Wordt het niet tijd dat er eens tijd dat er wat gaat veranderen? En zo ja, wanneer gaat het gebeuren? Een kleine blik in onze kristallen bol…
Fabrikanten hebben één doel: produceren.
Dat is een logische aanname. Om geld te verdienen moet er nu eenmaal iets verkocht worden. Maar geldt dat nog wel? We komen ze nog geregeld tegen: de artikelen over wie nu de grootste is qua autoproductie. Dat gaat altijd om pure aantallen. Je zou zeggen dat de verkoopcijfers gelijk moeten zijn, maar dit is niet het geval. Op dit moment worden er veel meer auto’s geproduceerd dan verkocht, wat resulteert in enorme partijen onverkochte auto’s. Voor lange tijd wisten fabrikanten dit te verbloemen door de partijen te verplaatsen naar andere markten, of megadeals te maken met verhuur- of leasemaatschapijen. Nu is dit minder erg dan veel media doen geloven, maar het is nog altijd een issue. De vraag die wij willen stellen: zijn die auto’s nog wel zo relevant?
Ander gebruik van de auto
Vroeger was het simpel. Je ging naar de Opel dealer en je kocht een Kadett. Had je goed je best gedaan op school dan kocht je een Ascona en voor de grootverdieners stond er een Rekord klaar. Dat is niet meer zo. Een van de redenen is hoe de auto wordt ingezet. Nog niet zo lang geleden namen we het Witkar-project door. Dat faalde uiteindelijk vanwege diverse redenen. Amsterdam was nog niet zo dichtbevolkt als nu en laten we eerlijk zijn: die wagens waren oncomfortabel, zwaar en hadden nauwelijks actieradius. Toch was het basisprincipe zo slecht nog niet. Wie wel eens in Parijs is geweest heeft ze ongetwijfeld gezien, de Autolib. Dit zijn auto’s op basis van de Mercedes-Benz A-Klasse. De eerste twee generatie’s van de compacte Mercedes-Benz hadden een dubbele bodem om voorbereid te zijn op een alternatieve aandrijving. Het gebruik van Autolib is heel simpel. Je schrijft je in, huurt zo’n auto en parkeert hem wanneer je hem niet meer nodig hebt. In Japan zien we ook dergelijke projecten. Zo heb je bij verscheidene appartementencomplexen een garage met een aantal auto’s. Deze zijn vrij om te gebruiken door de bewoners. Je pakt een auto wanneer je deze nodig hebt, maar de kosten voor een stilstaande auto heb je niet. Meer over dit soort deelauto-projecten lees je in dit artikel.
Transitieperiode
Op dit moment zitten we in een zogenaamde transitieperiode. Zeg maar het moment dat we van allerlei verschillende smartphones overgingen op de iPhone/Android toestellen. Ook toen was er onzekerheid over welke richting ingeslagen moet worden. De verbrandingsmotor zit nu aan zijn einde qua ontwikkeling. Naar het schijnt is er nog 5 tot 10 % ruimte voor verbetering in emissies, maar dat zijn kostbare procenten. Daarmee zijn dus ook (plug-in) hybrides een tijdelijke oplossing. Of het de elektromotor of de brandstofcel gaat worden hangt ook af van hoe veel ‘rek’ er nog in de ontwikkeling zit. Op het gebied van actieradius, prestaties en laadtijden heeft de elektromotor enorme sprongen gemaakt. Ook voor 2017 mogen auto’s als de Hyundai Ioniq en Opel Amera-E verwelkomen. Ok, niet zo spannend als de Rimac Concept-One. Het zijn daarentegen wel betaalbare auto’s met prima prestaties en actieradius.
Dieselgate
Het Dieselgate schandaal versnelt dit proces. Volkswagen gaf lange tijd aan nauwelijks hybrides te willen bouwen omdat een Golf diesel net zo zuinig zou zijn. Nu dat niet het geval blijkt te zijn gaat de Volkswagen Group in een stroomversnelling betreft elektrische auto’s (had Greenpeace toch gelijk…). Ze moeten wel. Denk echter niet dat Volkswagen de enige is. Merken als Renault, Opel en Fiat liggen enorm onder vuur. Niet dat die merken net zo schandalig te werk zijn gegaan (dat is vooralsnog niet bewezen), maar de combinatie van moderne techniek en verouderde meetmethodes blijkt een gevaarlijke. Bijna alle diesels stoten gewoonweg te veel uit.
