Terwijl de grote automerken vooral bezig zijn met elektrische “concepten” komt Electric Cars Europe (ECE) uit Lochem met een 100 % elektrische auto. De unit heet e-C1 (AKA “easy one”) en is per direct beschikbaar.
Deze vierzitter is gebaseerd op de normale Citroen C1 en haalt een top van 115 km/u. Zonder ‘bijtanken’ is het mogelijk om 120 kilometer af te leggen. Opladen kan via elk normaal stopcontact. De prijs start bij € 29.995,- (incl. batterijen, excl. BTW) en je krijgt 2 jaar volledige garantie.
De e-C1, overigens niet te verwarren met de BMW C1-E, veroorzaakt geen CO2-uitstoot of vervuiling door fijnstof. En we weten allemaal wat dat betekend… Juist, de gemeente Amsterdam geeft je een subsidie van ca. 10.000,- euro, een gratis parkeerplaats in de Amsterdamse binnenstad, een laadpaal voor de deur en 2 jaar lang gratis stroom. Voeg hierbij tal van fiscale voordelen, zoals geen BPM, geen wegenbelasting en 0 % bijtelling en het wordt duidelijk dat er een grote markt is voor auto’s zoals de e-C1. En wat koop je liever? Een Franse elektro-mobiel? Een Nissan Leaf uit Japan? Of steun je een binnenlands product?
PS: In juni 2008 is ECE al gestart met de lancering van de eerste eelktrische auto. In totaal heeft het bedrijf al ruim zestig elektrische auto’s geproduceerd (in Nederland rijden momenteel circa 150 elektrische auto’s rond). ECE claimt daarmee één van de grootste producenten van 100% elektrische voertuigen in ons land te zijn.
Brutus zegt
Ik vraag me nou wat af. Een batterij van bijvoorbeeld een laptop wordt zwakker naarmate je hem vaker en langer oplaad. Is dat bij elektrische auto’s dan op den duur ook zo? Dat de actieradius dan kleiner wordt bijvoorbeeld?
Sorcerer zegt
@Brutus: Auto’s zoals de Tesla zijn op duurgebruik ontworpen: de accu heeft een actief koelsysteem (waardoor hij ook leegloopt als hij stilstaat), en de accu wordt nooit leger dan (bijvoorbeeld!) 20% en nooit voller dan 90% …
Je laptop heeft ook wel veiligheidsmarges, maar die zijn wat ruimer. Bovendien heeft hij geen actieve koeling.
Het verhaal bovenaan geldt voor Tesla. Geen idee of die Nederlandse meuk niet na 2 jaar al tot 50% capaciteit is verminderd, maar dat blijkt dus pas over 2 jaar… :P
Als de fabrikant hier rondhangt is het misschien een idee om hiet wat over te vertellen, want ik weet dat deze zaken bij de Prius en bij Tesla wel enorm veel aandacht hebben gekregen. Beide gebruiken trouwens een ander type accu’s.
Sorcerer zegt
Tienduizend euro? Waarom wordt een benzine-auto niet gesteund? Als ik langs een terras rij dan valt niet iedereen om van de wolk roet die ik (dus niet) uitstoot…
Dat is trouwens echt iets dat opvalt als je in de VS bent, zeker als je erop let: in een drukke stad stinkt het niet als je op een terras buiten zit. In Europa zit je al gauw in de dieselwalm… Liever een Amerikaanse auto die gemiddeld 1:9 rijdt zonder stank en kankerverwekkende walm, dan eentje die 1:15 rijdt op diesel waarbij je kans op kanker significant vergroot wordt…
Maar 10.000 euro voor een elektrische auto die eigenlijk geen alternatief is maar meer een tussenstap naar opslag van energie in waterstof… en dat door een gemeente? Ik vind het maar vreemd…
Laurens zegt
@Sorcerer: grappig, zat laatst op een terrasje aan een druk dorpskruispunt in België (90% diesel leek het), geen enkel probleem, altijd al gedacht dat milieu vooral tussen de oren zit :-)
YaSo zegt
@Sorcerer: Je weet toch dat benzine hexaan bevat en dat dat superdodelijk als je het etveel in ademt ;)
ace_dave zegt
115kmh?? Top?? Mag dat op de autoweg dan? Meeste auto’s bereiken hun top na een secondje of 30, dus de invoegsnelheid van dit ding ligt volgens mij niet eens boven de 60. Wel gaaf natuurlijk dat dit uit NL komt en mocht ik zo’n e-ding willen dan wist ik het wel…
Maar ik hoor gewoon nog steeds graag cilinders werken en wil graag op dezelfde dag naar Maastricht en terug…
robbie zegt
Misschien moet @Wouter maar eens een vergelijkingstestje doen tussen de C-Zero en deze ‘Nederlandse’ elektro Citroen ;)
Ze zijn iig allebei (ongeveer) even duur en hebben ook ongeveer dezelfde specs. Vraag me alleen af welke meer ruimte biedt…
The360box zegt
@robbie: Persoonlijk kies ik voor de C- zero, bied genoeg ruimte ;)
blokker5 zegt
Heeft de ontwikkelaar geen site? Ik zie geen bron en geen geciteerd persbericht (doen jullie nooit meer lijkt het wel)…
Ik ben wel benieuwd naar wat meer gegevens.
Overigens waren de cijfers van hun elektrische Golf concept van 2 jaar geleden een stuk rooskleuriger dan van wat ze nu op de markt hebben.
dakloos zegt
@blokker5: http://www.ececars.nl/
robbie zegt
@blokker5: de informatie is afkomstig uit een persbericht en de site van de fabrikant kan je hier vinden: http://www.ececars.nl
blokker5 zegt
Kijk eens aan. Hartelijk dank @dakloos & @robbie
Timmie zegt
Dat circus blijft maar doorgaan: de ene concept na de andere… De autobouwers proberen zowaar wanhopig om investeerders en overheden achter zich te scharen (nu ja, dat doen ze altijd en overal).
