Goed nieuws dat de FIA de partymodus wil opheffen. De kans dat het gebeurt is een tweede.
Toevallig had ondergetekende onlangs een discussie met het Autoblog Formule 1-orakel @jaapiyo. De stelling luidde: hoe goed is Lewis Hamilton eigenlijk? Sowieso is die vraag interessant genoeg om eens uitgebreid te behandelen, maar het knaagt wel een beetje.
Geen sprake
Waar Todt, Schumacher en Brawn een falend team om wisten te zitten naar een geoliede vechtmachine, lijkt bij Mercedes de sleutel eenvoudiger te zijn: de enorm krachtige power unit. Bij elke kwalificatie wordt het vermogen dermate verhoogd, dat ze in sommige gevallen een seconde sneller zijn dan de rest. Dat is enorm knap van Mercedes en enorm frustrerend voor de neutrale Formule 1-toeschouwer, want van competitie is bijna geen sprake meer.
Ingrijpen
Waar de FIA in de periode van Schumacher in 2005 ingreep, gebeurt dat nu (nog) niet. Tot 2021 zijn de reglementen min of meer hetzelfde en kan Mercedes nog twee titels binnenharken. Maar als het aan de autosportfederatie ligt, komt het niet zo ver. De FIA wil namelijk de partymodus opheffen.
Parc Fermé
De FIA beroept zich op de Parc Fermé-regels die stellen dat de auto waarmee men kwalificeert dezelfde auto moet zijn als waarmee gaat worden geracet. Dit om te voorkomen dat een team in de kwalificatie onevenredig veel sneller is dan in de race. Nu geldt het al voor de dingen als de vleugels, vering en demping. Deze kunnen niet meer achteraf worden aangepast.
Mercedes teams tegen
Alle teams hebben een brief gekregen van de FIA om te informeren hoe zij erover denken. Je kunt er nu al op inzetten dat Williams, Racing Point, Mercedes en wellicht ook McLaren tegen zullen zijn. De eerste drie teams maken nu al gebruik van de Mercedes PU en bij McLaren ligt het blok volgend jaar ook in de auto. Aan de andere kant kan de FIA het ook verbeiden als het kunnen rijmen met de reglementen zoals deze al zijn.
1.022 pk
Op dit moment schijnt de motor van Hamilton en Bottas in kwalificatiemodus over 1.022 pk te beschikken, aldus de Nederlandse editie van Motorsport. Over die titel gesproken, de Duitse variant van Motorsport rept al over een verbod vanaf Spa dit jaar. De GP van België staat gepland na de GP van Spanje, die dit wekend verreden wordt.
harrie zegt
Goede beslissing. Rare timing.
royaledeluxe zegt
Dit zat er al enige tijd aan te komen. Zeker nu het seizoen alleen erin bestaat dat, als het goed weer is, Verstappen een vuist kan maken.
Ondertussen is het trouwens al in een directieve gegoten en bevestigd door de FIA dat er vanaf SPA een technische richtlijn komt die zegt dat er maar een en dezelfde motor setting meer mag gebruikt worden tijdens kwalificatie en de race
Erik zegt
Triest! omdat andere motor fabrikanten het niet voor elkaar krijgen, draaien we de bal om.
Zou wat zijn als Porsche, Lamborghini, AMG, Ferrari en alle andere ‘krachtpatsers’ in de normale auto industrie ook hun motoren en PK’s dienen terug te schroeven naar 3-cilinder torretjes met 900 cc en 90 pk zoals in menig Renault/Dacia gemonteerd omdat ze niet gelijkwaardig zijn, Kunnen de rijders van deze auto’s ook de exoten bij houden.
risl zegt
@erik2907: appels en peren…de FIA heeft er baat bij als het kampioenschap gelijkwaardiger en spannender verloopt. Daarnaast willen ze de andere teams en motorfabrikanten graag in de F1 houden . Heeft niets met straatauto,’s te maken.
rijnounsdoor zegt
@erik2907: ben benieuwd naar het gezicht van Toto als hij hoort dat the party over is.
mnmg71 zegt
@erik2907: de bal is rond, omdraaien heeft niet zoveel zin.
