Met dank aan sociale media is het aantal campers bijna verdrievoudigd en zie je ze overal op de weg.
Hashtag vanlife, living my best life, living in the wild. Verzin het maar. De afgelopen jaren zijn het aantal goeroe’s met een camper of caravan enorm toegenomen. Op YouTube, maar ook op sociale media zoals TikTok en Instagram. Het heeft een aanzuigende kracht op alles wat met campers te maken heeft.
Overal campers op de weg
Inmiddels zijn ze niet meer aan te slepen. Iedereen ziet zichzelf wel met die fantastische glimlach op zijn of haar gezicht de roadtrip van hun leven maken. Opeens moeten we allemaal aan de camper. Sinds 2010 zijn het aantal campers op de weg bijna verdrievoudigd. Daarover bericht BNR op basis van cijfers van de RDW en de brancheorganisatie voor Kampeer en Caravan Industrie (KCI).
En nee, het zijn niet alleen de boomers en ouderen die allemaal aan de camper gaan maar de jongvolwassenen. Het soort camper verschilt wel weer per leeftijdscategorie. Heeft ook met budget te maken natuurlijk. Een jongvolwassene met een kleine portemonnee is al blij überhaupt een camper te kunnen betalen. Terwijl een oudere inmiddels de schaapjes op het droge heeft en kiest voor meer comfort.
De camper wint het van de caravan in populariteit. Het aantal campers nam tussen 2010 en 2023 met ruim 170 procent toe. Het aantal caravans op de weg in diezelfde periode daalde juist met 11 procent. Sinds de coronacrisis zit er een keiharde groei in de verkoop van campers. Gedurende corona was het vooral een manier om toch comfortabel vakantie te vieren, maar ook toen de wereld weer openging bleef het vervoersmiddel populair. Gezellig hoor, naar de camping.
Ward van der Stee, sectoranalist Retail bij ABN Amro, denkt dat caravans niet in trek zijn door de komst van de elektrische auto. Een caravan achter een elektrische auto hangen is destrastreus voor de actieradius. Doe dan toch maar een camper.
Tweedehands
In Nederland zijn kopers vooral aangewezen op de tweedehands markt. De verkoop van nieuwe campers komt uit op zo’n 2.000 exemplaren per jaar. Das niet veel. Door hoge belastingen is de aanschaf van een nieuwe voor veel mensen onbereikbaar.
In andere landen hebben ze daar minder last van. In bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland worden er een stuk meer nieuwe campers verkocht dan bij ons in Nederland. Dat laatste las je met de stem van een zingende Adriaan in je hoofd, of niet? Ik wel.
Robert zegt
Onderbuikgevoel: er zijn meer mensen die voor een camper kiezen i.p.v. een caravan, vooral vanwege de grote schaarste aan stallingsplaatsen voor caravans. Nu zijn er ook wel beperkende regels voor het parkeren van een camper, maar ze zijn wel minder stringent én in de meeste gemeentes heeft handhaving hierop vrijwel geen prioriteit.
Flutterbear zegt
Het stallen van een camper vraagt veel meer dan een caravan. Een buscamper mét liftdak mag wel in de straat maar met een vast dak is eigenlijk de stalling de enige oplossing.
mashell zegt
Halen al die bejaarden het idee om de overwaarde van hun huis om te zetten in een camper van Tiktok en Instagram?
kniesoor zegt
170 procent van weinig is nog steeds niet veel. Kortom : zonder context kan je hier niet veel mee. En dat er in landen met een veel grotere bevolking dan Nederland meer nieuwe campers verkocht worden ligt in de lijn der verwachting. Afijn, dat je tegenwoordig veel meer van die dingen op de weg ziet dan – pak ‘m beet – 10 jaar geleden is een feit.
gilettelubbers zegt
Er zijn tegenwoordig ook veel mensen die zelf een beunbusje ombouwen tot camper.
William zegt
Merkwaardig hoe veel dingen na Covid niet genormaliseerd zijn: caravans, campers, chalets, vakantiehuizen, tweedehands auto’s, bootjes, alles is extreem duur gebleven.
