Mercedes is een van de pioniers op het gebied van dieselmotoren in personenwagens, de nieuwe OM 654 is volgens de Duitsers een belangrijke mijlpaal in die lange dieseltraditie.
Vol trots meldt Mercedes dat ze het gemiddelde gebruik van het gamma in de afgelopen twintig jaar bijna hebben weten te halveren. Van gemiddeld 9.2l/100km in 1995 tot 5.0l/100km in het afgelopen jaar. De vanaf scratch ontworpen nieuwe tweeliter diesel, codenaam OM 654, moet die cijfers verder verbeteren.
Mercedes trekt dit nieuwe blok volledig op uit aluminium, volgens Mercedes-Benz de eerste keer dat een viercilinder diesel volledig van dit materiaal gemaakt is*. De krachtbron weegt slechts 168.4 kilo, ten opzichte van 202.8 kilo voor zijn voorganger. De zuigers zijn wel van staal, maar een speciale Nanoslide-coating moet de interne wrijving tot een minimum beperken. Ook past Mercedes een verbeterde Common Rail-inspuiting toe, de vierde generatie van het merk dat destijds een van de eerste was, na de Alfa-Romeo 156 2.4 JTD.
Al dat fraais moet natuurlijk voor een lager verbruik zorgen en dat is gelukt. Het verbruik is 13 procent lager dan dat van zijn voorganger. En dat terwijl het vermogen van de tweeliter diesel 195 pk bedraagt, waar de oude 2.1 het schopte tot ‘slechts’ 170 paardjes. Mercedes meldt en passant nog even dat de motor voldoet aan de toekomstige emissietest, de WLTP-cyclus. Deze test, die de chronisch falende NEDC-cyclus moet vervangen, moet een beter beeld geven van het verbruik in de praktijk. Ook het direct testen van uitstoot in de praktijk, iets wat sinds dieselgate vaak ter sprake komt, is iets wat Mercedes ondersteunt. Overigens gebruikt Mercedes-Benz wel AdBlue om de uitstoot zo laag mogelijk te krijgen.
De eerste auto waarnaar dit nieuwe blok zijn weg zal vinden, is de Mercedes E 220 d. Later zal de motor ook in de C-Klasse en andere modellen de oude 2.1-diesel gaan vervangen. Of het nieuwe blok ook enkele uitvoerigen met de 1.5-liter Renault-diesel zal gaan vervangen, wil Mercedes nog niet zeggen. Wellicht ontwikkelen ze een variant met een kleiner slagvolume om niet meer afhankelijk te zijn van de Franse krachtbron.
*Volgens een aantal oplettende lezers zou Mercedes niet de eerste zijn en dus jokken. Zo zou Peugeot in 1965 al een volledig aluminium diesel in de 204 hebben gelepeld, terwijl ook Honda dit jaren terug al eens deed.
sbelali zegt
Laat Mercedes toch weer zien hoe indrukwekkend het is. Netjes
mout zegt
@sbelali: Ik heb Mercedes erg hoog als dieselmotor bouwer. Maar, met alle respect, het werd ook wel eens tijd dat ze het initiatief weer naar zich toe haalden.
De laatste jaren hoor ik van nogal ongecultiveerde blokken (4-cilinders die nu worden afgelost).
Of er blijken diesels ingekocht te worden bij Renault. Dat is ook niet iets wat je doet als je een grote voorsprong hebt…
Alexke zegt
@mout: een 4 cylinder diesel zal nooit mooi lopen zoals een 6 in lijn diesel of een v6 diesel.
mede door de layout alsook de combinatie van erg hoge inspuitdruk: hierdoor gaat de motor meer knetteren.
bij een 6 cylinder kunnen ze doormiddel van het grotere blok , het knetteren beperken.
Ook door de ontwikkeling en ontwerp van verstevigingen in bepaalde delen van het blok beperken ze de resonanties.
