De McLaren F1 is de perfecte supercar, want als je onderweg een leuke tweeling tegenkomt heb je daar gewoon ruimte voor.
Toch zegt dat uiteraard niks over het formaat van je puddingbuks. Zo is deze McLaren F1 speciaal bedoeld voor kerels met een kleine kickstarter.
Een tijdje terug was ik samen met hoofdredacteur Michael Ras op het jaarlijkse Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Ik was over the moon toen ik een McLaren F1 door de straten van Cernobbio zag rijden, maar Michael was wat minder onder de indruk: twee kleuren, en die belachelijke raamsticker! Het zat mij niet in de weg, want de wonderlijke kleurencombinatie en de raamsticker hadden een oorzaak en die oorzaak heet geen ‘Halfords’ of ‘zevende eigenaar’. Hoe de oorzaak dan wel heet? Motokatzu Sayama!
Onverwachte winnaar
Sayama was een autoliefhebber én een autosportliefhebber. Daarom had hij in de jaren negentig het plan opgevat om een Le Mans-team te sponsoren. Naar verluidt benaderde hij meerdere teams, maar overal werd hem beleefd de deur gewezen. Bij McLaren stond nog een prototype in een hoekje en Ron Dennis deed niet zo moeilijk. Daarom was een McLaren F1 GTR bij de 24 uur van Le Mans uitgevoerd in de kleurstelling die Sayama bedacht had. Alhoewel… het was eigenlijk meer de kleurstelling die Bruno Sacco bedacht had, want de F1 werd uitgevoerd in de kleuren van Sayama’s straatauto, een Mercedes SL van de R129-generatie.
De auto werd bestuurd door JJ Lehto, Yannick Dalmas en Masanori Sekiya. Eén voor één — alhoewel ze feitelijk tegelijkertijd in de auto zouden hebben gepast. Sayama mocht de auto houden na de race, tenzij hij de race zou winnen; dan bleef de auto bij McLaren. En zoals iedereen met een beetje kennis van autosportgeschiedenis weet: dat gebeurde. De F1 GTR met ging als eerste over de finish, wat Masanori Sekiya overigens de eerste Japanse Le Mans-winnaar maakte.
Voor iedereen was het een verrassing. Sekiya had in 1992 en 1993 goede resultaten behaald op Le Mans, maar was daarna in het Japanse toerwagenkampioenschap gaan rijden met de Toyota Carina E (die daar overigens Corona heette). JJ Lehto was nog aan het herstellen van een enorme crash in een Formule 1-auto. Dalmas had al wel twee edities van Le Mans gewonnen (met Peugeot en Porsche), maar deze editie zou zeer zeker niet gewonnen worden: oorspronkelijk zouden er zes McLarens deelnemen en pas op het laatste moment werd een zevende toegevoegd, in de kleuren van het bedrijf van Motokatzu Sayama. Het team dat de zevende auto moest runnen was veruit het kleinste team, en tijd voor testkilometers was er ook niet meer. Dat de auto de race won, was een sensatie — niet in de laatste plaats door de manier waarop Lehto de auto ’s nachts door de regen jakkerde.
Penisverlengingen
Toch is de livery van deze McLaren niet zo iconisch geworden als bijvoorbeeld de kleuren van Gulf of Martini. Niet zo gek, want wie zou zijn auto uit willen voeren in de kleuren van Ueno Clinic, een kliniek gespecialiseerd in penisverlengingen?
In ieder geval Motokatzu Sayama zelf, de eigenaar van de kliniek. Hoewel de F1 GTR eigendom van McLaren bleef, kreeg hij wel een straatauto afgeleverd in dezelfde kleuren als de raceauto — de twee kleuren grijs van zijn SL dus.
Het is deze F1, chassisnummer 43, die op Villa d’Este te zien was. Hij is allang niet meer van Sayama. Die verkocht de auto aan een Brit, Richard Smith. Nog weer later ging de auto naar de huidige eigenaren, Tony Vassilopoulos en zijn zoon Chris. Het zag er heel gezellig uit op Villa d’Este, waar ook Chris’ vrouw en dochter instapten. Chris: “En dan is mijn vrouw ook nog zwanger. Het is vast de eerste keer dat er vijf mensen in een F1 zitten!”
Toch is dit een van de weinige keren dat de F1 reed, vertelt hij. “Deze F1 heeft een heel lage kilometerstand. Hij is in de fabriek voorzien van alle opties, inclusief een kofferset met het chassisnummer. Natuurlijk is het onderhoud uitgevoerd, maar op de banden na is er nooit iets vervangen — zelfs geen lampje. Dit is de meest originele F1 ter wereld en dat willen we zo houden. Daarom rijden we er nauwelijks mee, er staat nog geen drieduizend kilometer op. In onze collectie hebben we andere auto’s om mee te rijden, maar deze F1 willen we doorgeven aan volgende generaties.”
