Nee, het heeft niks te maken met dat ding wat je bovenop je kerstboom plaatst.
Peak Oil, je hoort het begrip de laatste jaren vaak. Het klinkt als de spannende titel van een film waarin Matt Damon de rol vertolkt van een medewerker van een groot industrieel bedrijf die langzaam maar zeker in een gewetenscrisis verzeild raakt. Check deze intro van de documentaire ‘Earth Days’ en je ziet het al helemaal voor je:
De Nederlandse vertaling van het begrip is, zoals wel vaker, veel minder tot de verbeelding sprekend. Wij geven het fenomeen namelijk de koddige naam piekolie of de stoffige naam Hubbertpiek mee. De laatste term is een referentie naar geofysicus Marion King Hubbert die werkte voor Shell en op de proppen kwam met de piekolie-theorie in 1956. Hubbert ontwikkelde een mathematische formule die het doel had te voorspellen wanneer de olieproductie haar hoogste niveau zou bereiken. Zijn model spitste zich aanvankelijk toe op de Amerikaanse olieproductie. Toen naar verloop van tijd de daadwerkelijke productieaantallen de voorspellingen van het model bleken te volgen, kreeg het meer aandacht en werd er een wereldwijde variant van gemaakt.
Zes jaar geleden berichtten we al dat OPEC destijds verwachtte dat Peak Oil ergens rond 2020-2030 plaats zou vinden. Sommige wetenschappers claimden echter dat Peak Oil al plaats had gevonden in 2005. Een stel Koeweiti (Q8-i) zei dat 2014 het jaar van de waarheid zou zijn.
Vijf jaar geleden hadden we je aandacht wederom te pakken met de ronkende tekst Peak Oil is hier. Peak Oil blijkt een enigszins rekbaar begrip te zijn. Feit is dat de olieproductie momenteel een all time high heeft bereikt en naar schatting in ieder geval op korte termijn nog blijft stijgen. Terwijl de olieprijs omlaag valt en de productie tot epische hoogte wordt opgevoerd vragen wij ons anno 2016 af: hoe moet het nu verder met Peak Oil?
Om te beginnen zetten we even de basics uiteen. Omdat we weten dat er geen oneindige hoeveelheid olie is en de voorraad dus ooit opraakt, zijn er in feite drie scenario’s die ervoor kunnen zorgen dat we de top van de olieproductiecurve bereiken.
1) Het produceren van olie wordt zo duur dat andere energiebronnen automatisch interessanter worden. Dit kan bijvoorbeeld doordat de olie van enorme diepte naar boven geboord moet worden of gewonnen moet worden in moeilijk terrein.
2) Het produceren van alternatieve energie wordt efficiënter en goedkoper, waardoor olie niet langer een interessant alternatief vormt qua prijs. Feitelijk hetzelfde als punt 1 dus, alleen dan aangevlogen vanaf de andere zijde.
3) Het noodscenario: als simpelweg de onderkant van de fles in zicht komt en er geen andere bronnen meer zijn om aan te boren, neemt de olieproductie uiteraard af.
4) Het extra-noodscenario: als de wereld in verval raakt doordat de crab-people de hegemonie van de mensheid verbreken en we teruggaan naar de middeleeuwen, waardoor niemand meer olie nodig heeft.
Vervolgens kunnen we kijken naar de waarschijnlijkheid van deze scenario’s anno nu. Kijken we naar het eerste scenario, kunnen we bijvoorbeeld vaststellen dat ook in een oude industrie als het winnen van olie de technologie niet stilstaat. Kijk naar Amerika, waar de politieke wil om minder afhankelijk te zijn van het Midden-Oosten heeft geleid tot het benutten voorheen genegeerde olie- en gasvelden in eigen land door middel van fracking. Fracking is in principe niet nieuw, olie-moloch Haliburton paste de techniek al in 1949 toe in Kansas. Dankzij nieuwe tech is fracking nu echter goedkoper dan voorheen en kan het toegepast worden op meer oliebronnen. Vooral in de staten North Dakota, Texas, en Pennsylvania is het motto dezer dagen daarom ‘frack baby frack’. Ook geologen hebben niet stil gezeten in de afgelopen decennia en kunnen steeds beter vastleggen waar er nog meer grondschatten verborgen liggen. Van uit de pan reizende kosten om olie uit de grond te halen is dus voorlopig geen sprake en dat spreekt tegen het op korte termijn bereiken van Peak Oil.
