: trump en iets op een nette manier vragen is hetzelfde als Pinokkio en dansen.
RazorHead zegt
@michaelras: reden waarom ik sales tax niet vermeld is omdat dit afhangt per staat. In verschillende staten (bv Montana) is dat 0%. Gemiddeld is de sales tax een 5% daar. Zit je nog met een gat van 16%.
spollie zegt
@razorhead: btw heeft helemaal niks met importtax te maken.
bitd zegt
@RazorHead: context is niet geheel compleet want op Trucks zit 25% in US… grappige is trouwens dan het de “chicken tax” heet vanwege blokkeren van kip uit US.
porsche928 zegt
@bitd: terecht dat die Amerikaanse chloorkippen hier verboden zijn.
bitd zegt
@porsche928: dus een paar miljard consumenten in de wereld doen het fout en wij het goed? Waarom denk je dat die strafheffing op pickups er doorheen is bij WTO? Omdat EU geen wetenschappelijke reden heeft om te blokkeren, mocht je trouwens water drinken in veel EU landen dan is het Chlorine percentage in het water hoger als voor spoelen van de karkassen…
Mooi man die jarenlange politiek brainwash!
fanboy zegt
@bitd: Voor Nederland gaat dat niet op, en vrijwel niemand hier zit er op te wachten om onze standaard te verlagen.
bitd zegt
@fanboy: een Amerikaan zou zeggen dat niet behandeld onveiliger is!
fanboy zegt
@bitd: Eigenlijk vond ik de inhoudelijke discussie niet eens zo relevant, het was (met TTIP handelsakkoord onderhandelingen) gewoon bizar dat Amerikaanse bedrijven hier producten zouden kunnen verkopen die niet aan Europese maatstaven voldoen, en de Europese bedrijven wel aan de Europese regels moeten voldoen.
Nog los van welke regels nou terecht zijn, is het gewoon een idioot idee.
bitd zegt
@fanboy: snap wat je denkt, maar onder TTIP zouden er nog steeds geen chlorine behandelde kip hierheen komen. Dit beeld is bewust geschept om TTIP te stoppen of af te vlakken, uiteindelijk was het Trump zelf die de stekker eruit trok onder Obama zou alles erdoor zijn gekomen.
mashell zegt
@RazorHead: maar als daardoor de totale heffing op het totale handelsvolume aan beide kanten ongeveer gelijk is dat toch gewoon eerlijk?
audiquattro71 zegt
En natuurlijk is de consument weer de sjaak… goed bezig hoor met jullie wedstrijdje verplassen…
tmon zegt
@audiquattro71: nou, wat zijn wij Nederlandse consumenten de sjaak. De europese handelsmissie doet t wel niet zo ontzettend slecht voor ons. Heb je onze welvaart eens vergeleken met de rest van de wereld. Hoe warmpjes t grootste deel van Nederland erbij zit. Nee ze doen echt iets goed fout bij t onderhandelen. ( tenzij Nederland achter de schermen alles rechttrekt wat de europese handelscommissie kapot maakt, zeg t maar als dit laatste klopt)
rammillius zegt
Wie heeft de langste. Maar Trump brengt gewoon alles gelijk. Jullie hanteren die heffing? Dan ga ik dat ook doen. En vervolgens gaan ze huilen dat ze hun producten niet meer kwijt kunnen…
Heb het al eerder geplaatst. Trump is geen president. Trump is een directeur die een bedrijf runt. Dat het bedrijf Amerika heet tja… Trump heeft verstand van zaken. Hadden wij die hier ook maar eentje
ff40 zegt
@rammillius: echte mannen houden van Trump
lekkaah zegt
@rammillius: mensen hier bestellen ‘lachend’ overbodige teringmeuk van alibaba, ga die maar eens wat uitleggen over economie
fanboy zegt
@rammillius: Wel een vrij slechte directeur dan. Hij was ook al een ramp met zijn eigen bedrijven, hij is totaal geen succesvolle zakenman al voordat hij president werd.
En nu luistert hij niet eens naar de grote bedrijven in Amerika, of dat nou autofabrikanten of techbedrijven zijn.
lincoln zegt
@fanboy:
En daarom heb jij Rutte gekozen ..
