De kogel is door de kerk. De komende jaren blijft de korting op de motorrijtuigenbelasting definitief gehandhaafd.
Sinds de verkiezingen van november hebben we in Den Haag te maken met een guur radicaal rechtse meerderheid in de Tweede Kamer. Het milieu gaat dus kapot en de stikstofdepositie mag de komende jaren onbeperkt stijgen. Moord en brand.
Het vorige kabinet was van plan om in 2026 volledig elektrische auto’s wegenbelasting te gaan laten betalen. Daar was veel protest tegen, want onbetrouwbare overheid enzo. Zware batterijpakketten zorgen voor zware belastingdruk. Terwijl al die EV-rijders uiteraard in een elektrische auto waren gestapt om het milieu te redden. Dus niet eerlijk.
Uitstel
Het vorige kabinet voelde in demissionaire staat de bui al hangen en heeft dus voorgesteld om de korting op de motorrijtuigenbelasting voor EV’s en plug-in hybrides nog even voort te zetten. Nu is die korting nog 100 procent voor EV’s en 50 procent voor plug-ins.
Na de verkiezingen heeft de uiterst rechts georiënteerde kamer hier dus gewoon vóór gestemd. Meevaller dus voor al die toppers die hun nek hebben uitgestoken voor het milieu.
De Tweede en Eerste Kamer hebben nu alle besluitvorming afgerond en dus is de bedachte regeling om de korting op de motorrijtuigenbelasting in stand te houden definitief geworden.
Hoeveel motorrijtuigenbelasting korting krijg je?
Genoeg geklaagd en gezeurd over de politiek. Hoeveel voordeel hou je als EV rijder? Dit jaar (2024) betaal je nog nul euro belasting voor je volledig emissievrije auto. In 2025 krijg je 75 procent korting op de motorrijtuigenbelasting.
Vanaf 2026 moet je wel meer gaan betalen, maar niet het volle pond. Met 40 procent korting word je aardig gecompenseerd voor het extra gewicht van je EV. In 2027 en 2028 betaal je eveneens slechts 60 procent van het vastgestelde tarief.
In 2029 moet je het met 35 procent doen en in 2030 blijft er 30 procent korting over. Na 2030 is het dan toch echt de bedoeling dat er gewoon 100 procent wordt afgetikt. Al kunnen we dan zomaar drie of vier kabinetten en bijbehorende beleidswissels verder zijn.
Korting voor je plug-in hybride
Voor wie beperkt volledig emissievrij kan rijden, maar ook een brandstofmotor aan boord heeft bestaat nu nog een halftarief. Vanaf 2025 is dat verleden tijd. Volgend jaar betaal je een jaartje 75 procent en in 2026 ben je gewoon aan de beurt voor het volle pond.
Al deze mooie kortingen worden overigens betaald uit het schrappen van de huidige aanschafsubsidie voor elektrische auto’s. Het verdwijnen van de korting voor plug-in hybrides bekostigt de rest van de belastingkorting voor de emissievrije voertuigen.
Eindelijk consistent beleid!?
Nou weten we eindelijk waar we aan toe zijn in Nederland! Toch? Ja en nee. In 2027 moet er worden geëvalueerd en dan moet er worden gekeken wat de daadwerkelijke effecten zijn en of het beleid kan worden voortgezet.
Daarnaast moet er na 2030 gewoon vol belasting betaald worden. Net als dan de verwachting is dat er meer EV aanbod op de occasionmarkt is. De zakelijke markt is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de nieuw verkoop en daarna komen die auto’s op de occasionmarkt.
Een particulier wordt dan in zekere zin gestraft voor de aankoop van een emissievrije auto, want daarvoor moet dan volle pond motorrijtuigenbelasting worden betaald. Een straf voor de duurzame keuze, aldus de Vereniging Elektrische Rijders.
Wij zouden ons nog niet teveel zorgen maken over de situatie na 2030. Ons vermoeden is dat het beleid rondom de elektrische auto nog wel een paar keer zal veranderen. Als de deadline dichterbij komt en die valt misschien ook wel weer samen met naderende landelijke verkiezingen, dan is onze voorspelling dat er nog wel het één en ander gaat veranderen.
