Waar moeten elektrische bestelbusjes straks opladen?
Meer huizen bouwen: daar is iedereen het over eens. Maar of werkbusjes de stad in mogen om die huizen te bouwen, daarover woedt een stevige discussie. Verschillende gemeenten willen de regels van de overheid omzeilen en vast houden aan emissiezones voor bedrijfswagens. Maar is dat wel haalbaar? Is er bijvoorbeeld genoeg stroom in de emissiezones om de EV’s op te laden?
De Telegraaf vroeg verschillende wethouders in steden met milieuzones naar hun mening. Het antwoord dat de krant kreeg, is niet bevredigend. Er zijn een paar gemeenten die menen dat er genoeg ruimte is voor wat elektrische bestelbusjes op het net. Andere bestuurders verwachten weinig problemen door het extra stroomverbruik. Maar de meeste gemeentes geven toe dat er te weinig plek is op het stroomnet.
De oplossing is het probleem
Hoe zien de gemeenten dan voor zich dat er vanaf volgend jaar alleen maar elektrische busjes door de steden rijden? Daarvoor zoeken een paar gemeenten de oplossing bij het probleem: de ondernemer. Die moeten maar thuis opladen of bij een publieke paal parkeren. Stel je voor: met een kruiwagentje cement van de laadpaal naar de metro, en dan nog vijf minuten sjouwen naar de bouwplaats.
Andere woordvoerders stellen voor dat ondernemers in de daluren opladen of dat ze gaan werken met accucontainers: een grote unit waar je stroom uit kunt tappen. Je merkt het: het zal van de ondernemers afhangen of dit alles gaat slagen. Overigens willen gemeenten wel meedenken. Wie bijvoorbeeld geen krachtstroomaansluiting kan krijgen, heeft recht op een ontheffing. En nu maar hopen dat niet iedereen kan aantonen dat ze geen aansluiting kunnen krijgen.
Daarnaast beloven gemeenten dat er meer laadpalen komen en dat vracht- en bestelwagens kunnen snelladen. Zwolle heeft bijvoorbeeld drie van zulke laadplekken. Enige nadeel: deze locaties liggen aan de rand van de stad. Kun je dus alsnog met een kruiwagen op en neer omdat je busje stroom staat te tappen buiten de emissiezones.
Twee gemeenten zijn realistisch
Apeldoorn en Ede kiezen ervoor om milieuzones voor bestelwagens voorlopig niet te handhaven. Volgens Apeldoorn is het onmogelijk om voor 2030 genoeg laadvoorzieningen te bouwen. De bestuurders daar vinden niet dat ze ondernemers kunnen vragen om voor die tijd een e-busje te kopen. In Ede zien ze het ”overvolle stroomnet” als grootste drempel. We zijn benieuwd of er nog gemeentes zijn die zich alsnog aansluiten bij Apeldoorn en Ede.
kennone zegt
Dit word toch een grote flop
RutgerK zegt
Want iedere elektrische bus komt met 0% accu aan in een zero emissiezone?
Is het komkommertijd qua autonieuws?
faalhaas zegt
Zelfs met een 1 fase granny charger haal je nog 200km op een nachtje laden. Dat vele laden in de stad zal wel meevallen.
Lambrusco zegt
@rutgerK @Faalhaas tja dit soort suggestieve berichten leveren nou eenmaal de meeste clicks en reacties op. Kwalitatief autonieuws verdwijnt daardoor helaas naar de achtergrond. OT: ZE-zones gaan er gewoon komen en veel ondernemers hebben hier al op voorgesorteerd. Ondernemen is vooruitzien en dus zal het allemaal wel meevallen met alle kommer en kwel.
DeWitteCondor zegt
Jullie zijn allemaal ondernemers met een EV busje begrijp ik?
De zelfstandigen/ondernemers hebben al een tijd aangegeven dat dit een probleem is. Diegenen die het betreft zeggen dus dat het een probleem is. De ondernemers die zo’n bus hebben aangeschaft doen dat omdat ze niet anders kunnen. Wie denken jullie dan dat je bent door te zeggen dat het allemaal wel meevalt. Je bent geen haar beter dan die woordvoerders die met flauwekul oplossingen aan komen zetten om maar hun zin door te drammen. Al dit gedoe, onvrede, discussie voor een paar van die sneue milieuzones waar niemand begrip voor heeft behalve de linkse elite in de binnenstad. Want zo is het gewoon.