Kip of ei
Voor de komende jaren kunnen we vaststellen dat er dus eigenlijk drie aandrijflijnen zijn waarmee je voorlopig vooruit kan. De volledig elektrische auto, de brandstofcel of een plug in hybride. “Onzin! Een elektrische auto stoot veel meer CO2 uit door fabricage en opladen!” horen we sommigen al zeggen. Dat klopt niet helemaal. Wij houden bij Autoblog van veel vermogen, brandend rubber en uitlaatgassen direct in onze neusharen, maar er is ook een realiteit. Een auto met elektromotor is nu eenmaal efficiënter (hoger rendement) en kent geen transmissieverliezen. Daarbij is het ook van belang wáár de uitstoot plaats vindt. Met een (plug-in) hybride kun je uitstootvrij door een stedelijk gebied rijden. Dat zijn twee wezenlijke voordelen.
Waar het voornamelijk om gaat is wie er nu het voortouw gaat nemen. De overheid of de industrie? De techniek is er immers al. Kijk naar Toyota dat een enorme voorsprong aan het opbouwen is met hybride en brandstofcel techniek. Vergeet niet dat de overheid er bij gebaat is dat de industrie nu nog ‘ouderwets’ handelt. De massaproductie zorgt immers voor veel werkgelegenheid, niet alleen bij de fabrikanten, maar ook bij toeleveranciers. Dat zorgt voor een enorme financiële impuls. Een progressieve overheid kan dit versnellen, maar nu er in de VS gekozen is om terug in de tijd te gaan, wordt het voor de andere landen lastiger om de weg vooruit door te zetten.
Autonoom rijden
Ok. Dit is een minder populair onderwerp. Maar stap in een nieuwe BMW 5-serie, Mercedes-Benz E-klasse of Tesla Model S en je ziet dat ze al vergaande techniek behelzen om zelf te kunnen rijden. Het is overduidelijk dat die techniek er al is, maar dat de regelgeving deze tegen houdt. Of dat terecht is, is een tweede. Als we in onze glazen bol kijken, voorspellen we dat dit drastische gevolgen gaat hebben voor de auto-industrie. Want hoe leuk het voor mensen kan zijn om te rijden, voor de gemiddelde forens is het ook een noodzakelijk kwaad. Over de mooiste dijkweggetjes knallen, zittend in een roadster met atmosferische zescilinder wilt iedereen wel, maar een beetje met de files mee sukkelen wordt wel steeds vervelender. Daarbij gebruik je de tijd absoluut niet efficiënt. Uiteraard kun je in de trein ook werken, maar het nadeel van het OV is dat je nooit in één rit van het beginpunt naar het eindpunt komt. Met een autonome auto is dat wél het geval.
Als autonoom rijden mogelijk wordt, gaan bedrijven hier op inspelen. Een voertuig met plaats voor enkele personen om de kosten te delen wellicht? De NS heeft al een service in de vorm van de zone-taxi. Dat is nu nog een dure Mercedes E-Klasse met chauffeur. Het klinkt nu nog als een ver van ons bed show, maar waarschijnlijk niet voor Uber. Die halen met hun service enorm belangrijke informatie binnen over de transportgewoontes van mensen. Tijden, locaties, routes: alles. Op het moment dat autonoom rijden toegestaan wordt, zou een bedrijf als Uber hiermee van start kunnen gaan. Uber maakt/lijdt nu nog verlies na verlies. Maar hét moment dat de autonome auto gemeengoed wordt, wordt het in één keer een enorme speler in de markt. Vandaar dat merken als Volvo al samenwerking zoeken met de taxi-vervanging-service.
