De toekomst voorspellen is nogal lastig bij de Fransen.
Een auto wordt niet zomaar op de markt gebracht. Daar gaan jaren aan design, ontwikkeling en onderzoek aan vooraf. Daardoor kan het voorkomen dat sommige auto’s wel het concept-stadium bereiken, maar niet verder komen dan dat. Ook kan het zijn dat de markt veranderd, het budget inkrimpt of slechts een idee van het concept levensvatbaar blijkt. Renault heeft er een handje van om de meest wilde concepts te laten zien, om vervolgens uit te komen op een nogal afwijkende auto waar die naam ook toevallig op staat. Dit zijn acht treffende voorbeelden:
1988: Renault Megane Concept
In de jaren ’80 werkte Renault nog heel simpel met nummers. Had je te maken met een laag nummer, dan betrof het een model onderaan het gamma. Een hoger nummer suggereerde een grote auto. Eigenlijk heel erg logisch. In 1988 lanceerde Renault de Megane Concept. Het was toen al een middelgrote auto. De grote attractie waren de deuren, die op een bijzondere manier openden. De ruiten deden denken aan die van de Subaru SVX. Onder de kap lag een 3.0 turbo zescilinder met 250 pk.
Het productiemodel: Renault Megáne (X64)
In 1995 arriveerde de productieversie van de Renault 19 in de showrooms. Het resultaat was een knappe Berline, maar het concept leek in niets, maar dan ook niets op de uiteindelijke Mégane. Geen V6 voor deze Megane. Sterker nog, op de ’16v’ en de latere Dynamique 2.0 IDE na er niet echt een sportief topmodel van de eerste Renault Mégane.
1990: Renault Laguna Concept
Maar liefst 29 jaar geleden werden we op het Salon van Parijs verblijd met de komst van de Renault Laguna Concept. Het was een concept op de meest bijzonder mogelijke manier. De auto had een lage voorruit, veel lager dan de hoofden van de passagiers. Met een speciale bril kon je het gevecht aangaan met de luchtweerstand. Onder de kap lag een 2.0 viercilinder met maar liefst 210 pk, waarmee je 250 km/u kon halen.
Het productiemodel: Renault Laguna (X56)
De uiteindelijke Renault Laguna kwam in 1993 op de markt als de opvolger van de Renault 21. De auto leek in niets op het concept. Sterker nog, de Laguna Concept leek uiteindelijk meer op de Sport Spider, dan de middenklasse Berline. Van de Laguna zijn er uiteindelijk drie generaties gebouwd. De auto is inmiddels opgevolgd door de Renault Talisman.
1991: Renault Scénic Concept
Renault had in de jaren ’80 met de Espace een bijzondere auto in de showrooms staan. Een MPV zag je toen bijna nergens. Toen de andere merken eindelijk kwamen met fullsize MPV’s, was Renault al aan het kijken naar andere carrosserievormen. In 1991 komt Renault de Scenic op de proppeen. Het was een zeer strak vormgegeven monospace. Het meest bijzondere aspect betrof de deuren. Deze openden op een zeer bijzondere wijze: iets naar voren, vervolgens schoven de voordeuren naar voren, en de achterdeuren naar achteren. Zo had je veel instapruimte, ook al stond je erg krap geparkeerd.
Het productiemodel: Renault Scenic
Uiteindelijk nam Renault weinig mee van het concept naar het productiemodel, dat in 1996 op de markt kwam. Ja, het formaat komt ongeveer overeen, maar daarmee is alles eigenlijk wel gezegd. De styling was compleet anders. De lange, platte koplampen haalden het niet, de bijzondere achterlicht-units sneuvelden eveneens. De deuren gingen gewoon op een conventionele wijze open. Wél had de Scénic drie losse stoelen achterin, wat de auto enorm praktisch maakte.
