Of enig ander elektrische auto, eigenlijk, zolang ze maar kobalt gebruiken.
Wie rond Schiphol woont zal het vast hebben gemerkt; door het coronavirus vliegen we met z’n allen een stuk minder. Een vliegtuig die niet vliegt heeft – net als auto’s – minder onderhoud nodig, wat weer betekent dat je minder onderdelen nodig hebt. En laat dat laatste nou betekenen dat jouw elektrische auto ook zomaar goedkoper zou kunnen worden.
Het zit zo. Voor de turbinebladen van een vliegtuig wordt kobalt gebruikt. Bepaalde vliegtuigmaatschappijen hebben volgens Reuters hun bestellingen uitgesteld, waardoor Airbus en Boeing minder toestellen hoeven te maken. Daarnaast betekent minder vliegen dat de turbinebladen minder vaak vervangen hoeven worden. Dat betekent weer dat de luchtvaart dit jaar naar verwachting 18 procent minder kobalt nodig heeft en er overschotten op de kobaltmarkt ontstaan.
Hier entert de elektrische auto. Voor de accu’s in deze auto’s is namelijk kobalt nodig. Hoeveel hangt af van de auto, autobouwers willen de afhankelijkheid van kobalt ook terugdringen. Maar ze hebben het nog steeds nodig. Volgens The Guardian gaat er in een Tesla Model S 11 kilo kobalt en heeft de Model 3 4,5 kg nodig.
Doordat de kobaltprijs sinds de crisis met 15 procent is gedaald, hoeft Tesla significant minder te betalen voor de accu’s. Voor de Model 3 scheelt het 45 euro, bij de Model S gaat het maar liefst om 110 euro! Dat klinkt misschien als een klein cijfer – per auto is het dat ook wel – maar op grotere schaal kan het wel om aardige getallen gaan.
Zo produceerde Tesla in het eerste kwartaal van 2020 ruim 100.000 auto’s. Als je bij iedere auto (minimaal!) 45 euro weet te besparen, heb je zo toch weer 450.000 euro bespaard. En daarmee kan je weer iemand inhuren die controleert of de Tesla’s die van de band afrollen niet kwalitatief tragisch zijn. Op die manier heeft iedereen er iets aan!
Foto: Model 3 Performance van @Sappy, via Autojunk.nl.
fanboy zegt
Kobalt is zo’n voorbeeld van iets dat breed uitgemeten wordt onder een vergrootglas in het geval van een elektrische auto, maar niemand heeft het erover waar het allemaal daarvoor al voor gebruikt werd.
In vliegtuigen, maar ironisch genoeg ook in raffinage proces voor brandstoffen. Maar daar hoor je natuurlijk niemand over.
En Kobalt is straks helemaal verdwenen uit elektrische auto’s als de innovatie even op dit pad doorgaat (zie bijv Chinese Model 3). En dan zullen de klassieke industrien het nog steeds gebruiken.
ghost zegt
@fanboy: beter ook. Kobalt is maar op 1 plek in de wereld te krijgen en de kindjes die het voor ons uit de grond mogen beitelen verdienen beter. Verder totaal geen boomknuffelaar of wat dan ook, maar het schone geweten van elektrisch rijden is daarmee bij voorbaat al scheef.
mikje90 zegt
@ghost: Het is heel erg scheef. Een van mijn klanten is bezig reserve lithium accupacks (8 a 10 kw’h) te ontwikkelen voor elektrische auto’s als een soort van reserve tank. Hij is naar China gegaan om te kijken hoe lithium uit de grond wordt gewonnen, en hij vertelde dat in de omtrek van 50km om die mijn niks meer groeit. Ik schrik niet snel maar vond het best heftig om te horen hoe zulke grote stukken land worden opgeofferd.
kevertje zegt
En men vergeet er allesbehalve bij te vertellen dat die batterijen massa’s nikkel nodig hebben. Een van de meest toxische industrieën van deze planeet – staat op plekken waar niemand komt. Idemdito het neodymium nodig voor de motoren. Daar komt zelfs radioactief afval aan te pas, dat grote gebieden ecologisch vernietigd. Maar ja ’t is schoon rijden, met zo’n EV als je niet verder dan je stekker kijkt. En zelfs dan komen we er niet uit zonder kerncentrales. De cirkel is rond, we gaan zwijgen.
crepito zegt
@kevertje: Net zoals hele gebieden onbewoonbaar zijn geworden door olievervuiling
barendbotje zegt
Net als die vieze diesel tankers die de biomassa van Amerika naar Europa vervoert om hier verstookt te worden voor “groene” energie.