Geen terugkeer naar een normaal prijsniveau. (Ondanks de gestegen rente).
harrie zegt
Omdat tastbare zaken sindsdien waardevaster zijn dan de valuta waar ze in aangeschaft worden.
potver7 zegt
Wat is er mis met de waardevastheid van de Euro? Inflatie is veel minder dan de afschrijving op een camper
harrie zegt
Cummalatief slechts 20% koopkrachtverlies van je gespaarde eurootjes sinds 2020. En weinig zicht op verbetering, tenzij we een deflationaire crash krijgen. Maar dan hebben we wel wat anders aan ons hoofd dan campertjes kopen.
Giuseppe12 zegt
Deflatoire crash? Volgens mij volgen wij hetzelfde Twitter account.
Al die spullen die nu veel waard zijn is vooral nu even zo, dat zal snel weer veranderen wanneer we geen plezier en hobby uitgaven meer kunnen maken. Maar inderdaad, dan zijn er wel andere zaken aan de hand maar dat kan nog jaren duren.
krikke240z zegt
Afschrijving op campers is bijna niets de laatste jaren. Als ik de prijzen vergelijken van wat ik 4 jaar geleden betaald heb en hoe duur ze nu te koop staan, verlies ik er praktisch niets op.
GWBoes zegt
Kleine toevoeging over de “nieuw” verkopen van campers: Heel veel nieuwe campers worden eerst in het buitenland geregistreerd en na ca. een jaar naar nederland geïmporteerd om een deel van de BPM af te kunnen schrijven. Hierdoor lijkt de nieuw verkoop een stuk lager dan hij daadwerkelijk is. Er gingen altijd zelfs verhalen dat er net over de grens hele parkeerterreinen vol stonden met campers te wachten op hun nederlandse eigenaar.
Ik ben in de jaren dat ik bij de Fiat dealer onderdelen moest opzoeken nog maar een paar keer een origineel Nederlandse camper tegengekomen, zelfs als ze maar een handjevol kilometers op de teller hadden.
oversoft zegt
En na een jaar komen ze er achter dat “hashtag vanlife” gewoon kut is ten opzichte van een hotel of huisje.
Het is altijd krap, je zit altijd te kutten met stroom tekorten, airco werkt alleen als je ingeplugged bent, je koelkast heeft het formaat van een postzegel, alles schud continu heen en weer als je partner aan de wandel gaat, campings zijn ontzettend duur geworden en in veel landen mag je al lang niet meer wildkamperen.
Maar het ziet er zo leuk uit op social media he…
pomoek zegt
Eens met de camper door de vs getrokken. Zoals zovelen, maar goed. Prachtig land. Maar blij dat ik die camper na 3 weken weer mocht inleveren. Het was niet 100% van de tijd k#t. Maar zeker wel 50%.
GuidoG zegt
Dank voor deze waardevolle tip! begon net over een US campertrip te denken :-))
O plaat zegt
Als ervaren wildkampeerder kan ik je zeggen dat je het fout ziet. Ik slaap meestal 2-3 nachten in mijn bus en vervolgens ga ik één dag op hotel om je eens goed te wassen en om tot rust te komen. Je kan zo de duurdere regio’s goedkoop doorkruisen, je hebt alle vrijheid en je kan midden in de natuur slapen. Nog nooit heb ik problemen gehad met gewoon ergens parkeren en er slapen. Al valt een oude VW bus wel minder op dan een echte ingerichte camper. Ik heb er al veel roatrips opzitten (Oostblok-Griekenland, Italië, het Spaans schiereiland rond gereden,…)en het is veruit mijn favoriete manier van reizen. Je wordt wakker, je kijkt rond waar je bent, je zoekt wat er in de buurt interessant is, je rijdt door op je route, je kan altijd stoppen en de vriendin zoekt s avonds een leuke plek in The middle of nowhere via een app..
ronaldotour zegt
De hoofdreden dat campers nu nog populair zijn in Nederland is het kwarttarief van de wegenbelasting. Wanneer het tarief naar half gaat binnenkort en misschien later naar 100% dan blijft er geen camper meer over hier.