We houden ervan als het goed gaat bij Donkervoort en de F22 overtrof zelfs hun eigen verwachtingen: chapeau!
Bij Autoblog proberen we natuurlijk vaak meerdere kanten van een verhaal op te zoeken, maar als het om Donkervoort gaat bekennen we vrijwel direct een wat positieve noot. Wij vinden het tof als het goed gaat met een Nederlands merk en wat voor merk! Donkervoort presenteerde aan het eind van 2022 de gloednieuwe F22 en die moet nog een generatie de petrolheads bedienen met een heerlijk pure sportauto met supercar-cijfers.
Donkervoort F22
We nemen nog even in vogelvlucht de F22 met je door. Donkervoort gebruikt wederom de EA855-motor van Audi, de 2.5 liter vijfcilinder uit de RS3 en TT RS. In de F22 levert deze veel meer dan wat Audi eruit peutert, Donkervoort komt namelijk op 500 pk uit. Het gewicht komt uit op 750 kg en dus kun je je voorstellen dat het aardig vooruit wil. 0 naar 100 duurt 2,5 seconden en de koek is pas op bij 290 km/u. Leuker is natuurlijk dat je zo hard door een bocht kan jakkeren dat je 2,15 G door je lichaam kan laten gieren.
Donkervoort F22 blijkt niet aan te slepen
Leuk, maar wil zo’n ding nog wel verkopen anno 2023? Nou, ja. Donkervoort wilde namelijk eerst 50 exemplaren van de F22 in elkaar schroeven. Al voor dat de auto onthuld werd, bleek er nog meer animo voor te zijn. Bij de lancering had het merk uit Lelystad het over 75 stuks. Het duurde maar een week voordat ook die extra 25 exemplaren een koper hadden gevonden. Vandaar dat Donkervoort de orderboeken nog een keer open gooit.
Nóg 25 extra
Donkervoort gaat namelijk nóg eens 25 stuks van de F22 in elkaar schroeven. Dit zorgt ervoor dat in totaal 100 stuks van de nieuweling gebouwd worden. Je hoort hoe hard het kan gaan, dus het zou ons niks verbazen als ook deze binnen no-time weer uitverkocht zijn. Donkervoort wilde eind 2024 klaar zijn met alle F22’s, maar dat wordt nu ergens in 2025. Donkervoort breidde uit naar de VS met de F22 en het merk maakt bekend dat vijf stuks van de nieuweling naar de andere kant van de oceaan gaan.
De productie van de Donkervoort F22 verloopt aardig voorspoedig, want het merk heeft de eerste exemplaren al aan klanten geleverd. Ook bevestigt Donkervoort dat de 25 extra te bouwen F22’s niet afwijken van de eerste serie en gewoon echt de extra vraag bedienen. Nieuwe versies zoals er van de D8 kwamen, zoals de JD70, zullen dus vast nog tegen 2025 verschijnen.
tenaci zegt
Het is dan ook echt een schitterend ding. Vreselijk gaaf merk dat Donkervoort en Denis zet het levenswerk van zijn vader op indrukwekkende wijze voort.
moveyourmind zegt
Wat een heerlijk bizarre machine. Enorm knap dat zo’n klein merk zoiets weet neer te zetten.
Roskampies zegt
Staat op de bucket list om dit eens te rijden.
Maar man die krengen zijn duur!
bmw318i zegt
Ik had Spyker graag een soortgelijk succes gewenst. Dat heeft helaas niet zo mogen zijn. We moeten het doen met de wagens die gebouwd zijn. Wat betreft Donkervoort: keep up the hood work!
kniesoor zegt
Neem aan, dat functionaliteit een grote invloed heeft gehad op de styling van de oto. Daarmee is de esthetiek naar mijn smaak wat in het gedrang gekomen, ik vind de F22 niet echt mooi. Maar geloof onmiddellijk, dat-ie rijdt als een malle, Donkervoort heeft op dat gebied een grote reputatie opgebouwd. En daar is het bij dit soort oto’s tenslotte primair om te doen. Dus de visuele tekortkomingen zijn ‘m vergeven.
brent zegt
maar waar ligt het aan dat ze er niet 200 of 300 maken? onderdelen? exclusiviteit? (relatief) klein bedrijf? animo ivm prijs?
100 is toch helemaal niet veel, helemaal aangezien auto’s die 100 of minder exemplaren hebben vaak specials zijn. zelfs hypercars hebben meer exemplaren van een type.
JanJansen zegt
Blijkbaar hebben ze 25 extra motoren van Audi weten los te peuteren. Ze worden niet meer gemaakt, hierna is het over en uit.
Edge zegt
In dat geval ben ik wel benieuwd wat Donkervoort daarna gaat doen. Toch maar door met een ander blok (viercilinder? vijfcilinders redden en helemaal reviseren à la Singer met de Porsche motoren deed?), over naar elektrisch, of eerst een paar jaar à la Pagani oudere auto’s van upgrades voorzien terwijl ze uitvogelen wat ze nou precies willen.
JanJansen zegt
Er komt iets elektrisch en lichts hebben ze meerdere malen laten doorschemeren. Geen idee of dat een hybride of full electric wordt. Dat zal nog een hele technische uitdaging zijn, maar ze verbazen me elke keer. Wat een gaaf merk is het toch.
HZW zegt
Donkervoort gebruikt nog steeds de oude gietijzeren 5 cilinder van Audi, maar dat gebruik is van lang geleden.
De nieuwe aluminium Audi 5 cilinder krijgen ze niet, die blijft exclusief voor Audi zelf, met één uitzondering van de Cupra Formentor VZ5.
En Audi gaat steeds verder met het wegsaneren van brandstof motoren.
En een 2.0TFSI motor zou Donkervoort niet eens moeten overwegen om te willen gebruiken.
baserati zegt
Wat ik eigenlijk wel bizar vind zijn de omzet cijfers. Als deze pak hem beet 250k per stuk kosten heb je bij 100 stuks maar over 25miljoen .. niet bijster veel voor een producent .
Otua zegt
Ze maken dan ook een enorm lange tijd praktisch dezelfde wagen. Een aangepast recept scheelt ontzettend veel aan kosten ten opzichte van een volledig nieuws recept/auto
mashell zegt
Donkervoort heeft eigenlijk hetzelfde gedaan als Porsche met de 911: Eindeloos doorontwikkeld.
Van een Lotus 7 kloon maar wat er nu staat, het lijkt er wel nog een beetje op maar niets is meer hetzelfde.
De andere kleinserie fabrikanten zoals Bugatti, Koenigsegg en Pagani hebben eigenlijk het Donkervoort concept gekopieerd. Eén model in veel variaties en telkens doorontwikkelen.
Svenska II zegt
Supercool. En toch… een ultra-light met een turbomotor is gewoon not done. En ja, ik spreek uit ervaring.
Dutchdriftking zegt
@Svenska II: Lineaire vermogensopbouw is inderdaad fijner in een auto als deze.
donald zegt
Als het geld er is dan staat er 1 in mijn schuur.
HZW zegt
Mijn voorkeur zou toch uit gaan naar een DONKERVOORT D8 GTO-JD70.
De F22 vind ik niet echt mooi, zal functioneel zijn, maar zeker niet mooi.