Trojan zegt
Dit bericht komt wel op het juiste moment omdat ik me net orienteer op een andere auto en liefst elektrisch blijf rijden mits dat een beetje aantrekkelijk blijft. Ik heb er overigens nooit in geloofd dat de MRB op EV’s naar 100% gaat. Net zoals er voor benzine/diesel/gas ook al jaren aparte tarieven zijn, ging ik ervan uit dat dat er voor EV’s ook wel zou komen.
racerx zegt
Auw, plug-ins gaan al behoorlijk snel naar 100% dan. Die zullen in 2026 wel en masse gedumpt en naar het buitenland verscheept worden dan. Ik denk dat vooralsnog mild-hybrid constructies de toekomst hebben voor personen die geen EV willen.
Johanneke zegt
Tja met een Prius van 15 jaar oud rij je ook 1 op 25 als je een beetje je best doet. Maar we kopen liever een Golf 1.0 die krapper, minder snel is en meer verbruikt.
Overigens snap ik niet waarom we niet gewoon een EV tarief hebben. We hebben toch ook LPG, diesel, benzine.
ttr6 zegt
Idd: helemaal mee eens. Zo’n apart EV tarief is toch simpel te organiseren?
faalhaas zegt
Ja, maar uiteindelijk gaat het gewoon om knikkers en is een blijvende vorm van korting helemaal niet de bedoeling.
werf76 zegt
Praat eens niet zo stom zeg. Er is nog steeds geen fatsoenlijk EV die ik kan vergelijken met mijn V70 qua praktische bruikbaarheid. Er zijn natuurlijk wel EV die ruimte genoeg hebben, een goede actieradius hebben en snel laden. Wat kosten die? Wat is de rest waarde?
Een EV is vooral planmatig omgaan met het opladen. Nu kan ik heerlijk in mijn spontaniteit mijn tank volgooien.
Lekker snel klaar.
Alles over een EV wordt alleen belicht over de voordelen er van, wat over de nadelen?
Ik heb geen carport
Ik heb geen oprijlaan
Ik heb geen eigen oplader
Ik heb een druk leven waar al teveel geregeld moet worden
Wat kost een EV wat mijn V70 qua praktisch bruikbaarheid kan evenaren?
Voorlopig is een EV nog veel te vroeg.
pomoek zegt
Prima dan. Hoewel ik mrb het liefst helemaal afgeschaft zie worden is enige duidelijkheid wel fijn. Op ander beleidsterreinen blijft het kabinet vaag of schopt het de keutel voor zich uit.
KEV9 zegt
Wat een klinklare onzin van die belangengroep. Een E-car weegt veel meer dan een brandstofgestookte auto dus worden de wegen ook meer belast waardoor deze eerder en meer onderhoud nodig hebben. En onthoudt wel dat wij in Nederland dankzij de wegenbelasting 1 van beste wegennetten van Europa hebben. De Belgen ook de Duitsers kunnen nog wat van ons leren.
Trojan zegt
Over onzin gesproken: ICE’s zijn verantwoordelijk voor zo’n 0.10% van de schade aan wegen, voor EV’s zou dat 0.12% zijn vanwege (inderdaad) het hogere gewicht. Dat verschil is zodanig verwaarloosbaar dat er in elk geval geen enkele reden is om ze (significant) hoger aan te slaan dan een benzineauto. Als je over schade aan het wegdek wil praten moet je kijken naar vrachtwagens die per jaar net zoveel MRB betalen als een goeie benzineauto.
Diesel Rocks zegt
De MRB is nu eenmaal gekoppeld aan de provincie waar je woont en aan het gewicht van je voertuig. Je kunt niet ontkennen dat EV’s veel zwaarder zijn dan brandstof auto’s. Wel of geen uitstoot heeft geen effect op de kwaliteit of slijtage van wegen, gewicht wel. Ik begrijp dus niet waarom EV’s (de zwaarste auto’s in hun klasse!) geen of veel minder MRB zouden moeten betalen. Zelfde kronkel zien we bij diesel trouwens, je betaalt bijna twee keer zoveel terwijl je minder uitstoot hebt. Juist omdat diesel zo zuinig is verdient de overheid er niet genoeg aan, dus moet het geld op een andere manier worden binnengeharkt.
