De doelgroep van Kassa is superboos op de distributieriem van 1.2 PureTech motor van Stellantis.
Autofabrikanten bouwen een hoop verschillende motoren. Ondanks dat ze het heel erg lang doen en veel motoren bouwen, gaat het nog niet altijd helemaal goed. In dit geval hebben we het over de 1.2 PureTech van Stellantis.
Het is een droom van een motor. Lekker compact, licht, zuinig, redelijk wat pit en verkrijgbaar in een enorm aantal auto’s. Dan gaat er weleens wat mis. Volgens Kassa gaat er heel veel mis, want ze hebben brieven ontvangen en stonden met cameraploegen voor gedupeerden.
Kijkers Kassa boos op Puretech motoren van Stellantis
Wat is er aan de hand? Dat gaan we je vertellen. De distributieriem is niet helemaal denderend en dient vrij vroeg vervangen te worden. Doe je dat niet, dan is de kans op motorschade enorm.
Het gaat volgens Kassa om de ‘Puretech’-motoren. Dat is de commerciële naam, de motorcode is de ‘EB2’ en dat blokje is er in diverse varianten: Euro 5, Euro 6, met turbo of atmosferisch met vermogens van 75 tot 155 pk. Deze riem smeert zich in een carter en dat gaat niet altijd goed. De riem slijt enorm hard en dient op tijd vervangen te worden, aldus het programma.
Gemiddelde Kassa-kijker
Kassa deed een oproep aan zijn kijkers of daar ook PureTech-eigenaren waren en wat bleek: dat waren er nogal wat. Nu zien wij een vrij grote overlap tussen de gemiddelde Kassa-kijker en eigenaar van een PureTech motor. De meeste auto’s zijn typische auto’s die men nog particulier rijdt.
De motor wordt ook geleverd in een enorm aantal auto’s van merken als Citroën, DS Automobiles, Opel en Peugeot. Dan ook nog eens met name B- en C-segmentauto’s, die erg populair zijn bij de particulieren.
Beperkte coulance
De meeste issues komen naar boven drijven als de auto al uit de fabrieksgarantie is. Niet qua kilometers, maar wel qua leeftijd. Krijgen de mensen dan nu ook coulance? Nou, ja en nee. En daar wringt het nu een beetje. De fabrikant stelt natuurlijk dat de auto dan ook bij een garage volgens de voorschriften onderhouden is geweest.
De Bovag stelt dat dat nergens op slaat: die distributieriem moet functioneren ook al ga je naar een gewone garage. Kassa probeert nu Stellantis aan tafel te krijgen voor een oplossing. Overigens heeft Stellantis al gereageerd op de kwestie, maar is er vooralsnog niemand in de studio geweest.
Meer lezen? Deze motoren hebben enorm veel reserves!
LaLancia zegt
En nu wordt deze motor ook aan de voormalig FCA-merken opgedrongen. Ik hart m’n hart vast…
Richmond zegt
Ik vind het bijzonder dat het nu pas in kassa komt. Ik ben al 3 jaar weg bij Peugeot en tijdens de 3 jaar dat ik daar heb gewerkt speelde deze problemen al. Dealer onderhouden autos worden volledig gecompenseerd. Interval is vervroegd van 180k naar 100k. Maar dat is de taak van de verkoper om je over te informeren. En als de dat niet doen gaan ze naar kassa. Niet helemaal logisch.
anthwan zegt
Deze meneer lijkt mij niet de enige.
“Dealer onderhouden auto’s worden volledig gecompenseerd” niet dus!!.
Stage gelopen bij VAG?
Richmond zegt
Er zijn terugroepacties en ook nog coulance regelingen, maar daar gelden voorwaarden voor.
Het kost Peugeot geld om dat te doen, dus is het opzich niet gek dat ze willen dat je dan een loyale klant bent. Want Peugeot heeft er niks aan dat er auto’s rond rijden die niet met originele onderdelen gemaakt worden en ook niet door het eigen netwerk onderhouden worden.
