Kijk, die twee kun je lekker combineren. De Land Rover Defender P400e kan veel, verbruikt weinig.
Wie weleens een Land Rover Defender over een langere periode heeft gereden, zal het wel zijn opgevallen. Hoe kan een auto zo dorstig zijn, terwijl deze zó traag is. Simpel: een hoog gewicht, ouderwetse techniek en de aerodynamische eigenschappen van een frietkot.
Mede daardoor kon de nieuwe generatie Defender niet snel genoeg komen. Er zijn nu veel meel moderne motoren in een veel modernere auto. Ergo: de Defender is zuniger en sneller dan voorheen. Maar met de Defender P400e plug-in Hybrid doen de Britten nog een extra stap.
Land Rover Defender P400e
Het geheim zit ‘m natuurlijk in de plug-in hybride aandrijflijn. Het meeste vermogen komt van een 2.0 Ingenium viercilinder benzinemotor. Deze levert 300 pk. Deze verbrandingsmotor wordt bijgestaan door een elektrische motor, die maximaal 143 pk levert.
Je zou kunnen aannemen dat het totaalvermogen uitkomt op 443 pk, maar dat is helaas niet zo omdat het maximum vermogen per motor op een verschillend moment bereikt wordt. De elektrische motor leert het maximale vermogen veel eerder dan de benzinemotor.
Specificaties Defender P400e
Het systeemvermogen is met 404 pk meer dan voldoende. De elektromotor krijgt zijn energie van een accupakket van 19,2 kWh. Volgens de WLTP is het mogelijk om 43 kilometer af te leggen op de elektromotor. Het verbruik is volgens diezelfde WLTP 3,3 liter op 100 km. Dat is omgerekend 1 op 30,3. Nu is deze opgave vrij theoretisch en wellicht iets optimistisch.
Ondanks dat Land Rover zegt dat dit de sterkste Defender is, is dat overigens niet helemaal waar. De Defender Works V8 (afbeelding onder) had namelijk een 5.0 V8 met 405 pk, een hele paardenkracht meer. De Land Rover Defender P400e is een model in serieproductie, terwijl de Works V8 een soort restomod-project was van Land Rover. Wel is de P400e ongetwijfeld heel erg veel zuiniger.
Als je heel veel korte stukken rijdt en telkens kunt stekkeren, kan het zelfs nog zuiniger uitvallen. Gooi je ‘m nooit aan de lader, dan zal het verbruik aanzienlijk hoger zijn. De prestaties zijn voor een Land Rover Defender flitsend te noemen. Van 0-100 km/u sprinten duurt slechts 5,6 seconden. De maximumsnelheid is begrensd op 210 km/u. Ook is de Defender P400e verreweg de voordeligste Defender, met een vanafprijs van 82.016 euro.
Defender 90
We wisten dat er een lange (110) en korte (90) Defender waren bij de introductie op de IAA in 2019. Land Rover besloot eerst de 110 te gaan leveren. Nu is het eindelijk tijd voor de Defender 90. Dit is de korte en stoere variant.
Qua motoren maakt het geen verschil: de keuze is even reuze als bij de Defender 110. De aanrij-en afrijhoeken van de Defender 90 zijn identiek aan die van Defender de 110. Als je wilt kun je de Defender 90 nu meteen bestellen. De vanafprijs is 95.150 euro.
Defender D300
Natuurlijk is de Defender P400e plug-in hybride voor de Nederlandse markt het meest belangrijk. Maar de fijnste motor voor de nieuwe Defender is waarschijnlijk deze Defender D300. De auto heeft een compleet nieuwe Ingenium drieliter zes-in-lijn dieselmotor onder de kap.
Deze levert een maximum vermogen van 300 pk, maar het belangrijkste is de maximale trekkracht: 650 Nm. Daarmee sprint de Defender 90 D300 in 6,7 tellen naar de 100 km/u. Om het verbruik enigszins te drukken, heeft de D300 een 48V-generator ter ondersteuning.
Nog meer diesels
Maar er is nóg meer nieuws. De ‘oude’ D200 en D240 worden bedankt voor hun diensten en nu al vervangen. Daarvoor in de plaats zijn er twee nieuwe zescilinder dieselmotoren: de Defender D200 en de Defender D250. Het grootste verschil is het maximale koppel: 500 Nm voor de D200 en 570 Nm voor de D250. Ook hier is er sprake van 48V mild hybrid-technologie. Dus inderdaad: drie zescilinders erbij!