Het is dus gewoon een vorm van subsidie om mensen te dwingen een EV aan te schaffen. Dat werkt alleen niet, want EV’s zijn zelfs zonder MRB en BPM duurder dan brandstofauto’s. De overheid zou gewoon 30% van elke aangeschafte EV voor eigen rekening moeten nemen – en elektrische SUV’s verbieden, dan zal het wel hard gaan. Maar ja, zelfs de overheid gelooft niet dat elektrische rijden de toekomst is. Ze kunnen daar blijkbaar toch rekenen.
Trojan zegt
Ik kom toch net met de cijfers waaruit blijkt dat er geen ruk verschil zit in wegslijtage tussen benzine/diesel en EV’s? Dan kan je zonder enige onderbouwing gaan beweren dat het wel zo is, maar daar doen we dan natuurlijk verder helemaal niets mee. Ik zeg ook niet dat ze minder moeten betalen, alleen dat er geen enkele reden is om ze hoger aan te slaan.
kareljansen zegt
Als de EV nu al verantwoordelijk is voor meer schade, dan is de werkelijke schade toch vele malen hoger omdat er nu eenmaal veel minder EV’s zijn?
Trojan zegt
Nee, de 0.10% vs 0.12% is auto-op-auto het verschil.
kareljansen zegt
Aha, thanx
Diesel Rocks zegt
Mijn punt is dat het helemaal niet uitmaakt of het waar is. Voor diesel betaal je meer MRB omdat het meer zou uitstoten, maar het heeft juist minder uitstoot dan benzine. Voor zwaardere auto’s betaal je meer MRB omdat het meer slijtage geeft, ook al denken sommigen dat dit niet zo is.
Cijfers, tja. Logica (en natuurwetten) bewijst dat hogere druk en wrijving op een vlak meer slijtage geeft dan een lagere druk. Ik zie toch echt spoor vorming op de rechterbaan waar de vrachtauto’s rijden. Het maakt dus wel wat uit, hoe groot het verschil is doet er niet toe. Ze moeten de gewenste inkomsten toch ergens mee verantwoorden.
Ik zou het prima vinden als ze de gewichtsklassen loslaten, dat zou mij wellicht ook goed uitkomen.
fanboy zegt
@Diesel Rocks: Ja joh, lul alles wat krom is maar recht, en alles wat niet waar is maar waar.
Vrachtwagens slijten het asfalt, en Trojan komt alet duidelijk cijfers. Jij bepaalt dat die 0.02% uitmaakt maar je wil vrachtwagens niet belasten?
En als je niet eens onderscheid kunt maken tussen uitstoot van giftige stoffen en CO2 moet je er al helemaal geen mening over hebben.
Ja een diesel stoot minder CO2 uit dan een benzine maar stoot veel meer NOx en andere ellende uit, waardoor men niet wil dat iedereen diesel gaat rijden, is niet goed in de steden.
Maar dat ga je vast ook weer recht praten ofzo.
Er kan gewoon prima een EV tarief komen.
En jij rijdt waarschijnlijk een (oudere?) grote diesel als ik het zo hoor, waarvoor het gewoon terecht is dat wegenbelasting hoger is, want er zit niemand op te wachten om dat te stimuleren.
maotje zegt
@diesel rocks
Ja een diesel stoot minder co2 uit. Maar de uitstoot aan nox en fijnstof is hoger. Dat zijn juist de stoffen die een negatiefeffect hebben op de gezxondheid van mens en dier. Co2 niet.
maotje zegt
Maar dat een vrachtwagen kwart tarief betaald terwijl die nog veel zwaarder is vind je wel ok?
werf76 zegt
Jij vind dat verwaarloosbaar? Hoeveel ICE auto’s rijden er en hoeveel EV?
