Het dodental door het gebruik van de smartphone ligt stiekem veel hoger dan dat wij denken.
We weten het natuurlijk allemaal dat het gebruik van de smartphone achter het stuur niet mag. Het is immers heel gevaarlijk, omdat je altijd eventjes bent afgeleid. Maar het zijn vooral ‘de anderen’ die er niet mee om kunnen gaan, toch? Nou, nee. En het is zelfs erger dan je denkt.
Volgens een artikel in de Los Angeles Times is 22% van de doden in het verkeer te wijten aan ‘afgeleid zijn’. Maar, volgens de NTSB ( National Transportation Safety Board) is dat nog een heel erg bescheiden cijfer. Het probleem van de data is dat deze bijzonder lastig te verkrijgen is. De methoden die ze gebruiken om het vast te stellen zijn doorzeefd met problemen. Daardoor is het lastig om een goed beeld van het probleem te krijgen.
Dodental door smartphone hoger dan die 22%
Die 22% moet je echt zien als een topje van de ijsberg, waarbij het onomstotelijk vaststaat dat het ongeluk komt door dat de bestuurder afgeleid was. Naar alle waarschijnlijkheid ligt het aantal heel veel hoger. We zeggen nu even bewust ‘afgeleid’ want het gaat niet alleen op de smartphone. Alle infotainment-systemen zijn ook niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.
Dan is er nog een probleem. Naast het feit dat het aantal doden flink hoger ligt bij het gebruik van de smartphone (of afgeleid zijn door andere electronica) zijn er ook een hele hoop ongelukken zonder dodelijke afloop. Dat kunnen alsnog crashes zijn waarbij er alsnog sprake is van enorme gevolgen die je leven voorgoed kunnen veranderen.
Wat te doen?
Waarom doet niemand er wat aan? Nou, ten eerste dus omdat de cijfers ‘op papier’ enigszins mee lijken te vallen. Ten tweede omdat het geen sexy onderwerp is. Net als in Nederland viert het populisme hoogtij en stemmen we liever vanuit de onderbuik dan met het gezonde verstand.
Ondanks dat het dus vaststaat dat ongelukken met smartphones een groot probleem is, kan het stemmen kosten als een hoogwaardigheidsbekleder het aan de kaak stelt.
Dus wat moet je doen? Simpel. Zet je telefoon uit het zicht. Koop een handgschakelde Saab. Zet het Night Panel aan en je kunt lekker ongestoord veilig rijden.
Meer lezen? Meer dan helft van Nederlanders zit met telefoon achter het stuur!
PunicaOase zegt
Enige wat kan helpen is de pakkans sterk vergroten en de straffen zeer zwaar maken, met name bij herhaling.
mashell zegt
Iets anders wat kan helpen is Apple en Google te verplichten de software zo te maken dat wanneer de telefoon in een auto gebruikt wordt het scherm op zwart gaat. Onhandig voor passagiers maar dat is een kleine prijs voor het herwinnen van de verkeersveiligheid. Maar het probleem is niet alleen dat de parlementariërs niet alleen het niet meer aandurven om besluiten te nemen waarmee ze sommige kiezers boos maken (want dan gaan er stemmen verloren en verliezen ze hun goedbetaalde parlementariër baantjes) maar ook omdat ze zelf helemaal verslaafd zijn aan de smartphone. Het is gewoon een collectieve verslaving.
Joris24 zegt
Dat werkt niet zo makkelijk, want hoe weet je welke telefoon van de bestuurder is als deze zich verplaatst? En hoe weet je dat iemand niet in het OV zit? Je moet echt verregaande inbreuk op iemands privacy doen om dat te registreren. En voor mijn navigatie zou ik wel graag mijn telefoon kunnen gebruiken als die in zijn houder zit :).
baf07 zegt
Apple train play? Dat zou wel tof zijn….
mashell zegt
Het is denkbaar dat gecertificeerd openbaar vervoer een signaal gaat uitsturen dat de beperking weer opheft.
mashell zegt
Het hoeft niet de telefoon van de bestuurder te zijn. Mag gewoon van alle inzittenden zijn. Hele generaties zijn groot geworden met rode auto’s tellen. Is nog beter voor de ogen van je kind ook.
