Dankzij onze grote vriend Hamilton komt er in Frankrijk extra controle op snelheidsovertreders. De Franse regering heeft namelijk besloten op hoofd- en snelwegen duizenden extra flitspalen te plaatsen! Er zijn op dit moment zo’n 1600 flitscamera’s, in de komende vijf jaar zal het aantal echter oplopen tot circa 4100.
Dit schrijft de Franse krant Le Figaro. Doel is om het totaal aantal verkeersdoden terug te brengen, zo wil Parijs het huidige aantal van 4500 per jaar in 2012 hebben gereduceerd tot circa 3000. Naast vaste flitspalen zullen het aantal verkeerscontroles door mobiele politieteams ook fors toenemen, dat wordt dus even opletten als je op warpspeed over die péage heen ragt.
Met dank aan Sander voor de tip!
W!d zegt
hmm.. slecht nieuws.. op de tolwegen kun (kon) je de cruise control altijd lekker hoog zetten
Dennis zegt
stomme fransen, stomme uitvinder van flitspalen
epo zegt
Beetje jammer inderdaad. Leuk dat ze nog proberen te beargumenteren dat ze het aantal doden willen terugdringen – was dat hier ook niet ooit het uitgangspunt? Mooi en nobel streven om een melkkoe te rechtvaardigen. Zal ook wel flink meer files veroorzaken, mensen die ineens remmen voor flitskasten.
Vincentvld zegt
Domme flitspalen? Die flitspalen staan er doordat domme mensen niet in staat zijn om veilig in het verkeer deel te nemen en zich niet bewust zijn van de risico’s…
VonStroke zegt
@Dennis: het is een Nederlander die de flitspaal/radar heeft uitgevonden…
on topic: het is triestig geworden, alsof snelheid met doden te maken heeft… Het zijn dingen zoals rijden onder invloed, onaangepast aan de omstandigheden, slecht onderhoud van het voertuig en het wegdek en last but not least de vermoeidheid en onoplettendheid van de chauffeurs die voor ongevallen zorgen.
Appelflap zegt
Ehm in nederland daalt het aantal verkeersdoden al jaren. Hoe het komt, god knows :)
RScosworth zegt
@ Vincentvld
Oja, natuurlijk. Dus als je 130 rijdt ben je ineens een onveilige en domme wegdeelnemer?
Daniël zegt
Je gaat niet dood door te hard rijden, maar door te laat te remmen :P
Klaas zegt
4500 verkeersdoden op een bevolking van 60 miljoen is wel heel veel. 75 per miljoen inwoners. Nederland zit met 800 verkeersdoden op 50 per miljoen inwoners.
Ik snap wel dat die Fransen iets willen doen. Overigens viel me op dat ze sinds de invoering van het puntenrijbewijs al een stuk netter rijden op de snelwegen. Alleen de motorrijders daar, die zijn nog allemaal suïcidaal.
W!d zegt
@RScosworth.. in frankrijk mag je gewoon 130 hoor ;)
Mrkt T zegt
Tuurlijk ,
Waarom niet,als er geen andere manier is om aan geld te komen.
Waarom niet meer flitspalen :D
Patrick T. zegt
belachelijk:(
Chrizzle1 zegt
En wie moet er morgen 1000 km Franse tolweg over… jawel… IK. Wordt rustig aan rijden dus
Zephyr zegt
@ Chrizzle:
“in de komende vijf jaar zal het aantal echter oplopen tot circa 4100”
Ga jij er dan 5 jaar over doen?
Maar, fijne reis morgen.
Vincentvld zegt
@ Rscosworth
Dat zeg ik niet, het hangt van de verkeerssituatie af, maar als alle verkeersdeelnemers goed in staat zouden zijn om de snelheid aan de verkeerssituatie aan te passen zouden er geen maximumsnelheden nodig zijn, laat staan flitspalen.
Volvo_440_turbo zegt
Ik ga even advocaat van de duivel spelen hier tussen de autoliefhebbers, bij elke kilometer dat de snelheid omhoog gaat , gaat het aantal doden in het verkeer ook naar omhoog.
Genoeg studies, Belgische dan, wijzen dat uit. Reken maar eens uit, als je bijvoorbeeld 10 km/h sneller rijdt dan toegelaten hoeveel langer het duurt eer je stilstaat. Ik ben geen wiskundige, dus laat het even aan anderen over, maar ik weet het wel.