De bezoekers van het Concorso d’Eleganza waren het overigens niet eens met Michael: ze kozen deze F1 tot hun favoriete auto van het weekend. Als jij (ook) liever een McLaren F1 zonder raamsticker en in één kleur ziet, kun je overigens tot en met 1 september terecht bij het Louwman Museum: daar staat deze zomer een wit exemplaar.
Voor liefhebbers van de F1 is het overigens ook fijn dat McLarens weer meer op de F1 gaan lijken.
William zegt
Overschatte auto met dito prijskaartje. Ooit heul snel, maar het is net als met muziek: wat tig jaar terug enorm indrukwekkend en vernieuwend is nu veelal modaal en niet uitzonderlijk meer.
mashell zegt
De F1 was een wagen met gebreken, de onhandige zitpositie die gewoon een kostenbesparing was en het ontbreken van ABS en tractie controle. Maar het was wel de eerste van de soort en visueel erg aantrekkelijk, daarom legendarisch.
Qua muziek ben ik het helemaal oneens met je. Taylor Swift is de huidige koningin van de popmuziek maar muzikaal is het vele niveaus lager dan wat Madonna ooit bracht. Of Michael Jackson of de Beatles. En dan heb ik het nog niet eens over Beethoven.
sportevo zegt
De zitpositie een kostenbesparing? Waar komt dat vandaan? Ik geloof niet dat er echt aan kostenbesparing is gedaan bij de ontwikkeling van de F1.
b00m3rang zegt
Dan moet je ff opzoeken waar de achterlampen vandaan komen, en de spiegels!
sportevo zegt
Achterlichten komen van een Bova Touringcar, de knipperlichtglazen voor van een Lotus Elan. Reden hiervoor is dat dit soort items gehomologeerd moeten worden voor de typegoedkeuring.
Een langdurig (en kostbaar) proces wat niet zo erg is als je een grote oplage hebt maar wel voor een kleine oplage zoals de F1. Daarnaast is de productie van zoiets ook kostbaar.
Daardoor gebruiken veel kleine autofabrikanten bestaande onderdelen van volume modellen. Die overigens ook niet gratis zullen zijn.
De reden dat ze de spiegels ook van een bestaande auto pakten. Het oorspronkelijk ontwerp had de spiegels aan de A-stijl zitten. De auto van Ron Dennis had dat ook, omdat hij dat perse wilde. Daarvoor gebruikten ze de spiegels van de Z1.
Overigens zijn er nog wel meer onderdelen gebruikt van andere auto’s. De schakelaars voor de knipperlichten en voor de ramen en de knoppen om de deur te openen kwamen bij BMW (ook van de Z1) vandaan.
harrie zegt
Scheelt op zich wat kosten omdat je geen links én rechts gestuurde versie hoeft te ontwikkelen, maar de hoofdreden was de packaging.
Pedalbox en bestuurder kunnen verder naar voren, en aandrijflijn daarmee ook.
Niet voor niks dat hij zo kort, compact en licht is.
Er is er overigens 1 te bewonderen in het Louwman Museum met de fantastische nineties supercar collectie die er nu tijdelijk is.
Blijft een prachtige auto.
lexb zegt
“de onhandige zitpositie die gewoon een kostenbesparing was en het ontbreken van ABS en tractie controle.”
Ik zou mij nog maar eens verdiepen in het hele idee achter de McLaren F1. Gordon Murray wilde van begin af aan al een auto ontwikkelen met een centrale zitpositie.
Een auto die is ontwikkeld met carbon, titanium, kevlar en goud lijkt inderdaad te berusten op nog verdere ‘kostenbesparing’ ;)
panam1 zegt
Lex, let niet op Mashell – alles wat die man zegt is gebaseerd op dingen die hij uit z’n duim zuigt – het is eigenlijk te treurig voor woorden – maar bespaar je de moeite om op hem te reageren. Ik heb nog nooit een reactie gezien van hem waar 100% feiten in staan.
sportevo zegt
Precies, Murray liep als student in 1969 al rond met het idee een 3 zitter te maken.
Uiteindelijk kwam het plan van de grond toen de leiding van McLaren (Ron Dennis, Gordon Murray, Mansour Ojjeh en Creighton Brown) vast zat op het vliegveld in Milaan na de Italiaanse GP in 1988 en ze over de toekomst van McLaren aan het brainstormen waren.
Lees het boek ‘Driving Ambition’ maar eens. Echt een aanrader.
mashell zegt
De zitpositie is vooral onhandig. Maar bespaarde het ontwikkelen van een RHD en een LHD variant. De financiële positie van McLaren was ook toen niet royaal. Vandaar dat de wagen ook geen ABS en tractie controle heeft, terwijl dat in die tijd en met deze specificaties wel zou moeten. Natuurlijk is dat achteraf allemaal toen het model een succes bleek mooi gepraat met een bull shit verhaal over een filosofie van Gordon Murray die dat altijd zo gewild had… Het staat je vrij dat te geloven. In sprookjes geloven is immers gewoon leuk en in dit geval schaadt het niks.