En dan krijgen we een overduidelijke tweedeling te zien. Aan de ene kant moeten auto’s zuiniger, functioneler en autonoom worden. Als de aandrijflijnen dan ook mee evolueren (en dat is nu al het geval) bestaat de kans dat auto’s compleet anders gebruikt gaan worden, en dus ook anders ontworpen en gebouwd moeten worden.
Veel meer leuke auto’s!
Hierbij is de wens de vader van de gedachte, uiteraard. Maar het is zeker wel ergens op gestoeld. Op het moment dat het woon-werk verkeer (zeker in stedelijke gebieden) meer met autonoom vervoer gedaan wordt, is de transportbehoefte nog niet geheel bevredigd. Voor de plezierritjes, boodschappen, bezoekjes aan oma of vakanties is een eigen vervoermiddel wél erg prettig. Niet dat dat allemaal auto’s worden met achterwielaandrijving, handgeschakelde bak en atmosferische V12, maar een stukje fun, emotie en beleving zullen niet geremd worden door zakelijke verantwoordelijkheid. Of dat ook meteen een Corvette (zie onder) gaat worden met een dikke V8 zou nog wel eens redelijk aannemelijk kunnen zijn. Immers is de hoofdmoot van het normale autotransport al over gegaan op andere aandrijvingen. Toen Ulrich Bez de CEO was van Aston Martin zei hij: “Sportwagens met grote motoren zullen er altijd blijven. Kijk naar paarden: we gebruiken ze niet meer voor ons dagelijks transport. Maar wél voor recreatie en sport. Met sportauto’s zal dat niet anders zijn.”
Kortom, de toekomst heeft veel in petto. Het lijkt er echt op dat we ons op de vooravond bevinden van een automobiele revolutie. De techniek is er méér dan klaar voor. Er staan nieuwe bedrijven te trappelen om dit toe te passen. Aan de ene kant lever je een stuk automobiele vrijheid in. Maar voor wie geregeld door de randstad moet rijden in de spits weet dat dat niet zaligmakend is.
janmetdelangeachternaam zegt
Geef het 10-15 jaar en je herkent niks meer van de markt/auto’s van nu.
ThomasBol zegt
Ik reed tot 3 jaar geleden mijn circuitauto ook als daily. Toen overgestapt op veel minder spannend vervoer, geen enkel probleem. Het forensen in saai spul wordt het dus wel, als ik maar zelf mag blijven sturen ofc. Waar ik mij zorgen over maak is dat ‘onze markt’ door de versnellende verandering in arbeidsplaatsen gaat krimpen. En vervolgens breidt dat uit naar allerlei andere branches. Het basis inkomen voor iedereen zoals in het communisme zal dan wel gelden. Ben benieuwd wat dat met de samenleving doet, ik werk namelijk vooral voor m’n plezier en zit niet graag thuis.
Ozan zegt
@thomasbol: “They took our joooooobs!!!1!!één!!”
Lekker populistisch weer.. Dit soort veranderingen veroorzaken niet zo zeer verdwijnen, maar verschuiving van de arbeidsbehoefte.
Zelfde verhaal met bijvoorbeeld het internet. Heel veel kledingwinkels sluiten de deuren, maar webshops worden steeds groter en dus ook hun distributiecentra, klantenservice, inkoopafdeling etc. Er worden steeds meer pakketjes verstuurd waardoor PostNL steeds meer bezorgers nodig heeft en de Primera die tevens ook een PostNL servicepunt is, doet het ook opeens prima.
Ik raad je een om te kijken naar wat er aan banen bij komt door deze innovaties, het glas is halfvol. ;)
ThomasBol zegt
@ozan: Verder kijken dat je neus lang is. Vrachtwagenchauffeurs? Niet meer nodig. Postbezorgers? Nope, drones nemen het over. Doktoren? Nee hoor, de robot is hier. Las laatst nog een bericht, bij een grote bank gaan de komende 4 jaar 2000 banen verloren mede door automatisering. Dit zet door in alle branches, dus zijn er ook in alle branches minder mensen nodig.