Dit hele mobiliteits probleem is vele malen groter dan alleen kijken naar uitstoot. Het is gewoon een wedloop van grondstoffen, is de een op dan volgt er een alternatief met het andere. Er zijn simpelweg niet genoeg grondstoffen om iedereen te voorzien van een accu. “Ja nee dan komen de solid state batterijen, die zitten in hun eind fase van testen en die zijn 10x beter en kunnen er zoveel van worden gemaakt dat is ruim voldoende.” ~iemand op Autoblog 3 jaar geleden. Nou gewoon pure onzin, het duurt nog een hele tijd voor dat deze publiekelijk beschikbaar komt, en daarnaast moet het maar blijken dat we genoeg grondstoffen hebben. Als dat weer op is komt de volgende grondstof, eerst olie dan lithium etc etc.
Ga hier niet je elektro of benzine of diesel auto goed praten als het gewoon allemaal veel groter is dan dit. Als je écht maar dan ook écht voor t milieu bent kies dan voor de fiets en trein. Al dan niet een andere baan, want als je je auto nodig hebt voor je baan ben je ookal niet groen. Goed dat verder ter zijde.
sprankel zegt
Doet mij denken aan Londen dat gebukt ging onder een milieu catastrofe door dat de straten vol lagen met mest van de paarden. De auto was de oplossing, geen mest meer, geen ongedierte meer, geen watervervuiling meer. En zo zal het ook de elektrische wagen begaan, zo zal het ook de solid state accu begaan, er is geen niet belastende manier om transport te doen, hoe je het ook draait of keert.
Universum en natuur zijn eenvoudig, het draait altijd om balans, een vergelijking, oorzaak & gevolg, niet te veel, niet te weinig.
En we zijn met veel te veel mensen, mogen mij nog allemaal de auto laten staan, vliegtuigen afvoeren, mogen wij nog allemaal vlees laten staan, mogen wij nog allemaal doen wat extreem groen vraagt, is het dan opgelost? Zijn we er dan? Het antwoord horen die niet graag maar dat lost juist niets op, een druppel op een hete plaat, uitstel van executie.
Maar dat wilt niet zeggen dat we het dan maar moeten opgeven, de mens is tot grote dingen in staat, alleen jammer dat je altijd een mes op zijn keel moet zetten voor hij daadwerkelijk massaal begint te bewegen.
akranoplan zegt
Ooit al eens een bruinkoolmijn gezien? In Duitsland en Polen hebben ze daarvoor al hectares (oer)bos voor opgeofferd. Alle bovengrondse mijnbouw is vernietigend voor het milieu.
maotje zegt
@mikje90: de vraag is wat kun je beter hebben tbv de volksgezondheid? Een aantal
Plekken op aarde die lokaal zwaar vervuild zij maar waar verder vrijwel niemand woont of in alle wereldsteden zwaar vervuilde lucht.
flutterby zegt
@ghost: elektrische rijden is ook niet goed voor het milieu, maar wel aanzienlijk beter dan een brandstofmotor.
kevertje zegt
Misschien brandstofmotoren van 30 jaar geleden, dat wel, correct. Voor de rest wordt er over diesels en benzinemotoren zoveel onzin verteld, dat het niet te geloven is.
flutterby zegt
@kevertje: de hoeveelheid energie die nodig is om van ruwe olie in de grond naar brandstof waar die moderne motor wat mee kan is gigantisch. Vervolgens gebruikt die moderne motor ook nog maar een fractie van die energie om vooruit te komen.