R&D kosten wegen op zo’n kleine serie (100 stuks) veel zwaarder dan de kosten van de materialen. Ook kost een bladgoud bekleding van de motorruimte geen drol. Het is gewoon een gimmick, anders hadden alle andere hypercars dat ook wel.
De F1 is een geniaal design met een verkeerde motor (in de F1 reden ze vanaf 95 met Mercedes), veel slimme besparingen en nog meer slimme marketing. Samengevat briljant dus. Maar je mag best 30 jaar na dato nuchter kijken naar wat er nou eigenlijk echt staat.
sportevo zegt
@mashell En tot en met 1992 met Honda, in 1993 met Ford en in 1994 met Peugeot. De F1 was voor het partnerschap met Mercedes al ontwikkeld dus waarom zou die de motoren moeten leveren? De eerste plannen kwamen eind jaren 80.
En enig idee waarom ze voor de F1 voor BMW en niet voor een van hun F1 leveranciers hebben gekozen?
De F40 en F50 hadden ook geen ABS en tractie controle dus zo’n gemeengoed is dat in die tijd op zulke auto’s ook niet geweest.
McLaren was in die periode een van de meest succesvolle teams in de F1 met een aardig rijke investeerder als mede eigenaar. Hoe kom je erbij dat het een financieel slechte organisatie was?
De zitpositie is enkel onhandig bij het instappen, maar qua rijbeleving is het de meest logische positie.
Kom eens met wat onderbouwingen voor je beweringen dat de F1 een op een budget gebouwde auto zou zijn. Bijvoorbeeld dat de zitpositie niet een wens van Murray zou zijn (toch apart aangezien de T50 dezelfde zitpositie heeft) maar puur vanwege kostenbesparing is gedaan.
perry_snijders zegt
Of ‘ie overschat is weet ik niet, want ik heb er nooit mee gereden. Wat ik wel weet is dat Walter Röhrl er heel enthousiast over was. Maar het kan natuurlijk zijn dat je dat ook een overschatte coureur vindt ;-)
(Als je het wilt zien, moet je even op YouTube de video zoeken bij Alte Schule.)
i3bestuurder zegt
Ik ben benieuwd op grond waarvan je de F1 een overschatte auto vindt. Als ik deze naast bijvoorbeeld een Chiron zou vergelijken dan komt bij mij alleen maar op dat in een Chiron iedere bestuurder met een rijbewijs heel hard kan rijden. In een F1 is dat toch wel even een ander dingetje daar er geen systemen zijn die jouw fouten als bestuurder opvangt.
Maar goed, als je hedendaagse muziek indrukwekkender vind dan dat van tig jaar geleden…dan snap ik je redenatie wel.
petroldrinker zegt
Overhyped en overpriced de McLaren F1 int algemeen. Maar blijft magisch voor mij puur door de zitpositie die niemand verder ooit gebruikt heeft. Zou ik het ooit kopen als ik het kon betalen? FUCK NO, ik wil met mn autos kunnen rijden zonder dat ik over dingen hoef na te denken….
Johanneke zegt
Hoezo is ie overhyped. Het was de dikste hypercar uit zijn tijd. Overpriced ben ik met je eens, maar de markt niet. Plezier ga je nooit beleven aan dit soort auto’s, want te duur, dat is absoluut waar.
sportevo zegt
Als je genoeg geld hebt om een McLaren F1 te kunnen kopen, dan heb je ook genoeg geld om hem te kunnen rijden. Het is dan een keuze om hem in een (privé) museum te zetten of om er mee te gaan rijden.
Laat ik het zo zeggen: als ik een vermogen van 500 miljoen zou hebben, en ik zou een McLaren F1 kopen, dan zou het mij niet zoveel kunnen schelen dat ik met die kilometers die ik erop zet, de auto minder waard laat worden. Ik geloof daar namelijk niet zo in.
THSD zegt
Oh is dit een ev dan?
Jozo zegt
Gemiste kans dat deze sponsering nooit op de ‘long tail’ versie heeft gestaan.
sportevo zegt
Heeft het wel gestaan: https://www.hlj.com/productthumbs/aos/aos00745_box_1484479760.jpg?v=1484479760
waterisnat zegt
Ondanks de clickbait titel, een erg fijn geschreven stukje.
William zegt
Opvallend hoeveel bestuurders al een ongeluk hebben gehad in een F1. Ondanks dat er heel weinig zijn gebouwd, en met een nog kleiner aantal vaak worden gereden. Pischetsrieder, en Atkinson zijn bekend, maar via Google vind je er veel en veel meer. Zo ook deze 3 doden:
https://www.independent.co.uk/news/three-killed-as-pounds-627-000-mclaren-crashes-1082273.html
Blijkbaar nog minder veilig dan een Carrera GT
chills zegt
Best een interessante gozer die Chris Dawes: https://supercarnostalgia.com/blog/chris-dawes-micromuse-and-the-mclaren-f1
Oopelkadet zegt
Ik vind het een zeer, zeer mooie McLaren. Veegde de vloer aan met alles en iedereen, ook de de racebaan. Geen auto om casual mee te touren, dat is zeker. Fan-tas-tisch!