Collega @rubenpriest heeft je al verteld dat de Chinezen in 2022 gekomen zijn. Maar hoe en wat verkochten de aparte merken nu precies?
De geschiedenis herhaalt zich in het algemeen en dus ook in de autowereld. In den beginne had je de Duitsers met de Patent Motorwagen. Later volgde een periode dat de Amerikanen, Britten en Fransen de toon aangaven. Ook al omdat Duitsland even (letterlijk) niet meer mocht meedoen, om redenen.
Vanaf de jaren ’70 kwamen de Japanners opstomen, mede geholpen door de oliecrisis. In den beginne werden zij weggehoond vanwege hun ielige producten. Maar het lachen verging de concurrentie snel toen bleek dat de Japanse producten betrouwbaar en zuinig waren. Japan werd synoniem met auto’s die niet kapot gingen. En met de NSX, GT-R, RX-7 en al die obscuurdere modellen die @willeme allemaal kent, liet men zien dat het ook snel en heet kan.
Dan had je de Zuid-Koreanen. Wederom keken we een beetje meewarig bij de Hyundai Scoupe en de KIA Shuma. De Zuid-Koreanen waren vooral goed als goedkoop vervoer. En als ze producten uit andere landen een KIA-badge gaven, zoals de onvergetelijke KIA Elan. En dan had je alsnog voorwielaandrijving. KIA heeft het nog steeds moeilijk om Stingers aan de man te brengen. Maar het is wel de grootste afzetter (in de goede zin van het woord) van auto’s in Nederland.
Maar de volgende golf staat al klaar. En dan hebben we het niet over de Volkswagen Golf, die voorlopig alleen maar minder goed is geworden met de introductie van de Golf 8. Neen, dan gaat het om de Chinese Golf. Ook hier hetzelfde patroon. Ooit was de Landwind, als Opel Frontera-kloon, nog mikpunt van hoon. Ja, je had een SUV voor peanuts. Maar het ding bleek hopeloos onveilig te zijn. Inmiddels is een Lynk & Co gewoon een Volvo voor (ietsje) minder. Misschien rijd je zonder dat je het weet wel in een auto van een ander merk gemaakt in China. Het verschil in kwaliteit is zienderogen verdampt/aan het verdampen.
Maar hoe zit het met de harde cijfers? Wel we hebben het even op een rijtje gezet. Ter referentie: ons aller Alfa Romeo verkocht dus 320 auto’s in Nederland vorig jaar.
BYD: 200 stuks
BYD gaat van 51 units in 2021 naar 200 units in 2022. De toko zet vooral de Atto 3 (161) en de Tang (36) weg. Elektrische SUVjes dus, precies wat de markt wil.
JAC: 7 stuks
JAC biedt de IEV7 aan, een elektrisch SUV-je. Het merk beleefde een terugval in 2022 in Nederland, want in 2021 werden er nog 19 verkocht.
LOTUS: 1 stuk
Beetje flauw, maar Volvo, LOTUS, POLESTAR (en een stukje van Mercedes) zijn natuurlijk van Li Shufu, de man achter Geely. LOTUS verkocht vorig jaar een Emira. Het jaar ervoor werden er nog 4 Elises, 2 Exiges en een Evora op Nederlands kenteken gezet.
Lynk & Co: 5.847 stuks
Maar dan de grotere getallen. Lynk & Co zette een aantal auto’s af waar Alfa Romeo alleen van kan dromen. Bovendien gingen er van het enige model, de 02, in 2021 een stuk minder over de toonbank (3.297 stuks).
MG: 1.504 stuks
MG heeft dezelfde nummertjes als vorig jaar, maar in een andere volgorde. Het merk gaat van 1.054 stuks naar 1.504 stuks, dus dat is toch een plus van vijftig procent. En bijna vijf keer zoveel als wat Alfa Romeo doet.
NIO: 54 stuks
Onlangs reden we met de NIO ET7. Dit is de hardloper van NIO op het moment met 52 weggezette units. De ES8 voegt er twee stuks aan toe.
POLESTAR: 2.194 stuks
De POLESTAR 2 ging in December nog ruim 500 keer op kenteken, waarmee het totaal komt op 2.194 stuks. De fraai ogende POLESTAR 1 werd ook nog 11 keer op kenteken gezet in Nederland over 2022.
Volvo: 12.891 stuks
De grootste Chinees was in 2022 Volvo. Zoals al vermeld in het overzicht van de premium Duitsers, is het daarmee groter dan Mercedes in Nederland. Het merk beleefde wel een terugval ten opzichte van 2021, toen het 15.957 stuks verkocht. Hardloper bij Volvo is de XC40, die echter in lijn met het totaal zo’n 2.000 keer minder vaak over de toonbank ging. Ongeveer hetzelfde aantal als dat er bij de Lynk & Co 02 bijkomt dus. Toeval?
XPENG: 11 stuks
XPENG moet er nog even inkomen. De P5 en P7 zullen net als de NIO’s door de meesten worden gezien als ‘Tesla voor minder’. Het merk heeft inmiddels een Nederlandse variant van hun site, dus ook hier is vast nog ruimte voor groei.
