Elektrisch rijden kunnen we dus wel allemaal straks, dankzij enorm veel lithium. Als die indianen niet dwars blijven liggen.
Het is op zich wel grappig om te oren hoe de mens altijd zijn best doet om vooruitgang te voorkomen. Toen de gordel verplicht werd, werd dat gezien als betutteling en inbreuk op je privacy. Toen we niet meer mochten roken op de werkplek, was de wereld te klein: hoe durven ze je eigen keuzes te beïnvloeden! Toen we niet meer mochten roken in cafés, vonden we dat ook verschrikkelijk. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en ziet niemand meer een gezonde reden om terug te gaan naar de oude status quo.
Nu de elektrische auto zich aandient zijn er ook allerlei redenen om het juist níet te doen. Alsof een brugklasser zich verzet tegen lichamelijk onderwijs, huiswerk en het opruimen van zijn kamer. Dan doen ze vaak meer moeite om iets niet te doen dan de moeite die het kost om het wél te doen.
Heel erg veel lithium
Vanuit de anti-EV hoek worden er natuurlijk ook de nodige redenen genoemd om maar op dinosap te kunnen blijven rijden. Eentje ervan betreft de accu’s. Daar is heel erg veel mis mee. Ze zijn te zwaar (klopt), te groot (klopt ook) en de actieradius is te klein (vaak wel). Gelukkig maakt de techniek grote stappen. Een ander veelgehoord argument is dat lithium slecht verkrijgbaar is en Afrikaanse kindertjes dat met hun blote handen moeten delven.
En daar is nu juist een meevallertje! Er is namelijk wat lithium gevonden in een vulkaan op de grens van Nevada en Oregon, twee staten van de Verenigde Staten van Amerika. In deze vulkaan zit naar schatting voor zo’n 20 tot 40 miljoen ton lithium in. Deze krater vormde zich zon 16 miljoen jaar geleden. Daarmee is de vulkaan aanzienlijk jonger dan alle dinosauriërs. Het is dus niet dat we aardse reserves in bijzondere materialen verspillen (ahum).
Meer dan wat Bolivia heeft
20 tot 40 miljoen ton aan lithium is aanzienlijk meer dan op de zoutvlaktes in Bolivia. Men ging er vanuit dat dat de grootste verzameling lithium op een plek was, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.
Is het dan allemaal hosanna? Welnee! Want de Indiaanse gemeenschap heeft de grond namelijk heilig verklaard door de Paiute-stam. Niet omdat ze heel erg graag in een V8 blijven rondrijden, maar omdat er ooit een belangrijke veldslag is geweest.
Kan de dynamiek veranderen
De hoeveelheid is echter dermate veel, dat het laatste er (zeer) zeker nog niet over gezegd is. Volgens Anouk Borst, geoloog aan de KU Leuven, dat het de dynamiek kan veranderen op het gebied van prijs, aanbod en zelfs geopolitiek.
Kortom, alle problemen zijn straks dus de wereld uit. Iedereen kan betaalbaar elektrisch autorijden, roken vinden we vies en we doen de gordel altijd om. Gelukkig mag je zelf nog vuurwerk afsteken als je onverstandige keuzes wil maken.
Of de vulkaan toevallig ook het geheime hoofdkwartier is van de boosaardige emperium van Elon Musk is niet bekend, maar ligt wel voor de hand.
Via: Chemistry World
Met dank aan Martijn voor de tip!
DAT zegt
Je bron is Chemistry World. Of was je een interieurtje voor je Beemer aan het shoppen? 😅
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/bmw-f31-m-paket-sportsitze-innenausstattung-voll-elektrisch/2533599995-223-7230
rutgerg zegt
Hahahaha ik zat ook al te kijken wat is dit nu.
mashell zegt
Als India straks Bharat heet, gaan we indianen dan Bharatten noemen?
RooieRick zegt
Hoogst onwaarschijnlijk, in India wonen Indiase mensen en geen indianen.
por100 zegt
Kan, en dan noemen we cowboys voortaan muskusratten
ty5500 zegt
Haal je niet twee zaken door elkaar? De zogenaamde Afrikaanse kinderhandjes die grondstoffen delven betreft mijn inziens kobalt (iets dat stapsgewijs minder en minder wordt gebruikt in elektrische auto’s). De delving van Lithium is hoofdzakelijk in Australië en chili en gebeurt op een meer geautomatiseerde manier.
Hubert zegt
maar Afrikaanse kinderhandjes komt gewoon dramatischer over.
Robert zegt
Tja, met een overschot aan lithium hebben we de tekorten aan andere zeldzame aardmetalen als kobalt en germanium nog lang niet opgelost. Om er eens een paar te noemen.
mashell zegt
Kobalt is er genoeg en biedt Congo de kans zich welvarender te ontwikkelen. Bovendien zie je al weer fabrikanten terug stappen naar LFP batterijen (goedkoper en lagere energiedichtheid) die wel als voordeel hebben dat ze minder kobalt nodig zijn. Germanium heeft vooral andere toepassingen dan batterijen. Die tekorten zijn van het soort “aardolie bijna op”, dat wordt ook al heel lang geroepen maar ook daar wordt er eigenlijk bedoeld “er is nog heel veel maar het gemakkelijk te delven spul is bijna op”.
pomoek zegt
Probleem in landen als Congo is dat dergelijke welvaart niet eerlijk over de bevolking wordt verdeeld. Dat is in het democratische westen al een probleem, laat staan in een land wat deels onder militaire controle staat.
maotje zegt
Het is altijd wonderbaarlijk dat de anti ev club het altijd heeft over de afrikaanse kindertjes in erbamelijke omstandigheden, maar wel zelf met een smartfoon rondlopen.
