De toekomstplannen van Toyota kun je in drie woorden samenvatten: hybride hybride hybride. Het maakt niet uit wat je zegt, het maakt niet uit wat je vraagt, het antwoord is hybride. In 2020 moet iedere Toyota hybride zijn. Niet verwonderlijk dat Toyota’s luxe merk Lexus een vergelijkbare koers volgt.
Lexus maakte onlangs bekend dat de productie van het aantal hybride auto’s zal worden opgevoerd. Onlangs werd nog de LS 600h aan het programma toegevoegd. Lexus hoopt jaarlijks meer dan 100.000 hybride modellen te verkopen.
Toch zweert niet iedereen bij de hybride technologie. Zo weten we dat de hybrides van Lexus helemaal niet zo groen zijn. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat vooral de diesels aan populariteit zullen winnen, iets dat onlangs nog eens bevestigd werd door onderzoeksbureau J.D. Power. Of de Japanners weten het echt beter, of ze zijn nogal eigenwijs. De tijd zal het leren.
Klassiekerrally zegt
Dapper om de voortrekkersrol op je te nemen.
Hopelijk kijken ze bij het milieubewust bezig zijn naar het totale productieproces.
Ik had begrepen dat de productie van de Prius accu’s niet bepaald ‘Al Gore approved’ is? (Niet dat ik zo’n Al Gore fan ben, ik vind ‘m een grote hypocriet)
d_vdm zegt
Er is wel eens kritiek van sommigen op de Duitse fabrikanten dat ze achter lopen qua hybride auto’s en eens een voorbeeld zouden moeten nemen aan Toyota. Wat dan vergeten wordt is de enorme achterstand van het Japanse bedrijf op dieselgebied bij de grotere luxe modellen: Toyota heeft vooralsnog geen enkele moderne 6 of 8 cilinder diesel. BMW kwam in 2002 met de 2de generatie common rail 3 liter diesel in de 7 serie. Toyota loopt dus al minstens 5 jaar achter wat dit betreft.
(Dit even als tegenwicht voor alle hybride hoera verhalen in sommige “oude” media).
Ron zegt
@d_vdm: mee eens dat Toyota niet thuis is in de 6 en 8 cylinder diesels, maar vergeet niet dat Toyota wel een aantal zeer moderne en krachtige diesels in huis heeft, waaronder de D-CAT (177 pk 400nm)
Ted Sluymer zegt
Het milieu interesseert Toyota geen fluit. Ze willen veel auto’s verkopen en dat betekent gewoon dat je fabriceert wat de overheid voorschrijft. Behalve een groep freaks rond de inmiddels door Hamburgers geteisterde Al Gore, is ook de consument niet of nauwelijks geïnteresseerd in het milieu als het om auto’s gaat. Als je in een Prius gaat rijden, moet je toch wel een verdomde hekel aan jezelf hebben.
En in de Lexus-klasse maakt het al helemaal niet meer uit. Of de wagen nu zuipt, roet uitblaast of gaten in de ozonlaag schiet, speelt ook geen rol als je je op verrukkelijk leer in alle stilte kunt verplaatsen. Wat Toyota en steeds meer andere fabrikanten doen, kan vertaald worden in één woord: opportunisme.
Floris zegt
Je moet me even helpen hoor, maar volgens mij zin autofabrikanten commerciële ondernemingen. Vaststellen dat ze opportunistisch zijn is dan wel heel triviaal.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is hip, de wereld verbeteren trendy, Toyota’s timing is dan ook slim geweest dit tijdig aan te zien komen.
Ron zegt
Precies, het is gewoon de strategie waarmee Toyota verwacht het meeste geld te kunnen verdienen… niets meer, niets minder.
w0o0dy zegt
@Ted Sluymer: daar ben ik het niet mee eens. Ieder bedrijf kun je opportunisme verwijten, maar opportunisme is de kern van ondernemen. Gebruik maken van de “opportunities” dat is waar het om draait bij ondernemen. Toyota is geen filantropische instelling. Dat kun je het bedrijf moeilijk voor de voeten werpen.