Crashen tegen bijvoorbeeld 10 km/h per uur sneller heeft ook wel zware gevolgen, zwaarder dan de meesten hier zouden beseffen.
Ik ga eerlijk zijn, ik hou ook van snel rijden, ben zelf geen heilig boontje, maar eigenlijk hebben ze wel gelijk hoor, die Fransen…
Barry330cd zegt
Kom op luitjes, in Frankrijk wordt je vooraf door borden gewaarschuwd als er een flitspaal verderop staat. Heel handig en als je daar op let dan is er niks aan de hand. Ik rijdt nu al jaren 6 keer per jaar door Frankrijk heen en meestal met een gemiddelde van 160 en dat is prima te doen als je je tenminste aan de verkeersdrukte aanpast waar nodig. Gewoon goed opletten dus en een radarverklikker wil ook nog weleens helpen.
Vincentvld zegt
@ Volvo 440 tubo,
Juist dat is helemaal correct. En zeker in stedelijke situaties neemt het overzicht en het zicht af met een hogere snelheid. En tuurlijk zijn er genoeg andere factoren in het verkeer, maar ook snelheid kan levens kosten. En jezelf dood rijden is in mijn ogen geen probleem, maar als je door je snelheid een ander erbij betrekt ben je in mijn ogen gewoon een ***.
Pieter zegt
@barry, dat is knap, een gemiddelde van 160, ik heb een aantal redelijk snelle auto’s gehad, maar dat is me nog nooit gelukt, je moet in het huidige drukke verkeer aardig harken om bij een lange rit je gemiddelde boven de 100/110 te krijgen. Je moet tenslotte ook wel eens tanken, eten of naar het toilet.
Flitspalen en mobiele controles zijn momentopnames en voelen erg onrechtvaardig. Even op de verkeerde plek de teugels los en flits. Trajectcontroles zijn ook frustrerend maar eerlijker, zolang je maar niet collectief veel te langzaam gaat rijden op zo’n traject.
Voor trajectcontrole hoeven ze in Frankrijk niet eens camera’s te plaatsen; de kaartjes van de péage geven aan hoe hard je gemiddeld gereden hebt vanaf het vorige tolpoortje.
Als ze dat invoeren, zal ik mijn best doen om gemiddeld 130 te rijden, incl. stops natuurlijk ;-).
Vincentvld zegt
@ pieter,
Dat is ook niet echt eerlijk, rijdt je een stuk 200, lekkere lange stop en vervolgens schijnheilig bij het volgende tolpoortje aankomen met een gemiddelde van 100.
Juppe zegt
@Volvo_440_turbo,
Helemaal mee eens. Prachtig hoe sommige mensen kunnen beweren dat snelheid niks met het aantal ongevallen/doden te maken heeft. Dat zal waarschijnlijk komen doordat ze zelf graag snel rijden, en niet aangetast willen worden in hun vrijheid.
Helaas kan het gros van de automobilisten in al hun vrijheid geen gevaar inschatten, vandaar dat we apparaten als flitskasten nodig hebben.
“Maar ik rij alleen te hard als het kan”, ja hoor. Als jij vind dat het kan, dat is heel wat anders. Geen melkkoe-theorie die daar wat aan veranderd.
Overigens ben ik zeker niet pro-spee, en wil ook wel graag ’s hard rijden. Maar die flitskasten hebben zich wel bewezen inmiddels.
2SLOW4ME zegt
ik heb zo het idee dat meer dan 95% van de autobloggers “af-en-toe”, wel eens te hard rijd… xD
RScosworth zegt
@ Vincentvld
Godzijdank. Ik kreeg een eng gevoel bij het lezen van die eerste reactie. Gelukkig is deze onterecht geweest. ;)
@ W!d
Crap! Vergeten.
firefly zegt
De meest dodelijk ongevallen gebeuren op B wegen. Gelijkvloerse kruisingen, onoverzichtelijk bochten en inhalen over de baan van tegenliggers, geen middenberm en bomen langs de kant maken deze wegen zo gevaarlijk. Op deze wegen is er een duidelijke correlatie tussen dodelijke ongevallen en snelheid. Dit geldt ook voor de bebouwde kom. Een hogere snelheid zal bij een ongeval tussen een auto en een voetganger of fietser.