De Saudische minister van energie Sheikh Zaki Yamani zei in de jaren ’70 al hetvolgende:
“The Stone Age did not end for lack of stone, and the Oil Age will end long before the world runs out of oil.”
Dat is al even geleden, dus worden die alternatieve bronnen van energie niet eindelijk eens goedkoper? Jawel, tenminste wel volgens Bloomberg en de International Renewable Energy Agency (IRENA). Bloomberg voorspelt dat de kosten van ‘groene’ energie de komende 10 jaar scherp zal dalen. IRENA claimt dat er in 2015 wereldwijd 149 extra Gigawattuur aan groene energie is opgewekt. Het is daarmee het vijfde opeenvolgende jaar dat ‘renewables’ meer dan de helft van de nieuwe capaciteit voor hun rekening hebben genomen. In sommige delen van de wereld zijn de prijzen van energie uit waterkracht, wind, aardwarmte of biomassa al competitief met die van fossiele brandstof. Verschillende landen waaronder Nederland hopen bijvoorbeeld dat windenergie in 2025 net zo goedkoop is als energie uit olie en gas. Alternatieven worden dus wel goedkoper dan voorheen, maar over het algemeen zijn ze nog niet direct goedkoper dan olie en gas. Als de hoopvolle doelstellingen van sommige partijen gehaald worden, wat nog valt te bezien, duurt dat nog minimaal een jaar of 10.
Oké, maar is die olie niet bijna op? Dat valt mee. Op dit moment wordt de voorraad olie die her en der nog in de grond zit geschat op zo’n twee biljoen vaten, wat op basis van de huidige productiecijfers nog voldoende zou moeten zijn voor een jaar of 70. Je zou denken dat het niet meer gebeurt, maar dankzij de eerder genoemde vooruitgang in de geologie worden er ook nog af en toe nieuwe voorraden gevonden. Een voorbeeld daarvan is een enorm olieveld in de Amerikaanse staten Wyomining, Utah en Colorado, ook wel ‘Persia on the Plains’ genoemd. We kunnen onze dorst dus nog even lessen en onze verslaving voeden.
Of de crab-people echt zijn of niet laat ik verder over aan de inschatting van de individuele reaguurder.
Image-Credit: Universic Times via Twitter
Dutchdriftking zegt
De prijs blijft zakken schrijven jullie, jammer dat we daar aan de pomp niets van merken….
e1000bmw zegt
@dutchdriftking: Zie het juist weer stijgen, inderdaad.
henrie zegt
@e1000bmw523i: In Nederland misschien, maar elders niet. Ik ben eerder dit jaar voor het vijfde jaar op rij naar de VS geweest en heb nog nooit zo goedkoop kunnen tanken. En dat scheelde niet een klein beetje met voorgaande jaren…
kees66 zegt
@henrie: “eerder dit jaar” kan een hoop schelen. 3 maanden geleden was de gemiddelde prijs in NL nog rond de 1.45, nu is het boven de 1.60. Dat is een stijging van meer dan 10% in 3 maanden tijd.
Aan de andere kant, toen ik 3 maanden geleden een keer ging tanken na lang niet bij het tankstation geweest te zijn (als je woon-werk met de bus doet gaat doe je ineens maanden met een tank) dacht ik even dat ik per ongeluk diesel stond te tanken. Want ik was prijzen gewend van rond de 1.75…
henrie zegt
@kees66: Eerder dit jaar is in dit geval eind mei, begin juni. Ik ben net vier weken terug…
reactief zegt
@e1000bmw523i: de laatste paar weken is de prijs weer wat gezakt hoor! Gister 1,419 betaald voor euro95.
rodger zegt
@dutchdriftking: omdat in NL het grootste gedeelte van de prijs helaas niet bepaald wordt door de olieprijs maar door die geile accijnzen die ze in Den Haag verzinnen
n0zem zegt
@rodger: ook u bent geïndoctrineerd door de pomphouderslobby? Naar mijn weten is daar in de afgelopen jaren niet veel aan veranderd. Desondanks stijgen de prijzen relatief gezien door. Mij overigens best; laat ze het maar 5 euro per liter maken. Scheelt een boel voetvolk op ’s Lands heeren wegen!
macready zegt
@n0zem:
Conspiracy theory doet het altijd goed, maar realiseer je ook dat de olie doorgaans in dollars wordt betaald en de Euro t.o.v. van de dollar al weer een tijdje dalende is. Dat verklaart met name de stijging aan de pomp. Als je rekening houdt met de heffingen en de valuta factor, zit de NL pomp prijs ineens aardig in lijn met de prijs die ik hier nu in California betaal.
stephano zegt
@macready: Eindelijk iemand die het correcte antwoord heeft! Dank je!