Ik denk dat Toyota zich eerder dan de meeste merken heeft gerealiseerd dat de consument bepaalde offers wil brengen om het milieu minder te belasten en zij hebben de gok genomen om er producten voor te ontwikkelen. Dat is innovatie en ondernemingsgeest (risico nemen met als doel een grotere winst).
Daarnaast denk ik dat de automobielindustrie langzaamaan begint te snappen dat niets doen het failliet van de totale business zal betekenen. Vergelijk het maar met de tabaksindustrie. Je kunt de inspanningen om schade aan de gezondheid te beperken door voorlichting en onderzoek hypocriet noemen, maar de industrie snapt dat er iets moet gebeuren omdat anders de hele industrie verboden wordt of failliet gaat door schadeclaims en afzetdaling.
Natuurlijk wil Toyota meer auto’s verkopen dan ooit, dit is een normale doelstelling voor een (grote)autofabrikant, maar deze groei had Toyota ook zonder hybride techniek kunnen realiseren. Het percentage Hybrides is behoorlijk beperkt als je naar de totale afzet kijkt, dus de hybride techniek is er niet puur vanuit het oogpunt van een hogere afzet.
Ook als de motivatie van Toyota niet 100% integer is, ze hebben wel de gok genomen en alles op alles gezet die gok tot een succes te maken. Dat verdient enige mate van respect. Cynisme is makkelijk, maar innovatie en het integreren van maatschappelijk verantwoord ondernemen (hoe vaag dat begrip ook is) vraagt om moed en gedrevenheid.
Rick dos zegt
Het is een geval van op welk paard moet je wedden.
Is het diesel, hybride of een andere vorm van aandrijving? Het is duidelijk dat iedereen een richting aan het zoeken is om te bepalen wat de juiste weg vooruit is.
Uiteindelijk nadat alle stof weer gedaald is, zal duidelijk worden wie het juiste pad heeft genomen en dus zal het ook duidelijk worden wie de andere moet inhalen om weer op het juiste pad te komen.
Ikzelf zie al een mogelijk probleem voor Toyota opdoemen en hybride techniek.
Vooral als het volgende algemeen bekend wordt:
“Zo weten we dat de hybrides van Lexus helemaal niet zo groen zijn.”
Het is al vaker gebleken dat de consument niet houdt van hoaxen.
Mark zegt
Bij Lexus LS600h draait het ook niet om milieu maar pure kracht. Die auto gaan ze echt niet verkopen omdat ie dan zo zuinig zou zijn.
Grappig overigens dat Porsche wel vermeldde in een persbericht dat de 911 GT2 hoge prestaties bij een laag verbruik heeft. “Slechts 12.5l , een waarde die enkele jaren geleden nog als onhaalbaar gold in deze klasse”.
speedlimit zegt
Heb ’t al eens eerder gezegd: hybride is gewoon ’n goede tussenstap voor al bijvoorbeeld de waterstof auto’s rijp zijn voor massaproductie.
Dus waarom niet tot die tijd proberen om van hybride ’n succes te maken…toyota lukt ’t al aardig.
Hybride wordt door de europese merken scheef aangekeken maar ook meer zoiets van…waarom heeft toyota zo’n succes daarmee?
Toyota staat rotsvast achter d’r standpunt en levert zeker geen half werk af…da’s ook de reden dat ze wereldwijd op nr.1 staan zowel kwa verkopen als betrouwbaarheid.
Vooral de duitse merken kijken toyota scheef aan.
Leuk die samenwerking van mercedes/bmw…ik denk eerder dat bmw niet zo’n lang leven meer te gaan heeft als ze blijven door gaan.
Dat de huidige 3-serie ’n flop is kwa design hebben ze in topgear al bevetigd…ze vonden ’t te veel moeite om ’n foto v/d huidige 3 op ’t bord te plakken bij un-cool.