2000: Renault Koleos Concept
Dat de crossover en SUV-achtige auto’s populair gingen worden, had Renault al snel in de smiezen. In het jaar van de millenniumwisseling toonde het Franse merk zijn visie op een softroader. Zoals de trend destijds voorschreef was het geen hoge, zware terreinauto, maar een personenauto die hoog op zijn poten stond. Bijzonder is dat Renault koos om het monospace-principe te hanteren voor de auto. Uiteindelijk zou de daklijn zijn weg vinden naar de Mégane II.
Het productiemodel: Renault Koleos
Het uiteindelijke productiemodel was een gigantische teleurstelling, voor wie het concept wel kon waarderen. Het productiemodel was namelijk een Samsung QM5, een typische Aziatisch gestileerde crossover. De auto werd qua uiterlijk een beetje opgelapt om te kunnen overtuigen als Renault. Dat lukte niet helemaal. Gelukkig was de Koleos in vergelijking met de andere modellen in de range zeldzaam betrouwbaar.
2001: Renault Talisman Concept
Renault was op dreef rond de milleniumwisseling. Diverse concepts werden bijna één op één overgenomen tot productiemodel. De Renault Avantime is daar een perfect voorbeeld van, alhoewel de Vel Satis ook niet uitgevlakt mag worden. Een auto die er helaas niet kwam was de Renault Talisman Concept. Dit studiemodel had gigantische vleugeldeuren, waarschijnlijk voor dramatisch effect. Voor hetzelfde effect lag er een enorm dikke motor in, een 4.5 liter V8. Deze dreef de achterwielen aan.
Het productiemodel: Renault Talisman
De uiteindelijk productieversie van de Talisman leek absoluut niets op het originele concept. Toegegeven, de Talisman kwam pas in 2015 op de markt, op dat moment was hij alweer 14 jaar oud. In technisch opzicht is de auto aanzienlijk minder exotisch. De meeste Talismannen zijn voorzien van een 1.6 viercilinder. Dat is wel even anders dan een bonkige V8.
2004: Renault Fluence Concept
Nog een zeldzame categorie is die van de betaalbare coupé. Die zijn inmiddels uitgestorven. In 2004 denkt Renault designchef Patrick LeQuement dat de wereld zit te wachten op een coupé van Renault. De Fluence Concept is een plaatje. Zeer modern, eenvoudig en totaal niet oubollig. Best knap voor een merk dat weinig ervaring heeft met coupés. Onder de motorkap huist een 3,5-liter V6 met 245 pk, dezelfde die je ook aantrof in de Espace en Vel Satis.
Het productiemodel: Renault Fluence
Een van de meest treurige auto’s moet eigenlijk wel de Renault Fluence zijn. Het is een auto waar met succes alle ‘joie de vivre‘ uit is geslagen. De ‘gewone’ Fluence is nooit in Nederland op de markt gekomen. Wel kregen we de extreem onhandige Fluence Z.E., een van de eerste elektrische auto’s van Renault. De Fluence Concept zou uiteindelijk niets met het productiemodel te maken hebben, maar des te meer met de Laguna Coupé.
2004: Renault Wind Concept
Rond deze periode waren kleine, betaalbare, open auto’s erg in trek. Denk aan de Peugeot 206 CC, maar ook de Opel Tigra TwinTop, Smart Roadster, Citroen C3 Pluriel en Ford StreetKa. Renault had wel interesse in dit segment en toonde in 2004 de Wind Concept. Nu zal die naam altijd grappig blijven, over de uitwerking zullen we nooit hoeven te klagen. Het was zonder meer een zeer fraaie auto om te zien. Vanwege het lage gewicht (zo’n 850 kg) had je aan de standaard 2.0 benzinemotor (140 pk) meer dan voldoende. De auto stond op het platform van de Clio en had derhalve voorwielaandrijving.