Pordon zegt
@macready: wat betaal je momenteel in Californië? Rond de 7$? in Kansas City aan de MO kant betaalde ik laatst $1,49 p. Gallon.
oversoft zegt
@pordon: $1.49? Ik dacht dan NC en TX al goedkoop waren met iets minder dan $3/g.
macready zegt
@macready:
Rond de $2,30 in Sacramento CA, Kansas City zit nu gemiddeld rond de $1,89 met uitschieters naar boven en naar onderen.
Pordon zegt
@macready: Ow dat valt me nog mee. Ik dacht dat je bedoelde dat de prijzen gelijk waren aan wat er in Nederland betaald wordt. Momenteel is de prijs aan de pomp bij mij om de hoek (Kansas kant) $1,98
Dutchdriftking zegt
@rodger: Er is aan accijnzen en dergelijke de afgelopen maanden niets veranderd, de olieprijs daalt, en toch stijgen de prijzen. Hoe kan dat dan?
Pordon zegt
@dutchdriftking: Als je het goed volgt dan kloppen de prijzen wel aan de pomp. Brent olie was in januari onder de 30$ p. Vat en momenteel weer 48$ dus de olieprijs is alleen maar weer gestegen de afgelopen maanden. In de maanden voor januari ging de olieprijs hard omlaag en gingen ook de prijzen aan de pomp mee omlaag. Ook rekening houdend met de valuta lopen de prijzen redelijk goed mee met de prijsstijging en prijsdaling van olie.
Dutchdriftking zegt
@pordon: jammer dat dat dan weer net niet in het artikel staat.
youril zegt
@dutchdriftking: prijzen zijn niet alleen afhankelijk van de olieprijs. Op het moment dat er juist veel of weinig vraag is naar benzine kan de prijs ook dalen of stijgen. Zo kan het dus zijn dat de olieprijs iets daalt maar de benzine duurder wordt of andersom.
martinus zegt
Elektrisch rijden is de toekomst.
En hoe meer we elektrisch rijden,
Hoe meer mensen elektrisch rijden,
Hoe meer olie er overblijft voor heerlijk klinkende V8’en
evian zegt
@martinus: Als we er nou met zijn allen voor zorgen dat alle niet autoliefhebbers elektrisch gaan rijden, komen er geen sancties voor de autoliefhebbers en kunnen wij voorlopig nog genieten van het lekkere motorgeluid :)
pjotr zegt
Goed nieuws voor al die VAG rijders: kunnen ze met een gerust hart olie blijven peilen ;-)
moveyourmind zegt
@pjotr: Lach maar,
Volkswagen is anders wel één van de grootste olieproducenten in Europa…
Ze produceren bijna net zoveel barrels als Shell, BP en Total bij elkaar.
danmar zegt
Goede timing! http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/26167609/__Olieprijs_keldert___.html
ThomasBol zegt
Waterstof is de toekomst
oversoft zegt
@thomasbol: Eerst maar eens een betrouwbare manier vinden om het op te slaan, te vervoeren en te tanken, want zelfs in huidige tanks met 30cm+ plaatwerk vervliegt het.
ThomasBol zegt
@oversoft: komt wel goed schatje
oversoft zegt
@thomasbol: Goeie wetenschappelijke insteek, daar gaan we het wel mee redden. ?
henrie zegt
-edit: ja je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Fixed-
pomoek zegt
Nog genoeg voor 70 jaar betekend natuurlijk niet dat we nu dus lekker kunnen gaan stoken. Zullen we ook wat voor de kleinkinderen van onze kleinkinderen overlaten? Olie is op zich best handig om te hebben.
peug206 zegt
@pomoek: zodat zij ook van onze klassiekers kunnen genieten bijvoorbeeld!
dieselaer zegt
@pomoek: Olie zal nooit opraken. Het is alleen de vraag in hoeverre het nog gebruikt kan worden in producten (plastic, benzine) over bijv. 100 jaar omdat de prijs van de olie hoger zal zijn. Peak oil bestaat, maar geeft juist aan dat olie nooit op zal raken. Het wordt alleen schaarser en daarmee kan het minder gebruikt worden.