Autosnelwegen zijn al jaren de meest veilige wegen als je kijkt naar aantal dodelijke ongevallen per inwoner en per reizigerskilometer. In Nederland vielen er in 2006 53 doden op 120km wegen tegenover ruim 230 doden op 80km wegen. Flitspalen neerzetten is zo makkelijk, maar vooral op de snelweg betwijfel ik of het effect ervan echt zichtbaar wordt in de ongevallencijfers of dat het beperkt blijft tot de staatskas.
Overigens heeft Duitsland met zijn freie fahrt betere ongevallen cijfers dan Frankrijk (en Belgie). Misschien is het ook een kwestie van mentaliteit en rijopleiding.
Juppe zegt
@Firefly,
Dat over die B-wegen klopt idd. Ik vraag me dan ook af wat ze onder hoofd- en snelwegen verstaan.
Dat Duitsers een andere mentaliteit in het verkeer hebben is een ding wat zeker is. Wat zou daar de reden van zijn?
Jeroen zegt
Fantastisch initiatief. Wie niet horen wil, moet voelen. Heel eenvoudig.
Volvo_440_turbo zegt
Ik moet er toch nog iets aan toevoegen, hopelijk zijn ze goed afgesteld want zoals eerder vermeld in een ander topic ben ik al enkele keren onterecht geflitst geweest wegens een slechte afstelling of dergelijke… In België kan dit en dit ruikt dit naar geldklopperij en heeft dus niks meer met veiligheid te maken.
Als je het ijkingsattest in België opvraagt beschouwen sommige rechters dit als obstructie van het onderzoek.
Maar met de nieuwe technieken ivm fotografie en radartechnologie en zo denk ik dat dit wel geen probleem meer zal zijn.
Dennis zegt
Het is allemaal relatief. Dat gezeik over snelheden en wat veilig is of niet. 10 km/u is veiliger dan 50 km/u. Maar zo is 100 km/u ook veiliger dan 300 km/u.
Ik zeg; in iedere auto een FIA approved rolkooi en brandblusser en 6-punts gordels. Daarnaast verplicht een circuitdag, inclusief het meerdere ronden rijden op hoge snelheid, als onderdeel van de rij opleiding.
Citrofiel zegt
Ruim 2,5x zo veel flitspalen?! Dat is nogal een toename. En vanaf dit jaar (of 1 jan. 2008) worden boetes dacht ik ook doorgegeven aan het buitenland, dus je kunt wel zeggen dat het definitief over is met het blazen in Frankrijk! :(
dekster zegt
Jaja, we zijn hier in het vrije europa, want in amerika zijn mensen pas onvrij…
Veel vrijheid hebben wij nog. :roll:
Rick dos zegt
Ik vind het best. Zolang ze maar mijn beste kant fotograferen.
Verleden jaar nog een bekeuring gehad van inspecteur clouseau en als hij het niet was dan was het z’n broer.
“Sir, Yuw whur draiving wan sisty. Yuw ar alouwd wan thuty.”
Waarop ik zei:
“Excuse me?”
“Yuw whur draiving wan sisty.”
“One what?!”
“Wan sisty”
“O! Onehundredandsixty!”
“Yes, that’s what I said. U Stupid fool!”
Oké, zo ging het niet, maar het was close enough. Maar de boete viel me allerzins mee. Ik was 90 euro kwijt. Daar waar ik bang was dat ik mijn rijbewijs mocht inleveren…
ZOEF zegt
Lewis Hamilton treft uiteraard geen schuld.
Er is een anti-autolobby Europees bezig, dezelfde lobby die Top Gear’s Jeremy Clarkson de “speed kills” – lobby noemt.
Men is ter linkerzijde van de politiek bezig met een wurgpoging van het ganse autogebeuren in gans Europa.
Kijk maar naar de CO2-taks die nu gelukkig door Duitsland wordt gecontesteerd als een aanval tegen hun auto-industrie (wat het ook is).