Ik vind het hele EV geneuzel verwaarloosbaar. Nederland gaat de wereld niet redden hoor als postzegel op deze aardbol.
Richmond zegt
Je betaald geen wegenbelasting. Je betaald houderschapsbelasting..en deze komt in een grote pot waarin ze onder andere de wegen onderhouden.
Diesel Rocks zegt
Motorrijtuigenbelasting (MRB)
kromatic zegt
Mensen denken ook altijd dat de MRB volledig wordt aangewend voor onderhoud en aanleg van wegen. Dat is natuurlijk ook de grootste onzin. Het gaat gewoon in de grote belastinggeldpot en vanuit daar wordt er van alles mee gedaan. Óók wegenonderhoud inderdaad.
pomoek zegt
Tja, als zelfs de pvv en bbb, die dit dus wel best vinden, te woke voor je zijn dan sta je toch echt wel extreem rechtsvoor als je hier een probleem mee hebt.
Johanneke zegt
Ik blijf het bijzonder vinden hoe veel mensen iets als dit roepen als er een stuk over MRB en EV’s gaat. Alsof die 300 kilo nu echt het verschil gaat maken op je weg. Dat kan je toch zelf ook wel bedenken. Moet je een familie van 5 ook extra belasten omdat als ze met zijn 5en in de auto zitten die ook zwaarder is?
Vrachtwagens slopen je wegdek. En bussen. Wegen zijn gemaakt die te kunnen weerstaan. Een 2k kg wegende auto maakt vrijwel geen verschil in het grote plaatje. Zit 450 kilo verschil oid in mijn D segment en A segment auto’s. Wegenbelasting verschil is maal 3. Denk jij dan ook dat die D segment 3 keer zo veel schade aanbrengt aan de weg dan mijn A segment auto?
goodvibrations zegt
Ja.. ongeveer 6x zo hoog zelfs..
bron autoweek (mag dat?):
De belasting van de weg kan ongeveer worden berekend met de ‘vierde machtswet’. Dit betekent dat de spanning evenredig toeneemt met de vierde macht van de aslast. Voorbeeld: een auto met verbrandingsmotor weegt 1.500 kg, een soortgelijke elektrische auto 2.000 kg. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld aan een Mercedes-Benz GLB denken, die 1.455 kg weegt. Zijn elektrisch aangedreven ‘evenknie’ is de Mercedes-Benz EQB met 2.010 kg op de weegschaal. De belasting per as is dus 750 kg of 1.000 kg – de belasting op de weg, per as, van de elektrische auto is ongeveer 1.333 keer zo hoog als van de GLB met benzinemotor.
De belasting (schade aan de weg) per as komt overeen met een vierde macht van 1,333, dus 1,3334 = 3,16. Als je naar beide assen kijkt, beschadigt een 500 kg zwaardere auto de weg ongeveer 6,3 keer zo veel. Met andere woorden: de weg loopt dezelfde slijtage op van een Mercedes-Benz EQB die erover rijdt als van zes keer een Mercedes-Benz GLB.
https://www.autoweek.nl/elektrisch-rijden/slijt-de-weg-sneller-door-elektrische-autos/
mashell zegt
Hahaha. Je berekent de as druk maar dat zegt natuurlijk niets over slijtage. Als het wegdek gemaakt is voor vrachtwagens van veertig ton dan is het van EV’s van twee ton niet onder de indruk.
werf76 zegt
Dat denk jij. Het is de druppel die de steen uitholt. Als er maar genoeg zijn met een hoge frequentie. Slijt vanzelf.
mashell zegt
Wegenbelasting is de belasting op de mogelijkheid de wegen te gebruiken. Niet de belasting op de fysieke belasting van de weg. Of een belasting op het werkelijke gebruik van de weg. Want in de laatste beide gevallen zouden we vrachtwagens heel heel heel erg veel zwaarder moeten aanslaan. En nu zal ik wel weer huurmoordenaars van TLN achter me aan krijgen.
werf76 zegt
Hahaha
Flutterbear zegt
Uit welke grot ben jij gekropen? Vrachwagens gaan tot 60.000 kg en jij denk dat een paar honderd kilo verschil maakt?