Onderaan de streep gebruikt een EV een derde tot een kwart aan energie, inclusief productie. Geloof mij niet, maar wel de jongens en meiden van TU Delft.
kevertje zegt
Ik ben nog altijd benieuwd om te horen waar het vele plastiek in die EV’s vandaan moet komen, als je niet meer van ruwe olie wil weten. Hoe we ovens heet genoeg gaan krijgen in de metallurgie, hoe we genoeg stroom gaan vinden voor de elektrolyse van bauxiet, of de 100000’en derivaten van petroleum gaan aanmaken zonder raffinage en chemie. Tot zelfs de molecules in je medicijnen. Misschien moeten we carrosserie in katoenvezel bouwen, zoals in de Trabant. Daarentegen, nikkel, kobalt, neodymium, lithium, enz. daar gaan we mee lachen, wat de ecologische ramp gaat zijn als we dit als standaard oplossing verder trekken 20 jaar verder zijn. In Amerika weten ze het al, daar zijn gebieden waar geen mens nog kan komen. Misschien eens naar de foto’s van Edward Burtynsky kijken, ‘manufactured landscapes’ – dat is de echte realiteit die de eco-simplisten niet onder ogen durven komen.
tjorque zegt
Om in evenwicht te komen met het ecosysteem dat wij aarde noemen, zullen we simpelweg heel wat luxe moeten opgeven.
En aanvaarden dat we niet alles kunnen hebben wanneer we het willen…
Technologie kan een deel van de oplossing vormen, maar dat kan alleen maar slagen als we minder spilzuchtig worden, onze economie richten op ROI’s langer dan een kwartier en/of de werkelijke prijs der dingen te betalen.
Wat minder mensen zou dit ook gemakkelijker maken. Hoewel dit vooral in “de westerse wereld” geldt. Wereldwijde solidariteit zou ook helpen. De mensheid voelt zich verheven boven de natuur, maar in werkelijkheid zijn we niet meer dan een bende apen die leven volgens de wet van de sterkste, alleen zijn onze speeltjes veel gevaarlijker dan een steen en een stok.
Althans dat geloof ik. Want de waarheid… tjah waarheid is vandaag niet meer belangrijk.
maotje zegt
@flutterby: om tot die conclusie te komen zullen we eerst moeten weten wat het milieu is. Dus leg eerst eens uit wat dat is.
fanboy zegt
@ghost:
Helemaal niet. Het is op meerdere plekken te krijgen en merken doen hun best om of geen Kobalt te gebruiken, of om het te halen bij plekken waar het goed geregeld is. (en dus duurder is)
Richmond zegt
@ghost: maar dat het ook in je telefoon zit en laptop en de benzine in je auto, deert je niet. Alleen dat het in elektrische auto’s wordt gebruikt?
pomoek zegt
Is niet waar, Kobalt wordt ook in de VS, Australië, China, Canada enz. gewonnen. En ja, ook in Congo.
Dutchdriftking zegt
@fanboy: Heb je hierover meer informatie? Ik weet net als de rest van de wereld dat het uit Afrika komt en onder twijfelachtige omstandigheden uit de mijnen gehaald wordt. Net als koper overigens (windmolens) en dat het gebruikt wordt voor elektrische auto’s. Maar wat is het precies, en waar gebruiken we het nog meer voor?
flutterby zegt
Helaas voor Tesla want die gebruiken niet zoveel kobalt, Volkswagen daarintegen is groot afnemer van het metaal.
Na de olie-industrie uiteraard, die gebruiken het meeste. Gevolgd door accu’s voor telefoons, tablets, camera’s, elektrisch gereedschap en laptops. Kobalt is namelijk belangrijk om te accu stabiel te maken en dit is met name cruciaal wanneer er weinig ruimte beschikbaar is. Bij grotere accu’s zijn er alternatieven mengsels, bijna geen enkele fabrikant gebruikt hetzelfde mengsel in hun lithium accu’s.
florisje zegt
@flutterby: Als je de cold weather en duurtests van Tesla Björn bekijkt, zie je wat voor effect een laag kobaltgehalte heeft op M3 batterijen. Niet dat het een verkeerde zet is van Tesla, maar je kan het wel duidelijk merken.
flutterby zegt
@florisje: Bjorn Nyland is altijd een beetje langdradig. Zijn data is wel goud, maar veel praktischer in een blog vorm dan een vlog.
sappy zegt
He weer mijn Model 3 Performance als foto in de header ??
