De EU-doelstelling halen lijkt een onmogelijke opgave, maar er zijn wel fabrikanten die hun eigen doelstellingen halen. Dat is al heel wat.
95,7 gram per kilometer. Dat is de hoeveelheid CO2 die autofabrikanten volgens de EU maximaal uit mogen stoten dit jaar. Daarmee maakt de EU het fabrikanten niet makkelijk. Zoals het er nu naar uit ziet is er vrijwel niemand die dit gaat halen. Iedereen die actief is in de EU doet echter wel een poging om de CO2-uitstoot in te perken. Sommige fabrikanten zijn daar al aardig goed in geslaagd.
Totaalplaatje
De data-analisten van Jato hebben uitgeplozen hoe de verschillende spelers op de Europese markt ervoor staan. Ook hebben ze naar het totaalplaatje gekeken. De gemiddelde uitstoot van de nieuwe auto’s staat momenteel op 102 g/km, wat al een stuk lager is dan vorig jaar. Toen was het gemiddelde namelijk nog 122 g/km. Desondanks is het nog niet genoeg om de EU tevreden te stellen.
Nederland
Over de nieuwe auto’s in Nederland zal de EU wel redelijk tevreden zijn. Met een uitstoot van 98,6 g/km doet ons land het namelijk een stuk beter dan de omringende landen. Duitsland zit bijvoorbeeld op 119,3 g/km en België op 111,4 g/km. Het effect van de Nederlandse belastingvoordeeltjes is dus niet uitgebleven, mocht dat nog niet duidelijk zijn.
Aziatische merken
Wat Nederland is voor de EU, dat is Toyota voor de fabrikanten. De Toyota Group zit namelijk op 95,1 g/km. Dat hebben ze te danken aan het feit dat maar liefst 65% van de verkochte auto’s een hybride is. Hyundai (inclusief Kia) zit op 96,4 g/km. Zij verkopen veel minder hybrides, maar hebben in tegenstelling tot Toyota wel EV’s. Beide concerns zitten overigens nog boven de doelen die ze zichzelf gesteld hebben. Toyota zit echter wél onder de EU-doelstelling.
Volvo
Volvo heeft daarentegen wél hun eigen doelstelling al gehaald in augustus. Volgens de cijfers van Jato heeft de Geely Group een gemiddelde uitstoot van 103,1 g/km. Daarmee zitten ze al ruim onder het doel van 110,3 g/km dat ze gesteld hadden. Geely is daarmee het enige concern dat zijn uitstootdoel al gehaald heeft. Nu scheelt het wel dat ze de laat niet extreem hoog hebben gelegd.
BMW
Een ander merk dat aardig op weg is zijn doelen te halen is BMW. Het merk had namelijk als doel 102,9 g/km en ze zitten nu op 103,5 g/km. Bijna op hetzelfde niveau als Volvo dus. BMW heeft niet alleen het aandeel (plug-in) hybrides flink uitgebreid, maar ook zijn hun diesels redelijk schoon.
Super credits
De genoemde gemiddeldes zijn overigens niet de daadwerkelijke gemiddelde CO2-uitstoot. Door het super credit-systeem dat de EU hanteert wegen auto’s met een uitstoot van minder dan 50 g/km namelijk zwaarder mee. Daar komt natuurlijk bij dat de opgegeven CO2-uitstoot niet overeenkomt met de uitstoot in de praktijk, ook bij plug-in hybrides. Maar dat is weer een verhaal apart.
Boete
De uiteindelijke boete bedraagt €95 per teveel uitgestoten gram CO2 per geregistreerde auto. Dit kan zomaar in de miljarden lopen. Dat gaan de fabrikanten dus wel voelen.
Via: Jato
dees zegt
Dus Toyota pakt als enige geen boete?
boxergt zegt
@dees: Die 0,1 zullen ze vast wel doorberekenen….
jvthof zegt
@boxergt: ze mogen (volgens de tekst) 95,7
alfalfa zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
grasvreter zegt
En dat geld betalen ze dan aan europa, en wat gaat europa er mee doen..?