Hubert zegt
Shit. Had gehoopt dat de prijzen wat zouden dalen als motorrijtuigenbelasting er op zou komen.
Nu moet ik nog langer doorsparen.
Diesel Rocks zegt
Ik denk dat het al te laat is. Mensen willen niet meer aan de EV, Ik las vandaag dat de EV verkopen in Duitsland compleet is ingestort, maar liefst een daling van 47%. De verkoop van benzine en diesel auto’s is juist met 22% gestegen.
Afgezien van het financiële vraagstuk lever je met een EV toch altijd een deel van je mobiliteit in, en volgens mij is een auto daar juist primair voor bedoeld.
Richmond zegt
Dat ligt aan je situatie. Genoeg mensen die geen haast hebben of niet regelmatig 250+ km moeten rijden per dag aan een stuk
Diesel Rocks zegt
Je vergeet de uitzonderingen. Als je een hele dag op pad bent en dan met een praktisch lege auto thuiskomt en 5 minuten daarna met spoed een ritje naar familie moet maken 200 kilometer verderop dan heb je een probleem. Dus je hebt met een EV hoe dan ook een mobiliteits-beperking. Als je uitgaat van een persoonlijke ideale situatie die altijd hetzelfde is en nooit uitzonderingen kent dan heb je geen auto nodig maar heb je genoeg aan een trein-abonnement.
Hubert zegt
Gewoon kwestie van je oude auto niet weg doen als je EV koopt.
Zo heb je altijd iets op de oprit staan wat in dit soort uitzonderlijke gevallen gebruikt kan worden.
En altijd makkelijk als iemand je auto wilt lenen natuurlijk,
b088y zegt
Zelfde met een benzine auto toch, als die leeg is en je moet opeens 200km rijden moet je ook tanken.
FYI 200km laden kost een kwartiertje…
werf76 zegt
In vijf minuten heb ik een volle tank en afgerekend. Weet je hoeveel km je in 10 minuten rijd?
Het is allemaal een opstelsom. Er zijn altijd adhoc momenten.
Hubert zegt
@b088Y,
Het is gewoon een sport om situaties te bedenken waarom je geen BEV zou kunnen rijden.
Dus verder geen moeite in stoppen en gewoon in achterhoofd houden dat BEV een van de alternatieve brandstoffen is. Niet iedereen moet over op BEV.
Johanneke zegt
De EV bestaat nu zo’n 10 jaar man. Als massaproduct. Kijk hoe veel beter een 2024 ev zoals de nieuwe model 3 is ten opzichte van de 1e leaf ofzo. De ontwikkeling staat niet stil. Over 20 jaar wil iedereen enkel en alleen een EV kopen. Dan doe je 1000km op een accu en kan je met honderdmiljardmiljoen watt laden. Techniek zal niet stil staan. Kijk verder dan vandaag. Geniet nu nog even van je verbrandingsmotor, maar wees realistisch. Kijk wat er in 20 jaar met de mobiele telefoon is gebeurt. Als je er over 10 jaar nog bent, kijk eens wat de nieuwste tesla of audi EV dan kan qua range en laden.
Trojan zegt
Het is altijd verbazingwekkend hoeveel mensen denken dat EV’s de komende 10 jaar niet nog veel beter en daarmee aantrekkelijker gaan worden, maar tegelijk wel volledig overtuigd zijn dat de brandstofmotor waar men al 100+ jaar mee bezig is en waar veel minder mee gebeurt in dezelfde tijd nog wel enorme sprongen gaat maken.
Flutterbear zegt
EVs kunnen niet veel beter, de focus is met name op goedkoper.
lekkaah zegt
“Geniet nu nog even van je verbrandingsmotor maar wees realistisch”. Je praat alsof men straks geen keuze meer hebt behalve een EV.