Erik zegt
De bal kan dan wel rond zijn, hij heeft ook een binnenkant.
Je kunt ook altijd achter de spiegel kijken.
Je kunt ook het muntje omdraaien.
bruinwerker zegt
Nou ik lees net dat ze het na de Belgische GP willen verbieden.
Dutchcarwizard zegt
Slappe beslissing, hoe zeer ik Max het ook gun.
flow82 zegt
@baidu: hoezo slap? Technisch heeft men binnen de regels dezelfde mogelijkheden, echter financieel gezien absoluut niet. Wat er voor zorgt dat sommige teams de grenzen van de technische mogelijkheden véél beter kunnen uitnutten dan de grote meerderheid. Door de technische grens wat scherper te stellen (slechts 1 motormodus, ipv oneindig) houden teams nog steeds de ruimte om 1 modus te perfectioneren voor alle omstandigheden, maar het speelveld wordt wel veel gelijker en zorgt waarschijnlijk voor meer competitie. En niet alleen voor onze landgenoot.
vaakbenjetebang zegt
Mwoah, niet per se. Ook voor het optimaliseren van één setting ben je beter af met meer geld dan met minder geld en kun je dan dus waarschijnlijk alsnog beter presteren. -als je die knaken maar slim uitgeeft.
flow82 zegt
@vaakbenjetebang: eens, en oneens. Tuurlijk is cash always king. Maar voor minder geld kan je wel meer bereiken. Dus is het niet altijd even interessant om (heel) veel geld uit te geven voor een geringe opbrengst. En misschien is die seconde voorsprong dan geen seconde meer, maar nog maar een halve seconde of misschien wel minder. Ik denk dat vooral de achterhoede en het middenveld hier van profiteren, en in mindere mate de (sub)top teams.
smijsie zegt
@flow82: de uitdrukking “cash is king” heeft niks met veel geld te maken maar met de voorkeur voor chartaal ipv giraal
porker zegt
@smijsie: wellicht wordt bedoeld wie betaalt bepaalt maar ook dat gaat hier niet op lijkt me
Edge zegt
@flow82: Dit heeft niks met teamfinanciën te maken. De motorfabrikanten bepalen de motorstanden en het al dan niet kunnen gebruken van een partymodus, niet de teams. Als Mercedes-AMG High Performance Powertrains een kwalificatiemodus ontwikkelt of extra pk’s uit het blok weet te persen, moeten die verbeteringen volgens de huidige regels voor alle Mercedes-teams beschikbaar komen vanaf het eerstvolgende moment dat zij een nieuw blok in de auto willen leggen. Of je dan het steenrijke Mercedes bent of het voor F1 begrippen straatarme Williams, maakt geen moer uit. Je betaalt vooraf aan het seizoen één vaste prijs voor de huur van je motoren, en daarbij zitten upgrades en extra onderdelen inbegrepen.
Je punt houdt wel stand wanneer je het betrekt op de aerodynamica en het chassis. Dat is waar een rijk team haar financiële slagkracht kan laten gelden. Daarom zie je ook telkens dezelfde drie teams, Ferrari, Red Bull en Mercedes in de top drie van het kampioenschap, en bungelt Williams ondanks die achterlijk goede Mercedes-motor nog steeds achteraan. Maar dat proberen Liberty en de FIA te verbeteren door vanaf volgend jaar met een budgetplafond te werken, en heeft niks te maken met het verbieden van de partymodus.
flow82 zegt
@Edge: Natuurlijk snap ik dat die – zeg 30mio per jaar – geen businesscase vormt voor puur en alleen de ontwikkeling van de motor. Maar ben eerlijk, buiten Honda, hoeveel motorleveranciers zijn er NIET actief met een eigen team in de F1? Nogmaals ik begrijp je punt, echter denk ik dat iedere vorm van (tijd)winst voor het eigen fabrieksteam voorop staat. Dat klantenteams profiteren is daar een indirect gevolg van.
hans75 zegt
het is vrij eenvoudig om 1 motormodus te hebben die op zaterdagen, of alleen vanaf zaterdagmiddag 15:40uur. anders werkt dan op zondagen…. daarvoor hoef je geen volkswagen te heten… vraag me af hoe je zoiets waterdicht controleert…
of met een extra kickdownstandje… alleen dan naar de partymodus gaat… geen knopje op het stuur nodig… zo kan je duizende manieren verzinnen….