Enfin, voorlopig zijn het dus vooral de merken van Geely die het goed doen in Nederland. Maar voor de meeste merken in dit lijstje, is gevoelsmatig nog veel ruimte voor groei met dingen als een importeur en dealers enzo. Heb jij ook wel trek in een Chinese auto? Of houd je het liever bij Chinees eten? Laat het weten, in de comments!
kniesoor zegt
Ik hou ‘t bij Chinees eten. Dat mag (terecht) niet meer in plastic bakjes en is dus beter voor het miljeu 🙂
mashell zegt
Ik weet dat er er veel Chinezen zijn maar of kannibalisme nou de oplossing is? We moesten toch minder vlees eten?
tenaci zegt
Volgens mij geldt dat niet voor kannibalisme. Hoe meer mensen mensen eten hoe minder mensen er overblijven die vlees eten, vliegen, hun huis verwarmen, auto rijden….. 😉
misterds5 zegt
Edit: fixed
eunosroadster zegt
Op zich heb ik niks tegen Chinese auto’s, daar deze qua technologie en kwaliteit flinke sprongen hebben gemaakt (hoewel er nog wel een weg te gaan is). Maar in het huidige geopolitieke klimaat (waarbij we door o.a. de Oekraïne oorlog en de economische (halfgeleiders- en economische afhankelijkheids-)oorlog nogmaals met de neus op de feiten werden gedrukt) snap ik niet dat zoveel Nederlandse zich laten verleiden tot aanschaf of lease van iets als een MG, wat gewoon voor 75% een Chinees staatbedrijf is… Buiten dat zijn die nieuwe Lotussen (hoewel het me pijn doet dat het weinig meer met het fantastische ‘oude’ Lotus te maken heeft) wel prachtige wagens!
Robert zegt
Het is vooral aan de politiek om duidelijk te maken dat de afhankelijkheid van China tot een heel enge toekomstvisie kan leiden.
Toevallig las ik afgelopen week ergens dat Japan inmiddels aan het inventariseren is geslagen wat ze nu precies allemaal uit China halen en hoe ze deze afhankelijkheid kunnen verkleinen. Maar goed, de afhankelijkheid van Russische olie en aardgas was tot voor een jaar geleden óók geen probleem voor de meeste Europese politici. Het enige wat de burger kan doen is stemmen met de portemonnee; door géén auto’s te kopen, bijvoorbeeld.
mashell zegt
Is terugtrekken in je eigen schulp de oplossing voor geopolitieke instabiliteit of zouden we juist de instabiliteit moeten voorkomen? Door bijvoorbeeld zoveel spullen uit China kopen dat ze zo afhankelijk van ons geld zijn dat ze het zich niet kunnen veroorloven wat met de Oeigoeren, Tibetanen, Taiwanezen of Hanchinezen te doen. Zelfde met Rusland, dat hadden we ook in de Navo kunnen halen, dat hadden we ook een volwaardig EU lid kunnen maken. Onze leiders laten zich graag en veel beïnvloeden door de Amerikanen die een oorlog in Europa dat Rusland en de EU verzwakt helemaal geweldig vinden en ze hebben het niet eens door. Vrede (maar ook mensenrechten) krijg je niet door onafhankelijke blokken (VS, Rusland, China, Europa) maar door een verwevenheid van economische belangen (yep, dat ook is de redenering achter de EU). Daarom ga ik nu naar de Action om wat Chinese rommel te kopen.
alloallo zegt
Seres en aiways zijn niet Chinees??
jaapiyo zegt
Die stonden in de cijfers waarschijnlijk onder ‘overig’.
MrHyde zegt
Edit: fixed (MG toegevoegd, de andere zijn niet apart genoteerd)
Maar wat is de definitie van Chinees?
Een eigenaar -> dan mag oa Mercedes er ook bij.
Of waar ze gemaakt worden? Dan mag je voor Volvo een aantal modellen eraf halen. Enkel de S90, en de meeste XC60’s worden in China gemaakt. Maar ook de Tesla Model 3 instapper wordt in Shanghai gebouwd.
rutgerg zegt
Mee eens hoor… als dit over Duitse merken ging stonden Seat en Skoda er vast niet in. Terwijl die Duitser zijn dan dat Volvo Chinees is…
mc96 zegt
Inderdaad. Ander voorbeeld. stellantis is statutair gevestigd in Nederland. Dat maakt ons eerder een belasting paradijs dan een grote autoproducent 😀
rutgerg zegt
Ja klopt, Alfa is niet Italiaans maar Nederlands. Een dikke amerikaanse Dodge Ram, neehoor Nederlands.
ghini zegt
Slechts 1 Emira?? Hopelijk worden dat er nog meer in 2023..
pa045 zegt
Beetje populistisch om Volvo nu ineens Chinees te noemen. En de Lynk & Co heeft hier de 1 op de markt gebracht. Niet de 2. Dat mag je als autojournalist niet 2 keer fout doen.
pentar zegt
Zowel de XC40 als de Polestar 2 worden gewoon in Zweden gebouwd.
exclusivecarspotter zegt
@pentar de polestar2 wordt echt in China geproduceerd.