Een auto blijft voor 90% gewoon een luxeproduct, als je efficient wil gaan liggen doen dan koop je een Volkswagen UP! Diesel (bestaat dat?) en rijdt je daar gewoon 20 jaar mee tot ‘ie van ellende uit elkaar rammelt.
Volgens mij zegt hij niet per se dat verbrandingsmotoren beter zijn, hij zegt dat er een stuk minder vraag naar is, en de markt heeft altijd gelijk. Voor de rest geloof ik je wel dat een EV een steeds aantrekkelijker wordende product is, maar het is kennelijk nog niet aantrekkelijk genoeg (wat hij dus zegt).
Bovendien, zoals ik hierboven al zeg, een auto is voor 90% een luxeproduct, niet iedereen gaat voor de beste prijs-kwaliteit verhouding.
Johanneke zegt
Wat bedoel je met voor 90% een luxe product. Is de vw polo van 20 jaar oud van mijn buurvrouw een luxeproduct? Is de volstrekt debiele 50k kostende jeep compass hier verderop in de straat met een 1.5 turbo tor een luxe product? Of gewoon een achterlijke aankoop.
lekkaah zegt
Jeetje, wat kan jou het verrotten wat je buurvrouw rijdt man. Al doneert ze d’r poen aan de vogelopvang, moet zij weten. Calm your tits.
Niet iedereen koopt z’n auto met een Excel sheet.
werf76 zegt
Hoe werkt dat? Kalmeer je tieten?
lekkaah zegt
Er is vast wel een Indier die daar een tutorial op youtube voor hebt gemaakt :)
racerx zegt
En dan nog eens +5-10 jaar voor een acceptabele vervanger van een ICE auto enigszins betaalbaar is. Ik weiger echt om langer dan 5 minuten te wachten voor m’n auto weer operationeel is. Tenzij ik in de tussentijd verkas en ruimte heb voor een eigen laadpaal
Diesel Rocks zegt
De eerste elektrische voertuigen verschenen in de jaren 1830 en 1840. De exacte datum varieert, maar Schotse uitvinder Robert Anderson ontwikkelde rond 1832-1839 een ruw prototype van een elektrische koets. De Amerikanen William Morrison en Thomas Davenport bouwden ook vroege elektrische voertuigen in de jaren 1830 en 1840.
De populariteit van elektrische voertuigen groeide in de late 19e en vroege 20e eeuw. Rond 1900 was ongeveer een derde van alle voertuigen op de weg in de Verenigde Staten elektrisch aangedreven. De eerste praktische elektrische auto werd in 1889-1891 gebouwd door William Morrison in Des Moines, Iowa.
Daarna kwam de brandstofauto in opmars en verdrong de EV. Waarom? Omdat het een betere mobiliteit bood.
De Tesla Roadster kwam in 2008 op de markt. Ik denk dat die tijd wel gezien kan worden als de her-opleving van de EV.
Het grappige is dat als je kritiek hebt op elektrisch rijden je altijd een soort rooskleurige toekomstvoorspelling krijgt voorgeschoteld. Dat was 10 jaar geleden al zo, en dat is nog steeds zo. De ontwikkeling aan (bruikbare) batterijtechnologie staat feitelijk al 30 jaar stil. Alleen de productiemethodes zijn verbetert. De techniek is nog steeds die van 1991. De grens is nu wel bereikt. We gaan geen batterij zien waarmee je 1000 km kunt rijden, alleen theoretisch in een laboratorium. Maar dat kon 10 jaar geleden dus ook al.
Je opmerking over snel opladen is natuurlijk een grapje maar ook op dat gebied zitten we aan de limiet. De EV motor is op zichzelf prachtig, maar we moeten echt naar een andere manier om elektriciteit op te wekken en op te slaan. Iets anders dan een batterij, iets wat nog niet is uitgevonden.
maotje zegt
@dieselrocks
De reden waarom benzine auto’s meer in opkomst kwamen was niet betere mobiliteit.