Rick dos zegt
LOL!
hape zegt
@speedlimit & Rick dos
Het is wel zeker zo dat de duitse fabrikanten een mega achterstand hebben op gebied van hybride techniek. Het is ook zeker zo dat getracht wordt de hybride techniek waar mogelijk in een kwaad daglicht te stellen. Daar zijn zo langzamerhand hele volkstammen mee bezig lijkt het wel.
Toen fiat en rover eind jaren 80 een direct ingespoten diesel voor gebruik in personenauto’s aankondigden werd dit lachend weggehoond door de heren van mercedes. Argumenten waren veeeel te veel lawaai en onaanvaardbaar hoge emissies. Inmiddels weten we wel beter.
Het idee achter de hybride techniek is feitelijk geniaal. Sla de energie die verloren gaat bij het afremmen tijdelijk op en gebruik het weer bij het optrekken. Heb je wel eens op de verbruiksmeter in je auto gekeken wat het verbruik is tijdens acceleren??? Waardes van 1 op 3 zijn niet vreemd!
Als de techniek niet zou deugen (vanwege milieuaspecten) dan zouden de grote duitse fabrikanten nu niet volop bezig zijn met de ontwikkeling van eigen hybride systemen.
Overigens: het design van de 3-serie is gewoon een kwestie van smaak, daar valt door topgear niets te bevestigen…
H.J. Vaesen zegt
Hybride heeft toekomst, Diesel niet. Simple comme bonjour.
Overigens maakt het niet eens zo héél erg veel uit. Want het is toch maar een tussenstop. Mijn kleinkinderen zullen waterstof aangedreven auto’s sturen.
Ted Sluymer zegt
Ik zou de uitspraak dat hybride de toekomst heeft en diesel niet bepaald niet voor mijn rekening willen nemen. De fout die wordt gemaakt is dat de overheid zich bemoeit met de wijze waarop de auto’s schoner moeten zijn. Eerst was dat zo met de katalysator (waardoor de Franse merken hun kont tegen de krib gooide) en nu weer met roetfilters.
De overheid moet zich niet bemoeien met de wijze waarop schoon kan worden gereden. Ze moeten slechts een redelijke en billijke norm eisen en dan nog in goed overleg met de autofabrikanten. De fabrikanten bedenken dan wel een oplossing. Dat kan voorlopig hybride zijn, maar zoals H.J. Vaesen al aangeeft: ook mijn kleinkinderen rijden (waarschijnlijk) op waterstof. Desalniettemin laat ik mij graag verrassen door nieuwe, wellicht nog onbekende technieken.
Floris zegt
Precies. Zeker als je bedenkt dat de relatief schone LPG-auto’s tot vrij recentelijk maximaal werden belast (omgekeerde wereld).
Mark zegt
Inderdaad Florius, echt de grap van de eeuw. Maarja als iedereen LPG rijdt dan komt er belasting op autoonderdelen, zodat veelrijders meer betalen. Geld moet ergens vandaan komen…
En die 900 euro dieselboete BPM mag bij roetfilter (of liever Bluetec-bakken etc.) wel geschrapt worden! Doen ze niet….
_-IS250-_ zegt
Ik vind het zo spijtig dat men vaak niet ziet (behalve op roetdeeltjes) op de vuiligheid dat diesels verliezen ten opzichte van de benzines.
Juist die Co² natuurlijk, hybrides verminderen de Co² uitstoot, dat maakt hybrides nog altijd schoner dan gewone diesels.
Maar dat is inderdaad een tijdelijke oplossing in de toekomst zal er een beroep gedaan worden op waterstof-auto’s.
_-IS250-_ zegt
Toyota is toekomst, waterstofauto’s zal aangedreven worden op elektrische motors. En iedereen weet dat toyota een sterke voorsprong heeft inzake elektro-motors, dat zullen niet veel merken inhalen denk ik.