Desalniettemin kunnen we onze consumptie natuurlijk het beste beperken!
pomoek zegt
@dieselaer: olie kan nooit opraken omdat het magisch is?
dieselaer zegt
@pomoek: nee, maar doordat door schaarste de prijs omhoog zal gaan wordt het minder gekocht dus minder consumptie aan de ene kant. Aan de productie kant zit je met dat niet alle olie uit velden gehaald kan worden, dus zul je heel langzaam door nieuwe productietechnieken meer olie uit velden kunnen halen. Olie zal nooit compleet opraken, peak oil bestaat echter wel.
pomoek zegt
@dieselaer: Dus olie kan wel op, maar wordt gewoon te duur. ;-).
Jantje_555 zegt
als jullie nu ook reeds de crab-people aanhalen moet het wel de waarheid zijn….aaaaaaaah
dutchcorvette zegt
Ik ben zwart. Ik vind racisme overdreven, ik ben self-made. Doe wat met je fucking leven en stop met zeiken. (Ik wilde dit even zeggen)
reactief zegt
@dutchcorvette: ok…
michaelb zegt
Wat veel mensen vergeten is dat wanneer de olievoorraden op zijn je een groter probleem hebt dat alleen brandstof. Denk aan alle andere synthetische materialen.
Maar goed, mocht die tijd aanbreken ben ik er waarschijnlijk toch niet meer en merk ik er weinig van..
vroaaar zegt
@michaelb: precies! Alternatieve energiebronnen zijn behoorlijk in opkomst maar de ontwikkeling van voldoende goede alternatieven voor synthetische materialen staat nog in de kinderschoenen.
rulefollower zegt
De olieprijs (futures markt) is vooral gebaseerd op speculaties en manipulatie. Toch zijn er ook andere redenen voor de momenteel lage olieprijs. Het in elkaar storten van de economische activiteit (laat je niet misleiden door de roze brillen) en een geopolitiek steekspel om de oliemarkt. Rusland wil de vinger in de pap vergroten en Saudi Arabie heeft van de jaren 70 één ding geleerd en dat is niet meedoen aan productiebeperkingen. Ze vergeten nooit dat ze toen een flink marktaandeel verloren hadden. En over peak oil… het gaat niet om hoeveel olie er is maar hoeveel olie je nodig hebt om een vat olie uit de grond te halen (EROI).
reistje zegt
Om eerlijk te zijn heb ik geen idee meer wat ik moet geloven. Echter geloof ik niet dat de olie bijna op is zoals sommige mensen beweren. Het feit dat die mensen/groepen al 40 jaar lang zeggen “over dertig jaar” maakt het niet geloofwaardiger.
Sterker nog er zijn nog bergen met makkelijk te bereiken olie. De prijs is zo laag dat landen als Engeland hun productie terug schroeven omdat het de moeite amper waard is met deze lage prijzen. Het feit dat iedereen zo bezig is met het milieu lijkt mij een grotere bedreiging voor de petrol head dan de olievoorraad.
p993 zegt
-edit: kan allebei maar desalniettemin fixed-
rolov zegt
Ik geloofde die drama over peak oil al nooit. Maar afgelopen maanden heb ik gewerkt op de oilsands in Canada waar ze olie uit zand halen. Bij fort Mac waar die bosbranden waren. Dat was een feest. Daar zijn ze blij met de stijgende prijs want er komt meer werk. Het schijnt dat die oilsands rond de 18 procent van de jaarlijkse Canadese behoefte verwerken daar.
dieselaer zegt
Maar daar worden toch juist heel wat van die plants gestopt vanwege de lage olieprijs? Kan me niet voorstellen dat dat op dit moment rendabel te krijgen is gezien het verwerkingsproces.
dieselaer zegt
@dieselaer: was bedoeld als reactie op @rolov ;)
rolov zegt
@dieselaer: Nee Alles draait daar gewoon op volle toeren. Het lag stil door de branden en de revisie (waar ik aan meewerkte ) maar daarna draaien ze weer.
fapfap zegt
De crab-people zijn niet echt… Nog niet…
jmm_peters zegt
hoe naïef mensen zijn lees je hier wel. olie,gas,kern kan wel degelijk op raken. men springt op dit moment van bron naar bron. om het laatste beetje uit de grond te persen voor woeker winsten.
wat is 10 jaar olie. hoe oud worden je kinderen. bijna niemand begrijpt hoe power full en krachtig olie is. dat is niet te vervangen met wind of zonnepanelen. niemand ziet de grote machines in de fabrieken, dat is veel meer dan alleen maar een beetje auto rijden. je laten leiden door mensen die er belang bij hebben dat de olie snel word verkocht, is wel heel dom.
je moet het zelf uit zoeken.