Kan de goede oude stookoliemotor nog gered worden?
We leven in een crisis. Nee, qua geld gaat het allemaal wel oké, we hebben het over de crisis van de auto. Wij autoliefhebbers, bij wie benzine door de aderen stroomt en waar vunzige sites vervangen kunnen worden door filmpjes op YouTube, zijn viespeuken. Elektroauto’s zijn niet vies (vindt men) en dus moeten we allemaal zo snel mogelijk onze vuile stinkauto’s inruilen voor schone exemplaren. Dat terwijl elektrische auto’s momenteel nog lang niet zo praktisch en met name goedkoop zijn voor Jan Modaal. Alles wordt te duur. Wat nu?
Een klein Duits bedrijf vol met enthousiaste technici heeft wellicht een oplossing. We praatten jullie laatst al bij over een alternatief, maar MWI pakt het anders aan. MWI staat voor Micro Wave Ignition en dat is eigenlijk precies wat er gebeurt. Voordat je nu moet vrezen dat we straks allemaal in een magnetron gaan rijden, legt MWI hun idee uit in een filmpje.
Voor wie nu absoluut geen idee heeft wat hier net werd gezegd, nemen we het even eenvoudig nog een keer door. MWI wil zich richten op de ontbranding zelf. De ontbranding vindt plaats door de bougies, die in de cilinders door middel van een vonk de nodige explosies geven. Die explosie zorgt ervoor dat de cilinders op gang komen en de motor gaat draaien. Het resultaat is een percentage brandstof wat als effectieve energie de motor op gang laat komen en een percentage verbrande brandstof wat als uitlaatgassen de auto weer verlaat, zonder nut gehad te hebben. Daar is onbalans, want relatief gezien is het percentage nutteloze energie groter dan de bruikbare energie. Dat komt door het kleine effect wat de vonk van de bougies heeft op de ontbranding van de brandstof.
Er zijn verschillende methodes om de benzine beter te laten ontbranden. Maar MWI wil, zoals de naam al zegt, microgolven gebruiken voor de opwarming van de motor. Dat zijn inderdaad dezelfde golven die ’s ochtends jouw boterhammen ontdooien, maar ga eens na hoe snel dat eigenlijk gaat. In een motor kunnen microgolven ervoor zorgen dat een groter percentage van de motor reageert op evenveel benzine als in een ‘normale’ ontbrandingsmotor. Daardoor verminder je uitlaatgassen en kun je langer rijden op één tank benzine.
Een ander voordeel van de MWI-techniek is dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Simpel gezegd is het een vervanger voor bougies in een reguliere benzinemotor. Er hoeft geen gloednieuwe extreem geavanceerde nieuwe motor voor uitgevonden te worden, wat weer in de R&D-kosten, en dus de verkoopprijs van auto’s scheelt. Nadelen? Het is geen oplossing tegen het hele concept van benzine verbanden. Al dan niet in veel kleinere kwantiteit, zorgt het idee niet dat er uitstootloze auto’s gaan rondrijden. Daarmee heb je snel een sceptische blik van GroenLinks te pakken.
Maar goed, misschien is deze techniek wel heel interessant. Zo vindt ook Wendelin Wiedeking, voormalig Porsche-CEO, die aandelen van MWI heeft. Op papier is het idee niet veel interessanter dan EV’s, want uitstoot. Maar ook die zijn nog niet 100% ecologisch verantwoord en dus zijn technieken als MWI, die op korte termijn de boel kunnen beperken, best interessant. De jacht op een werkend alternatief voor vieze NOx en CO2 uitstotende auto’s gaat verder.
smoked zegt
Ik vind de techniek wat Mazda toe gaat passen op de nieuwe generatie Skyactive motoren interessanter.
goodolddays zegt
@smoked: wou net zeggen, ik las die titel en dacht: “ha, dat heeft mazda allang gedaan”. Wacht maar tot die motor volgend jaar op de markt komt…
mats106rallye zegt
Klinkt interessant! Is er dan eindelijk een bedrijf wat hopelijk de verbrandingsmotor gaat redden? Ik hoop het zo!
lekbak zegt
@mats106rallye: De verbrandingsmotor redden gaat niet lukken zonder de brandstof te veranderen. Het grote probleem is nu dat we koolstof diep uit de aarde halen en dat in de lucht pompen. Dat het plaatselijk vervelende lucht geeft (en dat er bij de verbranding andere hele vervelende stoffen vrijkomen) is uiteindelijk vast wel op te lossen maar die koolstof krijg je niet zomaar weer terug in de aarde. Wat dat betreft is biobrandstof dus beter want dat is een kringloop. Plantjes nemen co2 op, auto’s verbranden de co2 weer. Maar dan zit je weer met het probleem dat je ook nog ergens voedsel wilt verbouwen.