Het productiemodel: Renault Wind
Hier ging het een beetje mis. De Renault Wind kwam er uiteindelijk wel, maar in plaats van een kleine sportwagen was het een soort kruising tussen een hatchback en een targa. Omdat het feitelijk een Twingo was, was de Wind hoog, smal en kort. Renault Sport bemoeide zich met het onderstel, en met succes: de Wind stuurde zeker niet onaardig. Ondanks het bijzonde dak had echter werkelijk niemand interesse in de auto.
twentsediesel zegt
Frankrijk…. toch jammer dat er Fransen wonen. Verzameling lelijke auto’s van jewelste.
alfapeter zegt
@twentsediesel: Gelukkig zijn Nederland en Nederlanders voor elkaar gemaakt.
trolle zegt
@twentsediesel: zoals een vriend van mij ooit eens zei:Nederland is een zeer mooi land alleen jammer van alle Nederlander die er wonen
trolle zegt
@trolle: *Nederlanders dus
kennone zegt
@trolle: dat geld niet in de grote steden
Dutchdriftking zegt
De Laguna 1 heb ik altijd een heel mooie auto gevonden.
tenaci zegt
Whahaha….. wat een rijtje. Teasen kunnen ze wel. Note to myself: neem Renault-concepts maar niet meer serieus.
ghost zegt
Ik mis de Espace F1, die was het spannendst van allemaal!
Loek zegt
Leuk artikel, het is mij ook al meerdere malen opgevallen dat Renault heel veel namen recyclet uit hun verleden. Al dan niet op de manier zoals het eerst bedoeld was. Moet wel zeggen dat ik de meeste van deze concepts niet perse ‘spannender’ vind dan de productiemodellen. Veelal eendagsvliegen, bovendien is het niet exclusief voor Renault dat concepten vetter zijn dan productieauto’s.
Met de Talisman ben ik het echter oneens. Het design schreeuwt ouderdom. Net zoals eigenlijk alle concepten uit die tijd. Sommige komen er net mee weg, maar wat zou die Talisman Concept verouderd geworden zijn. Dat vind ik bij de echte Talisman wel anders. Je kunt nog geen definitieve uitspraken doen over de houdbaarheid van die auto, maar als we even de Peugeot 508 niet meerekenen (dat is meer een vierdeurs coupé dan een D-degmenter) is de Talisman duidelijk de strakst gelijnde D-segment sedan die er is. Het is echt een mooie auto, kun je nagaan dat het ontwerp alweer bijna vijf jaar oud is.
Verder, achja. Een guitige vissenkom met schuifdeuren is uniek, maar Peugeot heeft met de 1007 bewezen dat het in de praktijk lastig kan worden. Dat deed de productie-Scenic beter, wat een verkooptopper is dat geworden. En dat geldt eigenlijk voor meerdere auto’s. Wat kiest de consument liever: een no-nonsense middenklasse sedan of een tweezits roadster zonder dak, waar je altijd een belachelijke bril op moet hebben? Uitzondering is wat mij betreft de Wind, die Twingo-basis kon inderdaad ook goed gebruikt worden voor een Miata-rivaal. Ik heb de Wind altijd wel kunnen waarderen, het is een grappige combi tussen stadsauto en sportauto. Maar de kwaliteiten zijn verkeerd om: hij voelt aan als een stadsauto en is zo praktisch als een sportauto. Dat moet eigenlijk andersom!
Renault is er door deze auto’s niet spannender op geworden, maar wel groter. Kun je Renault moeilijk kwalijk nemen. Bovendien heeft ons trots V.d. Acker momenteel een geweldige reeks modellen op zijn naam staan. Renault is (vind ik) momenteel het merk wat het duidelijkste familiegezicht heeft, zonder dat alle auto’s een kopie van elkaar zijn. Dat is erg knap gedaan.
Niks dan lof voor Renault. Een solide merk wat nog altijd hun kop boven water houdt. Mogen ze echt wel trots op zijn.
str8six zegt
@720s: goeie comment, lekker kort ook.
Loek zegt
@str8six: u wilt de lange versie, verneem ik?
str8six zegt
@720s: kom maar op!
