Het grote net van snelwegen waar wij allemaal zo trots op zijn is kapot! Het tere ZOAB kon de strenge vorst van afgelopen maanden niet aan en overal in het land ontstaan gaten in de weg. Het journaal heeft de problemen al aangehaald maar de schade blijft oplopen. Op dit moment schijnt er een totaal van zeventien kilometer snelweg te zijn vernield door de kou, best veel als je bedenkt dat het om gaten met 10-30cm diameter gaat.
Het ZOAB houdt, als het niet vriest, de regen altijd lekker op de grond. Ruitenwissers hoeven minder te wissen en er hangt geen laag nevel over de weg. Dit komt omdat veel water door het asfalt wegstroomt en onder het rij-oppervlak blijft. Dit is precies de reden waarom de wegen bij vorst allemaal kapot gaan. Vaak zit er nog steeds water ‘in de weg’ en als dit bevriest zet het uit. Het uitzetten van het water drukt het asfalt kapot en het aangetaste wegdek wordt door de passerende voertuigen extra de vernieling in geholpen. Zodra er vervolgens een gaatje is ontstaan groeit deze exponentieel door de hoge verkeersdruk.
Nu we dit jaar eindelijk weer een ‘echte‘ winter hebben (gehad) heeft Rijkswaterstaat grote moeite alle schade op tijd te herstellen. Veel auto’s (lees: truttenschudders) hebben al schade opgelopen door laagvliegend asfalt en een aantal bestuurders heeft claims ingediend bij de wegenbeheerder. Er gaat veel tijd verloren in het behandelen van de claims maar de overgebleven tijd probeert Rijkswaterstaat zo efficiënt mogelijk in te delen. Op de slechte wegdelen geldt tijdelijk een maximumsnelheid van 70km/u.
Op bepaalde wegdelen die toch al vervangen moesten worden wordt het herstel mogelijk later dit jaar pas uitgevoerd. De hele weg wordt dan opnieuw geasfalteerd. Op dit moment is het werk extra moeilijk omdat de gemiddelde temperatuur tijdens de reparaties minimaal vijf graden Celsius moet zijn. Vooral reparaties in de nachtelijke uren worden hierdoor moeilijk omdat het vaak nog vriest. Tipje van de dag is daarom: niet met de auto de weg op, blijf thuis! Dan minimaliseer je meteen het risico op lakschade en dan kunnen de reparaties aan de weg gewoon overdag uitgevoerd worden. (bron: telegraaf.nl)
Rik zegt
Mooi spul dat ZOAB :?
Rik3 zegt
Zolang het niet te koud is wel ja
lincoln zegt
ik ben pro-zoab ..
begrijp ook niet dat er gaten in vallen door vorst ..
het ligt met de zwaartekracht mee op de weg ..
tis uitermate flexibel ..
denk dan toch dat het probleem bij de fundering ligt ..
Alwood zegt
@lincoln
Voorzover ik begrepen heb lijdt ZOAB zwaar onder vorst. Dit is normaal gesproken echter geen probleem als er flink gestrooid wordt, in Nederland is het niet vaak kouder dan -5. Bevriest echter het zoute water dan is er weinig redden meer aan.
Verder zijn een hoop zwakke plekken ook door ijs bij elkaar gehouden. Deze zijn echter wel gegroeid met de kou en de neerslag, nu alles weer ontdooit zijn deze plekken zwakker dan ooit en groeien de gaten extreem snel.
lincoln zegt
@Alwood ..
dan zou het zo zijn dat los gevroren zoab uit het wegdek gereden wordt ..
als dat het geval is .. zijn die gaten makkelijk weer te vullen/plakken ..
dunkt me ..
asfalt en zoab hebben sowieso een losse structuur ..
lincoln zegt
@Alwood .. of beter nog .. gewoon een laagje gloeiend hete bituum/pek er over heen sproeien ..