JanJansen zegt
@thomasbol: ben zelf arts en ik zie alleen maar een toename in zorgbehoefte. Dat blijft mensenwerk. Sterker nog, ik kan ze niet aangesleept krijgen. Als ik nu 25 verpleegkundigen aangeboden zou krijgen, hebben ze morgen een baan. Maar het is zwaar werk met lange onregelmatige dagen en betaalt modaal, dat wil niemand meer. Vandaar de tekorten. Als een robot het zou kunnen overnemen, graag!
misterBo zegt
@janjansen: dat is de tijdelijke piek van de grijze golf babyboomers….nog ongeveer 10 jaar en dat probleem is weg
JanJansen zegt
@misterbo: mensen eisen steeds meer van de gezondheidszorg wat meer tijd kost. Daarbij is het aantal inwoners in NL nog nooit afgenomen.
Daarbij komt ook nog eens dat er steeds meer vrouwen arts zijn en die willen vaker part-time werken.
Echt de tekorten zijn hoger dan je denkt en echt niet over 10 jaar opgelost: de babyboomers worden bijv gemiddeld een stuk ouder dan de generatie ervoor.
De werkdruk neemt elk jaar toe, vandaar dat zo veel mensen niet meer in de gezondheidszorg willen werken. En ik begrijp het nog ook.
luxaeterna zegt
Laat maar komen. En dat men maar stopt met handmatige versnellingsbakken. Je slingert je motor toch ook niet meer aan?
Nu nog een wagen maken die modulair is: een sterke, roestvrije basis met een levensduur van ik zeg maar iets, 30 jaar. Modulair gemaakt zodat je interieur, motor, verlichting kan aanpassen en updaten om de zoveel jaar.
Edge zegt
@luxaeterna: De handbak is allang achterhaald, dat klopt helemaal. Woon-werkverkeer met kans op file? Liever een automaat dan dat je voor elke kruipende meter weer moet schakelen en koppelen/ontkoppelen. In de top van de autosport gebruikt men ook al tijden half automatische bakken omdat dat nou eenmaal veel sneller gaat dan de traditionele set-up van een pookje met drie pedalen. Maar net zoals de paarden (en de daarmee vergeleken sportwagens) uit het voorbeeld van Willem heeft de handbak ook in de toekomst gewoon bestaansrecht. Het zal ongetwijfeld geen gemeengoed meer zijn, maar er zal altijd een groep blijven die (al dan niet recreatief) de handbak kiest. Of de autofabrikanten daar ook in meegaan of de liefhebbers straks aangewezen zijn op klassiekers is nog even afwachten, maar dat die groep mensen er zal zijn weet ik wel zeker.
lekbak zegt
@luxaeterna: het aanslingeren van motoren is leuk joh. Krijg je het lekker warm van in de winter.
banaan7 zegt
Zolang ik nog gewoon zelf kan rijden als ik mijn rijbewijs haal vind ik het goed.
JanJansen zegt
@banaan7: ik zou het al mooi vinden als ik zou kunnen rijden. Meestal sta ik in de file.
sracert zegt
De toekomst v/d auto is er niet. het wordt met een beetje geluk terug naar paard en wagen!. en oorlogen worden dan weer met knuppels en stenen beslecht. (Einstein). rest my case.
shibby zegt
“Wij houden bij Autoblog van veel vermogen, brandend rubber en uitlaatgassen direct in onze neusharen, maar er is ook een realiteit. ”
@willeme: spijker, kop.
Ik sluit me aan bij het verhaal: voor de zakelijke kilometers een fijne hybride of elektrische auto, voor de leuke kilometers een fijne sportauto. Hoeft niet eens heel spannend te zijn
O plaat zegt
@shibby:
Er zal toch nog wat verbeterd moeten worden aan de technologie. Ik moet zakelijk 500km per dag halen met een volledig geladen bestelwagen. Dit lukt zelfs Tesla niet. En vergeet fijne sport wagens alles met verbrandings motor zal de emissie zones niet meer binnen mogen. Nee het word een elektrische trabant waarvan de overheid het kleur beslist. En zo als rechts de grenzen dicht wil is en toekomst waar je een vergunning nodig hebt om jouw woon/werk plaats uit te rijden en dus enkel iets word voor de rijken ook nog mogelijk. Communisme 2.0 reken er maar op. Als het zo ver komt dat ik met mijn klassiekers niet meer de baan op mag trek ik naar Mexico. Liever drugscartels dan de ecomaffia.