Loek zegt
@str8six:
Laat ik beginnen met het becomplimenteren van mijn waarde collega WillemE, voor het fijne leesvoer wat hij ons aanlevert op deze maandagavond. Het stuk doet mij denken aan de momenten dat ik mijzelf op het internet vond, al dan niet gericht zoekende naar inspiratie over het Franse merk Renault. Daar is het mij ook al opgevallen dat de naamgeving van dit merk, vaak overeenkomt met het verleden. Soms vindt dat niet plaats op de manier waarop men eerst verwacht.
Dat gezegd hebbende ben ik het niet de volledige honderd procent eens met eerdergenoemde waarde collega, betreffende het statement dat al deze auto’s die aangekaart zijn in het artikel, ‘spannender’ zijn dan diens opvolgers, veelal de productiemodellen. Ze zijn wat eentonig, eendagsvliegen zou je kunnen zeggen. Bovendien maken vele merken in de autobranche zich schuldig aan dit fenomeen, niet enkel Renault.
Ik pak even het voorbeeld over de Renault Talisman eruit. Met het statement dat deze in ‘conceptstatus’ beter is, ben ik het niet helemaal eens. Het design ziet er veelal verouderd uit, op een manier zoals Renault een hoop concepts had toen ter tijd. Toegegeven, er zijn uitzonderingen op deze regel, maar voornamelijk bij eerdergenoemde Talisman Concept is die veroudering duidelijk te zien. Dat in tegenstelling tot de Talisman die daadwerkelijk de markt bereikte, wat in mijn optiek de mooiste sedan is die opereert in het D-segment (voor het gemak includeren wij hierbij niet de 508 van het eveneens Franse Peugeot, een auto die meer een designstatement tracht te maken dan de praktische inzetbaarheid die Renault bereikt met de Talisman). De Renault Talisman is een zeer mooie auto, doch ik niet kan voorspellen of eerdergenoemde tijdloosheid deze auto omvat. Het design is immers nog ‘maar’ vijf jaar oud, edoch ik dat eveneens een prestatie vindt.
Kijken we naar andere voorbeelden, te nemen de Scenic Concept, dan vind ik dat Renault er niks slechts aan heeft gedaan om het concept niet te beamen. De auto, in mijn optiek gestyleerd als een vissenkom, lijkt op de later geproduceerde Peugeot 1007. Een leuke auto, maar de praktische inzetbaarheid was ver te zoeken. De productieversie van de Scenic deed dat anders, dat was wél een inzetbare auto en deze strategie heeft Renault geen windeieren gelegd. Kijk ook bijvoorbeeld naar de Laguna, een bizarre auto met een eveneens bizar montuur geïncludeerd, waarvan Renault verwacht dat de consument hier voor warm loopt. Neen, Renault vond dat de consument warm loopt van een middenklasse sedan. En terecht. Een uitzondering op die regel vind ik de Renault Wind. Dit guitige concept is mooier als pre-productiemodel. Om te rivaleren met de Mazda MX-5 (beter bekend als Miata), bijvoorbeeld. Het idee van een praktisch inzetbare sportauto, op basis van de eveneens praktische Twingo, is leuk. Maar Renault had de multomappen omgekeerd, kennelijk: de auto bezit de praktische inzetbaarheid van een sportauto, met het rijgedrag van een stadsauto. In een ideologisch geheel zou de combinatie omgekeerd moeten zijn: oeps!
De strategie zoals Renault deze heeft uitgevoerd, is goed geweest voor het merk. Daar het niet de grootst mogelijke impact gehad zou kunnen hebben op het imago, liegen de verkoopcijfers er niet om. Mede dankzij ’s Nederlands trots Laurens van den Acker, die met zijn ontwerpstijl een gave prestatie neer zet. Het is, als u het mij vraagt, het duidelijkste familiegezicht wat er is. Dat terwijl de auto’s niet zoals bij niet nader te noemen merken, klakkeloze kopieën van elkander zijn. Er is wel degelijk onderscheid tussen elke auto in het modellengamma van Renault. Waarvoor hulde, meneer Van den Acker.
