Alleen al zo’n badge zorgt voor 50 pk meer. Honestly.
Vorige week werden verblijd met het nieuws dat er een nieuwe S6 en S7 naar Nederland komen. Gek genoeg is Audi er heilig van overtuigd dat diesel een toekomst heeft. De nadruk lijkt nog altijd op dieselmotoren te liggen. Nu valt er veel voor een diesel te zeggen. Ze zijn erg zuinig en de moderne diesels zijn aanzienlijk minder vervuilend. Sterker nog, nu diesel door veel overheden in de ban gedaan wordt door het zwaar te belasten, stijgt de CO2-uitstoot omdat veel mensen overstappen op benzine.
Een diesel kan dus wel degelijk relatief schoon zijn. Wat een diesel niet is, is sportief. Werkelijk alles staat niet in het teken van sportiviteit. Je hebt altijd een turbogat, hoog in de toeren is er geen vermogen of koppel te vinden en ze klinken best beroerd in vergelijking met een vergelijkbare benzinemotor. Toch heeft dat diverse fabrikanten er niet van weerhouden om een sportieve badge te combineren met een zelfontbrander. Dit zijn elf voorbeelden:
MG ZT CDT ’02
De Rover 75 was en is een zwaar ondergewaardeerde auto. De auto werd in samenwerking met toenmalig eigenaar BMW ontwikkeld, en dat is te merken. Kwalitatief was het gewoon een goede auto. Nog een voordeel was dat Rover de beschikking had over zeer fatsoenlijke dieselmotoren. De Rover 75 was de eerste die de 2.0 commonrail-diesel kreeg. Omdat de auto niet sneller mocht zijn dan de 320d, werd de motor teruggeschroefd naar 115 pk. Na de scheiding met BMW deed Rover wat het altijd al wilde doen: ze maakten snellere varianten van de 75. Naast een V6 en zelfs een knotsgekke V8 was er ook een diesel: de MG ZT 135 CDT. Met maximaal 135 pk had je niet heel veel vermogen onder de rechtervoet, maar het was wel mogelijk om de ZT diesel te voorzien van meer vermogen bij de dealer.
Mercedes-Benz C30 CDI AMG (C203) ’02
Bij sommige auto’s in dit lijstje hebben ze een redelijk sportief uiterlijk gecombineerd met een potente dieselmotor. Niet in het geval van deze Mercedes. Deze auto is namelijk behoorlijk onder handen genomen door de fantasten van AMG. De auto ziet er van binnen en van buiten hetzelfde uit als de benzinegestookte C32 AMG van de W203-generatie. Er is ook niet ‘zomaar’ een dieselmotor in gelegd. De 2.7 vijf-in-lijn is behoorlijk bij de lurven gegrepen. Standaard had dit blok 170 pk, maar in de C30 CDI AMG lag dat aantal 61 stuks hoger. Het koppel van 540 Nm is nog steeds erg veel te noemen. Je kon de C30 CDI bestellen als sedan en stationwagon, maar een heuse sportcoupé behoorde ook tot de mogelijkheden.
Opel Vectra OPC CTDI (C) ’03
Deze is een guilty pleasure van ondergetekende. De eerste serie van de Opel Vectra GTS is nog altijd een bovengemiddeld fraaie verschijning. Na de facelift was het front er niet veel beter op geworden, maar gelukkig maakte Opel na deze wijziging nog wél een sportievere OPC-uitvoering. Aanvankelijk was het de bedoeling om de Opel Vectra OPC al voor de facelift te leveren, bovendien met een dieselmotor, maar dit gebeurde niet. Onder de kap van de Vectra OPC lag een 1.9 viercilinder diesel met niet één, maar zelfs twee turbo’s. Het blok was goed voor 212 pk. Een specifiek vermogen van 112 pk per liter was in 2003 behoorlijk indrukwekkend, het koppel van 400 Nm (van 1.400 tot 3.500 toeren) was dat net zo goed. Helaas bleef het bij een concept, net als deze Corsa OPC. De motor zou later wel geleverd worden in enkele uitvoeringen van de Saab 9-3.