flow82 zegt
@baidu: misschien wat ver gezocht, maar ter vergelijk; de Volvo Ocean Race wordt ook gevaren met technisch identieke boten. Daarin maken de teams (dus de mensen) puur het verschil. Nou gaat de F1 wel om meer dan de mensen alleen, ook de techniek speelt een belangrijke rol. Alleen is de techniek nu al meerdere periodes zo dominant dat de menselijke factor niet (direct) meer de bepalende factor is. Nu zijn Schumacher en Hamilton natuurlijk geen pannekoeken. Maar bij meer gelijke auto’s ben ik toch erg nieuwsgierig naar HAM versus VER…
bruinwerker zegt
@flow82: Ga je toch F2 kijken. Dat is wel een spec serie.
flow82 zegt
@bruinwerker: bedankt voor je tip, ik zal het zeker overwegen!
Richmond zegt
@flow82: menselijke factor speelt nog steeds mee, maar niet in de vorm van de coureur. Rijke teams hebben betere specialisten, ingenieurs etc. Zij kunnen het zich veroorloven om 150 te hebben alleen om de strategie voor en tijdens de race te analyseren. Zorg dat het budget plafond inclusief salaris is van al het personeel en dan krijg je dat teams echt creatief moeten worden om de beste te zijn.
maferick74 zegt
@benja01: 150? Zo hey
Dutchcarwizard zegt
@flow82: motorsport a la F1 kent twee titels: één voor de constructeurs en één voor de rijders. Juist de strijd tussen constructeurs zorgt voor nieuwe technische ontwikkelingen. En Mercedes doet het op dat vlak gewoon erg goed. Dat moet je volgens mij niet afschaffen / straffen.
jollykart zegt
Lijkt me bijna niet te controleren en ik vraag me af of het leuker wordt. Als je maar 1 setting kan gebruiken moet je dus voor een defensieve setting gaan anders gaat je motor niet lang genoeg mee.
Richmond zegt
@jollykart: hoeft niet, want dezelfde motor wordt in kwalificatie als race gebruikt. Dan rijden ze iets voorzichtiger in de kwali en trekken ze het open in de race. Probleem verschuiving
jollykart zegt
Het verschil tussen de verschillende modi lijkt me iets meer dan hoeveel toeren de motor kan maken. Als dat het enige was zou je als coureur in de race gewoon net wat eerder moeten schakelen.
SpeedGeek zegt
6 Jaar te laat FIA.
retetikker zegt
De enige teams die hier echt blij mee zullen zijn, zijn de teams met een Ferrari krachtbron.
Het verschil met Mercedes zal hier echt niet kleiner door worden. Als ze geen problemen hebben, dan rijden de Mercedessen in de races meestal óók een seconde per ronde sneller dan de nummer 3…
michelschouten zegt
De dominantie van Hamilton is niet alleen te danken aan de motor.
Wel heeft hij profijt gehad van het opbouwende werk van Schumacher in de beginfase van het Mercedes-amg team
mashell zegt
Het Mercedes team heeft de beste motor, de beste aerodynamica en de beste coureur. Tja, niet zo gek dat ze meestal winnen.
nord zegt
Het blijft een rare situatie dat de Mercedes krachtbron zomaar een eventjes zoveel meer pk’s kan ophoesten dan wat de concurrentie maximaal te bieden heeft. In theorie heeft een krachtbron alleen maar meer pk’s als het meer mengsel (dus brandstof) verbrandt. Dat is het gene waar Ferrari op berispt is vorig jaar, althans zo zijn ze er bij Ferrari achter gekomen dat de motor meer kracht leverde.