Alle Defenders zijn per direct te bestellen.
moveyourmind zegt
Gelukkig heeft deze nieuwe Defender net als het oermodel nog steeds een soort patina…
Al moet ik er wel even aan wennen dat dat patina tegenwoordig bestaat uit tot hoogglans opgepoetste banden in plaats van lekker modderige banden en wielkasten en een mooie doffe laklaag waar de sporen van de tijd en een werkzaam leven overheen zijn gegaan.
stalensnuitje zegt
Gewoon 40 jaar mee door de Britse countryside baggeren en dan heb je die patina toch ook weer? Een gloednieuw exemplaar van de oude Defender heeft eigenlijk hetzelfde “nadeel” natuurlijk.
mcshine zegt
Als je vindt dat een dieselmotor “fijner” rijdt dan een elektrische motor heb je volgens mij te weinig ervaring opgedaan met de laatste, meteen koppel, veel stiller, geen versnellingen, minder onderhoud.
willeme zegt
@mcshine:
Het enorme koppel van een elektromotor vind ik erg prettig. Dat is een enorm voordeel. Ik kan het geluid van een zescilinder diesel zeker waarderen. Er zitten ook een paar voordelen aan. De laadtijd is 5 minuten en de range is minimaal 800 km. Er valt veel te zeggen voor een elektrische auto qua rijcomfort. Ik vind echter vaak het gewicht veel te hoog. Mede daardoor rijdt het niet echt ‘leuk’ of ‘fijn’. Dus ook voor zo’n moderne diesel valt wat te zeggen ;-)
superhans zegt
Ik vraag me daarbij af hoe een hybride in het terrein presteert.
sprankel zegt
In theorie is een hybride meest ideaal offroad. Volledig elektrisch zou teveel gewicht hebben, veel gewicht is uiteraard een nadeel offroad (maar dat begrijpt Land Rover niet). Dan heb je nog het obvious probleem dat je offroad geen laadpalen gaat vinden of in gebieden terecht komt waar geen of gebrekkige infrastructuur is. Maar de elektrische aandrijflijn geeft instant koppel vanuit stilstand, dat is waar de low gears normaal voor dienen echter een elektrische aandrijflijn kan veel meer koppel geven dan wat je met low gears en een verbrandingsmotor kan bereiken.
Daarnaast heb je in de sterke afdalingen naast de motorrem een bedienbare elektromotor die als generator dienst doet, dat wil zeggen dat je instelbaar kan remmen op de elektromotor zonder te remmen op de wielen. Remmen op de wielen is immers no-go, dan loop je het risico dat een wiel zich ingraaft, ga je op je zij om vervolgens over kop te gaan (je voet staat niet op de rem maar op de gas, voor het geval een wiel toch wat blijft steken, geef je gas bij). Mocht je een versnelling te hoog gekozen hebben, je kan uiteraard niet schakelen tijdens de afdaling (al zal dat met die moderne automaten wel meevallen) dus dan is een elektromotor waar je op kan remmen echt wel handig. Uiteraard heb je tegenwoordig wel afdaling hulpmiddelen waardoor er toch computer gestuurd een beetje op de wielen geremd word.
Ding zal wel een stand hebben waarbij de batterijen continu bijgeladen worden dus het beperkte bereik van de batterijen is geen issue.
superhans zegt
Dank je. Weer wat geleerd.
De hybride lijkt mij toch vooral ontwikkeld te zijn voor de urban jungle. Zou in het terrein een diesel-hybride niet een betere keuze zijn?
sprankel zegt
Ik zou opteren voor een benzine-hybride, diesels moeten voldoen aan de huidige emissienormen waardoor je sowieso met de laatste generatie hoge druk injectiesysteem zit. Allemaal goed en wel maar het gaat extreem snel defect indien slechte kwaliteit brandstof getankt word. Bijkomstig word de hoge druk pomp gesmeerd door Diesel zelf wat een probleem is gezien Diesel alsmaar verder ontdaan word van zwavel (Total heeft daar veel last mee gehad in het verleden) maar ook teveel vocht in de brandstof kan die pomp kapot trekken met ijzerdeeltjes in heel het injectiesysteem tot gevolg.
Lang verhaal kort, je wilt niet met een dergelijk systeem zitten als je moet tanken in een of andere outback in een tankstation dat eruit ziet alsof het 60 jaar geleden gebouwd is.
De meeste “offroaders” zijn gebouwd voor de urban jungle, dat begint al bij de lak, een mooie metalic kleur, allemaal goed en wel maar wat gebeurd daar mee als je langs een struik schuurt? Inderdaad, geen geweldig plan. Spiegels moeten heavy duty zijn en goedkoop om te vervangen, zelfs de heavy duty spiegels durven wel eens sneuvelen, als je takken met de neus weg duwt dan komen die als een zweep tegen je spiegels terecht, geen geweldig plan om dan fancy elektrische spiegels te hebben. Ruitenwisserbladen moeten kort zijn voor als ze modder te verwerken krijgen, dat weegt namelijk en met gewone wisserbladen krijg je teveel torsie waardoor je heel de boel kapot trekt.