Lambrusco zegt
@dewittecondor Ben zelf geen ondernemer maar werk wél in de autobranche waarin ik al enkele jaren(!) met ondernemers om tafel zit en de meesten zijn goed geïnformeerd. Mijn persoonlijke mening of een ZE-zone wel of geen zin heeft doet er niet toe. Het enige dat ik aangeef is dat vele ondernemers al lang en breed geanticipeerd hebben op maatregelen zoals het invoeren van de milieuzones en het verdwijnen van het BPM-voordeel. Fijne dag vandaag!
RutgerK zegt
Je woont zelf in een binnenstad?
Kijk, je kan je mening baseren op een handvol schreeuwers en de duizenden die wel hebben voorgesorteerd negeren.. Dat handjevol komt dan met redenen zoals 80.000 euro voor een nieuwe E-bus en niet kunnen laden als je accu leeg is op.bestemmjng.
Ala je verder praat blijk dat je een bus bus helemaal niet in één keer hoeft af te tikken maar dat je die bussen prima kan leasen. De hogere leasetermijn wordt makkelijk terugverdiend met lagere reiskosten.
En zo problematisch is het ook weer niet om tijdens een bak koffie met een frikadel in de ochtend een half uurtje je bus op te laden als je dat niet thuis kan doen.. -)
Als je een ondernemer nodig hebt voor je badkamer, riool, tuin en weet ik wat zou ik sowieso geen ondernemer uitzoeken die in problemen blijft hangen.
mjpamsterdam zegt
Idee van emissieloos is echt geen slecht idee. Maar stadsbesturen ; Wat is de uitwerking bagger ! Je bedenkt eens wat maar de uitwerking (lees hier : realiteit-besef) is ……
ponnie zegt
Welke ondernemer gaat nu het risico nemen om te investeren als het hele zooitje elk moment in elkaar kan klappen.
mashell zegt
Tja als de economie in elkaar klapt zit elke ondernemer met de gebakken peren. Tot dan toe is de ondernemer die wel strategisch investeert het beste af. Bijvoorbeeld in een elektrische bus want economie of geen economie, de mensen in de steden willen dat de luchtkwaliteit verbeterd.
DeWitteCondor zegt
Jup. Want daarom zijn ze in een stad gaan wonen.
maotje zegt
@mashell
Is de luchtkwaliteit in de stad nu zo slechter dan voorheen dan?
Hawkeye72 zegt
Wat een zwetspraat weer.
ponnie zegt
Ik bedoel meer dat de toekomst zo onzeker is op dit gebied. Een ommezwaai van regering of omver vallen van de EU en alles ziet er anders uit.
admiajfe zegt
Neem je toch een personenauto en gebruikt die als aannemersbedrijf.
BPM komt er bij of je nu geel of grijs rijdt maakt dan ook geen zak meer uit.
audirs3 zegt
We worden juist aangemoedigd om vooral overdag zoveel mogelijk stroom af te nemen, als alle zonnepanelen aan staan, en mensen nog niet massaal thuis aan gaan koken en wassen. Dus die paar busjes overdag, lijkt me een prima idee.
M3 comp. zegt
Quote “ Wie bijvoorbeeld geen krachtstroomaansluiting kan krijgen, heeft recht op een ontheffing” ???? Op wat? Op een dieselauto die je net hebt weggedaan? Ja ja, gemeente beleid noemen ze dit. Ik blijf zolang als mogelijk diesel rijden. D’r is niets betrouwbaarder dan een diesel. LET OP: over nu en 10 jaar blijkt dat het hele klimaat en milieu probleem en hoax blijkt te zijn, want wat voor (daadwerkelijk) bewijs hebben wij als burger nou. Omdat de overheid dit zegt????. Wel eens goed naar de regering en regeringen in het verleden geluisterd? Eén en al leugens. Waarom nu dan ineens de waarheid?
Ik mag dan misschien negatief ingesteld zijn, maar blijf realistisch nadenken.
Heel veel klopt gewoon niet.