shibby zegt
@shiva: qua bestelbus is er idd nog een lange weg te gaan. Vind het idee van electro Trabantjes van de overheid wel erg Orwelliaans, dan ben ik ook weg
henrie zegt
@shiva: 500km in een Tesla lijkt me prima haalbaar. Weliswaar is de actieradius van een Tesla minder dan dat (400km of zo?), maar ik neem toch aan dat je die 500km niet aan één stuk rijdt, of wel? Zo niet, dan kun je dus overdag, als je aan het werk bent, prima je Tesla weer opladen. Dat gaat tegenwoordig redelijk rap. Kun je daarna weer verder/terug…
faalhaas zegt
@henrie:
In mijn werkveld zijn ritten van 4/500km niet uitzonderlijk. Veelal een anderhalf uur rijden, de fabriek/werklocatie inrijden inclusief spullen. Werkzaamheden binnen 10-30min doen en weer de weg op naar de volgende. Echt laden kan je dan niet.
henrie zegt
@faalhaas: Nee, dat kan dan niet echt inderdaad. Maar dan ben je wel echt een uitzondering. Voor de meeste mensen zal een Tesla een prima actieradius hebben…
faalhaas zegt
@henrie:
Dat klopt
lekbak zegt
@henrie: 500km in een personenauto kost nogal wat minder energie als 500km in een volgeladen bestelbus. Al snel een keertje of anderhalf tot twee zo veel.
henrie zegt
@lekbak: Ja, en 500km in een vrachtwagen kost nog meer energie. Om nog maar niet te spreken over 500km in een olietanker. Maar het ging hier geloof ik over Tesla’s. Dat zijn personenwagens. Dus wat is je punt?
lincoln zegt
Voor Europa is het zaak om te zorgen dat je geen personeel kan ontslaan ..
Zodat je vanzelf afhankelijk wordt van de staat ..
Voor fabrikanten is het zaak om zoveel mogelijk te marchanderen met productie locaties + de subsidies en belastingvoordelen vandien ..
Kortom .. mekaar lekker chanteren dmv mensenhandel ..
Leuke bizznizz ..
Passie en emotie al over the place ..
Rick-dos zegt
Gevolg is ook dat Autoblog over een paar jaar niet meer bestaat.
drsjeroen zegt
Eerste auto een elektrische, zonnepanelen op het dak, accu’s thuis om de energie op te slaan en vervolgens daarmee je forensen wagen laden. Daarnaast een Porker om ff lekker te blazen. Laat maar komen die toekomst, heb er zin in!
buutvrij zegt
@drsjeroen: heb dit jaar tot nu toe 48 euro stroom verbruikt voor mijn electrische woon/werk verkeer + plezierritjes. Dat bedrag is afkomstig van het aantal Kwh dat verbruikt is. Echter, bijna al die Kwh’s komen uit mijn zonnepanelen, dus het werkelijke bedrag is nog lager. Oke, het gaat om een electriche motor (Zero DS 12.5), maar het koppel van die machine is een stuk leuker en bruikbaarder dan een ICE auto met bv. 300 pk. Het rijdt ook leuker dan de choppers en Fireblade’s die ik heb gehad en de GSX-R1000. En voor de huilers over geld; als particuliere rijder betaal ik alles zelf. Ook het PV systeem tot de laatste cent. Hé wacht… de zon schijnt!! GRATIS stroom!!