Elektra was in die jaren niet op de manier voorhanden zoals we dat nu kennen. De meeste woningen hadden geeneens elektra rond 1900. Rchter moest een benzine auto aangeslomgerd worden wat veel kracht koste. De elektrisvhe startmotor gaf daar verandering in en de voertuigen konden daardoor ook makkelijker gestart worden en door iedereen. Benzine was overal gewoon op te slaan en makkelijker voorhanden te krijgen dan elektra.
fanboy zegt
De techniek komt uit 1991 zeg je. Ja de techniek van de benzine motor is nog veel ouder. Maar toch zijn er verbeteringen geweest, ook in de productie.
Daarom zijn er nu EVs in het hoge segment waarmee je daadwerkelijk 1000km kan rijden.
Net als dat er nu hele snelle of efficiënte brandstofauto’s zijn.
In komende tien jaar zal vooral kostprijs nog verder dalen, wat EVs goedkoper maakt dan benzine auto’s met sodium accu’s of ze er meer accu’s in kunnen krijgen zodat hij verder kan dan een benzine versie.
Als je ziet in de US met de Silverado EV pickup, die komt op een aantal vlakken verder dan de brandstof variant.
Dat is een duur en lomp ding. Maar als het straks zo goedkoop wordt, wordt dat nog makkelijker.
En als 500Wh/kg is bereikt is er weinig verschil meer met een benzine auto.
Nu is dat verschil op een lange rit al best klein, vanwege het 250kW laden
Johanneke zegt
De eerste echt goede EV is de tesla model 3. Betaalbaar, goede range, na het 1e jaar goede bouwkwaliteit. Dan praten we 2017. Dat is nog niet zo lang geleden.
papa zegt
Over 10 jaar bestaat Tesla niet meer
maotje zegt
@papa. Waarom zou tesla over 10 jr niet meer bestaan?
pomoek zegt
Een tijdje geleden was het verhaal dat ev’s te duur zijn voor de massa. Nu de aankoop subsidie in DE eraf is gegooid willen “de mensen” volgens sommigen geen ev meer.
Ik denk dat 75% van de mensen het geen lor interesseert welke aandrijving hun auto heeft. Het gaat ze puur om de kosten en daarna gemak in gebruik. Zolang de werkelijke kosten van het fossiel rijden niet in de brandstof prijs worden meegenomen zal de ice wat dat aangaat een voordeel hebben. Er komen echter ev’s aan met 300km range voor 25k. Dat is voor 95% van de Nederlanders voldoende voor 95% van de ritten.
Ben benieuwd hoeveel mensen er dan nog perse in een ice auto willen rijden.
Jurgen zegt
Tja, het kan dan zijn dat het voor 95% voldoende is, maar ik ga alleen voor 100%.
mashell zegt
Ach ja. Het zijn de vervloekte fossiele subsidies maar ze komen deze keer wel bij de burger terecht.
papa zegt
De beperkte levensduur van de accu zorgt ervoor dat de electrische auto geen duurzame oplossing is. EV’s van 10 jaar oud wil geen hond meer hebben vanwege het grote risico dat de accu wel eens op zijn eind zou kunnen zijn. Recyclage van de accu’s is ook een drama. Ik ken iemand die prive een Polestar nieuw heeft gekocht en in te jaar de waarde die de helft heeft zien gaan, dus de afschrijving is ook een reden om niet voor een ev te kiezen
maotje zegt
Wat is beperkte levensduur? 10 jr? 15?
Hebben die gedwonwsizde 3 cilinder brandstofmotoren wel het evige leven?
Wat is er dramatisvh aa. Het recyclen van de accu? Wat kan er volgens jou niet aan worden gerecycled?
Flutterbear zegt
Ik heb wel interesse in die één jaar oude Polestar voor 25k hoor!
marcomanta zegt
Leuk verhaal, maar ook de nieuwe “overheid” zal onbetrouwbaar zijn, want het wordt net zo makkelijk weer van tafel geveegd.
Om een echte EV transitie te doen zal er meer korting gegeven moeten worden en geen heffingen op Chinese EV’s, dan pas lukt het. Goedkopere EV’s, stimuleren gebruik publiek laden.