Skoda Fabia vRS (6Y) ’03
Een van de leukere Skoda’s van de afgelopen 20 jaar is de eerste generatie Fabia vRS. De auto was de opvolger van de Felicia, de laatste auto die nog aan het ‘oude’ Skoda deed denken. De door Dirk van Braeckel getekende hatchback deed de mensen afvragen: waarom zou je nu in hemelsnaam een Volkswagen Polo kopen? Helemaal in het geval van de Fabia vRS. Aangezien Skoda mag shoppen in de magazijnen van moederbedrijf Volkswagen werd er gekozen voor een uiterst potente 1.9 TDI met pompverstuiver. De motor was een typische TDI (veel roet, weinig verfijning, veel genagel) maar ze sleurden er enorm aan en waren behoorlijk zuinig. Daarbij kon je ze ook makkelijk kietelen. De perfecte warme hatchback om modaal gemotoriseerde BMW’s te kakken te zetten op de tussensprint.
Ford Mondeo ST TDCI ’04
Sinds mensenheugenis werden snelle Europese modellen van Ford getooid met het XR-label. Denk aan de Fiesta XR2, Escort XR3 en Sierra XR4. De écht heftige modellen werden voorzien van de naam RS (Rallye Sport). Ford RS’en kennen we nog wel, maar de XR modellen zijn inmiddels verruild voor ST (Sport Technologies). De eerste Ford met die ST-badge was de eerste generatie, post-facelift Mondeo ST200. Van de tweede generatie was er óók een ST, de Mondeo ST220. Deze werd later, na de facelift, bijgestaan door de ST TDCI. Dan had je dezelfde uitrusting, onderstel en uiterlijke kenmerken als de Mondeo ST220, maar in plaats van een 3.0 V6 met 226 pk kreeg je een 2.2 commonrail-diesel met, eh, 155 pk. Daarmee haalde je een topsnelheid van 220 km/u, destijds niet verkeerd voor een diesel. Dit model is in Nederland nooit officieel geleverd.
Seat Ibiza Cupra 1.9 TDI (6L) ’04
Eigenlijk geldt voor de Ibiza Cupra TDI hetzelfde als voor de Fabia vRS. Beide auto’s zijn derivaten van de Volkswagen Polo en hebben dezelfde motor onder de kap. Toch zijn er wel een paar belangrijke verschillen. Allereerst de looks: de Seat Ibiza Cupra ziet er veel dikker uit. Zeker in het felrood of knalgeel is het een gave verschijning. De Ibiza is wel minder praktisch – de Fabia is immers altijd een vijfdeurs – terwijl de Ibiza Cupra er enkel was als driedeurs. De Ibiza Cupra zag er niet alleen sneller uit, hij was het ook. De 1.9 TDI is goed voor maar liefst 160 pk. Het koppel is nog leuker: vanaf 1.900 toeren per minuut staat er 330 Newtonmeter voor je klaar.
Fiat Stilo Abarth Schumacher Edition ’06
Het feit dat een auto een sportieve badge heeft, wil niet zeggen dat het ook een goede auto is. De Fiat Stilo, bijvoorbeeld, deed eigenlijk alles fout wat er maar fout gedaan kon worden. Kwalitatief was het niet de beste auto, karakter had ‘ie niet en een leuke rijdersauto was het al helemaal niet. De Stilo Abarth bracht daar iets meer verandering in. In het geval van de benzinevariant had je een 2,4-liter vijfcilinder uit de Lancia Kappa onder de motorkap. Niet verkeerd. De Schumacher was een speciale uitvoering nog boven de Abarth. Je kon deze ook krijgen met een 1.9 dieselmotor. Deze variant werd slechts een paar maanden geleverd. Ondanks zijn naam was ‘ie niet bepaald snel: 0-100 duurde liefst 8,8 seconden en harder dan 209 km/u ging hij niet.