Dus uiteindelijk gaat de brandstofmotor verdwijnen en gaat het elektrisch worden. Ik denk met accu’s, maar het kan ook met waterstof als energiedrager worden. Maar dat verbrandingsmotor gaat verdwijnen en er een elektrische motor voor in de plek komt is voor mij wel duidelijk.
cloverleaf zegt
@lekbak: verbranden van bio brandstof is feitelijk net zo slecht voor de opwarming. Olie is ook bio vrandstof
lekbak zegt
@cloverleaf: Als je daadwerkelijk zou lezen wat ik schrijf dan had je jezelf een reactie bespaard…
cloverleaf zegt
@lekbak: ik bedoel te zeggen dat alles een kringloop is.
elemento zegt
@lekbak: ik vraag mij af wat daadwerkelijk co2 uitstoot is bij centrales om electrisce autos te laten rijden
lekbak zegt
@elemento: De co2 uitstoot is afhankelijk van het verbruik van de centrale. Aangezien een centrale efficiënter is dan een verbrandingsmotor is de co2 uitstoot per kwh geleverde energie lager. Daarbij heeft een (moderne) centrale allerlei techniek om veel andere stoffen dan co2 te verwijderen, en dat is bij een auto zeer beperkt mogelijk (een katalysator werkt bijvoorbeeld alleen als deze warm is).
Maar de grootste winst zit in de toekomst. Een verbrandingsmotor die nu gemaakt word zal nooit schoner worden dan die nu is, integendeel. Slijtage zal het alleen maar erger maken. Een elektrische auto is zo schoon als de installatie die de elektriciteit opwekt. En die balans verschuift langzaam naar groene energie. Een elektrische auto van nu word dus in de toekomst alleen maar schoner.
Helaas, want ik vind het niks zo’n ev.
elemento zegt
@lekbak: bedankt…. ik ga nu nog het kan 6 of 8 cilinder halen (benzine) bmw m550d ga ik te koop zetten.
frietje87 zegt
@lekbak: als er gewoon bomen niet gekapt worden en laten staan en meer planten, dan kan er gewoon rond getuft worden met benzine motoren. Huidige dag wordt veel gekapt en weinig terug geplaatst op de wereld.
lekbak zegt
@frietje87: Als je nu stopt met bomen kappen en morgen weer gaat planten is het over 30 jaar allemaal weer zoals vroeger (wat co2 opslag betreft). Iedere liter olie die je oppompt heeft duizenden tot miljoenen jaren nodig om weer terug de grond in te komen. Kringloop is het toverwoord wat co2 betreft. Hoe korter de tijdsduur van de kringloop hoe beter. Olie heeft de langst durende kringloop die je kunt bedenken.
Dutchdriftking zegt
Klinkt wel gaaf. En als je dit in een bestaand voertuig toepast, kan dat? Levert dat ook een brandstof besparing op? En wellicht zelfs vermogen? Heel benieuwd!
JanJansen zegt
Leuk dat er weer iets is gevonden, maar blijft toch elke keer rommelen in de marge. Na ruim 100 jaar is de verbrandingsmotor wel uitontwikkeld. Misschien een paar procent verbetering en dat is het dan wel.
Nog een paar jaar voordat electro goedkoper is dan een brandstof auto. Welke grote fabrikant gaat in hemelsnaam daar nog budget in steken.
w0o0dy zegt
@janjansen: Als ik de andere bronnen mag geloven wordt er gemikt op een rendement van 50% en dat is zo ongeveer waar F1 motoren nu op zitten, dus dat is wel serieus. Lijkt me vooral ook leuk als je dit dmv retro-fit op bestaande motoren zou kunnen bouwen.
tenaci zegt
Ondanks dat alle nieuw verkopen binnen afzienbare tijd in veel landen elektrisch moeten zijn zullen er nog lang auto’s met plofmotor blijven rijden. Als die hiermee een stuk efficiënter kunnen worden is dat alleen maar winst. Maar ik vraag me af of m’n bougies zo uit m’n Daf kan schroeven en deze erin. Zal vast niet werken met een condensartor, rotor en contactpuntjes…. ?
SpiderIV zegt
Mooie plaat die V6 Busso
BaRa zegt
Als autorijder kan je dus kiezen voor ofwel de magnetron, ofwel de stofzuiger.