Jeroen zegt
@nord: ze laten de motor in een modus lopen die knock of in het Nederlands klop genereerd. Hierdoor krijgen de internals in de motor meer op de flikker dan eigenlijk goed is maar het levert meer vermogen. Wel zorgt het ervoor dat de levensduur van de motor drastisch minder wordt. De lagers en dergelijk slijten dieper in. In normale modus kan de motor waarschijnlijk makkelijk een heel seizoen mee, maar door de quali modus zal die maar 8 races meegaan. Puur door de extra belasting in die paar rondjes in het weekend.
superfred zegt
@20klepperjeroen: hoe levert klop extra vermogen op? Klop is toch detonatie, ongecontroleerde ontbranding? Ik zie dan niet hoe je daar extra vermogen mee zou kunnen winnen. Is serieuze vraag overigens, ben oprecht benieuwd.
Jeroen zegt
@superfred: klop is best een ingewikkeld verhaal. Klop is wanneer de druk in de cilinder al hoog oploopt voordat de zuiger over het bovenste dode punt is. De zuiger wordt dan tegengewerkt in zijn opgaande beweging. Je wilt in de ideale situatie je grote klap zo dicht mogelijk na het bovenste dode punt hebben, want dat levert de grootste kracht in de neergaande beweging. Omdat de verbranding relatief langzaam verloopt ten opzichte van de
Jeroen zegt
@superfred: klop is een best ingewikkeld verhaal. Verbranding is een relatief langzaam proces ten opzichte van de snelheid waarmee de draaiende delen rondgaan. De zuiger komt 12.000 keer op en neer in een minuut dus er moeten 6.000 verbrandingen plaatsvinden. Brandstof met lucht heeft als nadeel dat het niet direct volledig aanstaat. Bij de vonk verbrand het meteen, maar daaromheen heeft het even tijd nodig. Daarom ontsteekt je de motor altijd een paar graden voor het bovenste dode punt. Je zorgt dat de grote klap een paar graden na het bovenste dode punt komt. Nu zoeken ze bij Mercedes het punt op dat de grote klop heel dicht na het bovenste dode punt zit, zodat ze de meeste snelheid in de neergaande beweging kunnen krijgen. Nadeel is dan dat er een groter deel al verbrand moet zijn voor het bovenste dode punt en dus de zuiger tegenhoud in de opgaande beweging. Dat is het klop principe. Zij zoeken het punt op waar effectief het meeste vermogen overblijft tussen de tegenwerkende kracht in de opgaande beweging en de meewerkende kracht in de neergaande beweging. Teveel klop kost je heel gauw je motor trouwens een halve graad eerder ontsteken in deze situatie is kaboem motor weg. Eigenlijk is het makkelijker uit te leggen met plaatjes en dergelijke erbij
superfred zegt
@20klepperjeroen: dank voor de uitleg, ik snap nu wat meer wat je bedoelt! ??
Jeroen zegt
Dit betekent dus ook geen extra motorvermogen meer als een coureur het nodig heeft om een andere voorbij te komen, want dat is ook een andere motorstand. Kunnen ze wel direct een paar engineers ontslaan die alle engine modes programmeren. Ook de durability van een motor is makkelijker te berekenen, dus minder exploderende motoren. Ik vind het eigenlijk een domme regel, omdat de coureurs al vanalles kunnen aanpassen op het stuur waaronder motor modus. Er veranderd fysiek ook niks aan de motor. Ik verwacht ook dat het heel moeilijk te controleren is voor de FIA. Een groot gedeelte van de inputs is al variabel afhankelijk van hoeveel toeren temperaturen gasklep turbodruk en dergelijke.
flow82 zegt
Ik zou ook graag iedere vorm van directe communicatie tussen de rijder en pit zien verdwijnen, terug naar het bord langs de pitmuur. Geen waarschuwingen meer dat banden te heet worden. Geen ge-emmer over team orders of niet. Gewoon kop omlaag, gas erop en racen!
mashell zegt
Dat zou het zeker spannender kunnen maken. Maar het kon ook wel eens in het voordeel van Mercedes zijn, het team waar alles met meest gesmeerd loopt.
donvincenzo zegt
Wát gaan ze dan precies verbieden? Volgens mij hebben andere teams ook verschillende ‘engine modes’. Je hoort Verstappen tijdens een race ook wel eens vragen om maximaal vermogen. Mag dat straks dan ook niet meer?
Richmond zegt
@donvincenzo: nope, er is een motormanagement en die is hetzelfde voor de quali als de race. Dus als ze de party mode willen blijven gebruiken dan zitten ze er in de race ook aan vast.