Ja, ik kan Renault nog steeds waarderen. Door goede en slechte tijden, saaie en bijzondere modellen, betrouwbaar en onbetrouwbaar, blijken de auto’s voor vele consumenten een gouden zet, wat voor het Franse merk vaak enorm goed uitpakte. Daarom, vind ik, dat Renault dit aantal woorden verdient. Eveneens in de lange versie.
Zo. Biertje?
dirkv zegt
@720s: Toch fijn dat je je hand niet omdraait voor de lange versie, bravo!
appeltaartislekker zegt
@720s: ik pak eventjes een borreltje erbij en dan lezen maar.
str8six zegt
@720s: top! ??
emping zegt
@720s: Euh sinds wanneer is de MX-5 beter bekend als de Miata?
rs18011 zegt
@720s: hele betoog van 2 kantjes ?
alfapeter zegt
Het enige dat ze over gehouden hebben zijn enkele namen. De rest was gewoon niet realistisch.
desjonnies zegt
Renault
Hebben we allemaal een mening over.
Zijn de grootste vernieuwers qua ideeën sinds pakweg 1960 met de lancering van de R4.
Met daartussen de meest zaaddodende periodes waarin trollen als de R8, 18, de 21 de 15 zijn ontstaan, nu zit Renault weer duidelijk in zo’n periode, de Twingo 3, de Talisman, BlèHhhh.
Maar ergens diep in Billancourt smeult de revolutie, altijd door en komen er ineens ontwerpers het kantoor van hun chef binnengestormd met een idee wat alleen als vernuftig en revolutionair genoemd kan worden, walst de chef over de cententellers en marketingpiepeltjes heen en weet Renault de bakens wederom te verzetten, zoals ooit in 1965 met de lancering van de seize’ , niemand wist eigenlijk goed wat het was, maar praktisch iedereen heeft hem gekopieerd.
https://goo.gl/images/fhAu3q
vaakbenjetebang zegt
Toch zie je wel aardig wat design-elementen uit de concepts terugkomen in diverse productiemodellen, kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Fluence en de Laguna Coupé.
skid zegt
@vaakbenjetebang: Op de AutoRAI van 2003 stond een concept van Renault met diezelfde kont als de Fluence. (Naar mijn idee heette die niet Fluence, kan het mis hebben) Ik vond dat zo’n mooi designelement!
Jaren werd er helaas niets mee gedaan, maar toen de Laguna Coupe in 2008 uitkwam was ik aangenaam verrast dat ze het eindelijk in het ontwerp van een productiemodel verwerkt hadden.
Hij staat nog steeds op het kopen-indien-mogelijk-en-naar-mijn-wenslijstje.
peug206 zegt
@skid: ik heb er een maand mee gereden en het is een echte renault. Comfort als een laguna, maar hetzelfde belabberde stuurgedrag als je de grenzen op begint te zoeken. Verder een heerlijke auto en heb ervan genoten!
skid zegt
@peug206: Ik heb wel aardig wat km kunnen rijden met een Laguna Estate, dus deze is mij welbekend. Het comfort vond ik ook erg fijn maar het rijgedrag vond ik bij stevig doorrijden juist op een erg goed niveau. Echter, dit was een 205 GT met 4Control dus misschien dat wel wat beter op de weg lag dan een non-4Control.
tarquesh zegt
Alhoewel ik vaak in Frankrijk geweest ben, heb ik geen hekel aan hen. Wel kan ik me niet verbinden met Franse auto’s. Waarom? Overdreven comfortabel, altijd gaat er iets aan kapot, en vroeger roeste die karren als een dolle.
dirkv zegt
@tarquesh: Jij bent geen Fransman, daarom snap je die Franse auto’s ook niet.
camber24 zegt
De Koleos van die generatie zeldzaam betrouwbaar noemen.