Een ander gigantisch probleem voor de new Defender is zijn ophanging, luchtvering is heel luxe maar dat wilt zeggen dat je ophanging vast zit aan het chassis. Op een echte offroader wil je dit niet, je wilt dat je ophanging volledig flexibel is zodat je ophanging kan bewegen tov chassis, dan kan de ophanging de grond volgen. Dat alleen al zorgt ervoor dat de new Defender in werkelijkheid verliest van zowat iedereen en de naam Defender niet bepaald eer geeft maar het rijd fantastisch op de gewone weg in tegenstelling tot een echte offroader, dat rijd alles behalve comfortabel op een gewone weg.
Probleem is, diegene die dat kopen, die gaan niet offroaden en die willen luxe en comfort met het idee dat in theorie je er mee kan offroaden, dat is dan ook wat je krijgt.
mcshine zegt
@willeme: de laadtijd is alleen 5 minuten wanneer je naast het tankstation woont. Maar een mooi klinkende diesel, nee die heb ik nog nooit gehoord.
willempieee zegt
@mcshine: SQ5 TDI klinkt echt goed….
willeme zegt
@mcshine: ik zeg dat ik het kan waarderen… persoonlijk vind ik een diesel nu nog fijner in de omgang dan een EV. ;-)
911targa zegt
onvergelijkbaar toch? Een Casio geeft de tijd ook beter aan dan een Philippe Patek en toch zijn er mensen die voor het laatste kiezen, juist voor de techniek. Niet omdat dit horloge het beste de tijd aangeeft.
rolov zegt
@911targa: een duur horloge koop je nu eenmaal niet om de tijd te zien.
krizzz zegt
Wat is het trekvermogen van de Plugin-Hybrid?
breakingpoint zegt
Leuk om je paarden mee van stal naar de weide te rijden. Maar het echte werk doet de 3e of 4e eigenaar pas, als ie betaalbaar is een een deuk in de tupperware minder erg is. Ziet er ook veel te braaf uit.
thowmas97 zegt
Zal de Defender met de nieuwe P400e aandrijflijn beschikbaar zijn in de (voor LR conventionele) S, SE en HSE-uitvoeringen, of zal de plug-in hybride ook in de Defender X-uitvoering te bestellen zijn?
De blauwe kleur op de foto onder het stukje van de D300 staat de wagen trouwens zeer goed naar mijn mening!
pietertjep85d zegt
Nu nog een versie met de aandrijflijn van de I-pace. Dat lijkt me helemaal onverslaanbaar in het terrein.
alassad zegt
dit design icm 90 kwh pakket? als de PHEV Defender een batterij heeft van 19,2 KwH om daar 43 kilometer ver mee te komen, dan komt ie met 90 KwH +/- 200 km ver… WLTP.
2scan zegt
Heb er een in het echt zien rijden. Twee dingen voelen me op: 1. Hij is echt heel groot en lomp 2. Het zag er allemaal nogal plastic fantastic goedkoop uit. Weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Maar wel leuk dat ie nu krachtiger en zuiniger is. Wij ging vroeger altijd op stap in Amsterdam met een groep vrienden uit Haarlem/Zandvoort met zo’n oude Defender want daar kon je met 8 man in (2 x 3 op een rij achterin en 2 voor). Dat ding was niet vooruit te branden…
sizedoesmatter zegt
@2scan: mee eens; die oude was traag en dorstig. En de nieuwe vooral lomp en plastic. En ook nog eens veel zwaarder en die massa heeft (idioot?) veel vermogen nodig om sportwagen-achtig snel te accelereren.
Tja heette zoiets nu vooruitgang?
Dutchdriftking zegt
Wat is hij toch goed gelukt zeg, iedere keer vind ik hem mooier!
Onehp zegt
@willeme 570Nm uit een 4 cilinder diesel? Ik werd direct achterdochtig, en inderdaad, andere media spreken over zescilinders die gedowntuned zijn, ook voor de D200! Als dat klopt is dat erg mooi dieselnieuws met drie zessen, die natuurlijk veel beter passen bij het concept. Press release nog eens nalezen voor de finale bevestiging?
willeme zegt
@Onehp: het stond wat cryptisch, maar het klopt inderdaad! Dankjewel!
bitd zegt
Die diesels zijn toch wel erg netjes zo. Ik vind het best een goed model.
Ben ook benieuwd naar die V8 die laatst over de Ring ging…
rolov zegt
Ik moet zeggen dat ik hem toch echt wel heel leuk vind. Ik zou hem zelfs kopen als ik het geld had. En dat heb ik met geen enkele SUV eigenlijk.