Renault Mégane Renault Sport dCi 175 Cup ’07
De meest hardcore diesel ooit gebouwd? Totdat ze bij Donkervoort een diesel gaan leveren, wellicht wel. Zo rond deze tijd was Renault Sport de onbetwiste koning op het gebied van hete hatchbacks. De eerste Mégane Renault Sport was nog niet helemaal perfect, maar na wat facelifts en updates werd de auto beter en beter. Met name met het Cup-chassis, dat weliswaar vrij hard was, maar ook zorgde voor enorme stabiliteit en hoge bochtsnelheden mogelijk maakte, was hij buitengewoon goed. Op sommige markten is de auto even leverbaar geweest met de sterkste 1.9 dCi-motor. In de Mégane Renault Sport leverde deze 175 pk en 360 Nm. Je kunt de dCi herkennen aan zijn ontbrekende dakspoiler. De benzineversie heeft deze wel.
Volkswagen Touareg R50 TDI (7L) ’09
De autowereld zit tjokvol met dinosauriërs, maar achteraf gezien zijn er precies twee auto’s die daadwerkelijk te arrogant voor woorden zijn. De Audi Q7 V12 TDI en deze Volkswagen. Ondanks dat de Audi Q7 V12 TDI is gebouwd door quattro GmbH (tegenwoordig Audi Sport), heeft de auto géén speciale badge. De Volkswagen Touareg R50 TDI heeft deze wel. De R50 is eigenlijk een combinatie van de Touareg V10 TDI en de W12 Sport. De tiencilinder diesel werd opgefokt en leverde na zijn behandeling 350 pk en liefst 850 Nm. De dikke bodykit maakte het geheel af. Ondanks dat ‘R’ een sportief label is, was er weinig sportiefs aan de R50. Het ding woog namelijk zo’n 2.700 kg.
BMW M550d (F10) ’11
De alleskunner die alle andere auto’s overbodig maakt. Nu weten we dat het geen ‘echte’ M betreft, maar qua prestaties kan de M550d zich redelijk meten met de M5 van de E39-generatie. Het is niet zomaar een BMW 530d met een chipje en sportpakket. De motor is een zes-in-lijn met maar liefst drie turbo’s. Daardoor produceerde het 2993cc grote blok 381 pk bij 4.000 toeren en 740 Nm bij 2.000 toeren. Alle M550d’s zijn standaard uitgerust met een achttrapsautomaat van ZF en xDrive-vierwielaandrijving. De M550d was de eerste schofterig snelle diesel: van nul naar 100 km/u knallen neemt slechts 4,7 seconden in beslag. De huidige M550d doet er met vier turbo’s overigens nog een schepje bovenop.
Audi SQ5 TDI ’13
De eerste Audi met ’S’ badge was qua recept ongeveer gelijk aan de nieuwe S6. Een drieliter V6 met dubbele turbo’s resulteerde destijds echter in 313 pk. In sommige landen kon er overigens ook gekozen worden voor een 3.0 benzinemotor met mechanische compressor. Met name het maximum draaimoment van 650 Nm zorgde ervoor dat de SQ5 buitengewoon vlot aanvoelde. Het was een ideale auto voor wanneer je een S4 wilde, maar ook een vrouw had én veel kilometers moest maken. Je kon in 5,1 naar de 100 km/u sprinten – dat is vrij rap voor een diesel-SUV — en zijn topsnelheid lag op een zeer Duitse 250 km/u. Inmiddels is de auto opgevolgd door een tweede generatie. Aanvankelijk had deze enkel een benzinemotor, maar sindskort heeft Audi toch weer een nieuwe SQ5 TDI aan zijn gamma toegevoegd.
madridsta zegt
Jullie zijn de Audi SQ7 vergeten. V8 diesel
willeme zegt
@madridsta: Er zijn er meer dan 11 in totaal ;-). Er is ook een Focus ST TDCI, Golf GTD, X6 M50d, Octavia RS TDI en ga zo maar door.