Iets wat je meestal niet bij een renault of dergelijk ziet. (omdat dit geld kost om te ontwikkelen en om te produceren).
Het 0.5l per zuiger is een concept dat BMW al vanaf de N57,N47 geld.
Dit concept zou het meest efficient zijn…
Hierbij is het ook om zeer makkelijk een 4 cyl of 6 cyl te ontwikkelen en te produceren.
Nu bij de laatste generatie (midden 2015) BMW motoren : de Bxx reeks gaat het nog verder :
Hierbij heb je de B37 , B47 en de B57 .
Dus : 3 blauwdrukken van motorblokken met allemaal 0.5l per cylinder. ongeveer 30% van de onderdelen van een B37 is hetzelfde als een B57 !
Dit zorgt voor BMW dat ze een enorm aantal minder onderdelen moeten aankopen en ontwikkelen.
het verschil tussen de 120d en een 125d zit meestal in de zuigers,turbo,intercooler,injectoren en uitlaat.
henkhupelschoten zegt
@sbelali: Het kan allemaal nog indrukwekkender, deze motor is dan wel een 4 in lijn, deze kunnen ze vergroten naar een 6 in lijn! Tuurlijk een andere krukas etc. maar de alle technologie eraan en onderdelen blijven hetzelfde! En met deze technologie gaat het Renault blok ook waarschijnlijk verdwijnen, de Renault diesel rijd eigenlijk geweldig dus zie zelf geen rede om hem te laten verdwijnen. Hoe ik dit weet? De man met de lange jas…
phdg zegt
@sbelali: Zéér indrukwekkend, common rail die iedereen gebruikt( Bosch EDC17 met CP4 pomp), uitlaatgasnabehandeling die iedereen gebruikt (roetfilter met SCR katalysator), Variabele turbo die je ook overal terugvind…
remcott zegt
@phdg: mwoah nu ga je wel wat kort door de bocht vrees ik, voornaamste lijkt me de electronica maar ook de verdere kwaliteit van de onderdelen.
dutchdriver12 zegt
@remcott: ik hoop niet dat je denkt dat Mercedes de elektronica zo goed onder de knie heeft…
mylvan zegt
Ik denk dat men dit ook even weten moet, Daimler Benz verneukt de emissietests net als VW…..
http://www.roadandtrack.com/new-cars/car-technology/news/a28191/daimler-will-invest-nearly-3-billion-in-next-generation-diesel-engines/
sbelali zegt
@mylvan: en vrijwel ieder ander merk :)
lekbak zegt
@mylvan: met het verhaal in de link is weinig mis, met jou conclusie wel!
Ze schrijven daar twee verschillende dingen die ze linken aan vw. Ten eerste dat ze in de praktijk meer nox uitstoten dan in de test (en dus dan toegestaan, maar dat doen letterlijk alle auto’s. Ook ev’s, hybrides en benzine’s). Ten tweede dat ze nu op sommige modellen dezelfde nox reducerende techniek gebruiken als vw.
Wat niet zo is, is dat mercedes op dezelfde manier vals speelt als vw. Vw loopt namelijk op een andere mapping tijdens de test. Mercedes niet, mercedes loopt altijd op dezelfde mapping. ’toevallig’ eentje die in de test beter scoort. Maar rij je in de praktijk in dezelfde temperaturen ben je dus ook net zo schoon (mits hetzelfde onmogelijke tempo wordt aangehouden. Maar dat is weer een fout van de test). Bij vw is dat onmogelijk.
Het ene ‘mag’, het andere niet. Dat is een levensgroot verschil. Dat het resultaat nagenoeg hetzelfde is, is dan van ondergeschikt belang.
boxergt zegt
@lekbak: Danku! +1
dawwg zegt
@lekbak: Nog 2 kleine aanvullingen: Bij de laatste versie van het huidige MB 2.1L blok kun je gewoon zelf AdBlue tanken (vulopening naast de dieselopening) terwijl dit bij VW meestal (altijd ?) door de dealer moest gebeuren.
