Het is tegenwoordig dé manier voor autofabrikanten om je nog meer te laten betalen voor dat nieuwe snelle speeltje: carbon opties. Mocht jij je niet kunnen beheersen en alles op je auto in koolstofvezel willen uitvoeren, kan je je vanaf nu troosten met de gedachte dat een deel van je zuurverdiende centen in de Nederlandse economie teruggepompt worden.
Onlangs deed @casperh een rondje om de kerk met een Ferrari 488 GTB. Vanafprijs: 270.464 Euro. Prijs van het geteste exemplaar: Eurootje of 350.000. Nou heb ik het ‘spec sheet’ niet onder ogen gehad, maar het zou me niet verbazen als het merendeel van dit geld is gaan zitten in carbon opties. Alles kan je tegenwoordig in carbon laten uitvoeren, van zaken als de diffusor en spiegelkappen aan de buitenkant van je auto tot je middenconsole en je gordelspanners aan de binnenkant, plus alles wat er tussenin zit. De prijzen die je hiervoor moet neertellen zijn ronduit schrikbarend en als je eenmaal denkt ‘nou dit stukje lijkt me wel leuk in carbon’, dan kan je niet meer ophouden met vinken. Want het omhulsel van je klokkenwinkel in carbon en de middenconsole niet, dat is natuurlijk geen porum.
Enfin, big business dus dat carbon. Zodoende wordt in Nederweert deze maand in een nieuwe fabriek gestart met de terugwinning van koolstof uit oude autobanden. Nederland heeft de primeur met dit duurzame terugwinproces, waar zes jaar aan gewerkt is. Met onze VOC-mentaliteit nog sluimerend aanwezig in ’s lands genen is het immers geen verassing dat we een granulaatje graantje mee willen pikken van de carbon-markt. Bovendien, nu al die kunstgrasvelden van voetbalclubs onder vuur liggen moeten we toch iets anders verzinnen om met oude autobanden te doen.
De fabriek is een initiatief van Dutch Green Carbon, een joint venture tussen bandenverwerker Kargro en koolstofproducent Black Bear. Per jaar zullen er zo’n twee miljoen banden verwerkt gaan worden, goed voor een gewicht van zeventienduizend ton. Daaruit wordt eerst tien procent staal teruggewonnen. Uit het overgebleven goedje hopen de ondernemers vervolgens veertig procent koolstof te produceren. Het resulterende spul heet ‘carbon-black‘. Voorlopig hebben met name banden- en verffabrikanten interesse getoond in de teruggewonnen carbon, maar mochten de zaken goed gaan, zit het voordat je het weet zit ook in je Chiron.
pinut187 zegt
Dat zijn een hoop banden..
piquet1986 zegt
Over een paar jaar eerste speciaaltje van Bugatti, Bugatti Chiron Pirelli marble edition
lekbak zegt
Interessante ontwikkeling. Hopelijk drukt dit de prijs ook een beetje. Het lijkt mij namelijk best wel makkelijk om wat meer items van carbon te hebben. Goedkoop een lichtgewicht motorfiets, carbon trapfiets, makkelijk te verplaatsen bed en werkplaatskasten zonder gewichtslimiet voor een duppie.
lekkerlinksrijden zegt
@lekbak: carbon vrouw ook mogelijk?
lekbak zegt
@lekkerlinksrijden: als je van een stijve trut houdt zal dat vast kunnen ja.
trustmeiamanengineer zegt
Mooi initiatief. Die oude banden zijn best een probleem, zeker nu ze ook niet meer op sportvelden gedumpt kunnen worden.. Laatst is er in Spanje nog een enorme hoeveelheid opgeslagen oude banden in rook opgegaan, dat moeten we echt niet willen.
lekbak zegt
@trustmeiamanengineer: de koolstof hebben we al. Nu alleen nog wat waterstof erin stoppen en we kunnen de autobanden in de tank gieten!
Heeft een engineer ook verstand van scheikunde? Lijkt me een leuke uitdaging.
granlusso zegt
Haha ik dacht, men wil het gaan belasten.
Mooie ontwikkeling! Stukje efficiëntie in de wereld erbij (en dan heb ik het over het hergebruik van banden, niet het toevoegen van Carbon voor de sier).
berlinetta zegt
Mansory ziet haar verdienmodel in het water vallen met deze ontwikkeling.
Dutchdriftking zegt
Mooi idee.
solksagen zegt
Carbon black (vroeger ook zwartsel genaamd), is een industrieproduct dat bestaat uit roetdeeltjes die aan bepaalde eigenschappen voldoen.
Carbon black wordt gebruikt als vulmiddel, vooral in rubber voor banden. Hierbij zorgt het niet alleen voor de zwarte kleur, maar draagt het ook in positieve mate bij aan de slijtvastheid van de banden en het gaat de afbraak van het rubber door ultraviolette straling tegen.
Carbon black wordt ook gebruikt als zwart pigment, vaak verhandeld onder de naam pigment black. Dit pigment vindt of vond men onder meer in schrijfmachinelint, inkt, schoensmeer, carbonpapier en zwarte verf. Ook vindt men het als pigment in de productie van plastics en om plastics ultravioletbestendig te maken voor toepassingen in zonlicht. (Wikipedia)
Dure koolstofvezels krijg je niet door pyrolyse van autobanden maar dor pyrolyse van acrylvzels.
mrB zegt
@solksagen: Dank voor deze toelichting! Ik had bij het lezen hiervan al het idee dat hier geen vezels uit zouden komen en het dus ook niet in een Ferrari. De enige manier hoe dit in ‘je Chiron’ komt, is dus als gerecyclede band of zwarte lak.
chrisschilder zegt
Schrok van de titel voordat ik het artikel had gelezen! Dacht dat ze nu nu ook weer een extra belasting hadden bedacht voor carbon
tstile zegt
Fijn dat ze carbon nu gaan maken uit afvalmateriaal.
Met de komst van echte massaproductie van carbon in de autoindustrie is dit een kleine meevaller.
Wel blijft het afval weer zeer slecht recyclebaar…. Carbon/polyester etc zijn zeer slecht afbreekbaar of her te gebruiken. Er zijn veel voordelen maar de meeste producten belanden na een jaar of 10-20 op de sloop… Tot nu toe was het gebruik nog een beetje exclusief. Niet iedereen heeft een boot, supercar of vliegtuig. Maar doordat het nu in alledaagse producten komt krijgen we in de toekomst dus gigantisch veel afval.
lekbak zegt
@tstile: daar vinden ze vast wel weer iets op.
SjoerdMini zegt
Verassing ? Really?