dromedaris zegt
@willeme: kunnen jullie niet tellen. De auteur zei 11.
phaeton zegt
@dromedaris: Je reaguurt notabene aan de auteur :’)
dromedaris zegt
@phaeton: voor mij ook een gram dan!
galgootje zegt
@phaeton: moest grinniken
Dutchdriftking zegt
@willeme: kortom er komt een 2e lijst? Leon FR TDI ?
flatsixx zegt
Cayenne 4.2
bernoulli zegt
De Audi R TDI Le Mans-racers zijn toch wel de ultieme Sportdiesels.
phaeton zegt
Een 530d is al zat, maar het kan altijd sneller. Dat Renault en Ford het doen (deden) is echt prettig voor de dieselliefhebbers zonder een portemonnee van een ton.
571ay zegt
M550d. Om te smullen. Heerlijke auto, staat op de lijst als potentieel vervanger van mijn huidige diesel.
woertquattro zegt
@571ay: eens,is leuk totdat je motorschade hebt ( wat wel eens voorkomt ) en dan €32.000 verder bent
gumz zegt
@571ay: Yep, een van de beste all-rounders waar ik ooit mee gereden heb. Een keertje M3, M5, M6 Gran Coupe en een M550d (F10 facelift) gehuurd (waren met 4 personen).
Die M550d kon werkelijk alles en was mn favoriet. M3 is qua sportief rijden beter maar qua overall was ik meer onder de indruk van de M550d. Stoplichtsprintje won ie ook tot 80 km/h. Toen het begon te sneeuwen bleef ie ook gewoon gaan natuurlijk. Enige wat echt niet kon was driften, na enkele minuten was het differentieel oververhit. En in eco-pro was het zo boterzacht dat ik nooit wist of de motor nog aan was (geen toerenteller in eco-pro modus).
dare2think zegt
Jammer dat bijna alle auto’s uit de lijst binnenkort door de tijd ingehaald zullen worden. Diesel is toch wel dé manier om de woorden ‘performance’ en ‘portemonnee’ in één zin positief aan elkaar te verbinden.
jeanwillem zegt
@dare2think: welke performance? De meeste wagens uit dit rijtje zijn significant trager dan hun benzinebroer…
waterisnat zegt
@dare2think: huidige 540ix is langzamer dan 540dx…
SimonMc zegt
@waterisnat: Holy fuck, is nog gewoon waar ook. Wat een heiligschennis zeg. Ok, is maar 0.1 naar de 100 sneller, maar gezien hij nog eens 90 kg meer weegt, is dit wel heel netjes.
ghost zegt
De auteur wilde er 11, de rest noemen de autobloggers zelf! ?✌?
markos78 zegt
Omdat na een dik half uur nog niemand de melding heeft gedaan, bij deze dan maar:
Alfa Romeo 159 2.4 JTD Bladiblabla Sport Etcetera.
benzv8rijder zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
Dutchdriftking zegt
@markos78: fantastische wagen, maar geen sport label.
benzv8rijder zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
Volvo_440_turbo zegt
Voor zijn tijd was de Mercedes wel vlot te noemen, maar heden ten dage valt het wel tegen, ik spreek uit ervaring. Auto’s worden sneller en wat vroeger rap was lijkt nu sloom.
De Ibiza rookte nogal destijds, dus ik vermoed dat men gewoon de software van de 130 pk versie wat heeft veranderd (dacht ik ook ergens gelezen te hebben) waarbij iets te veel injectie gegeven werd, op zich niet zoooo een grote ramp bij diesels van die tijd.
Thomas20vt zegt
@Volvo_440_turbo: de 1.9 TDI 160pk heeft een andere turbo en grotere intercooler.
koffiekopje zegt
@volvo_440_turbo: De 1.9 TDI in zowel 130 als 160 pk variant leverde vaak meer dan opgegeven.