En de ophef vorige week over de ‘sjoemeldiesel’ van MB (althans: meer uitstoot) ging over de generatie diesels daarvoor; met 2.1L BlueEffenciency; niet de laatste revisie 2.1L BlueTecs. Eerst genoemde had geen AdBlue, laatste wel …
knipperlichtje zegt
@dawwg: Volkswagen heeft sowieso maar enkele modellen met adblue-nabehandeling geleverd, misschien dat dit sinds de Euro6-norm anders is geworden. Daar hoeft overigens ook geen noodzaak toe te zijn, een Fiat 1.3 Multijet bijvoorbeeld voldoet aan de Euro6-norm zonder adblue te gebruiken.
dawwg zegt
@knipperlichtje: Duh, natuurlijk hebben we het hier over Euro6 norm diesels :)
rufctr01 zegt
@lekbak: amen! ????
janmetdelangeachternaam zegt
400nm? Lekker hoor
baap zegt
@janmetdelangeachternaam: ik gok tussen de 400/430 Nm
wildbeest zegt
@baap: mooi blok hoor, zeker in combi met dat koppel. 8 traps erop?
henkhupelschoten zegt
@wildbeest: 9G!
potjak zegt
Het blok van Renault zal wel blijven. Prima blok en scheelt ontwikkelingskosten….
primer zegt
Mercedes moet zijn research eens herdoen, Honda had al een volledig aluminium 4 cilinder diesel in 2004.
12 jaar te laat Merc.
reistje zegt
@primer: Welke motor bedoel je? De N22 had in ieder geval sleeves (stalen cilinderbussen). En dan is het geen “all-aluminium” motor.
parker zegt
En de hamvraag is hoe lang deze ultralichte hightech aggregaten meegaan…?Liever wat zwaarder, minder zuinig en robuuster dan van dit soort wegwerpnaaimachines.
desjonnies zegt
@parker:
Weet je
Ik begrijp je – werd ook eens tijd na 14,5 jaar !
Maarre, zo stond mijn Vader ooit in 1962 over zijn ‘snelle’ Peugeot Diesel ( 125 km/u) en ik als zijn zoon in 1975 bij de GOLF 1 Diesel zo’n klein k*t dieseltje zulke prestaties en geloofde ik het hele TDI geneuzel niet toen de man me in een Passat wilde praten.
Ik en mijn grote mond zeiden “de startmotor van mijn Range Rover is nog groter dan dat hele blok ‘ om er vervolgens na vier-en-een-halve ton kilometers met bloedend hart afscheid van te nemen.
En nu de Alfa JTDm gewoon een hele lekkere snelle en zuinige rakker.
Ik wil maar zeggen Parker, ’t kan verkeren en ik ben expert !
lincoln zegt
Klinkt als een ordinair modern dieselblok ..
Minder revolutionair dat als deze advertentie doet voorkomen iig ..
stgp zegt
De vorige 2,1 was er toch ook met 204 pk en 500NM?
boxergt zegt
@stgp: Klopt. De 250d. Waarschijnlijk willen ze die niet aanhalen door de (veel) hogere CO2 uitstoot en dus verbruik.
kahan zegt
@stgp: nope, de vorige had 170 pk.
De motor waarover jij het hebt, is dezelfde als die 170pk motor, maar dan met twee turbo´s.
Deze nieuwe motor haalt met een enkele turbo 195pk. Een dubbele turbo versie komt in de toekomst ook nog.
Deze nieuwe motor is modulair opgebouwd/ontworpen door mercedes. dwz dat met weinig moeite ook 5 en 6 (om656) cilinder motoren gemaakt kunnen worden. Bovendien delen de nieuwe, nog niet uitgekomen, benzine motoren van Mercedes heel veel onderdelen met mekaar.
Dit zijn de motoren waarmee Daimler veel geld gaat besparen.
Wat betreft de nano coating, deze is ook al toegepast in de OM642 V6 diesel met 252 tot 265 pk.