ThomasBol zegt
@buutvrij: Over geld wordt niet gesproken. Dat is er gewoon.
misterBo zegt
@thomasbol: klopt geld is er in overvloed…is nog nooit zoveel geld in de wereld geweest
buutvrij zegt
@thomasbol: Mooi man! Kunnen we elkaar de hand schudden!
drsjeroen zegt
@buutvrij: koppel bij zo’n elektrische motor fiets moet echt kicken zijn. Bij mijn XJR1300 is het al een sensatie om het gas vol open te trekken.
pomoek zegt
Goed geschreven en nuchter artikel. Het autorijden nu is het paardrijden van 100 jaar geleden. Je kunt het blijven doen, maar veel meer dan een hobby zal het niet zijn. Komt ook veel leuks voor in de plaats.
nopetrolnofun zegt
Het lijkt wel alsof iedereen gehersenspoeld is. Mensen die eerder reden in mooie wagen, kunnen nu niet wachten totdat er een Rampera-E op de stoep staat. En tuurlijk doet iedereen het voor het milieu, ook als de financiële voordelen eraf zijn toch?
spykerboy zegt
@nopetrolnofun: als jij dat laatste wilt geloven… we gaan komend jaar zien nu alle bijtelling het zelfde is kwa percentage, ik hoop dat de hybride en elektromarkt kwa autos met minimaal 75% zal dalen. Nogmaals dat HOOP ik (en dus niet verwacht ik).
buutvrij zegt
De eerste alinea gaat toch vooral over de VW-maffia.
reistje zegt
Korte samenvatting, vroeger was alles beter. En het word alleen maar kutter.
healey zegt
Het “probleem” is dat een auto meer dan een vervoermiddel is. De groep die de auto wel puur als vervoermiddel ziet heeft weinig problemen met een deelauto. Ik zit er ieder geval niet op te wachten.
Wat betreft zelf rijdende auto’s, de techniek gebruikt in Mercedes (optie 2900 euro) en Tesla is gewoon nog niet zo ver om volledig autonoom te rijden. De techniek die wel voldoende ver is, is nog onbetaalbaar. Maar als ik ’s door de weeks zie hoe achterlijk mensen tegenwoordig rijden, vinden we het over 20 jaar volkomen onverantwoord om zelf een auto te besturen.
spykerboy zegt
Ik blijf zo lang mogelijk zonder elektrische auto rijden, ik blijf lekker vervuilen de rest kan de vinket****g krijgen, hypocriete gedoe met die elektrische autos, sure de vervuiling is elders maar tis uit eindelijk net zo erg, dan ook maar uitstoot in de stad hebben en leuke autos ??
misterBo zegt
@spykerboy: het gaat erom dat als (en veel stroom gaat groen worden) de uitstoot op een punt is je er makkelijker mee wat kan doen….en bijvoorbeeld opvangen!!!…CO2 wordt in de kassen gebuikt om groente sneller te laten groeien!
Mind you we hebben teveel bomen gekapt als mensen…die namen de CO2 op …
spykerboy zegt
@misterbo: ik zeg beginnen met mensen kappen dan maar :)
poes zegt
Het zal in de praktijk heel anders gaan dan hier gesteld wordt.
Autonoom rijden zal in de verre toekomst zeker realiteit worden, maar dat ligt nog héél ver weg. Simpelweg omdat het extreem moeilijk is om iedere verkeerssituatie goed door “een systeem” goed te laten inschatten. Er zijn bizar veel variabelen. Ja, de snelweg of een standaard N-weg, dat kan nu al vrij aardig. Maar het goed om kunnen gaan met druk stadsverkeer ligt nog heel ver weg. Veel verder weg dan bepaalde pioniers ons willen doen geloven. Google is een partij die het overigens wel toegeeft, dat ze er nog láng niet zijn.
Verder is “car-sharing” al ontelbare malen uitgeprobeerd. In de stad kan het zeker toegepast worden, mits het een stuk goedkoper is dan zelf een auto bezitten. Buiten de stad heb je er direct niets meer aan omdat je hopeloos inlevert in flexibiliteit. Dat blijkt keer op keer het probleem te zijn.