Meer actie en op de eerste plaats politiek bewustzijn van onzentwege is hierin nodig.
jippie zegt
jammer, nu kan je geen Barcelona – Blaricum in minder dan 13 uur meer doen in je M5 (PR: 12,43 uur)
Zo snel rijden is WEL handig net na de spits bij Barcelona weg non stop door rijden (tanken uitgezonderd) vlak voor de spits thuis!! (ook mogelijk in een Audi S6)
Gert zegt
Als ze in Frankrijk wat aan het aantal verkeersslachtoffers willen doen, kunnen ze beter eerst eens naar hun B-wegennet kijken. Mijn herinnering van rondrijden in Frankrijk is dat je op een heerlijke licht-heuvelige kaarsrechte weg, net direct achter het hoogste punt van een heuveltje, een zijweggetje hebt waar tractors oversteken… Dat ze iets aan het aantal dodelijke slachtoffers willen doen vind ik logisch, maar zorg ook dat de infrastructuur niet zo brak is.
wimbers zegt
mijn mening is dat ze in frankrijk beter wat aan de landsmentaliteit kunnen doen want rijden kunnen ze geen van allen. wat dat betreft lijkt me het duitse system door heel europa beter. goede rijopleidingen en de verantwoordelijkheid van ongevallen ligt hoog (je mag hard, maar de verantwoordelijkheid ligt wel bij jou.
Sorcerer zegt
Mja, was idd relaxed, 160 over de tolwegen op de cruise (leek wel alsof daar veel minder geflitst werd dan op rijkswegen). Een Volvo V70 D5 volbeladen doet dan trouwens 1 op 13, dat je het ff weet.
Maargoed, gelukkig staat er _bijna_ altijd precies 500 meter voor zo’n controle een bordje ‘controlle radar’ oid, dus goed herkenbaar :)
pimmert zegt
Dit herinnert me aan de invoering van snelheidslimieten in Engeland nadat iemand in een AC cobra er de 300 had gehaald in de jaren 60. Details weet ik ook niet meer.
Ik woon in Duitsland aan de grens met Frankrijk en rij iedere week wel aan de ene of de andere kant van de grens. Het valt me op dat Fransen weliswaar allemaal netjes onder de maximumsnelheid rijden op de snelwegen (gezien de gemiddelde leeftijd van de auto’s daar geen verrassing :), maar er toch nog in slagen op B-wegen continue 3 meter achter je te blijven rijden. Daar helpt verlaagde snelheid ook niks!
Verder zijn de franse autowegen in bijzonder goede staat (dat mag ook wel voor die tolkosten), dus onveilig om daar hard te rijden is het zeker niet, ik denk dat het zelfs veiliger is dan in Duitsland. Duidelijk een zakkenvulregeling dus.
Veiligheid is een kwestie van mentaliteit. En het spijt me dat ik het moet zeggen, maar juist de Duitse “ordentlichkeit” mentaliteit maakt het mogelijk hier zo hard te rijden. Iemand die langzaam rijdt, weet dat ie beter aan de rechterkant kan zitten. Ik denk dat in Nederland de jaloezie ten opzichte van bezitters van snellere auto’s te groot zou zijn om hogere snelheden mogelijk te maken. Ik heb er totaal geen problemen mee opzij te gaan als iemand met xenonlichten snel achter me aankomt, ik ben meestal benieuwd te weten wat voor auto het is ;) Verder valt het me op dat bij ongelukken hier ook vrij ordelijk wordt omgegaan, als iedereen meewerkt kan je al vanaf een grote afstand aan de knipperlichten zien dat je op moet passen.
Simpson zegt
heb je ook nog een beetje van de omgeving gezien jippie? :-)
Ga anders eens met het vliegtuig, die kan het nog sneller!
Ik zie overigens wel wat voorstanders die met cijfers komen, hebben die mensen ook cijfers uit bijvoorbeeld duitsland? wat daar het aantal verkeersdoden per miljoen inwoners is?
WM zegt
Ach, zolang je niet wordt aangehouden ben je bijzonder veilig — uitwisseling van vekeersboetes tussen Nederland en Frankrijk is er nog steeds niet en zal er de komende jaren ook niet komen, zoals het er nu uitziet ;).
Endlezz zegt
@Pieter
160 gemiddeld is goed te doen als je zondags of ’s snachts rijdt door Frankrijk en je wint er behoorlijk wat tijd mee (op een rit van 1500km scheelt dat al gauw enkele uren). Maar het is niet aan te raden als je het niet gewend bent om zo snel te rijden. Niet iedereen kan zijn auto tegen hoge snelheden (zelfs op een lege snelweg) op de baan houden. En dat van trajectcontrole door de tijd op de kaartjes van de péage is een urban legend, anders had ik al lang megaboetes gehad daar.
Ik ben overigens ooit eens geflitst in Frankrijk toen ik ’s nachts 210 reed en ik heb er nooit iets van gehoord. Ik werd zelfs aan de volgende péage niet tegengehouden (maar die was wel 100km verder).
Endlezz zegt
* ’s nachts