Hopelijk gaan in de komende 6 cilinder diesel geen design tekorten zitten, zoals van binnen afbrokkelende uitlaatspruitstukken die de turbo blokkeren, lekkende olie koelers omv te dunne dichtingen en die een dag arbeid nodig hebben om vervangen te worden.
Op basis van servicebility ben ik geen fan van deze motor, alles is opeen gepropt, ketting van achter enz..
lincoln zegt
@kahan:
Hoi ..
Ben jij toevallig een automonteur ??
kahan zegt
@lincoln: Nee, heb/ben van geboorte af meestal in een mercedes gereden en heb de “luxe” en ook de plaats om mijn gebruikte auto’s niet te hoeven verkopen. Dan word je al snel hobby monteur..
dawwg zegt
@kahan: Dat was met de vorige generatie CDI BlueEffenciency; de laatste versies van de huidige OM651 BlueTecs zijn allebei Bi-Turbo’s (de C220 en C250) . En de uitstoot en verbruik zijn ook vrijwel gelijk; scheelt nog geen 5%. De C220 is boven de 3000rpm puur sotware-matig afgeremd, tot de 3000rpm is de vermogensloop exact hetzelfde ..
Beest van een motor die OM651; 205pk met 500NM bij 1400rpm … en met chipkuurtje richting de 240pk (!) en 560Nm zonder enige pijn … en hij trekt ook lekker door tot 5000rpm; dipje komt pas bij 4800rpm o.i.d. :)
kahan zegt
@dawwg: klopt, maar ik vergelijk deze nieuwe single turbo motor graag met een single turbo motor van de vorige generaties, en dat is dus de om646 met 170 pk. Dat lijkt mij de meest eerlijke vergelijking en zo zie je dan ook dat de prestatiewinst niet nix is :)
henkhupelschoten zegt
@kahan: Had BMW met z’n vorige (misschien ook deze generatie) 5 serie daar ook geen last van?
parker zegt
@henkhupelschoten: waar last van? BMW heeft alleen 6 in lijn diesels, géén V6 met kettingspaghetti aan de achterkant verstopt.
kahan zegt
@parker: De V6 van mercedes heeft de ketting ook vooraan. De I6 van BMW zijn over het algemeen goede motoren. Alleen die ZF automaten zijn dan op lange tijd weer net iets minder dan de 7G-tronic, blijkt uit mijn eigen ervaring en omgeving.
De I4’s van BMW daarentegen… Google maar eens effe naar BMW N47 engine. Zo een rampzalige motor, een beetje vergelijkbaar met de zuigerveren in de TFSI motoren.
En dan wil ik niet deze drie merken tegen mekaar opzetten en beweren dat 1 ervan de beste is. Wil je een product kopen van een fabrikant met eergevoel die hij haalt uit de tevredenheid van zijn klanten => koop een Japanner. Hoewel ik het zelf niet doe, omdat ze geen performante 6cilinder diesels hebben.
parker zegt
@kahan: eerder zeg je dat ie bij Mercedes juist achter zit..?! Anyways: bij Audi wel en daar is het sinds de intro in 2004 een regelrechte kettingramp.
Is de 7G Tronic trouwens niet ook van ZF?
kahan zegt
@parker: Mssch heb ik geen duidelijk onderscheid gemaakt: bij de V6 (de motor die tot op heden nog altijd gebruikt word in de 3 liter diesel modellen) zit de ketting van voor.
Bij deze nieuwe motor vermeld in dit artikel, hebben ze de ketting achteraan gezet, en omdat de komende 6 cilinder als basis deze nieuwe motor heeft, zal ook daar hoogst wss de ketting van achter liggen. Hoop dat het nu duidelijk is.
kahan zegt
@parker: de 7G tronic en de 9G en zo goed als alle oudere automaat versnellingsbakken in Mercedes auto´s zijn door Mercedes zelf ontworpen en geproduceerd. Mercedes heeft zijn eigen versnellingsfabriek.