PunicaOase zegt
De gemiddelde NL’er zit idd 4 tot 5 per dag op z’n smartphone.. niemand maakt me wijs dat een groot deel van die tijd erg nuttig was.. dus inderdaad een (gevaarlijke) verslaving..
flyerbunch zegt
Alle technische snufjes zoals focus ‘autorijden’ zijn knap, maar het gaat nog steeds om mentaliteitsverandering die moet gebeuren en gewoon gezond verstand.
moveyourmind zegt
Mensen denken gewoon niet over de gevolgen na. Als je realiseert wat voor een leed je je familie aandoet…
Telefoonabonnementen waar je partner die je achterlaat bijna niet vanaf komt, waardoor hij of zij minder geld overhoudt om leuke dingen te doen met zijn nieuwe vriend of vriendin…
Nabestaanden die tijdens jouw afscheid een paar uur het zonder hun mobiel moeten doen… Hartverscheurend.
En denk eens aan je jonge hulpbehoevende kindertjes die vreselijk moeten lijden omdat ze met elkaar gaan vechten wie je smartphone mag hebben nu je er niet meer bent.
Joris24 zegt
Ik had een jaar of 8 geleden een goede vriend die in de file eens van achter is aangereden door een vrouw die met haar telefoon bezig was. Deze jongen heeft zware rugklachten aan het ongeluk overgehouden. Slapeloze nachten, pijn, lang revalideren. Die vrouw had niks, ‘oh sorry, zo stom van mij’ was het enige wat ze kon zeggen na het ongeluk.
Hij heeft na maandenlange revalidatie zijn werk weer opgepakt bij een grote accountant, die hem eigenlijk gewoon over de kling gejaagd hebben door werkuren steeds verder op te drijven. Na een half jaar is hij met zware tinnitis uitgevallen, in een burnout terecht gekomen en bij zijn ouders terug moeten gaan wonen. Het contact is sindsdien verwaterd omdat contact onderhouden er amper meer inzat.
Deze vrouw heeft dus een mensenleven van een 25-jarige compleet verwoest omdat ze zonodig op haar telefoon moest zitten tijdens het rijden. Ik kan hier zo woest om worden, ik wens dat mens hetzelfde toe. Wat een gruwelijk onrecht. En dat gebeurt dus elke dag weer, duizenden slachtoffers wereldwijd per dag.
baardmijt zegt
Zwaar klote inderdaad, compleet onnodig ook, de meeste afleiding op die telefoon is nutteloos of kan op z’n minst op een later moment.
Onbegrijpelijk dat zoveel volwassen mensen hun verantwoordelijkheid niet nemen, ik snap er echt niets van en deel je woede.
mashell zegt
Elk berichtje geeft een dopamine stootje. Het geeft de ontvanger het gevoel te bestaan, er toe te doen. Dat is verslavend. Dat mensen heel de dag aan hun telefoon moeten zitten is gewoon een verslaving en moet ook zo behandel worden.
Nu ruim ik de telefoon op en ga een stukje lopen.
Dutchdriftking zegt
Stichting open deur natuurlijk, maar daarom niet minder belangrijk. De proefballonnetjes voor de lagere snelheid op N wegen dus heel snel lek prikken, en hier wat mee gaan doen.
Kunnen we met afleiding in de auto ook de ontbrekende knoppen meenemen? Niet op de tast de airco een tandje hoger zetten maar een heel menu in duiken is tenslotte ook niet erg bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.
rollingstoned zegt
Dat laatste staat ook gewoon in het artikel:
“We zeggen nu even bewust ‘afgeleid’ want het gaat niet alleen op de smartphone. Alle infotainment-systemen zijn ook niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.”