Stukje anekdotisch ‘bewijs’ uit eigen ervaring om aan te tonen dat er ook echt wel rotzooi tussen zit;
Ik reed dat ding een jaar. Gedwongen. Op moeten rijden uit de pool van leasewagens. Ik had even geen keus. Om de haverklap viel de infotainment uit. Alles. Camera deed het niet meer. Geen navi. Geen radio. Niets. Enorme diesel lucht in interieur. Volgens de dealer lekte de katalysator, en kwamen uitlaatgassen het interieur binnen. Elektronische handrem die vaker niet dan wel werkte. Startproblemen. Regelmatig storingen in motormanagement (schoot dat ding weer in noodloop, traag als dikke stront bergop). Uiteindelijk kon ik dat ding 3 maanden voor einde leasecontract dumpen. Op dat moment zou de auto wederom in onderhoud moeten omdat de motor niet meer lekker in zijn ophanging hing (speling, vreemde geluiden bij belasting en plotseling lossen). Leasemaatschappij was het al zat, en ik ook. Voor mij de slechtste auto waar ik ooit mee heb gereden. Wegligging ook ronduit waardeloos overigens.
frank2b zegt
Voorspellen is geen probleem, behalve als het over de toekomst gaat.
dper4mance zegt
Lekker verwarrend… De Megane concept heeft wat van de latere Laguna, de Laguna van de latere Sport Spider, de Fluence van de Laguna Coupé, de Koleos van de Avantime en de Talisman van de Vel Satis. Vervolgens kwamen andere modellen onder de naam van de concepts op de markt. In Frankrijk vinden ze het vast logisch…
Esprit_de_Flandre zegt
@dper4mance: Nee, is gewoon omdat de conceptmensen dagen intensief brainstormen over leuke namen. En de productiemodelmensen zijn te lui om hetzelfde te doen, dus stelen ze die gewoon van de conceptmensen…
emping zegt
Gelukkig was de Koleos in vergelijking met de andere modellen in de range zeldzaam betrouwbaar. Ja want die was door Koreanen in elkaar geschroefd ipv een stel lamme Fransen.
jochempie zegt
Ideaal leesvoer om de wachttijd tussen braaksessies tijdens een voedselvergiftiging door de bladeren. Ik voel me een stuk beter!
vpowert zegt
Maar waarom doen ze dat dan? Die hele dwaze concept cars neer zetten waarvan je op je klompen aan kunt voelen dat dit het echt never nooit in productie gaat. Een cabrio zonder noemenswaardige voorruit? Een SUV concept waarvan je weet dat je ‘m toch op een Koreaans ding gaat baseren, een coupé met vleugeldeuren en een V8? Whyy? Welk doel dient het?
vaakbenjetebang zegt
@vpowert: Dat noemen ze dan een vingeroefening. Als je altijd alleen maar dingen mag/moet ontwerpen die ook echt in productie moeten gaan is je creativiteit natuurlijk in minder dan geen tijd uitgeblust, want dan ga je voornamelijk denken in beperkingen – en voor je het weet bouw je dan auto’s die zo mogelijk nog zoutelozer zijn dan een grijze VW Polo op een regenachtige dinsdagmorgen in Stadskanaal. Door regelmatig iets geks te bouwen dat niet in productie hoeft en niet eens hoeft te kunnen rijden, sterker nog: waar soms niet eens iemand in hoeft te kunnen zitten, kun je tot heel nieuwe inzichten komen. Of je daar dan vervolgens iets mee doet is een tweede, maar wat dat betreft doet Renault het lang niet slecht. Die Mégane II, dat was toch een ongehoord gewaagd ontwerp tussen de Golfs en Astra’s van deze wereld? En daar zit heel wat van de Koleos concept in. Niet alleen de daklijn, maar ook de raamlijn, de vorm van de achterruit en de achterklep, misschien nog wel extremer dan op de concept car. Dat vind ik wel echt bewonderenswaardig. En volgens mij hebben ze de wielen van die concept doorgeschoven naar Nissan voor op de Murano.