Dutchdriftking zegt
Klinkt als een niet heel bijzondere, maar wel erg fijne diesel motor. Is er ook bekend hoeveel koppel het beestje levert?
lekbak zegt
Ik ben zeer benieuwd hoe dit uit gaat pakken in de praktijk. Dat aluminium heb ik wel vertrouwen in. Die coating echter, ik kan maar niet aan het idee wennen dat ‘veredelde verf’ slijtvast is. Ik ben zeer benieuwd hoe deze motoren het doen bij hoge kilometerstanden. Er zullen toch geregeld auto’s de miljoen moeten kunnen halen, anders is het niet Mercedes waardig.
reistje zegt
@lekbak: Tot zover heb ik van andere all-aluminium diesel motoren nog weinig problemen gehoord met de coating. Een enkel verhaal van een 2.5 TDI, maar goed de meeste motoren met deze technieken zijn nog niet zo lang op de markt.
Toch deel ik je angsten van de coating wel. Ook over dat het aluminium is trouwens, hoewel het zeker voordelen bied komen er toch ook wel risico’s bij kijken.
lekbak zegt
@reistje: welke volledig aluminium diesels ken jij dan? Want Mercedes kent er geen enkele, en hieronder is er iemand die een Peugeot denkt te kennen.
reistje zegt
@lekbak: VW r5 2.5tdi, BMW N57 ehh
phevtreb zegt
Was Alfa Romeo niet het eerste merk dat met commonrail techniek kwam? Weet het eigenlijk wel zeker was in de 156
trustmeiamanengineer zegt
@phevtreb: Jep, in 1997 met de 156 2.4JTD.
“The first passenger car that used the common rail system was the 1997 model Alfa Romeo 156 2.4 JTD,[6] and later on that same year Mercedes-Benz C 220 CDI.”
Bron: Wikipedia
trustmeiamanengineer zegt
@trustmeiamanengineer: Dus niet zomaar de PR-machine van Mercedes napraten @Dizono ;)
lekbak zegt
@trustmeiamanengineer: nou is Wikipedia niet echt een vlekkeloze bron. Maar de alfa staat wel bekend als de eerste.
Dizono zegt
@trustmeiamanengineer: Hmm, blijkbaar zelf verkeerd opgeslagen in de bovenkamer. Ik dacht juist dat Fiat de techniek voor veel geld aan MB verkocht, zodat zij ermee mochten primeuren. My bad.
ronin1130 zegt
@Dizono: Fiat heeft het common rail systeem ontwikkeld en later doorverkocht aan Bosch. De Alfa 156 was inderdaad wel het eerste seriemodel dat deze technologie mocht inwijden.
gtwillem zegt
@Dizono: Fiat is de bedenker van het Common Rail systeem. Dit hebben ze bijna direct verkocht aan Bosch. En die leverde het aan Mercedes. Mercedes wilde aanvankelijk de eerste zijn, maar terwijl zij het systeem aan finetunen waren op hun bestaande blokken, bracht Fiat het uit op de 2.4 en 1.9 JTD.
Waarom was de 2.4 eerder? Alfa wilde de 156 presenteren met de twee sterkste motoren, de 2.5 V6 (Busso) en dus de 2.4 JTD. Niet veel later kwam de 1.9 JTD en de Twin Spark motoren.
baap zegt
@trustmeiamanengineer: Daar heb je ook een superbron te pakken, Wikipedia. Come on.. waar of niet, maar iedereen kan die bende aanpassen! ‘Ik had de eerste commonraildiesel op mijn fiets in 1984’, want dat zegt Wikipedia ;)
trustmeiamanengineer zegt
@baap: nee, want dan is er altijd wel weer iemand die het aanpast omdat het niet waar is. Bovendien hebben we het hier over een klein ‘feitje’, ik wens je veel succes om dat op terug te vinden in een wetenschappelijk tijdschrift. Wikipedia is juist ideaal voor zulk soort onbenullige weetjes.
lincoln zegt
@baap:
Wikipedia is zoveeeeeeeel beter dan de bron die hier teveel gebruikt wordt .. Top Gear ..