Joris24 zegt
Je schrijft “Waarom doet niemand er wat aan? Nou, ten eerste dus omdat de cijfers ‘op papier’ enigszins mee lijken te vallen. “. In Nederland alleen al waren dat vorig jaar 600 verkeersdoden, waarvan dus meer dan 120 agv smartphonegebruik. Echter, als ik even online zoek lees ik “Jaarlijks komen er wereldwijd tijdens verkeersongevallen meer dan 1,35 miljoen mensen om het leven.”: . Dat zijn dus bijna driehonderdduizend verkeersdoden waarvan onomstotelijk vastgesteld is dat ze door smartphonegebruik overlijden.
Het internet (dus niet per se de waarheid) vertelt mij ook dat er minder drugsdoden wereldwijd vallen dan verkeersdoden. Om maar eens iets te noemen. Het gaat dus letterlijk om honderdduizenden mensen die door gebruik van dat idiote telefoontje omkomen. Zat mensen zijn echt verslaafd aan hun smartphone. Ik zie mensen filmpjes kijken op hun telefoon die voor hun tellerhuis ligt, voor het stoplicht ff tiktokken of zelfs vrienden die appen tijdens het rijden. Ik voel me soms een roepende in de woestijn als ik daar wat van zeg.
Zoals flyerbunch hierboven terecht zegt, is het een kwestie van mentaliteit. Net als in de VS kun je wel boetes van duizenden euro’s op gebruik van mobiele telefoons achter het stuur zetten, maar als de mentaliteit niet verandert krijg je alleen maar meer mensen met financiële problemen door gigantische boetes.
Wat mij betreft ben je gewoon je rijbewijs en auto voor een week kwijt bij een eerste keer gepakt, daarna een maand, daarna voor een jaar, daarna voor altijd. Dat doet mensen veel meer pijn dan een geldboete die ze op termijn flink in de problemen kan brengen. Dat is ook de enige manier om mensen bewust te maken van de risico’s die ze lopen.
Goed, laat ik er maar mee eindigen dat ik het vervelend vindt voor de mensen die zich dood rijden agv mobiele telefoongebruik, maar het echt onverkoopbaar en onacceptabel vindt voor anderen die onschuldig slachtoffer worden van deze bewust ongeleide projectielen, evenals voor hulpverleners en ook voor de kosten die het met zich meebrengt voor vezekeringen en zorg.
kniesoor zegt
Kijk, wij Autoblog lezertjes en lezerinnen hebben iets met oto’s, vinden otorijden leuk, doen dat daarom doorgaans met volle aandacht. Maar veel otomobilisten (misschien zelfs de meerderheid) zien rijden als een soort noodzakelijk kwaad, alleen als manier om van A naar B te komen. En zijn er mede daardoor niet altijd helemaal met het hoofd bij, gaan met o.a. de mobiel zitten klooien om de tijd door te komen. Met alle risico’s vandien.
Gulli zegt
Ik moet bekennen dat ik me er tot een paar jaar geleden ook schuldig aan maakte, als ik een appje binnenkreeg ging ik die toch vanuit mijn ooghoek (telefoon stond dan in de bekerhouder) proberen te lezen, en als het ‘belangrijk’ was (hoe belangrijk kan een appje van je tante in de groepsapp met de familie waar de discussie over wel of geen nieuwe tuinmeubelen kopen zijn?) ook nog een soort van proberen te beantwoorden. Tot ik dacht waar de fuck ben ik mee bezig. De telefoon laten liggen ging al steeds makkelijker, maar de grootste verandering was toen ik een auto kreeg met Carplay erin.
Als je dan een appje krijgt kun je hem laten voorlezen, en eventueel een antwoord dicteren. Je hebt je muziek en de flitsers gewoon op het grote scherm en je bent veel minder afgeleid. Stemcommando’s zijn vaak een beetje hit or miss maar nog steeds ben je dan met je ogen op de weg aan het ruziën met Siri. Carplay staat ook niet toe dat je teveel moet typen dus dat helpt ook. Ik kan me de laatste keer niet meer herinneren dat ik met mijn telefoon in de hand aan het typen was terwijl ik in het verkeer zat, en dat is een grote plus naar mijn mening.