Mika_Hakkinen zegt
paar meter van mijn huis is idd asvalt vervangen.. pff staat hier nooit file nu stond die er wel haha
Alwood zegt
@lincoln
klopt maar daar moet het dan (volgens Rijkswaterstaat) gemiddeld minimaal vijf graden zijn… anders stolt de pek te snel ofzow :P
C70T5 zegt
ha, zo zie je maar weer….proeven we ook wat van oost europa ;-)
Turbo zegt
Uiteindelijk gewoon een afweging. Goed zicht bij regen met om de zoveel jaar een stukje reparatie (bij vriezen), of weer die oude regenmist en nog gladheid bij vriezen ook ;)
trucking for living zegt
@alwood @lincoln:
Zoals in het stuk geschreven, zoad heeft een open structuur waar water in staat, daardoor vriest het kapot en vallen er gaten. Je moet het zo zien: Asfalt is eigenlijk niets meer dan een grindpad, wat bij elkaar gehouden word door lijm (bitumen). Je maakt verschillende soorten asfalt door de verhouding van hoeveelheid grind, grote van de steen en de hoeveelheid bitumen te varieren.
De onderlaag bijvoorbeeld bestaat uit een grote steensoort (0 tot 22 mm) en vrij veel bitumen. steen is hard en daardoor die onderlaag ook. alleen als daar water op komt is het spiegelglad,
(door die bitumen, op nieuwe wegen staat altijd: nieuw asfalt, lange remweg. Die bitumen moeten eerst wegslijten voor je op de steen komt te rijden)daarom komt er nog een laag bovenop.
Zoab bijvoorbeeld is weer een kleine steen (6 tot 10 mm) en iets minder bitumen, daardoor krijgt het die open structuur, maar door de kleine steen is het ook minder hard en veel gevoeliger voor beschadiging dan bijvoorbeeld een onderlaag of asfaltwegen binnen de bebouwde kom
Let maar eens op, op bijvoorbeeld belangrijke doorgaande wegen, waar zoab ligt, dat ongeveer 300 meter voor de stoplichten de zoab ophoud en ander asfalt is gebruikt, en dat na het kruisingsvlak de zoab weer begint. Dat doen zo omdat bij kruisingen je afremmend en optrekkend verkeer hebt, wat extra slijtage aan het asfalt geeft.
trucking for living zegt
@ alwood:
Dat van die 5 graden klopt, (is officieel zelfs 7 graden)
Om de bovenlaag te laten hechten aan de onderlaag spuiten ze er een speciaal soort bitumen op (ook wel kleef genoemd). die moet zich eerst hechten aan de onderlaag, dan kun je pas asfalteren, en onder de 7 graden doet hij dat niet. Kijk bijvoorbeeld nu maar naar de A2 tussen Den Bosch en Utrecht. hebben ze toch geasfalteerd terwijl het te koud was. De eerste de beste auto die eroverheen rijd trekt het er gewoon weer uit.
Adriaan W zegt
In Vlaanderen/België is het niet veel beter !
Doe alle dagen Brugge Ieper langs de binnenwegen en moet hier en daar putten ontwijken.. Er zitten er toch enkele grote in. Ik rij met een oudere wagen en voel dus echt elke put goed… je stuur maakt een slagje als je even vergeten was waar die put zat.
Hopelijk wordt dit alles rap gefixed !
lincoln zegt
@trucking for living .. mooi betoog .. maarrrrrr .. dat betekent dat er geen gaten “vallen” .. maar dat de zoab aan gort gereden wordt ..
en waarom kan je met die bitumen “kleef” dan geen gaten repareren ..
en moet zo,n wegdek overgedaan worden ??
ik ruik bouw-fraude ..
trucking for living zegt
@lincoln:
Omdat zoab een open structuur heeft staat daar nu water in. zoab is ook een kleine steen, dus minder sterk, zodra het dan gaat vriezen word het los gedrukt uit de bitumen, zodra er op 1 plek een paar steentjes weg zijn, en daar rijd verkeer over, dan “valt” je band in dat gaatje, dat steentje waar je wiel weer tegenop omhoogspring krijgt gigantische krachten te verduren, waar het niet tegen kan.