En vooral met automotieve feiten zijn ze bijzonder accuraat ..
5cilinder zegt
@baap: Heb jij aandelen Winkler Prins?
Edge zegt
Héél erg innovatief en vernieuwend is het natuurlijk niet, maar alle beetjes zijn mooi meegenomen. En het klinkt ook wel als een fijn blok voor als je veel kilometers maakt.
frankvantpietje zegt
Nog een vaudtje: De eerste volledig aluminiumdiesel was de Peugeot 204 in 1965. Alu kop, blok en bak onder elkaar dwars voorin. Geen Benz dus met deze primeur, maar Peugeot 50 jaar geleden.
Dizono zegt
@frankvantpietje: sounds interesting. Ik ga het eens opzoeken. Dank!
ronin1130 zegt
@Dizono: ik meen dat de 1.4 D4D van Toyota, gelanceerd in de Yaris (75PK) en de Corolla (90PK) ook een volledig aluminium motorblok was.
Trouwens later ook overgenomen in de eerste ‘moderne’ Mini door BMW.
rufctr01 zegt
@Dizono: De 204-motoren waren van aluminium en dwars geplaatst, zodat gegeven de wielbasis er meer passagiersruimte overbleef. De 204 was hiermee het eerste Peugeotmodel met deze plaatsing. De aandrijving had een specifiek ontwerp: de versnellingsbak en het differentieel werden direct onder het motorblok geplaatst. Zo kon Peugeot haar eerste voorwielaangedreven auto bouwen. De 204 was verder de eerste Peugeot met schijfremmen, overigens alleen op de voorwielen. Dit alles gaf de auto goede rij-eigenschappen, redelijke prestaties en goed verbruik.
Bron: wikipedia
lincoln zegt
@frankvantpietje:
Hoe graag ik dat ook wil geloven ..
Het lijkt me heeeeel sterk ..
rufctr01 zegt
@frankvantpietje: @desjonnies, weet jij hier iets van?
desjonnies zegt
@frankvantpietje:
Alleen.
Ik heb ze meegemaakt.
Werden in den beginne als 204 Break (stationwagen) verkocht.
En liepen echt echt echt voor geeeeen meter.
Ik geloof 0 -100 meer dan een halve minuut kostte !!!!
En die dingen nagelden als een malle als ze koud waren
En de hele 204 Diesel goe-gemeente reed nooit harder dan 90 km/u omdat je ander nog geen ton kilometers met een motor deed.
OK, eerlijk is eerlijk, voor mijn nu zeer oude Scrooge neef ( ik sterf van de neven) was de 204 Diesel een FEEST in die tijd sloeg je gewoon eens drie maanden wegenbelasting over omdat ze je Volkswagen Pontons hadden met een groot VERLICHT bord erop van de wegenbelasting waarmee ze fotografeerden langs de snelweg
En ook, dat is waar, die krengen liepen TOEN AL door de 1 : 20 heen ! !!!!!
Alleen moest je je vaak als volwassen man wel scheren op de plaats van bestemming !
Ik was een kind, ik was zeer van de Peuzjoots maar de held was de 404, die 204 Diesle was maar een drol !
https://www.espaz.nl/images/blogs/Volkswagen%20Ponton_bij%20blog.jpg
driver28 zegt
Lekker compact blokje maar kunnen er ook handig onderdelen vervangen :)…uitlaat alleen al een prijzig deel lijkt me zo
w0o0dy zegt
Ach marketing boys.. De ene helft Is gelogen en de andere helft aangedikt.. Same old same old.
w0o0dy zegt
Wel een aardig blok voor in de Espace en de Laguna enzo…
mrjlr zegt
De nieuwe ingenium 2.0 diesel van jaguar en land rover is ook helemaal uit aluminium. En die is sinds vorige jaar.
