We moeten even in de geschiedenis duiken om het moment te vinden, maar het is wel degelijk gebeurd.
Bedrijven die van plan zijn een lange tijd te bestaan, moeten eigenlijk altijd evolueren. In de autowereld gebeurt dit op allerlei manieren. Een van de vele manieren waarop automerken hun bestaan kunnen waarborgen, is door opgeslokt te worden door een grotere vis, om vervolgens onderdeel te worden van de snode plannen van de nieuwe eigenaar. Vrijwel altijd gaat de identiteit hierbij verloren, maar hé, de merknaam bestaat in ieder geval nog wel.
Skoda is een redelijk voorbeeld van hoe een bedrijf zijn identiteit kan verliezen nadat het overgenomen wordt. De Tsjechische autofabrikant kwam er na het vallen van IJzeren Gordijn achter dat arbeidskrachten toch zeer duur zijn en moest pardoes op zoek naar een partner om zijn voortbestaan te garanderen. In Volkswagen werd een partner gevonden, maar het Duitse concern nam in de loop der jaren een steeds groter belang in het bedrijf. Binnen een decennium werd Skoda officieel een onderdeel van de Volkswagen Group. Sindsdien zet VAG zijn Tsjechische dochter vooral in als prijsschieter.
In de beginjaren ging dat wel anders bij Skoda. Het bedrijf was divers en maakte producten waarnaar mensen verlangden, in plaats van lauwwarme apparaten en doodleuke kopieën van modellen die bij een handvol andere merken ook verkrijgbaar zijn. Aan het begin van de vorige eeuw maakten Skoda en Laurin & Klement, de bedrijven die na WO I samensmolten om Skoda te vormen, allerlei producten. Niet alleen werden er fietsen, motorfietsen, auto’s en ploegen geproduceerd, de Tsjechen zetten destijds ook vliegtuigen en motoren in elkaar.
Een huzarenstuk dat in die tijd door Laurin & Klement in elkaar werd gezet, is deze 24,4-liter L&K Lorraine-Dietrich 450 krachtbron. Skoda volgde de toenemende interesse in vliegtuigen op de voet en kreeg daardoor het idee om zelf zijn teen in het water te dopen. Na enkele experimenten – sommige succesvol, andere iets minder – besloot het bedrijf om het idee in de ijskast te zetten. Toen de economische crisis in de jaren ’20 ineens kwam buurten, nam de interesse in auto’s af en achtten Skoda en Laurin & Klement de tijd alsnog rijp om zich meer te focussen op vliegtuigen. Voor de productie van motoren voor vliegtuigen gebruikte het zijn eigen faciliteiten. De Tsjechen droomden een tweetal krachtbronnen op: een achtcilinder en een twaalfcilinder.
Laatstgenoemde was uiteraard de krachtigste van het stel en vrij snel werden er hiervan een reeks besteld door de Tsjechische overheid. De krachtbron had een gigantische inhoud van liefst 24,4 liter en was door de Tsjechen op een merkwaardige doch inventieve manier in elkaar geknutseld. Om het blok zo compact mogelijk te maken, waren de cilinders in rijen van vier opgedeeld. Hierdoor ontstond een duidelijke W-vorm. De W12 had een maximaal vermogen van 450 pk dat vrijkwam bij precies 1.850 rotaties per minuut. Een waarde die we voor zijn tijd (1926) uiterst respectabel durven te noemen. Eveneens indrukwekkend is zijn drang om brandstof en olie te verorberen. Per uur consumeerde de twaalfcilinder 240 gram aan brandstof en nog eens 12 gram aan olie, per paardenkracht! De meest gevierde prestatie van de krachtbron komt voor de naam van luitenant-kolonel Jaroslav Skála, die zijn Š-16 met de W12 voorin van Praag naar Tokyo vloog.