Berend zegt
@sappy: Mooie foto man! Maar het strand op, roest ie dan niet onder je reet weg?
sappy zegt
@Berend: ik zou dit ook niet overal doen. Deze foto is genomen in Rømø Denemarken. Hier mag je met de auto het strand op. Was een mooie harde ondergrond. Na een klein driftje en wat fotos ben ik weer weggegaan ?
erce zegt
Een vliegtuig DAT niet vliegt
iannuzi zegt
@erce: blijft er tuig over
frank2b zegt
Kobalt? Écht?
Dat is toch dat spul dat ze gebruiken voor het ontzwavelen van ruwe olie?
wimof zegt
450.000 voor een kwaliteitscontroleur extra, zou hij ook iets doen voor zo een belachelijk hoog salaris?
mashell zegt
@wimof: hoe hoger het salaris hoe minder echt werk maar hoe meer verantwoordelijkheid.
rijnounsdoor zegt
Autoblog! Reken even die som na! ;-).
clubbtraxx zegt
Ja zelfs rekenen lukt al niet meer hier op anti-tesla blog.
Hayte heeft denk ik te veel naast Jaapiyo gezeten.
ralph12345 zegt
45 keer 100.000 is geen 450.000…
ty5500 zegt
Een artikel over kobalt in elektrische auto’s en enkel Tesla wordt genoemd. Terwijl Tesla ver voorloopt op de concurrentie om geen kobalt meer te gebruiken en hier ook bewust naar streeft. Een Volkswagen ID3 (en zusje Seat El born, je weet wel, die auto’s waarmee VW de markt wil overspoelen) bevatten 4 keer meer kobalt dan een Amerikaanse model 3. De nieuwe Chinese model 3 geen kobalt meer.
Ben E. zegt
45€ x 100.000 = 4.5miljoen € ?
vrijdag zegt
100.000 x 45 = 4.500.000
JeanGuigui zegt
4.500.000. 100.000 x 45 = 4.500.000
mynameisjeroen zegt
“Jouw Tesla”. Ik schrok me rot, gelukkig was het slechts fictief..
moveyourmind zegt
Jullie zijn niet goed bij je knar als jullie geloven dat die Tesla’s goedkoper worden ..
Zal ik jullie hogeropgeleide kenniseconomen eens effe een broodje Stichting Aap verhaal vertellen ..
Dat voordeeltje op die Tesla doordat er minder gevlogen wordt mogen jullie straks lekker eiges gaan dokken ..
Want Rutte gaat jullie Nederlandertjes zo’n tweehonderd Euro uit de zakken kloppen om onze nationale trots in de lucht te houden ..
Kost een paar duiten, maar dan kennen jullie straks wel met ze allen op de Dam ‘je suis KLM’er’ en ‘KLM-blauw life matters’ roepen als die stokbroodvreters bij Air France er met de botte bijl doorheen gaan als ze de subsidieruif leeggevroten hebben ..
flutterby zegt
@moveyourmind: Het is vooral grappig dat er nog mensen zijn die denken dat productiekosten enigszins in relatie staat tot de verkoopprijs.
Vliegtickets onder de prijs die ze moeten afstaan aan derde, mobiele telefoons met 60+% marge, MG’s voor 30k, Chineze Model 3 met 39% marge..
De verkoopprijs is wat een gek ervoor geeft.
frank2b zegt
@moveyourmind: ik ben inderdaad bang dat we onze duiten naar Eir Frans aan het dragen zijn. Ze lopen schuddebuikend het kantoor weer uit elke dag daar in Parijs.
Van mij mag er gewoon 100% accijns op een ticket geheven worden. De familie Tokkie kan ook wel met de trein naar de all-inclusive aan de Costa. Die reorganisatie komt er dan vanzelf wel. Ook in Parijs.
jometdebanjo zegt
Autoblog niet zoveel aandacht geven aan Tesla. Hoe meer elektrische meuk, hoe minder geld er binnenkomt bij de overheid en des te sneller ze diesel en benzine autos duurder maken. Dat is discriminatie