Maar blijkbaar zijn ze hier al op teruggekomen. Op de site van de ANWB staat:
Zonder terugroepactie
Als ook zonder terugroepactie de riem eerder vervangen moet worden dan de door de fabrikant voorgeschreven vervangingsinterval en er sprake is van een eigen gebrek aan de riem, dan kun je in de regel met succes een beroep doen op non-conformiteit. Het uitgangspunt hierbij is dat het herstel door de verkoper van de auto voor de consument kosteloos wordt uitgevoerd. Als er sprake is van gevolgschade dan is de verkoper ook daarvoor aansprakelijk. Als de riem vervangen moet worden binnen 100.000 km of 6 jaar en aantoonbaar het onderhoud op tijd en volgens fabrieksvoorschrift is gedaan, dan vergoedt de importeur alle kosten. Dit is inmiddels door Stellantis gecommuniceerd. Onderhoud moet volgens fabrieksvoorschrift, maar mag ook bij een andere garage dan de dealer.
Dus de riem moet binnen de 100k / 6jr kapot gaan en op tijd onderhoud hebben gehad met de voorgeschreven olie. 2 jaar 30k 0W30 dacht ik. Wijkt jouw garage daarvan af heb je pech, mag je gaan klagen bij hen
anthwan zegt
Heb gelukkig hier niet mee temaken gehad heb zelf een vag product en gelukkig nog! nooit geen problemen gehad (meesten V6’en daarvan rijden probleemloos.
Maar hopelijk geeft uw tekst wat hoop bij de gedupeerden.
Johanneke zegt
Probleem is ook dat de riemen oplossen en het carter verstoppen. De mensen voor de camera waren wel erg, blauw laten we maar zeggen. Zo wilden er een paar garantie zien. Maar Peugeot geeft 2 jaar garantie, de auto is 4 jaar oud. Dan had je maar een Mazda of Kia ofzo moeten kopen, daar krijg je langer garantie.
Het is wel sneu voor de mensen, maar het zijn ook typisch de mensen die totaal geen onderzoek doen naar wat voor een auto ze wel of niet moeten kopen. Zo zei een mevrouw dat ze ooit een ongeluk had gehad in haar Opel, en daar is ze gelukkig goed van af gekomen. Dus de volgende auto moest weer een Opel zijn want die zijn veilig. Dat was haar redenatie. De problemen die deze motoren geven waren ook al bekend voordat ze de auto aanschaften, dus met een beetje inlezen hadden ze zichzelf een hoop leed kunnen besparen.
Richmond zegt
Riem moet 100k of 6 jaar mee gaan, als die binnen die tijd klapt dan kun je je melden bij de dealer. Anders niet.
Robert zegt
Volgens mij heeft Stellantis (en in het verleden FCA) al meermaals(!) de vervangingstermijn van die distributieriem bij dit type motor verkort, omdat onder de eerder vastgestelde vervangingstermijn de riem regelmatig knapte, met de te verwachten desastreuze motorschade als gevolg. Heb je dus een ‘vroeg’ exemplaar, is de kans dus groot dat je met een tikkende tijdbom rond rijdt.
Richmond zegt
Er is een terugroep acte voor geweest waarbij mensen een brief gekregen hebben. Dus kan zijn dat die nog 6 / 100K mee kan,
skeletje zegt
PurePech moter dus eigenlijk.
rwdftw zegt
Dat krijg je als alles prioriteit krijgt bij aanschaf, maar dat de motor en bak bijzaak zijn. En ja, vroeger kon de riem van je Kadett klappen. Dan stond je stil. De boel op tijd zetten, verse riem erop en doorrrrrr.
Tegenwoordig moet er zoveel mogelijk vermogen per liter uit geperst worden, en dat zo goedkoop mogelijk. Dat laatste werkt af en toe designfouten in de hand. Tel daarbij op dat een motor bedoeld is om op bedrijfstemperatuur te werken, maar de forens of kinder-express komt daar niet aan. Of men trekt met een witte pluim achter zich aan vanaf de invoegstrook naar de linkerbaan. Ook moet het zo milieu vriendelijk mogelijk zijn dus daar kwam de 0W20 olie, directe inspuiting, EGR klep en de E10 peut.
En ja, ik had ook zoiets… een 1.4TFSI in een Golf V. Voor de niet-intimi : dat was het blok waarbij VAG de leverancier van de distributieketting tot de laatste cent uit wist te wringen. Die stanste daarop een paar 1000 extra kettingen terwijl de matrijs al vervangen het moeten worden. Na 60.000 km kon je problemen verwachten. De mijne denderde echter 100 km enkele reis, dagelijks. Pas bij 140.000 km begon het ding bij een koude start als een stalen bak knikkers te klinken. Bij de dealer hoorden ze niets. Ik laat hem wel staan, luister morgen maar. Daarna kreeg ik hem niet meer mee. Drie dagen, een verse ketting, spanners, geleiders en nokkenasverstellers later was het ding weer klaar.