Sindskort staat een van de weinig overgebleven exemplaren van de spectaculaire W12 in het Skoda Museum, te Mladá Boleslav – de plek waar het hoofdkwartier van het bedrijf is gevestigd. Het motorblok is geleend van het Nationale Museum van Tsjechië.
geelbarrel zegt
Hesky!
ghost zegt
Mooi stukje techniek!
2wheeler zegt
Leuk dat ook aan dit soort dingen aandacht wordt gegeven! complimenten @ikschrijfookoverautos
evdw zegt
Welkom op vliegtuigblog.nl
kenner zegt
@evdw: klikdannietzeikerdblog.nl
evdw zegt
@kenner: ikdoegraagverkeerdeaannamesblog.nl
kenner zegt
@evdw: dat heet clickbait, Welkom in 2013
clk63bs zegt
@kenner: neem er nog een komkommer bij
jochempie zegt
@evdw: alleen maar omdat er een propellor in plaats van een versnellingsbak aan vast zit… waar zit trouwens de scheidslijn tussen een rijdbaar vliegtuig en een vliegende auto?
evdw zegt
@jochempie: Geen idee, ik zag alleen het woord vliegtuig staan.
thomasthomas zegt
Dus olieverbruik is eigenlijk niets nieuws daar bij Skoda V.A.G.
sr20det zegt
@thomasthomas: jeetje Thomas, vet funny.
911targa zegt
Per uur consumeerde de twaalfcilinder 240 gram aan brandstof en nog eens 12 gram aan olie….
Dat is een verbruik, dat een 3 cilinder tegenwoordig verbruikt.
240 gram brandstof, zal ongeveer 0,3 liter brandstof zijn. Als je 100 km/u rijdt gedurende een uur, is dat een verbruik van 1:33,3.
wetdualclutch zegt
@911targa: per pk, dus x 450 ;-)
911targa zegt
@wetdualclutch: oeps……….. ;-(
risl zegt
@911targa: dat is per pk per uur. Dus ff uitgaande dat 240 gram 0,3 liter is, komt dat voor 450 pk dus neer op 135 liter per uur. En net geen 7 liter olie per uur als ik het dan goed heb.
dirkv zegt
@911targa: Ga hier eens mee rekenen…
“Per uur consumeerde de twaalfcilinder 240 gram aan brandstof en nog eens 12 gram aan olie, per paardenkracht!”
vandijkbv zegt
@dirkv: dat is 148,5 liter benzine per uur ongeveer, en dan nog eens een kleine 10 liter olie..
turbodavid zegt
@vandijkbv: hoe kom je daarop? Ik kom op ongeveer 78 liter benzine. 240g x 450 pk = 108kg. De dichtheid van benzine is ongeveer 0,72 dus ongeveer 78 liter per uur.
vandijkbv zegt
@turbodavid: toch ergens iets fout gegaan zie ik dan? my bad
bfvo zegt
@turbodavid: 108 kg gedeeld door 0,72 kg/l = 150 liter…
kunstomdathetmoet zegt
-edit: tips kunnen naar [email protected], of vul ons tipformulier in-
alassad zegt
Vloog hij trouwens in 1 keer naar Tokyo? Of met tussenstops?
stephane8200 zegt
@alassad: ik lees net 10 tussenstops: http://www.svazletcu.cz/en/News/211/Prague-Tokyo.html
BaRa zegt
@alassad: met zo’n verbruik? Dat moet dan een vliegende tanker geweest zijn, anders redt die dat niet.
Dutchdriftking zegt
Ja, dit is gaaf. Ster motoren vindt ik ook altijd gaaf!
sabrerator zegt
Dit soort blokken werd ook wel in auto’s gesleuteld in die tijd.
Een van de mooiste is in mijn ogen de Napier Railton, mijn meest favoriete auto allertijden.
Die heeft een W12 Napier Lion motor voorin.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=13&ved=2ahUKEwjtquqY7JfgAhXOhrQKHThdDZkQFjAMegQIABAB&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FNapier-Railton&usg=AOvVaw1WvxJfNK6QCaJGHGpR5zv7