Robert zegt
@razorhead: laat mij eens wat context toevoegen:
De Amerikaanse economie is al meer dan tien jaar achtereen gegroeid, een naoorlogs record. De werkloosheid en de inflatie zijn er laag en de laatste president die er de belastingen durfde te verhogen, werd prompt niet meer herkozen (Carter 1977-1981). Tot zo ver het succesverhaal dat ook wel wordt aangeduid met de term ‘kapitalisme’.
De Amerikaanse economie is een beetje vreemd. De meeste landen hebben een economie waarbij het bruto binnenlands product (BBP – zeg maar alles wat we met elkaar samen verdienen) voor een groot deel wordt opgebracht door bedrijven en instituten, en een kleiner deel door de burgers. Zo niet de USA; het BBP van dit land wordt voor ruim 60% opgebracht door de burgers. De vraag, hoe dit zo kan, is vrij simpel: Amerikanen zijn in de afgelopen zeventig jaar steeds meer gaan verdienen, en nog steeds meer gaan lenen. Je koopt je huis, je auto, je tweede auto, je inboedel, eigenlijk alles op afbetaling. Je zit goed in je spullen, da’s daar een enorm sterke maatstaf voor succes. Dat alles is betaald met geleend geld, dat is gewoon geen onderwerp van gesprek.
En zo is het succesverhaal van de Amerikaanse economie feitelijk een gigantische zeepbel geworden. De nationale schuld van de federale overheid is in tien jaar tijd van zo’n 60% van het BBP gegroeid tot dik 110%. Het hele land kraakt en zucht onder schulden. En wie profiteren hier het meeste van: de landen met een grote, industriële maakeconomie. In de jaren zestig en zeventig was dat Japan, in de jaren tachtig en negentig Zuid-Korea en vanaf midden jaren negentig China.
De enige manier om dit te keren, of te doorbreken, is door af te lossen. Maar dat past niet in het straatje van welke Amerikaanse politieke partij of president dan ook, want dat betekent domweg politieke zelfmoord. Dus zoek je een zondebok om de schuld van je eigen consumptieverslaving op af te schuiven: het buitenland, met China als grootste boeman voorop. Trump krijgt dit thuis verkocht aan z’n achterban, omdat ze allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Tot de dag dat het kaartenhuis in elkaar klapt. Of de dollar valt. De bankencrisis van 2007-2009 was een (fikse) waarschuwing. Maar helaas, het slechte kortetermijngeheugen van de Amerikanen hebben ertoe geleid dat alle door Obama genomen maatregelen inmiddels door Trump weer zijn teruggedraaid. Dus die crisis, die komt echt nog wel een keer weer terug.
9000cse zegt
@rrrobert: M’n complimenten, @rrrobert! Uitstekend uitgelegd. En als je stelt: “Tot de dag dat het kaartenhuis in elkaar klapt”, dan mag je gerust ook stellen, dat Donald Trump zijn uiterste best doet om die dag in vlugger tempo naderbij te brengen. Alleen weet hij dat nog niet, omdat hij de ballen verstand heeft van de globale economie, die ook nog eens decennia geleden door de Amerikanen zelf werd geïnitieerd en gestimuleerd. Maar dat niet alleen! Ook de maatregelen die getroffen zijn om herhaling van de wereldwijde financiële crisis, veroorzaakt door financiële instituten zoals Lehman Brothers en consorten, te voorkomen, wil hij weer terugdraaien. Dat is gewoon de duivel verzoeken! Verder zou hij oud genoeg moeten zijn om te weten dat die handelsoorlogen historisch gezien alleen maar verliezers zal kennen en dat zijn eigen land daar ook nog eens het zwaarste door getroffen zal worden. Maar ja! Wat wil je? Zijn korte termijnvisie heeft maar één doel: Herverkiezing! Een politiek doel dus en daar zal het grootste deel van zijn aanhang, die blind gelooft in verbetering van hun leefomstandigheden, straks de rekening weer van moeten betalen.
karaya zegt
@9000cse: Volgens mij is de EU het grootste kaartenhuis. Griekenland was nog te behappen, kijken wat er gebeurt als er een grote speler omvalt.
lincoln zegt
@karaya:
Smokescreens optrekken ..
Oldest trick in the book ..
koeberg zegt
@karaya: Inderdaad, de EU (specifieker de Eurozone) is ook een kaartenhuis. China hoeft alleen maar rustig af te wachten tot beide kaartenhuizen omgevallen zijn. Misschien af en toe een beetje blazen.