De huidige torretjes moeten te hard werken. Resultaat : bovengemiddeld verbruik en onderdelen die veel korter meegaan dan eigenlijk de bedoeling was. Dat geeft weer motorschade en zo staan ze bij Kassa. Boos, verwonderd…. Als men nu eerst even had gegoogled naar de problemen van de gewenste auto dan was deze ellende hun bespaard.
RobTWo zegt
Dat valt toch wel mee? 100.000 km is voor een particulier best veel. Vroeger zat in de Alfa 156 een distributieriem die al na 60.000 km moest worden vervangen. En dat was ook al een verkort interval. Soms haalde die de 60.000 km niet eens. Ik herinner me bij mij een geknapte riem bij 51.000 km….
Johanneke zegt
De riem van de Ford Ka van de vrouw kan ik zelf vervangen. Is die wel heel simpel toevallig, dus niet het beste voorbeeld (van andere auto’s durf ik het niet aan), maar dit is een riem die in de olie meedraait. Dat is veel complexer om te vervangen. Plus, stukjes riem komen in het carter, dat geeft al problemen voordat de riem klapt.
kniesoor zegt
Terwijl eerst – toen ik zo’n 156 in 1998 nieuw kocht – werd aangegeven, dat de distributieriem pas na 120.000 km vervangen zou moeten worden. Dat betekende dus feitelijk een verdubbeling van de met riemvervanging samenhangende kosten. Een dure grap waar ik achteraf gezien wat assertiever op had moeten reageren. Enfin, water under the bridge . . .
AudiRS zegt
Dat weet je toch als je een Franse auto koopt…
Naadt aankoop ook extra geld voor storingen en anwb abbo opzij leggen. Duh.
Robert zegt
Gelukkig hebben de kwaliteitsproducten uit Duitsland nooit geen issues met zaken als verwachtte levensduur…
AudiRS zegt
Idd. Bij de kwaliteitsproducten uit Duitsland valt dat wel mee!
potver7 zegt
In ieder geval heb je daar dan nog geld voor, na aankoop van de auto. Of wilde je vertellen dat die Duitse kwaliteitsautomobielen nooit stuk gaan, en als er dan een probleempje is dat subiet en zonder lulverhaal door de dealer of de importeur kosteloos wordt hersteld?
https://www.autoblog.nl/nieuws/olieverbruik-tfsi-motoren-van-vag-rijst-de-pan-uit-76451
Fernando zegt
Nou iedereen hoort te weten dat een Franse auto kort na de Garantietermijn kapot KAN gaan en dat een Duitse auto kapot HOORT te gaan kort na de Garantietermijn.
Als je niet wil weten wie wie is bij de dealer dan koop je gewoon een Toyota of Hyundai, liefst nog een Lexus of Genesis. Als je als een Hollywoodster ontvangen wilt worden koop je een Landrover, die staat vaker bij de dealer dan in je eigen garage waar je een Fiat Stylo meekrijgt als vervangauto.
sleeperking zegt
Sowieso is dat hele downsizen een ramp als je autorijden een beetje serieus neemt en regelmatig harder dan 100 rijdt. Boven de 100 p/u neemt het verbuik exponentieel toe en alles moet harder werken om het vermogen te verstouwen.
stuko zegt
Tsja, heb de aflevering gezien en als jij dat had gedaan kon je waarschijnlijk wel inschatten dat de eigenaren van deze auto’s cq motoren waarschijnlijk nog nooit boven de maximum snelheid hebben gereden 😂 die doen hooguit 1x per jaar iets wilds, zoals gourmetten zonder de afzuigkap aan te zetten
timmmehhhh zegt
Enkele auto’s met deze motor stonden vorig jaar op onze shortlist voor een gezinsbak. Heb er precies om deze reden vanaf gezien. Vrienden/familie waren toen al verbaasd dat ik in zoverre onderzoek had gedaan dus dat zegt misschien ook iets over de gemiddelde koper.