Ik vind nog steeds dat al dat elektrische gedoe een stuiptrekking is van overheden en bedrijven om destijds zo snel mogelijk in die milieuhype te stappen. Niemand kan het zich nu permitteren om ermee te stoppen, gezien de mogelijke imagoschade. Het gaat niet langer om het milieu, wel om de commerciele reutemeteut errond…
Autogek zegt
Waarom deze kopen als je binnenkort de Leaf heb? Even duur, ruimer en luxer.
Simpson zegt
@Timmie: deze stuiptrekking vind al plaats vanaf begin vorige eeuw. Moderne treinen maken gebruik van deze stuiptrekking, net als trams.
ideaal voor stadsverkeer, deze dingen. wat mij betreft verplichte (of zwaar gestimuleerde) kost voor makelaars, copyshops, bloemisten en stadskoeriers.
Marvin zegt
ECE bouwde volgens mij ook al de Lottusen en Golfs om in opdracht van Essent.
Als ik het hier zo lees dan ziet het er financieel aantrekkelijk uit om zo’n auto in Adam te rijden.
Megakix zegt
LOL ! “incl. batterijen” !!! hahahaha
Verder een prima jeukbericht voor gazonkussertjes, plantenkriebelaars, vogelsaanbidders en Al-Gore-minnaars…
Silversurfer zegt
@socerer; het gaat niet of een auto stinkt maar om de co2 uitstoot. die kun je niet ruiken en is ook niet direct slecht voor je. het veroorzaakt global warming en daardoor gaat de aarde naar de knoppen (stormen, droogtes, vloedstromen etc etc)
@ace-dave: gemiddeld rijden mensen op de snelweg waar je 120 mag tussen de 110-115 (gemiddeld he) dus dat kan prima. en optrekken doet ie waarschijnlijk als een gek want electrische auto’s trekken sneller op. kijk maar eens op you tube ‘electric car vs mussle car’ bv.
@simpson; stuiptrekking? ik weet niet of je wel eens met de trein of tram gaat, maar meestal zitten die behoorlijk vol. er gaan dus zat mensen met deze vervoersmiddelen.
@megakix; wen er alvast maar aan. over 10 jaar rij jij ook in zo’n wagen.
joostv zegt
@blokker5; Meer informatie staat op: http://www.drive-ec1.nl
Voordeel van e-C1 is dat je nu kunt rijden. Alle anderen kan je bestellen maar de levering is nog steeds onbekend of volgend jaar.
Cantago zegt
Lelijk, klein, duur, komt niet ver, gaat niet snel, waarom wil je zo’n ding in hemelsnaam????
DeSjaak zegt
De Provincie moet extra subsidie geven als men in Amsterdam blijft met de auto!!
Amsterdamse hippies blij en geen file op de snelweg door zo een duracelkonijn!
Fout zegt
“En we weten allemaal wat dat betekend… ”
betekent is ook goed
Bas zegt
Ik vraag me echt af hoeveel keer je je e-c1 moet opladen om die 14.000 of 13.000 euro terug te verdienen.
S kijken?
Bij gemiddeld 1 op 20 (en dat haalt een c1 wel)
kun je dus 14000/1,5= 9333 liter tanken.
Daarvoor rijdt je dus ongeveer: 20*9333= 186666 kilometer!
M.a.w.:
Als je dat goed kunt rijden….
Want:
Je kunt er maar 120 km per dag mee rijden.
Dus je moet: 180666/120= 1555 dagen 120 kilometer rijden om de meerprijs er uit te halen t.o.v. een normale c1.
….en dan reken ik niet mee voor welk bedrag aan elektriciteit je dan een pootje wordt uitgedraaid.
….en dat is dan inclusief de belasting (milieuheffing die je over die KWh WEL moet betalen!).
Dus niet heel erg interessant.
The360box zegt
@Bas: Grappenmaker, heb je Radar van vorige week gezien, daarin gingen ze ”zuinige” auto’s testen, wat bleek dus, 1: 30 of 1:21 wordt nooit gehaald, een C1 deed ipv 1:21 1:15. Om 1:zoveel te moeten rijden moet je bergafwaards rijden en met de wind mee, alleen dan misschien.
Citrofiel zegt
“In totaal heeft het bedrijf al ruim zestig elektrische auto’s geproduceerd (in Nederland rijden momenteel circa 150 elektrische auto’s rond). ECE claimt daarmee één van de grootste producenten van 100% elektrische voertuigen in ons land te zijn.”
Goh, dat is ook erg moeilijk met zulke aantallen. :roll:
preske zegt
binnenlands product? het is en blijft een franse wagen. Is het pronken met andermans producten een Hollands trekje?
KaCh1ng zegt
perfect als je in amsterdam woont , woon je in belgie dan niet!
rene zegt
Sorcerer ,troost je, een dieselmotor in een personenwagen is binnenkort geschiedenis.
Laurens zegt
@rene: net als de mensheid, historisch gezien. Zal je gemist worden?
wimbers zegt
en nu gewoon een golf, of astra met electroaandrijving, evt ondersteund door een turbine agregaat…
Silversurfer zegt
per jaar is ie wel goedkoper dan z’n benzine broertje omdat je geen wegenbelasting en geen bijtelling betaald. maar idd is de aanschaf prijs nog steeds aan de hoge kant.
rene zegt
Laurens, ik vermoed dat jij hetzelfde op een papiertje mag schrijven.