Let bijvoorbeeld maar eens op de naad tussen 2 strooken (ligt op rijksweg van 2 rijbanen en vluchtstrook vaak zo rond de middenstreep) dat is een zwakker punt in het asfalt. daar zie je nu ook veel vaker gaten vallen, door kruisend verkeer omhoog gereden. dat zijn de zwakste punten in het asfalt. Daarom doen ze nu ook vaker in 1 keer asfalteren over de volle breedte met bijvoorbeeld 3 machines naast elkaar en een totale afsluiting van dat traject. (bijvoorbeeld bij de A27 Gorichem-Everdingen en de A9 tussen de A2 en Muiden) dan heb je geen lasnaad omdat het warm tegen elkaar aan word gedraaid.
Repareren met bitumen gaat wel met normaal asfalt (kijk bijvoorbeeld maar naar wat oudere wegen waar scheuren in zitten, dan zie je zo’n zwart spoortje lopen) maar met zoab weer niet door die open structuur, die bitumen zakken erin weg. en daarbij komt nog, dat bitumen in combinatie met regen echt spekglad zijn. dus als je zou kunnen repareren dat dat nou niet echt veilig is voor bijvoorbeeld motorrijders, omdat dergelijke beschadigingen het meeste op de punten voorkomen waar veel van rijstrook word veranderd, en dus stuurbewegingen worden gemaakt.
En geloof me, rijkswaterstaat is 1 keer de mist in gegaan met teveel betalen. de contracten die nu worden afgesloten zijn heel scherp. Bedrijven die dat aannemen moeten de rijksweg bijvoorbeeld al afhuren van rijkswaterstaat, doe je er langer over als gepland, dan kost het je gewoon geld, ben je sneller klaar dan gepland, dan is dat pure winst.
Guan zegt
Ik zeg niet: Put boren en een mooie warmte wisselaar er in, zodat het niet meer kan bevriezen in de winter of te zacht worden door warmte in de zomer (met spoorvorming als gevolg).
Maar ik zeg gewoon waterdicht asfalt gebruiken (of beton, nog leuker) want anders krijgen we alleen maar klimaat-vervlakking. (’s winters ga je de boel opwarmen en ’s zomers koel je alles af) Wat daar op tegen is? gewoon saai..
lincoln zegt
@trucking for living .. helemaal duidelijk .. dank je vriendelijk ..
@Alwood .. lees effe mee .. volgende keer overhoor ik je ..
Edman zegt
Komt door al die Prius rijders van tegenwoordig. Hoezo…? Uitleg:”
Bij een Prius heb je nauwelijks warme en bovendien vieze uitlaatgassen, nij een Corvette o.i.d heb je die in overvloed. Als het wegdek vies wordt, groeit er minder goed ijs aan en gaat het wegdek ook niet naar de knoppen. Dus het lijkt mij op zijn plaats om alle Hybride rijders even een factuurtje op te sturen…
kyanite zegt
Zo trappen jullie hier ook al in de propaganda van Rijkswaterstaat? 95% van de ontstane schade komt door achterstallig onderhoud.
Pek mag niet gebruikt worden, milieu-verontreinigend. Bitumen (olie-product) worden er gebruikt om asfalt te maken.
Asfalt kan ook bij lagere temperaturen gedraaid worden, maar dat kost kapitalen, er zijn een soort opwarmmachines om de onderbaan op te warmen en dan moet er een dikkere toplaag aangebracht worden om het afkoelen wat uit te stellen om te kunnen verdichten. Maar dit is een zeer dure oplossing, maar het kan wel.
Vive la FRANCE! zegt
‘Gelukkig’ is dit maar een van de weinige ‘echte’ winters, dat ZOAB werkt namelijk perfect in dit land waar het altijd regent. Schade valt op zich wel mee, de wegen zijn tenminste nog altijd beter dan die van onze zuiderburen :lol:
Citrofiel zegt
Niet alleen de snelwegen zijn de dupe. Ook kleinere wegen hebben er last van. Zo ook hier in het dorp. Een pas nieuw geasfalteerde weg toont nu opvallend veel gaten. Nou ja, de halve weg ligt verderop nog open, dan kunnen ze wel even terug, snel dat stukje doen… Niet dus. Maar ik geef toe dat snelwegen de prioriteit verdienen.