Mijn wetenschappelijke projecten financieren aub? Heb nog een bacterie op de plank liggen die IBE kan maken. (Isopropanol butanol ethanol). Kan je auto op rijden. Doe mij maar co2 boete geld.
karhengst zegt
Een kanttekening: je kan helemaal niet over “het Nederlandse wagenpark” spreken wanneer er enkel naar de nieuwe toelatingen wordt gekeken. Dat wat nieuw wordt toegelaten is schraap, maar gemiddeld gezien is het wagenpark flink ouder. En de zuinigste, meest gesubsidieerde modellen worden na 5 jaar structureel weggesluisd.
mb10 zegt
@karhengst: dat is precies wat ik ook dacht. Gaat dus eigenlijk nergens over.
grasvreter zegt
Absoluut. Ik heb auto’s uit 93, 98, en 2010. Als ik bij mijn buren kijk zie ik 1 2019 lease golf, maar voor de rest, vrijwel zonder uitzondering auto’s uit de periode 2005 – 2015. En geef ze eens ongelijk. Mijn buurvrouw bijvoorbeeld, 14 jaar oude yaris met airco en een dikke ton op de klok. 0 reden om die te vervangen voor die +-8000 per jaar die ze rijdt. Ze heeft dat ding al 10 jaar probleemloos, en dat gaat ie nog wel een keer halen. Die 20k die een nieuwe kost kan je veel leuker besteden.
machielvdd zegt
Goed punt, heb het even anders geformuleerd
mashell zegt
Precies. We moeten een manier vinden om de occasion kopers die liever een dikke bak uit Duitsland importeren in plaats van een met zo veel liefde gesubsidieerde zuinige wagen uit het eigen wagenpark te nemen keihard aan te pakken. Zoiets als driedubbele BPM bij occassion import van alles wat de gemiddelde CO2 uitstoot verslechterd!
melcon zegt
Houden de Jato analisten ook rekeningen met het verkopen van emissies? Zie b.v. https://www.autocar.co.uk/car-news/industry/renault-opens-co2-emissions-pool-other-manufacturers
autoblogger zegt
@melcon: precies, dat vroeg ik me ook af. Tesla schijnt daar goed aan te verdienen, maar deze methode is natuurlijk te gek voor woorden.
melcon zegt
@autoblogger Ja absoluut absurd en gaat geheel voorbij aan de doelstelling van deze regels.
Dutchdriftking zegt
Moet Porsche of Ferrari zich hier ook aan houden, of kunnen die hier aantonen relatief weinig auto’s te produceren?
dees zegt
Denk dat Porsche en Ferrari deze delen met vag en fca
87sandyd zegt
@dutchdriftking: Het gaat erom onder welke vlag je valt. In dit geval dus VAG en FCA. Wat wel vreemd is, is dat VW of VAG weer co2 claims heeft gekocht bij FCA. Was ook een vaag verhaal…
pomoek zegt
Zelfs het braafste jongetje van de autofabrikanten-klas zit met zijn poten op tafel te whatsappen.
crepito zegt
Gaat dus om nieuw verkochte auto’s, had wel wat duidelijker beschreven kunnen worden.
BloodSeaker zegt
Wat een gezeik over de CO2 van auto’s telkens bij die EU. Ondertussen blijven oude containerschepen de havens binnenvaren en de vliegtuigen opstijgen en landen. Dragen tientallen keren meer bij aan CO2 dan alle wagens in Europa samen :(
mashell zegt
Eh nee? Qua CO2 uitstoot is het wegvervoer goed voor 19,35%, het vliegverkeer voor 3,42% en de scheepvaart voor 3,15%. Zie: https://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/society/20191129STO67756/uitstoot-van-vliegtuigen-en-schepen-feiten-en-cijfers-infografiek
Het grootste deel komt voor rekening van de andere sectoren, vooral industrie maar daar praten we niet over…
Overigens is het vliegverkeer al flink ingeperkt, de cruise reizen zijn afgeschaft. Alleen de pakjesboten uit China vol met goedkope wegwerprommel van Ali express die varen nog.
lekbak zegt
@mashell: zodra er een vaccin is gaan de vliegtuigen weer vliegen en de cruiseschepen weer varen ben ik bang. En de pakjesboten uit China zullen vermoedelijk ook niet minder worden.
mashell zegt
Klopt, dan zal het weer gaan lijken op deze verdeling van 2017. De cijfers zullen nu wat anders liggen, niet in het voordeel van het wegverkeer. Toch laat dit artikel zien dat er op dat vlak inmiddels ook voortgang geboekt wordt.
BloodSeaker zegt
@mashell: leuke link, waarvoor dank. Ik neem wel aan dat in wegvervoer ook de bestel- en vrachtwagens zitten. Daar zie je toch ook meer oude Poolse rommel op de weg vind ik. Nu doen wij het hier best ok qua wagens en CO2 lijkt me. Maar in Oost Europa rijden ze met onze Audi, BMW,… uit 1990 rond
GH zegt
En zo te lezen ben je er meer mee bezig dan ik. Aanname; het is dus zo dat de industrie niet wordt aangepakt, waarschijnlijk uit angst dat multinationals uit NL dan wel de EU vertrekken, wat weer werkeloosheid brengt etc?
mashell zegt
Industrie is productie. Als je dat binnen de EU doet heb je overal met dezelfde regels te maken, doe je dat buiten de EU krijg je met importheffingen te maken. Vertrekken loont dus niet echt.