TheMaster zegt
LFP accu heeft b.v. geen kobalt en germanium. En geef het nog een paar jaar en er zitten ook in de aandrijflijn geen zeldzame grondstoffen. Alleen grondstoffen die overal ter wereld al te vinden zijn en ook nog goed te recyclen zijn. Dan nu alleen nog zorgen dat iedereen voldoende stroom opwekt (en kan opslaan), en je huishouden (inclusief mobiliteit) is volledig duurzaam. Dat kan je toch alleen maar toejuichen? Dit IPV de duizenden liters olie (per jaar!!!) die alleen voor mij al uit de grond pompt moeten worden, bewerkt moet worden, getransporteerd moet worden om vervolgens alleen voor mij te verbranden.
lekkerlinksrijden zegt
Maar dat is logisch, je moet de kindertjes wel kunnen contacten om over herstelbetalingen te kunnen babbelen
pomoek zegt
@maatje: Daarnaast, alsof het zo toppie gaat met de mensenrechten in Olieproducerende landen.
ericc zegt
Er zitten meer edelmetalen in een batterij als Lithium. Voorts is de massale ontginning nog altijd milieuvervuilend. Niet alleen door de bouw van EB’s maar ook de gigantische infrastructuurwerken die nodig zijn. EV en ICE samen in de showroom en laat de consument kiezen niet de politiek! Dat is democratie.
Jagris zegt
Ik vind dit wel een beetje een non-argument dat je de consument laat kiezen en niet de politiek, want dat zou democratie zijn. Zou hetzelfde zijn als je mensen laat kiezen tussen een asbestdak en dakpannen.
Juist de politiek is nodig om grote veranderingen te bewerkstelligen, anders komen er weinig omslagen. Uiteindelijk moet er een duurzamer pad gekozen worden, want mensen handelen al snel uit egoïsme en denken niet aan anderen. Hoezeer ik ook van een auto met een mooie brandstofmotor houd, er zit simpelweg geen toekomst in. Niet alleen op basis van vervuiling, maar ook geopolitiek gezien.
mashell zegt
Nee, democratie is bij ons dat we volksvertegenwoordiging kiezen die het land bestuurd. En hun taak is niet te doen dat wat het volk wil, maar dat wat nodig is voor het land (anders konden ze nooit belastingen verhogen). Maar dat snappen sommige van die volksvertegenwoordigers helaas zelf ook niet (dat noemen we populisten).
Overigens is de situatie die je wenst EV’s naast verbrandingsmotoren in de showroom de huidige situatie, jij helemaal happy! En die duurt nog tot 2030. Dus als jij in 2029 nog een paar nieuwe wagens met verbrandingsmotoren koopt, daar zuinig op bent kun je de rest van je leven met verbrandingsmotoren rijden. Of je er nog overal mee kunt komen, of je die wagens en de brandstof kunt betalen dat is jouw probleem en de consequentie van niet meegaan met maatschappelijke veranderingen. Er zitten vast nu ook mensen naar omroep Max te kijken die het vervelend vinden dat de acceptgiro is afgeschaft.
maotje zegt
Denk jij dat er ooit een omslag komt wanneer je die keus bij het volk leg?
stigspielberg zegt
Interessant. Benieuwd wie exact de eigendomsrechten heeft van de grond waar Li is gevonden. Stel dat dat de inheemse bevolking is, dan rijst de vraag: tegen welke prijs is men bereid om de grond te verkopen of is het volledig uit den boze tegen welke prijs dan ook?
In ieder geval: Li-prijs wereldwijd gaat omlaag. Dus dat is mooi meegenomen.
gilettelubbers zegt
Laten we niet doen dat het winnen van lithium compleet zonder gevolgen is voor de (directe) omgeving. Bij het zien van deze aflevering snap ik de zogenoemde Indianen wel.
https://ntr.nl/Bodem-in-zicht/384/detail/Lithium/VPWON_1309236
rollingstoned zegt
– Edit: dank u, is inmiddels gefixt –
rikus zegt
Die indianen zien het zoveelste culturele erfgoed van hun ontnomen worden.
waterisnat zegt
Best raar stukkie Willem. Burgers (en netto belastingbetalers, een kleine minderheid in dit land) zijn een soort idiote pubers en “de bureaucraat” weet het beter? Je hebt wel meegekregen dat de gemiddelde bureaucraat bij de overheid terecht komt omdat de private jobs er niet in zaten voor hem? Verder vreemde appels/peren vergelijkingen door goede veranderingen (gordel, niet roken in kroeg) gelijk te zetten met alle veranderingen. Er zijn ook negatieve veranderingen (vaak van kortere duur, maar toch), dus alle argumenten tegen een verandering (ook al wil een meerderheid het niet) af te doen met alweer het idee dat een bureaucraat feilloos is (e.g. nooit zijn eigen belang voorop stelt ) en het dus beter weet, is nogal krom.
p.s. Ja, en ik snap polemiek en clickbait.