davelepeef zegt
Stalen zuigers? Heus???
davelepeef zegt
@davelepeef: wow, heus. Bijzonder idee! Overigens zijn niet de zuigers gecoat maar de cilinderwanden.
ab1963 zegt
Hopelijk ook stiller, want de huidige dieseltjes zijn echte knorretjes
henkhupelschoten zegt
@ab1963: Heb met een C220 BlueTec W205 en een C180 W205 gereden. Raar genoeg klonk de C220 beter dan de C180. Ik kan tegenwoordig van vrijwel geen enkel merk het verschil horen van een diesel en benzine. Lijkt me sterk dat andere dit dan wel kunnen.
driftkicker zegt
Maar hoeveel is de CO2 uitstoot dan? Dat lees ik nergens. En moet ik dan 2 brandstoftanks vullen? Eén met adblue?
BaRa zegt
@driftkicker: hangt van de specifieke auto af he :-)
g40freak zegt
Ik vraag me iedere keer weer af in hoeverre die auto’s daadwerkelijk zuiniger zijn.
Ja, in de fabriekscijfers zijn ze zuiniger, maar ik denk dat in de praktijk die cijfers nooit gehaald worden.
@autoblog: doe eens wat vergelijkende testen. Oude mercedes 190 d tegen een moderne c klasse diesel.
En een oude peugeot 205 d tegen een moderne 208.
Of iets vergelijkbaars.
En dan gewoon 150 km laten rijden, 50 km stad, 50 km binnendoor, 50 km snelweg.
En dan een gemiddelde.
En dan de officiele cijfers erbij pakken.
lekbak zegt
@g40freak: de modellen die je noemt zijn in die tijd wel enorm gegroeid. Niet alleen in formaat en gewicht maar ook in comfort, luxe, motorvermogen en snelheid.
Een goede test in vooruitgang van de dieselmotoren zou zijn om deze nieuwe motor in een 190d te lepelen (makkelijker dan andersom). Wel met de originele bak en diff. Deze dan samen met een gereviseerde originele 190d laten rijden om te testen. Later nog eens doen met ook de nieuwe bak erachter. Puur om te kijken welk verschil dat maakt (veel).
fit4fun zegt
Leuk op papier. Zal wel weer wat prijsjes krijgen van naieve autojournalisten in even debiele verkiezingen. Maar….betrouwbaarheid? Reparatiekosten? Die uitgebreide uitlaatgasreiniging: als een onderdeel stuk gaat moet dan het hele ding vervangen worden a 2700 euro? Vragen….:-)
freezzr zegt
Heeft Volvo allang in huis dit met de nieuwe D4.
parker zegt
@freezzr: dat is toch ook gewoon een Renault of PSA blokje?
superfred zegt
@parker: nee, de nieuwe D4 is door Volvo zelf ontwikkeld.
freezzr zegt
@superfred: idd. 190pk en 400nm bevalt mij uitstekend!
parker zegt
@superfred: blijft evengoed doodzonde dat Volvo de D4 vijfcylinder heeft vervangen voor zo’n oersaai vierpits brommermotortje.
undifined1 zegt
Zouden ze hiermee de dieslkroon weer terug kunnen pakken van BMW? Ben benieuwd
Alexke zegt
De zuigers zijn wel van staal : Klopt dit wel? zullen niet eerder de cylinder wand hulzen van staal zijn?
mgmgb zegt
Wat een schitterende plastic afdekkap, dat wordt genieten als je de motorkap opentrekt om eens goed van al die techniek te genieten…
E320cdi zegt
Ik ben erg benieuwd hoe deze rijdt tov het oude blok. Nog meer benieuwd ben ik naar de nieuwe 6-in-lijn van ze. De V6 heeft het nooit gehaald bij de fijne loop van de 320 CDI met 204pk/500Nm.