Hoewel de gemiddelde Amerikaan nog liever een potje gaat bowlen met Osama Bin Laden dan dat hij gezien wordt in een diesel, gaat het onvermijdelijke dan toch gebeuren: de diesel wint aan populariteit in de VS.
Reden er in 2005 tussen de personenauto’s in de VS maar 3,2% diesels rond, over een jaartje of 10 zal dat al gestegen zijn naar meer dan 10%, aldus J.D. Power Automotive Forecasting. Dit is trouwens een peulenschil vergeleken met de 26% die er wereldwijd voorspeld wordt voor 2015.
Voordeel van diesel is dat het al geruime tijd bestaat, en dus geen hoge ontwikkelingskosten heeft. Hierdoor heeft het zichzelf ook al kunnen bewijzen als kostenefficiënte brandstof. Als we de ANWB-overzichtjes er bij pakken zie je dat de diesels per kilometer aardig voordeliger zijn dan hun benzine-broertjes. Met de huidige brandstofprijzen geen onaardige wetenschap.
Hofleverancier van diesels is en blijft Volkswagen. Goede tweede is Ford, wat me niet verbaast gezien het grote aantal Mondeo TDCI’s wat me altijd op de Deutsche Autobahn voorbij blaast. Toyota is een goede stijger op de dieselmarkt, wat ook geen grote verrassing is.
Het merk zet de laatste tijd in zijn reclames aardig in op zijn ‘clean power’ dieseltechnologie (bron: fourtitude.com).
Update: ook BusinessWeek schrijft erover: The growing interest in hybrids may also have a hand in getting American consumers to look towards diesel. Diesel engines get the same or better gas mileage without the price premiums of cars like the Toyota Prius and the Ford (F) Escape Hybrid. Indeed, the business case for cars like the Prius when compared to lower-cost Euro diesels is questionable. Some experts have dubbed Toyota’s effort “pale green.”
Wouter (autoblog) zegt
“Als we de ANWB-overzichtjes er bij pakken zie je dat de diesels per kilometer aardig voordeliger zijn dan hun benzine-broertjes.”
Dat kun je beter niet doen, want de kilometrages zijn anders en dus is het aandeel van de vaste kosten bij de diesels in de kilometerprijs veel kleiner. Bovendien rekent ANWB niet het renteverlies mee, het plaatje voor de diesels wordt daarmee nog ongunstiger. Die zijn immers duurder in aanschaf.
Het is leuker om de leaseprijzen incl. brandstof te pakken. We pakken even 20k km per jaar en 5 jaar leasetermijn voor twee willekeurige modellen :-)
Alfa Romeo 147 2.0 t.spark 16v 662 per maand
Alfa Romeo 147 1.9jtd 16v 703 per maand
Bij 30.000 km per jaar is de diesel 4 euro goedkoper, maar dan moet je dus wel zo veel rijden. En eigenlijk zou ik persoonlijk dan nog steeds liever de benzine versie hebben.
Sacha zegt
“…liever een potje gaat bowlen met Osama Bin Laden dan dat hij gezien wordt in een diesel…”
Hé, gaat dit artikel over mij?!?
NumbNuts zegt
Leuk artikel gelezen op http://www.speedsportlife.com/dubspeed-driven-road-test-the-mercedes-e320-cdi-diesel-power-trumping-the-hybrid-hype/
:-)
zapp zegt
Maar 1 negatieve reactie op http://www.speedsportlife.com.
SimonMc zegt
Wel vreemd dat VW hofleverancier is van de diesels, ik heb zo altijd iets van “he, er rijdt een camionet achter mij aan”, tot ik mij omdraai en zie dat het een vw poli 1.9 sdi is…
w0o0dy zegt
de vw-groep heeft veel verschillende uitvoeringen en ook gelijk in alle typen op de markt gebracht. Dat helpt de aantallen verkochte diesels behoorlijk. En verder zijn er natuurlijk vreselijk veel leasebakken (golf en passat en idd ook de polo) geleverd de laatste jaren…
Wat me wel erg verbaasd is dat er geen Peugeot of zo op één staat, met een aandeel van rond de 50% diesels had ik verwacht dat die hoger zouden staan.
Sir Smokalot zegt
Waarschijnlijk neemt JD voor het gemak de gehele groepen mee in haar berekening, in plaats van het individuele merk. Dan wordt het meteen een stuk aannemelijker waarom de ‘überleasebak’ peugeot er niet tussen staat.