Eigenlijk is dit gewoon een slecht artikel.
nikilaudaferrari zegt
Dit stukje is een veel realistischer geschreven dan de autoblog review over de Tesla Model X. Ik vond dat echt een beetje een zuurpruimen reportage waarin jullie met de Model X naar een kolen-gestookte elektriciteit centrale zijn gereden. In die review gingen werd volledig aan de voordelen van een elektrische auto voorbij gegaan: dit stuk getuigd van veel meer nuance. Nice!
boomhauwer zegt
In Kopenhagen doen ze car sharing met bmw i3, geweldig concept dat zelf succesvol is daar. Maar eenmaal buiten de stad niet echt praktisch.
stationcar zegt
Ik geloof oprecht dat zelfrijdende auto’s de toekomst hebben. Wat dat betreft heeft Willem gelijk. Ik voorzie alleen niet dat iedereen over bijvoorbeeld 20 jaar al een zelfrijdende auto heeft, en wel om twee redenen, tot op de dag van vandaag worden dergelijke auto’s niet verkocht, een uitzondering daar gelaten. En als ik nu om me heen kijk zie ik zat auto’s van een jaar of 20 oud. Dus alle huidige auto’s zullen eerst uit moeten sterven. Dat kost zeker 30 jaar. Ten tweede zullen autonome auto’s op het bestaande wegennet moeten kunnen rijden. Want binnen nu en 25 jaar ligt er niet wereldwijd bijvoorbeeld een wegenstructuur waarin bijvoorbeeld een oplaadsysteem voor auto’s is verwerkt en staan er geen stoplichten die met auto’s communiceren en staan niet overal (voor de auto) duidelijk leesbare verkeersborden en is niet overal de markering superstrak. In Nederland zal er veel mogelijk blijken, maar je hoeft niet eens zo ver de grens over om te zien dat het in een hoop andere landen heel anders is. Een aspect wat mijns inziens onvoldoende aandacht krijgt. Als bijvoorbeeld de markering ontbreekt, en er staan geen duidelijke borden. Wat gaat je zelfrijdende auto dan doen?
Dus ik vraag me af of wij volledig zelfrijdend verkeer mee gaan maken. Ik voorzie dit niet binnen 25-30 jaar, ik denk dat we dan eerder spreken over een termijn van over 40-50 jaar. Uitzonderlijke plaatsen als drukke binnensteden daar gelaten. Tegen die tijd ben ik een jaar of 70-75 en vind ik het allemaal wel best…
pinut187 zegt
Had je goed je best gedaan op school dan kocht je een Ascona, geweldig! Wist het verhaal achter Uber nog niet trouwens, die zijn dus gewoon alleen maar data aan het collecteren. Verder geloof niet dat ik nog mee ga maken dat het gros op de weg autonome auto’s zijn..
v60germany zegt
Ik vraag me (vooral hier) wel eens af, wat de deprimerende stemming hier veroorzaakt?
Onbekend maakt onbemind?
Een Kadett zonder katalysator, was voor enkele mensen eind jaren 90 ook ff slikken?
Ik zal niet zeggen dat Elon Musk the man is, maar het draait om het idee. De start. De verandering. Inderdaad, nu de transitie.
Wees blij dat er autobouwers zijn die hun eigen missie volgen. Hun eigen emotie en kracht verder brengen naar een keuze voor Jan modaal. Momenteel zie ik vaak ’the best of 2 worlds’, een plug-in is mijn inziens totaal geen slechte aanzet… verantwoord is een andere zaak, maar het draait om een start.
Als die dampende V60 in de 30-zone zonder fijnstof zich manoeuvreert, prima toch. Ik moet eerlijk zeggen. In 2019 komt mijn volgende auto. Als die betere/ontwikkelde voordelen biedt tov m’n huidige, dan gaat electro ermee verder. Ik snap het idee. Ik accepteerde de verandering. De volgende wordt mijn transitie. Kom maar op!
willemveenstra zegt
Als je minder mensen in je land toelaat heb je minder co2 uitstoot.
Ik draai hem nog een keer 15 miljoen mensen op dit hele kleine stukje aarde.
Nederland is overvol (meer als 17 miljoen inmiddels) eerst de grenzen dicht en dan alles terug wat hier ooit geimporteerd is. Is het file probleem ook meteen opgelost!