Edge zegt
Dit is wat de Engelsen zo mooi noemen een “Knee-jerk reaction”. Het komt over alsof men de race vorige week zo leuk vond, dat men maar heeft besloten om Mercedes een oor aan te naaien zodat Verstappen wat dichterbij kan komen en de boel wat spannender kan maken. Het weer kun je niet altijd beïnvloeden, dus dan maar Mercedes’ motorstanden aanpakken.
Daarnaast vraag ik mij af of de FIA dit überhaupt wel mág doen. In principe mag men tijdens het seizoen alleen een grijs gebied verduidelijken of beslissingen doorvoeren die in het belang van de veiligheid zijn. Alle aanvullende regels die niet omwille van de veiligheid worden geïntroduceerd, moeten door een meerderheid van de teams goedgekeurd worden. Nou vraag ik mij af of de FIA hier wel een meerderheid voor kan vinden. Dat Ferrari en diens klanten gezien hun voor F1 begrippen zwakke blok het met de FIA eens zijn ligt in de lijn der verwachting, maar ik verwacht niet dat Mercedes, Williams, Racing Point en McLaren zich hier zomaar mee akkoord gaan. En als ik zie dat Honda ook een partymodus -weliswaar niet zo sterk als Mercedes- heeft, vraag ik mij af of Red Bull en AlphaTauri wel zin hebben in deze aanvullende regel. Immers zit de concurrentie in de kwalificatie niet heel erg ver achter Red Bull, dus als dan ook nog het voordeel van die partymodus wegvalt kan het wel heel spannend worden om die plek 3 te behalen.
Richmond zegt
@Edge: er is een regel die zegt dat na de quali auto’s naar Parc ferme moeten en er niet meer aan de auto gewerkt mag worden. In feite geld dit ook voor het aanpassen van de software. Alleen werd het gedoogd blijkbaar en nu is er iemand wakker geworden en wil die er wat aan die doen.
VeniVidiVici zegt
Eindelijk! En schaf die kunstmatige onzinnige inhaalhulp DRS ook maar gelijk af! Gewoon op eigen kwaliteiten de tegenstander verslaan.
vopo zegt
Alles om de F1 weer aantrekkelijk te maken om naar te kijken juich ik toe.
rob5nismo zegt
Wat er de afgelopen jaren allemaal verboden is om de competitie gelijk te krijgen. Dubbel geblazen diffuser, uitlaten die op een bepaalde manier een effect hadden op de aero, bewegende vleugels enz
alfalfa zegt
Gevoelsmatig ben ik het met de FIA eens. Het is toch van de gekke dat een Mercedes waar nodig ineens een seconde per ronde sneller kan om iemand in te halen om daarna weer terug naar de eco-stand te gaan om de banden te sparen. Evenzo bij ‘managen’ van een voorsprong. Het ene moment denk je als kijker te weten wat iemand z’n racesnelheid is en plotseling blijkt dat het veel sneller kan indien nodig. Het is al net zo als in het bedrijfsleven: er zijn teveel managers.
harrie zegt
Wraakactie vanwege Mercedes z’n gezeur over het Concorde Agreement.
jelmer zegt
Waarom heeft juist Mercedes zoveel voordeel bij de ‘partymodus’ ten opzichte van andere teams?
ouwedibbes83 zegt
@jelmer: omdat veel andere teams niet zo’n modus hebben, of de modus van de andere teams (Red Bull) niet een enorm verschil maakt.
daniel1975 zegt
In de kwalificatie hebben de auto’s al decennia meer vermogen. Mercedes zal ook vast iets meer vermogen hebben in de race dan anderen. Ik ben wel voorstander van al die standen waarmee je constant van setting kan veranderen. Doe dan gewoon één stand!
daniel1975 zegt
@daniel1975: voorstander van afschaffen!
ricksmits zegt
Terug naar het ouderwetse stukje hout onder het gaspedaal dus. 1 mapping die bij 100% gas party mode mapping gebruikt en bij 97% wedstrijdmapping. 1 algemene map die niet gewijzigd hoef te worden.
rob5nismo zegt
@ricksmits: oud maar goud