Dutchdriftking zegt
@rrrobert: Dank voor de uitleg. Het klinkt inderdaad typisch Amerikaans. Ik wens ze dan ook veel succes.
lekkaah zegt
@rrrobert: keurig uitgelegd.. maar je legt hiermee ook meteen uit hoe economie werkt.. in elk land zo’n beetje.. schuld = economische vooruitgang (lees: investeren)
we hebben hier toch ook allemaal elke 2 jaar een nieuwe iPhone van €1k op afbetaling, verschillen wij helemaal niets in.. tegenwoordig kun je zelfs stofzuigers en koffiezetters in termijnen betalen.. Wist je dat China enorm veel Amerikaans staatsschuldpapier heeft?
Robert zegt
@lekkaah: je hebt gelijk, hier wordt óók veel geleend, maar niet zo extreem als in de VS. Daar heeft een gemiddeld huishouden vijf creditcards tot z’n beschikking, waarvan er gemiddeld drie maxed out zijn. In Nederland is het gebruik van een debetrekening de norm, en een creditcard de uitzondering – pas sinds men hier meer en meer koopt bij Amazon of Aliexpress is het gebruik van creditcards door particulieren meer gangbaar geworden.
Je andere punt, dat veel schuldpapieren in Chinees bezit zijn, klopt ook. Dat geldt overigens ook voor de oliesjeiks in het Midden Oosten; die hebben decennia lang geld verdiend en dat moeten ze ook érgens in investeren. Mede daarom is Trump (en trouwens ook de Amerikaanse presidenten vóór hem) zulke dikke vriendjes met Saudi-Arabië.
En daarin schuilt nog een tweede gevaar voor de Amerikaanse economie: als de Chinezen écht kwaad willen, dan dumpen ze hun Amerikaanse vastgoed in de internationale handelsmarkt. Dan pakken ze vooral de banken- en vastgoedsector. Daarmee kunnen ze bij een escalerende handelsoorlog pas echt een zware slag toebrengen.
lekkaah zegt
@rrrobert: point taken, indirect hebben beide partijen belang bij elkaars ‘gezondheid’ net als dat de UK en de EU dat hebben, anyway, blijft een leuke soap om te volgen. Politiek verandert, er gaat een hoop veranderen, ook hier. Persoonlijk vind ik overigens dat de EU over het algemeen ’te beschermend’ is tegenover haar bevolking, en Amerika juist te makkelijk (kapitalisme is daar idd krachtiger aanwezig, hier ook maar minder prominent). Interessante discussies :)
turbotoll zegt
Hier betalen we bijna 200% belasting op een Mustang (2019 Bullit MRSP $40,000, hier €114.000) dus Trump heeft gewoon 200% gelijk. Kapot belasten zou ik zeggen onder “veiligheid” die Beemers en Mercs zoals ze hier doen onder “milieu”. Laat die hele Duitse auto-industrie en ook het hele land en economie maar helemaal kapot gaan onder “the new green deal” en de Einwanderungspolitik. Misschien dat er dan eindelijk iets verandert.
porsche928 zegt
@turbotoll: de best verkopende auto dit jaar in Nederland is wel een Amerikaan.
9000cse zegt
@turbotoll: En? Heeft Baudet je al een plusje gegeven?
fanboy zegt
@turbotoll: Wat een complete onzin. Als die Mustang in Europa zou zijn gemaakt zou hij nog steeds stervensduur zijn.
En Tesla verkoopt hier het beste.
Er klopt geen hout van wat je zegt, misschien moet je je even inlezen.
lincoln zegt
@fanboy:
Je zou bijna denken dat de EU het druk zou hebben met de NL bpm !!
lincoln zegt
Misschien dat eurocommissarissen zich beter bezig met Europese belastingen ..
Of is dat lastiger uit te leggen ??
basr32 zegt
En niets meer dan logisch toch dat Trump dit wil? Hier in Nederland spelen wij elke Amerikaanse auto uit de markt door onzinnige en oneerlijke belastingen.
sabrerator zegt
@basr32:
Verkoopcijfers van het Amerikaanse Tesla wel eens gezien?
Dat die Amerikanen verder alleen inefficiënte zuipschuiten produceren met een verbruik van heb ik jou daar en een formaat dat in Europa volslagen onzinnig is, zal de populariteit ook niet doen toenemen.