Wat moet een eerste generatie Ford Puma zijn om even veel te kosten als een nieuwe? Kenners weten al genoeg.
Ford lijkt met de Puma nog vast te houden de insteek van zijn verre voorvader. Het is eveneens een klein model gebaseerd op een Fiesta, er is de verrassend leuke Puma ST en er worden zelfs rally’s verreden in de topklasse in een WRC-versie van de Puma, ook al is dat een koetswerk dat ietwat lijkt op die van de Puma op de basis waar al jaren de Fiesta WRC op wordt gebouwd. Kortom: er is veel te zeggen over de kleine crossover. Behalve dan dat het een crossover is, en de tijd dat er juist van vele modellen een coupé was, dat was veel leuker.
Ford Racing Puma
Helemaal als je de sterk aangepaste Ford Racing Puma neemt. Daar nu een heel relaas over schrijven doet de special van @willeme tekort, dus houden we het lekker bij de basis. De Racing Puma doet precies wat ‘ie moet doen, namelijk de originele 1.7 Yamaha-motor ietsje krachtiger maken en nog leuker zijn om mee te sturen. Met 155 pk lijkt het niks speciaals, maar leuk met een simpele insteek is de leukste vorm van leuk. Het doel was natuurlijk om de Puma in te zetten voor de rallysport.
De Racing Puma, ontwikkeld door Tickford, zou in eerste instantie als Puma ST160 een topmodel voor de Puma worden. Er zouden vijfhonderd gebouwd worden voor Europa en vijfhonderd voor Engeland. Ford Europa zag er echter vanaf en het zijn enkel de 500 stuks voor het Verenigd Koninkrijk die gebouwd werden. Deze zijn allemaal identiek: Imperial Blue als lakkleur met blauw alcantara in het interieur.
Er is dus eigenlijk geen ‘ideale’ spec voor de Ford Racing Puma, maar toch steekt dit exemplaar er net een stukje bovenuit. Om twee redenen. De eerste is toch even weer een linkje naar de rally: er staat een handtekening van Richard Burns op. En eentje van een andere man, waarschijnlijk die van Malcolm Wilson, ook een rallyrijder.
Ten tweede vanwege het kenteken. FRP voor Ford Racing Puma is natuurlijk geen toeval, maar wie dat heeft bedacht? Ford. De eerste zes Racing Puma’s werden persauto’s, deze kregen allemaal een kenteken dat begon met V en een getal van 1 tot en met 6, daarna FRP. V1 FRP is nog steeds van Ford, V2 tot en met V6 FRP zijn later verkocht. Waaronder dus deze, maar dus wel een originele persauto van Ford.
Kopen
Kost da? Geld, en best een beetje ook. Komt ‘ie: 31.450 pond, meer dan 36.000 euro. Dat ben je ook kwijt voor een leuk aangeklede moderne Puma. Een simpele keuze: kies je de leukste, of de slimste. Dat moet je zelf kiezen middels de advertentie op PistonHeads.
mc96 zegt
Ik vind dat geen geld voor een hele leuke en bijzondere auto. Lijkt me ook een toekomstige klassieker. Als ik in het VK zou wonen zou ik het wel weten!
roylob zegt
“En eentje van een andere man, waarschijnlijk die van Malcolm Wilson, ook een rallyrijder.”
Au… die doet wel een beetje zeer hoor als Ford-(rally)fan.
Malcolm Wilson is dé grote man achter alles wat Ford is in de rallywereld.
Wilson is eigenaar van M-Sport WRT, dat de huidige Puma’s WRC Rally1 inzet in het WK Rally en vanaf 1997 eigenlijk elke WK rallywagen van Ford heeft opgebouwd en onderhouden, van Ford Escort WRC tot de Focus WRC en van de Fiesta WRC tot de Puma WRC Rally1.
En zelfs alle klasses onder het WRC (Rally2 t/m Rally5).
Dus “een andere man” en “ook een rallyrijder” doet de man weinig eer aan… ;-)
volvo-s60-adept zegt
Dit is nooit een prijspakker geweest, toen ik 15 jaar geleden nog een Puma had wel eens overwogen om er 1 te importeren maar waren in mooie staat toen al duurder dan een Focus RS. Ontzettend gave karretjes, koetswerk met de hand aangepast, het motorblokje was in standaarduitvoering al lekker, maar met deze aanpassingen helemaal. Er schijnen er twee op NL Kenteken te staan.