Ik denk dat de doelgroep voor deze auto’s qua techniek niet veel verder denkt dan nieuw=goed en nieuw = zorgeloos, en dan kom je jezelf wel tegen zo..
techniekmeneer zegt
Het is dan ook gewoon écht troep.
Davion zegt
Het is gewoon een feit dat deze ‘motoren’, ik noem ze liever ‘koffiemolens’ gewoon veel te licht zijn voor de auto’s.
Vroeger had je een 2.0 of een 1.8 of mss zelfs een 1.6 en dan had je wat marge, nu schroeven ze op een 1.0 of een 1.2 een Turbo en de fabrikanten beweren dat het even sterk is, maar in realiteit is dat gewoon niet en heb je geen enkele marge, en daardoor moet je motor ook altijd zwaar aan de bak voor een vrij zware auto (1500 Kg +) voort te bewegen. De motoren zijn gewoon te licht geworden en moeten vrij zware auto’s voortslepen, daar komt idd bij dat dit ontwerp erg zwak is gebleken, en kijk nu zelf als je eerlijk bent ? Dat riempje dat je daar ziet, dat is tegenwoordig ook op de betere speed-pedelec te vinden, en daar zal het wel voldoen, maar als distributieriem mag er wel een breder modelletje worden gekozen. In mijn ogen, eigen schuld van PSA/Stellantis en ze moeten hiervoor gewoon een kosteloosstelling doen voor de gedupeerden, ze weten het immers zelf ook dat het rommel is, anders hadden ze de intervaltermijn niet aangepast. Dit is trouwens geen probleem van enkel Stellantis, zij hebben het voor met de 1.2 PureTech, VW had het met de 1.4 TSI, Ford met de 1.0 EcoBoost. Gewoon terug een model zwaarder en de problemen zijn van de baan. Natuurlijk dan krijg je weer te maken met de Euro-norm waar zogezegd moet aan voldoen worden, maar we weten immers ook allemaal dat deze koffiemolens enkel in de WLTP of vroeger NEDC-cyclus hun ECO grammetjes haalden, in de praktijk drinken ze evenveel als hun grotere broers. Maar deze gingen wel perfect 200-300000 km mee..
marcomanta zegt
Waarom lukt het de Europese merken niet om eens wat goeds te bouwen, het lijkt er wel op dat de China en zuid Korea alle credits willen geven. Wat een blunder zeg.
alassad zegt
Franse benzinemotoren zijn gewoon niet te vertrouwen. Diesels kunnen ze prima maken.
banderas zegt
En nie te vergeten al die olieslurpers uit de PSA stallen. Wat een drama met die blokken. Je kan ze eigenlijk gewoon wegflikkeren na een tonnetje of wat. Net als de EcoBoost torretjes.
randy zegt
Tsja, Dit is dezelfde doelgroep die VW zat te bashen om dieselgate met de polo slowmotions.
Zitten allemaal op de centen. Autorijden is nu eenmaal niet goedkoop….
net10 zegt
Stellantis had dit beter moeten oplossen. Ik ben zelf geen fan van de constructie met natte distributieriem die Stellantis en Ford toepassen. Het zorgt voor een lager verbruik en uitstoot, en iets minder geluid, dat weegt niet op tegen de nadelen.
Er rijden ook heel veel auto’s probleemloos met deze 1.2 Puretech motoren rond.
Bijvoorbeeld Toyota, Kia, Renault, Hyundai, Dacia, en Nissan laten zien dat je uitstekende, betrouwbare compacte 3 cilinder benzinemotoren kan bouwen.
Ortoco zegt
Dan heb je even voor het gemak niet gedacht aan de 1.2 tce motor met type aanduiding H5F welke in veel Renault Dacia en Nissan modellen gelepeld is?
Kampen al jaren met enorm veel kettingproblemen en hoog olieverbruik. Heeft veel particulieren enorm veel geld gekost.
net10 zegt
De 1,2 TCe H5f is een 4 cilinder en geen 3 cilinder.
Het was een mindere motor van Renault, Nissan en Dacia.
Deze 3 merken hebben meestal hele goede en betrouwbare motoren. Maar vergeleken met motoren van andere merken was de 1.2 TCe ook zeker niet slecht. Het is best een eenvoudige motor. Voor het olieverbruik is een elektronische update.