Een standaard 130 zit vaak rond de 140-145 pk, de Ibiza Cupra zat vaker boven de 180 dan eronder.
Het zijn technisch inderdaad verschillende motoren. Voor zover ik vernomen heb niet alleen turbo en intercooler maar ook verstuivers (niet per se meer opbrengst, maar gewoon een ander type).
tge1 zegt
Familieauto’s met tractormotoren kan ik niet als sportief klassificeren… Snel wellicht, maar sportief vind ik het niet.
Rob zegt
Goed stukje geschiedenis over diesel en sport (maar dan echt ‘sport’):
https://oldmachinepress.com/2019/01/20/cummins-diesel-indy-500-racers/
vaakbenjetebang zegt
Sport-badge? Nee, dan moet je het goed doen, complete sport-livery:
[img]https://www.ttm.nl/wp-content/uploads/2018/06/endeavour2-1024×683.jpg[/img]
vaakbenjetebang zegt
@vaakbenjetebang: Eh, werken [img] en [/img] tags niet meer? Of ben ik aan het prutsen geweest?
karaya zegt
M550D kan zich redelijk meten met een M5.
‘Dieselpower’ gezwets: http://www.zeperfs.com/en/duel4161-3969.htm
Boven de 100 wordt het huilen.
evdw zegt
@karaya: M5 van de E39-generatie. Lezen druiloor.
karaya zegt
@evdw: Daar zit veertien jaar tussen. Lekkere vergelijking.
s54s62 zegt
@evdw: en dat is een nog groter drama. In een M550d heb ik niet gereden maar ik schat in dat dat toch over de gehele linie een snellere auto is dan een E39 M5…
spidermann zegt
Ik ben nogal blij met mijn V60 PIH met een gecombineerd vermogen van iets van 280 pk en 600Nm.
Dutchdriftking zegt
Alle diesels van Alpina ??
alpina007 zegt
@dutchdriftking: Hebben die een beetje vermogen dan?? :-)
Dutchdriftking zegt
@alpina007: Het is wel een beetje behelpen natuurlijk, maar altijd beter dan een witte Passat :P:P
ozzytrk zegt
535d E60. 335d E90, verschrikkele snelle diesels
Thomas20vt zegt
De Mégane RS 2.0 dCi 175pk is in Nederland door Van Kerkhof en Visscher geleverd. Kon op verzoek besteld worden.
dandi zegt
Alpina e39 D10
melcon zegt
Leuk lijstje! Klein foutje bij de Megane R.S. –> Op sommige markten is de auto even leverbaar geweest met de sterkste 1.9 dCi-motor. In de Mégane Renault Sport leverde deze 175 pk en 360 Nm. –> moet zijn de 1 op na sterkste 2.0 Dci motor (de sterkste was 180 pk in bijv. de Laguna GT). Met een chip kuurtje gaat die overigens naar 215 pk / 430 Nm.
Maarten123 zegt
Zeker in de jaren ’00 was het bijzonder dat je voor een paar honderd euro er 30pk bij kreeg en toen plots alle vergelijkbare benzines eruit reed. Vaak was dit ook nog het geval bij dit soort topdiesels. Het blijft jammer dat sentiment deze toptechniek de das om heeft gedaan. De innovatiegraad bij diesels leek vele malen hoger dan bij benzine.
BaRa zegt
@maarten123: dat is als nostalgisch doen over sigaretten…
karaya zegt
@maarten123: Dat was ook zo. Er werden veel grotere bedragen in dieseltechnologie geïnvesteerd.