NielsWH zegt
@AdriaanW, zou u alstublieft niet de Nederlandse wegen willen vergelijken met die karrensporen in België?
Dank u!
@Guan, en dan fijn met een stevige regenbui de weg op….. goed idee!
wilco zegt
De A7 tussen Drachten en Groningen is ook behoorlijk beschadigd, het is niet fijn rijden meer daar.
Einser zegt
@ trucking for living;
Goeie info en leuk om te lezen. Bedankt!
Domien zegt
Ach hebben ze in Nederland ook eens kapotte wegen, hebben we in Roemenie ook!
Maar in Nederland heb je dat mooie zoab, wat heerlijk rijdt als het regent.
Ik woon hier in Roemenie, en ze gaan hier ook een nieuwe snelweg langs me dorp aanleggen, maar zoab zal hier wel niet komen denk ik.
maar als hier een gat in de weg zit, wordt dat gat zo gerepareerd, ze pakken de bezem wegen het even uit doen er met een gieter wat pek in gooien er wat asfalt op en komen dan met een wals en klaar ik het, maar dit doen ze ook als het bijvoorbeeld regent, dan gaat het asfalteren gewoon door natuurlijk.
Nou succes in Nederland met asfalteren, wat me erg leuk werk lijkt!
RobTWo zegt
En wat Rijkswaterstaat niet wil horen, is dat het eigenlijk aan de nieuwe samenstelling van de pekel ligt, die beter blijft plakken en beter uitzet, als het oplost in water (dat dan ook beter ontdooit).
Wat wij automobilisten niet willen horen, is dat deze pekel beter aan de auto blijft plakken. Met alle gevolgen van dien.
Simpson zegt
@wilco: maar daar hebben de zwaar beladen bietenwagens ook wat mee te maken natuurlijk.
@trucker for living: mooi verwoord!
binkie zegt
fijn ook dat er NOG meer losse steentjes dan er toch al zijn op de snelwegen komen te liggen en ik ondanks veel afstand houden drie flinke putjes in mijn auto heb gekregen door steenslag.. Rijkswaterstaat bedankt! Die schade schijnt ook niet gedekt te zijn hoewel ik de wegbeheerder hiervoor toch echt aansprakelijk acht..
The_Don_Cartagena zegt
en dan maar zegge dat jullie wege zo goed zijn . die van ons hobbelen mss iets of wat , maar ik wil niet door van jullie 10 tot 30 cm grote gaten rijden .
Sorcerer zegt
Ja, mooi gisteren, de A2 stuk. Kon ik omrijden via de A59 (zoals aangegeven). 3,5 uur onderweg geweest van Eindhoven naar Utrecht…..
Bedankt Rijkswaterstaat! En ook bedankt VID voor de extra fileberichten (+ melding dat je moet omrijden via Nijmegen) die er niet waren! Iig ik hoorde het pas toen ik al een klein uur in de file stond (achteraf gezien was het dan nog steeds sneller geweest om via Nijmegen om te rijden, maargoed :X)
Franco zegt
En waarom betalen wij ook al weer
wegen…motorrijtuigenbelasting?!?Pardon…Waarom betalen JULLIE ook al weer MRB, want ik blijf toch liever voort tokkelen met mijn W123… :D
eed zegt
Waarom kan dat water niet verder in het zoab wegtrekken?
Als ik ze zie asfalteren dan komt er een laagje van een paar cm op een dichte laag. Zo kan het regenwater wel weg, maar een stortbui blijft op de dichte laag liggen, en stroomt dan langzaam naar de bermen.
Doe die dichte laag dan wat opener !
Pim Brussee zegt
Waterstaat had vooraf kunnen weten wat er met dergelijke weersomstandigheden gebeurd met SOAB.
Maar ja… als het kalf verdronken is dempt men de put.