Het gaat alleen scheef als jij het over vergelijkbare benzineversies hebt. Je kan een atmosferische benzine moeilijk met een diesel met turbo vergelijken. Die diesel is sowieso veel duurder. Een benzine met turbo is veel sneller.
woertquattro zegt
Er is op basis van de Audi S6 plus avant (c4) ook ergens in 96 een rete snelle diesel gemaakt . Kan het zo niet benoemen maar wellicht kan iemand me helpen .
saxoke zegt
“De eerste Audi met ’S’ badge was qua recept ongeveer gelijk aan de nieuwe S6. Een drieliter V6 met dubbele turbo’s resulteerde destijds echter in 313 pk” volgens mij was de eerste Audi met S badge echt geen diesel. K denk dat de zin beter is als er zou staan: “De eerste Q5 met S badge…”
rrk147 zegt
Er is ook een C30 D5 gemaakt, met 180 pk. Geen sporbadge of rete sportief, maar wel lekker vlot en goede sound van de 5 cilinder!
hallokroket zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
cazzo046 zegt
Wat is zon F10 toch een fraaie auto.
arii zegt
Seat Leon mk1 1.9tdi ARL met 150pk en 300nogwat nm en een heerlijke 6bak, makkelijk chipbaar naar +/-200pk en 400nm
saxoke zegt
@arii: in Belgie: Seat Leon MK1 1.9TDI Marc Duez deze had de Cupra uitrusting en uit de fabriek 160pk die is als sportief model hoger geplaatst dan een “topsport150pk”
unknown32 zegt
Die touareg v10 tdi was wel lekker
Jantje_555 zegt
jullie vergeten de Q7 V12 TDI dan nog! en de Touareg V8 TDI
Onehp zegt
Bij mijn eerste leuke auto had ik als missie een leuke sportdiesel te maken. Niet te zwaar (en toch) en leuk om sturen.
Basis was een BMW 123d 3 deurs. Of met wat goede wil, schooting brake.
Af fabriek loodzware runflat wielen en slappe ophanging om de zware wielen te compenseren. Doodse besturing. Sterke diesel, af fabriek 210pk op de rollenbank maar met een biturbo kon er meer uit vond ik.
Toen ie op punt stond had ie 270pk/500Nm, trok hard door naar, niet lachten, 4700 toeren (menig turbobenzine vandaag piekt vroeger), KW V2, OZ Alleggerita HLT and AD08 banden, betere remmen, anders bussen in subframe, andere geometrie, etc. Gemiddeld verbruik 6,5l/100km (want diesel hé) en op trackdays kwam ik mee met Boxsters, Evo’s en oudere 911-en. Klonk zelfs best ok, menig sportieve 4-cyl benzine die ik heb gereden klinkt minder goed.
Dus het kan. Sindsdien enkel benzines gehad. Dat kan dus ook…
saxoke zegt
@Onehp: waarom ooit weggedaan?
Onehp zegt
@saxoke: 4,5 jaar gehad, nog steeds record. Ook enige auto waarmee ik een snelheidsboete heb gekregen en een keer gestopt ben door de politie. Weggedaan omdat ie me constant aanspoorde te snel te rijden… Ook daarom nog altijd de zwaarste (in kg) auto die ik heb gehad, lichter helpt…
matter zegt
@onehp: Had hiervoor de Ibiza Cupra TDI uit dit lijstje. Als opvolger nog een tijdje opzoek geweest naar de Megane 175 pk dci maar niet te vinden. Nu rij ik in een 123d 3 deurs. Echt een fijne wagen en weinig last van het zware blok voorin, zeer goede combinatie van sportief en diesel IMO. Gevoelsmatig niet eens zo snel door de bi-turbo dus dat gevoel dat er meer uit kan heb ik ook. “helaas” nu een nieuwe baan met lease auto (Golf 1.6 tdi) dus die tuning gaat er niet meer komen. Misschien maar inruilen op een 130i… :)
Onehp zegt
@matter: doen die 130i als je toch weinig kms doet, laatste atmo zes in lijn in de kleinste moderne BMW, wordt niet veel beter…als ie mooi in orde staat uiteraard… LCI betere ophanging, pre LCI hydraulische stuurbekrachtiging…. Ophanging kan men upgraden…